Varning för livsfarliga maneter på Playa Inglés på Kanarieöarna.
1 av 2: Varning för livsfarliga maneter på Playa Inglés på Kanarieöarna. Foto: SHUTERSTOCK
Solveig Kronlund, 65, pensionär och före detta distriktssköterska, känner mycket väl till vad de lömska maneterna kan ställa till med.
2 av 2: Solveig Kronlund, 65, pensionär och före detta distriktssköterska, känner mycket väl till vad de lömska maneterna kan ställa till med. Foto: SOLVEIG KRONLUND

Svenska Solveig varnar turister på Kanarieöarna efter upptäckten på stranden

Varning för livsfarliga maneter på Playa Inglés på Gran Canaria. 

Svenska pensionären Solveig Kronlund, 65, slår larm om en ny förekomst av de skrämmande varelserna på Kanarieöarnas stränder. 

– Rör man deras tentakler kan man drabbas av hjärtstillestånd.

Solveig Kronlund är pensionär och jobbade länge som distriktssköterska. Så hon känner mycket väl till vad de lömska maneterna kan ställa till med.

Det handlar om djuren som är kända som portugisisk örlogsman. De kallas även blåsmaneter fastän de egentligen inte är maneter utan en sorts nässeldjur.

När Solveig var ute och promenerade på stranden Playa Inglés på Gran Canaria i lördags upptäckte hon till sin förskräckelse flera portugisiska örlogsmän i sanden. 

– De är väldigt farliga och seglivade, varnar hon. Rör inte deras tentakler! Och de är farliga även som döda.

LÄS MER: Varning för giftiga maneter i svenskarnas solparadis

Svenska pensionären Solveig Kronlund, 65, slår larm. Foto: PRIVAT

LÄS MER: Rabiesepidemi skakar Thailand – svenska favoritorter drabbade

Barnen lekte alldeles intill 

– Jag såg småungar som lekte alldeles intill på stranden.

– Det var inga avspärrningar eller åtgärder överhuvudtaget. Däremot fanns där en skylt där det stod att man skulle ringa och slå larm på 112 vid fara på stranden. 

Enligt Solveig sträcker sig det drabbade strandområdet hela vägen från Puerto de Mogan i sydväst till San Agustin sydöst.  

– När jag var i Las Palmas så här års i fjol fanns de där också. Men till skillnad från vid Playa Inglés så finns det där rev ute i vattnet som minskar antalet djur som flyter i land.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande