Guide till segling i Kroatien – de tusen öarnas land
SKRADIN, KROATIEN. Segla i Kroatien behöver inte vara komplicerat. Vi hoppar på ett färdigt krysskoncept och låter vindar – och besättning – föra oss från turkosa badvikar, via välkända öar som Brac och Hvar, till den eviga stillheten på vackra Vis.
Jag kan nästan ingenting om segling. Jag har en motorbåt, och jag vet knappt vad reva, spinnaker och fock betyder. Men jag älskar havet och jag har alltid varit nyfiken på segling. Min bakgrund är inte unik, inser jag när jag har balanserat på landgången med min packning och hälsat på de andra passagerarna som jag ska dela liv och upplevelser med i en vecka i Kroatiens skärgård.
Vi är mammor som reser med tonårsbarn
Vi är fyra mammor, som reser ensamma med var sitt tonårsbarn. Dessutom har vi sällskap av ett par i 80-årsåldern. Med på båten är också en kapten och två värdar – alla svenskar.
LÄS MER: Upptäck nya ”Mamma Mia”-ön Vis i Kroatien



Besättningen dukar fram välkomstbuffé: kroatiska charkuterier, kryddiga ostar, juicer, vin och öl. Vi andra börjar lite trevande att bekanta oss med varandra. Har du packat varma kläder? Hur mycket har du seglat? Bara en har en egen segelbåt, men flera har motorbåt, någon har seglat mycket som barn och någon är skärgårdsbo. Gemensam nämnare är intresset för havet och suget efter en annorlunda reseupplevelse. Och så har vi ju en besättning som kan segling. Förhoppningen är att deras erfarenheter ska spilla över till oss under veckan som kommer.
Kroatien kallas ”de tusen öarnas land”
Att segla i Kroatien har blivit allt mer populärt. Det är inte så konstigt. Kroatien kallas ofta ”de tusen öarnas land”. Här finns totalt 1 244 öar, varav 67 är bebodda. Vi ska besöka en handfull av dem, berättar Theodor ”Theo” Pålsson, kapten på More Sailing. Han visar på kartan hur det är tänkt att vi ska segla. Men allt kan ändras – planerna är bara preliminära.
I slutänden är det väder och vind som bestämmer.
Båten då?
– More 55:an är en bra semesterbåt med storsittbrunn och god seglingskänsla. Hon är lättrörlig och lättseglad. Jag kan segla henne själv, men den som vill får gärna hjälpa till, säger Theo.
Att segla i Kroatien är ganska lätt
Vi är flera som aldrig har bott på en segelbåt tidigare, och det tar några dagar innan i alla fall jag anpassar mig till den begränsade ytan. More Grey är 55 fot lång, vilket i seglarögon nog betraktas som rätt stort. Två rattar, stor sittbrunn, ett stadigt matbord där vi alla får plats, sovplats för tio personer, samt en kaptenshytt i fören, med plats för två personer. En rejäl semesterbåt, med andra ord. Men i mina ögon bor vi på varandra. Kanske beror det på att jag och tonårssonen var sist ombord, och då återstod bara den minsta hytten. Här finns en smal våningssäng och ett minimalt takfönster. Vi botar klaustrofobin, och får bättre luft, genom att sova med öppen dörr hela veckan. Och efter ett tag vänjer jag mig faktiskt vid båtens utrymme.
Så här är det ju att vara på havet. Man lever nära varandra. Delar toalett och rutiner. Borstar tänderna ihop. Hör varandra hosta på nätterna. Men det är också en del av charmen. Vi får definitivt en annan sorts kontakt än vi skulle ha fått på ett hotell. Diskussionerna blir djupare och intressantare, och under veckan blir vi varandras familj och delar varandras vanor – och kanske en och annan ovana.
LÄS MER: Upptäck ”Jurassic Park” – halvön Kamenjak i Kroatien



Segla i Kroatien är ganska lätt, säger de som kan. Den som är van vid Stockholms skärgård eller Västkusten kan slappna av. Här finns knappt några grynnor eller stenar. Det är djupt mellan öarna, och risken att gå på grund är minimal. Många semesterseglare verkar ändå föredra motor. En hel del segelbåtar som vi ser på havet har inga segel hissade.
Första kvällen lägger vi till på svaj, det vill säga med ett ankare från båtens för. Vi tar jollen in till öns enda restaurang. Äter färsk grillad bläckfisk, dricker öns lokala vin och klappar på huskatterna. Skymningen sänker sig över Adriatiska havet. Lanternorna på segelbåtarna lyser i kapp med stjärnorna. Det skrattas och sjungs från olika båtar. Livet är behagligt.
Att få vara ute på havet – men utan att jobba
Dagen därpå lämnar vi viken för motor, men snart åker storseglet upp och vi ger oss i kast med genuan, förseglet. Det blåser sju meter per sekund, och vi gör snart nio knop. Theo ler. Emellanåt lutar det betänkligt. Jag kämpar för att hålla mig kvar på sätet, och har svårt att förstå att Theo kan jobba så obehindrat. Ena sekunden står han vid ratten, nästa i fören. Det går undan, det är en fantastisk segling, men plötsligt … ingen vind. Skiftningen går på några sekunder. Vi står nästan still. Snopet nog är vi tvungna att fira segel och sätta på motorn.
– Det här är typiskt centrala Adriatiska havet. Vädret är väldigt ombytligt. De lokala vädersystemen krockar med varandra. Men en normal dag blåser det oftast nordväst, 5-7 meter per sekund på förmiddagarna, sedan avtar det vid lunch. Sedan följer lite starkare vindar från norr, eller så förblir det vindstilla, förklarar Theo.
LÄS MER: Kroatien på egen hand – reseguide med 6 måsten



Vi tuffar fram för motor. Himlen är klarblå och solen skiner. Vi passerar en musselodling, stannar till och köper ett nät på tre kilo. Några timmar senare kommer inköpet att förvandlas till musselsoppa med vitt vin, grädde och persilja. Jag njuter av havsvindarna. Och gör definitivt inte lika många knop som båten. Kanske är jag lite mer passiv än vad jag hade planerat. Är man inte särskilt seglingsvan är det svårt att veta var man ska börja. Dessutom är det rätt skönt att bara ta det lugnt.
Jag får medhåll av Birgitta Althén, som reser tillsammans med sin Hans – båda i 80-årsåldern.
– Jag är här för att koppla av. Hans har en egen båt och är en riktig segelentusiast. Jag har sagt till honom: ”Du får dra i hur många tampar du vill, men jag tänker inte göra något”. Jag har opererat båda höfterna och är inte särskilt rörlig längre. Det är precis det här jag gillar – att få vara ute på havet, men utan att jobba, säger hon.
Segla är den perfekta semestern
Tea Carlsson, 17, gillar däremot att stå vid ratten. Att segla är den perfekta semestern, tycker hon.
– Ligga vid en hotellpool har man ju gjort förut. Det här är något nytt och annorlunda. Hon och mamma Åsa Nilsson är uppvuxna vid havet, har motorbåt, men har aldrig seglat.
– Jag är uppvuxen i en riktig skärgårdsfamilj. Min bror är skeppare, men som för många skärgårdsbor har båten varit ett transportmedel som fraktar oss från punkt a till b. Men jag tycker om att uppleva nya länder från havet. Att få komma till en ny plats från havssidan – det är optimalt. Att ligga stilla på en och samma plats lockar mig inte alls, säger Åsa Nilsson.
Av oss passagerare är hon den som står mest vid rodret. Vi andra räknar ut att om kapten Theo faller överbord är det Åsa vi får räkna med.
– Jag har lärt mig mycket under resan. Theo sa ju det första kvällen: den som vill hjälpa till får hålla sig framme. Jag är van att styra båtar, men nu har jag fått lära mig hur vindarna fungerar också, säger Åsa.
LÄS MER: Här hittar du världens nio blåaste vatten



Dagarna får snart en sorts rutin: morgondopp för de som vill, frukost, segla, ankra upp vid en vik, ta ett dopp, äta lunch och kanske dricka ett glas rosé, segla till en ny hamn, upptäcka staden och äta middag på någon av byns restauranger. Ibland äter jag och sonen med de andra på båten, ibland äter vi ensamma. Vi gillar det kroatiska köket, som är en rustikare variant av det italienska. För den som vill äta lokalt rekommenderas ett besök på en konoba, en traditionell restaurang, som serverar husmanskost. Här är ofta maten som mest vällagad, och priserna humana. Fisk, skaldjur, pasta, pizza och en köttbit hittar man nästan alltid på menyn. Klassikern cevapcici, köttfärsrullar som serveras i lepinjabröd, ett slags pitabröd, tillsammans med grönsaker och ajvar relish, en stark tomat- och paprikaröra, är ett säkert kort. Färsk fisk och bläckfisk äter vi nästan varje dag.
Den lufttorkade skinkan, prsut, en nationalrätt som ofta serveras med ostar som förrätt, rekommenderas också. Skinkan hängs ofta utomhus för att lufttorka, då får den en aromatisk smak tack vare den salta, friska – och under vintern fruktade – ”boravinden”.
– Bora blåser ofta från nordväst, och är oförutsägbar, men sommartid håller den aldrig i sig längre än en halv dag. Och i centrala Adriatiska havet når den sällan över styv kuling, säger Theo.
Vi njuter av vinlunch nästan varje dag
En ny dag. Klockan är åtta på morgonen, och jag stiger ur min hytt för att äta frukost. Jag möter en trött kapten. Theo har tillbringat natten på däck. Vinden följde inte prognosen, och större delen av natten har det blåst rätt in i fören. Efter att en tamp gick av bestämde sig Theo för att sitta nattvakt. Landgången gungar betänkligt när jag ska gå i land för att göra min morgontoalett. Men det gäller att passa på när det finns en hamndusch i närheten. De kroatiska hamnduscharna håller generellt hög klass. Man får vara beredd på att stå i kö och på att varmvattnet kan ta slut, men det är definitivt värt att få duscha av sig alla salta bad.
LÄS MER: Guide till Kvarner: upptäck underbara och smakrika öar



Bonusen efter nattens storm är att dagens segling blir bra. Vågorna mäter fem meter, och till slut bestämmer Theo att vi ska ta ner seglen, styra närmare land och gå för motor i stället.
– Det var för stökigt där ute. Jag gjorde bedömningen att vi var tvungna att gå närmare land. Vi har väldigt liten seglarerfarenhet ombord, och det innebär att jag får springa mycket själv. Då vill vi inte att seglingen ska vara alltför avancerad, säger Theo.
Men snart skiner solen igen. Några lägger sig i fören och solar. En av tonåringarna läser ”Harry Potter”. Värdinnan Rebecka Holm tittar upp ur ruffen:
– Är det någon som är sugen på något? Vin eller öl? Vi har en regel ombord, ingen alkohol före klockan 11. Men nu är det fritt fram, säger hon.
Vi skrattar. Ingen kan anklaga oss för att vara partybåten. Feststämningen i systerbåten är desto högre, och vi noterar att besättningen langar över vinflaskor från vår båt till nästa. Vårt vinlager både räcker och blir över, trots att vi njuter av vinlunch nästan varje dag. Vina Istram heter More Sailings båtvin – det är det vin som besättningen har räknat ut ger mest kvalitet och valuta för pengarna – och det serveras i alla kulörer: vitt, rött och rosé.
Man behöver inte alls ha några förkunskaper
Noemi Pålman, 13, ber försynt om en Coca- Cola. Hon reser med sin mamma Caroline Pålman som länge drömt om en segelsemester.
– Jag har velat segla på ett varmt ställe, men trodde att man var tvungen att fylla en hel båt med passagerare, och att man behövde vara ganska duktig på att segla. Men på Båtmässan fick jag reda på att det bara var att hyra in sig, och att man inte alls behövde ha några förkunskaper, säger Caroline Pålman.
Noemi erkänner att hon nog hade föredragit ett all inclusive-hotell med pool, men är ändå glad över att hon kom i väg på seglingen. Att lära sig köra jolle och att bada från segelbåten ute på öppet hav kommer hon så småningom ranka som veckans bästa upplevelser.
LÄS MER: 4 upplevelser du inte får missa i Kroatien



Åsa Kildén, från Klagshamn utanför Malmö, uppskattar att få föra sitt eget seglingsintresse vidare till dottern Liv, 13.
– Jag seglade mycket som barn, men jag skulle inte själv kunna hantera en stor båt. Jag tycker att det är roligt att få introducera segling till Liv utan att ha ansvaret. Men jag hade glömt bort hur trångt det är på båtar. Samtidigt är det otroligt lyxigt att få allt serverat. Det är också skönt att inte behöva göra bedömningarna av väder och vind. Den där natten när det blåste så att tampen gick av var jag glad att det inte var min båt, säger Åsa Kildén.
Stillsamma Vis är mångas favoritö
Vi närmar oss Marina Palmizana utanför ön Hvar. Hamnkaptenen skriker på engelska och pekar. Först finns det inte plats, men plötsligt har vi en perfekt plats på bästa bryggan, mellan en tysk segelbåt och en yacht i mångmiljon-klassen där alla ombord är rejält rödbrända.
Det är roligt att se så många öar under en och samma resa. Man får en uppfattning om var man skulle vilja resa mer. Stillsamma Vis är de flestas favoritö. Vi besöker både Vis stad och Komiza och har generellt fin segling i Vis farvatten. Många vi träffar på öarna är nyfikna på vårt sätt att resa, och en svensk kvinna sammanfattar sin syn på segling:
– Nja, jag är väl ingen riktig seglare trots att vihar en segelbåt. När jag är ombord på en båt sitter jag och tittar på alla hus på land där jag skulle kunna tänka mig att bo. Min man däremot,han sitter i huset och tittar ut på båtarna som han skulle vilja ha.
LÄS MER: 10 annorlunda skäl att boka resa till Kroatien



Vid lunchstoppet dagen därpå är vattnet så där turkosblått som det annars bara är på bild. Det är alldeles vindstilla och inte en krusning på havet. Vi befinner oss i en liten skyddad vik, och bara en annan segelbåt har hittat hit. Jag hoppar i vattnet från badbryggan i aktern. Jag simmar länge, men klättrar så småningom upp på badstegen, duschar av mig saltvattnet och sätter på mig en tunika. Ett lunchdukat bord väntar: den lokala slaktarens kryddiga korvar, kocken Fredrik Hentzels bakade sommarkål med honung, fetaost och valnötter, majskolv med parmesansmör, tsatsiki, chilikryddad potatissallad, picklad lök och marinerad fläskfilé. Och ett kallt glas rosé till det.
– De bästa måltiderna äter vi faktiskt ombord, konstaterar Hans Bildsten.
I nästan ett dygn efter att vi har mönstrat av gungar det under mina fötter. Det märks i kroppen att vi har varit på havet. Men intrycken är starka – också i själen. Det har varit en ovanligt intensiv semestervecka, med många öar och nya människor att lära känna. Och den kommer att stanna länge i minnet.
SÅ SEGLADE VI I KROATIEN
1. MARINA KREMIK & SKRADIN
Halva gänget, de som reser från södra Sverige, startar i More Sailings hemmahamn Marina Kremik. Halva gänget, som reser från Stockholm, körs med bil direkt till resans första stopp: byn Skradin, som ligger på fastlandet vid floden Krka.
2. ZIRJE
Ankringsviken utanför ön Zirje. Det finns endast en restaurang i viken, och hit tar man sig med jolle.
3. VIS
Byn Vis, har samma namn som ön.
4. KOMIZA
Fiskebyn Komiza, också på ön Vis.
5. HVAR
Marina Palmizana, som ligger på en ö utanför ön Hvar. För att komma in till Hvar stad åker man taxibåt.
6. BRAC
Byn Milna på ön Brac.
7. MARINA KREMIK
Tillbaka till Marina Kremik. Här tillbringar vi sista natten. Restauranger och badstränder finns i grannbyn Primosten.
RESFAKTA: KROATIEN
Resa hit: Tåg Stockholm–Split, 5 byten. Norwegian och SAS flyger direkt till Split från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Flera svenska arrangörer har paketresor med segeltema i Kroatien.
Pris: En vecka med More Sailing kostar 11 500 kronor inklusive besättning, frukost, lunch, dryck och plats i hytt, 14 900 kronor inklusive flyg.
Bästa tiden: Juni–oktober.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Kroatiska, men engelska fungerar.
Valuta: Kroatisk kuna (HRK).
Prisläge: Enligt semester-index ligger Kroatien på 92 (Sverige på 100).
Läs mer: https://www.visit-croatia.co.uk/, https://croatia.hr/sv-SE
KROGTIPS FRÅN VARJE Ö
1. Restoran Skala, Skradin (Fastlandet)
Krog med utsikt över marinan. Risotto, peka, fisk och skaldjur – tillagat enligt familjerecepten.
Rokovača 7, restoran-skala.com
2. Konoba stupica, zirje (öns sydöstra sida)
Dagens mat presenteras muntligen av kyparen. Å andra sidan finns bara fyra rätter att välja mellan – kött, fisk, bläckfisk och kyckling. Allt grillat. Serveras med potatis och sallad. Ägarna tillverkar sitt eget vin. Personligt, hemtrevligt och rustikt. Dessutom prisvärt.
Put Zirje
3. Restoran pojoda, Vis stad (ön Vis)
Välkänd krog som funnits länge, men som fortfarande levererar. Ligger i den gamla delen, Kut, i Vis stad. Traditionellt, kroatiskt kök. Fisk och skaldjur dominerar. Tillbehör väljer man själv – mangold och potatis är vanligast. Mysig innergård och trädgård. Hårt tryck, bordsbokning rekommenderas.
Don Cvitka Marasovića 8
4 Riblji restoran, komiza (ön Vis)
En av krogarna vid hamnen. Rätter som turisterna efterfrågar, men lagat med omsorg.
Riva Svetega Mikule 17
5. Restaurant grande luna, hvar (ön Hvar)
Mysig takterrass. Traditionellt, dalmatiskt kök. Trevlig service och härlig miljö.
Ulica Petra Hektorovica 1. grandeluna.hr
6. Restaurang bago, milna (ön Brac)
Vackert läge, men rätt avsides, på strandpromenaden. Drivs av ett par – han är fiskare, hon serverar. Paret har själva lagt in oliverna, odlat det mesta av grönsakerna och örterna, och förstås dragit upp fisken. Förrättstallriken med ansjovis, fiskpaté och kapris rekommenderas. Missa heller inte den egentillverkade glassen med smaker som rosmarin, olivolja och basilika.
Mala Bijaka 13
7. Mediteran, primosten (fastlandet)
Stans bästa restaurang, enligt många. Fokus på fisk. Grillad tonfisk är krogens paradrätt. Ligger på en innergård i den gamla staden.
Put Briga 13, mediteran-primosten.hr