Basel – arkitektur, konst och nattliv.
1 av 2: Basel – arkitektur, konst och nattliv.
2 av 2 Foto: SHUTTERSTOCK

Vackra Basel: Här står konst och arkitektur i centrum

Dess konstmässa är världsberömd, men staden vid floden Rhens stränder och med Jurabergen i ryggen har så mycket mer att erbjuda. Med sitt läge i skärningspunkten mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz är de kulturella influenserna många och spännande – i Basel är det konst och arkitektur som står i centrum. 

Historiskt sett har Basel utvecklats i skuggan av storebror Zürich, bara en dryg timmes tågresa härifrån. Men medan Basel har satt kultur och kemi i främsta rummet har Zürich som bekant profilerat sig som finansiellt centrum. 

Nyss anlända till Zürich promenerar vi i solgasset ner mot Central- och Bahnhofsbrücke i riktning mot Zürichsjön. De blå spårvagnarna pilar i alla riktningar, och det gäller att hålla huvudet kallt för att inte bli påkörd. För ett ögonblick skulle man kunna tro att vi befinner oss vid centralstationen i Göteborg, om det inte vore för den schweizertyska dialekten som hörs från folket runt omkring. 

Strand- och sjölivet runt Zürichsjön är intensivt. Den ena lyxiga Rivabåten efter den andra lägger till vid bryggorna runt de privata badklubbarna utmed stranden där de trängs med sin schweiziska motsvarighet Boech. Där inne trängs svettiga brats med drinkar i händerna runt sötvattenspoolerna. 

Bern må vara huvudstad, men det är Zürich som sticker ut, som ett skyltfönster för schweiziskt välstånd. Sett till börsvärdet är Zürichbörsen en av de största i världen, vilket inte minst märks längs Bahnhofstrasse där alla de exklusiva märkesbutikerna ligger vägg i vägg med varandra. Kontrasten mot Basel är uppenbar. Här är statusprylarna inte lyxiga bilar eller båtar, utan snarare cykeln. I Basel är det konsten och arkitekturen som står i centrum. 

Kaféerna är många i Basel. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: 12 världsberömda museer du kan besöka från soffan 

Basel – mecka för kultur och museer

För den som älskar kultur och museer är Basel ett mecka, och stadsflanören som gillar god mat har lika mycket att älska här. En solig dag som denna sitter vi gärna ute och äter, och då är Rhens södra strand det bästa valet. Här på Rheingasse ligger restaurangerna på rad. Valet faller på Brasserie Café Spitz intill Mittelbrücke och berömda Hotel Krafft, där bland annat Herman Hesse bodde när han skrev boken ”Stäppvargen”. Det blir en lång lunch i solen, medan vi med stort nöje ser på alla hundratals simmande personer som med sina Wickelfisch, badsäckar med torra kläder runt midjan, flyter med strömmen i floden. Det är en märklig syn men ett stort folknöje i Basel och en häftig och annorlunda badupplevelse. Ett annat folknöje på sommaren är gratiskonserterna Imfluss som äger rum i slutet av juli på en pråm ute i floden, och där flodstranden fungerar som läktare för åskådarna.

Till turisternas stora glädje lyser bilarna på gatorna med sin frånvaro. Här cyklar man hellre än tar bilen. Hälften av Basels invånare äger ingen bil. I en korsning vid Marktplatz i den gamla stadsdelen Altstadt växlar jag några snabba ord med en cyklist. Bakom henne står ett tjugotal andra cyklister i alla åldrar och väntar medan ett par gröna spårvagnar passerar. 

– Basel är den perfekta cykelstaden, säger Maria Luvisa Brook. Här cyklar alla. Jag når allt inom 30 minuter, och så får jag bra kondition på köpet. Det gäller bara att se upp för spårvagnarna och inte fastna med cykelhjulen i rälsen.

Basels kulturresa startade för drygt femtio år sedan, då en överväldigande majoritet av befolkningen i kantonen röstade ja till att borgmästaren skulle få tillåtelse att köpa två Picassomålningar av affärsmannen och konstsamlaren Rudolf Staechelin 1967, och så var stenen i rullning. Picasso blev så tagen av den massiva supporten från invånarna att han genast skänkte ytterligare tre målningar till staden. Detta ledde i sin tur till att Basels välbärgade elit började samla konst och bygga upp privata samlingar, som i dag lockar besökare från hela världen. På 1970-talet växte gallerierna till en rörelse som mynnade ut i det som blev konstmässan Art Basel som attraherar uppemot 70 000 besökare varje år och mer än 300 toppgallerier i världen med utställningar som Scope, Liste, Volta och Foto Basel. I år skulle Art Basel ha firat sitt 50-årsjubileum, men pandemin kom emellan.

Art Basels aluminiumfasad med ”Window to the heavens” av Herzog & de Meuron. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Karlsbad – klassisk kurort med kunglig glans 

Lockar världsberömda arkitekter

Allt fler kulturintresserade drar sig också hit, inte minst landets arkitekturelit. De världsberömda arkitekterna Herzog & de Meuron, som byggde olympiastadion ”Fågelboet” till OS i Peking 2008, är lokomotivet i dragkampen som har gjort Basel och dess byggnader kända av arkitekter långt utanför landets gränser. En av dem som flyttade hit för mer än 20 år sedan är den svenska arkitekten Tina Ekener.

– Arkitekter här i Basel och Schweiz har en speciell status som skiljer sig från Sverige och som var lockande när jag flyttade hit. Här har vi ansvar för utförandet att ett byggprojekt i sin helhet, till skillnad mot i Sverige där byggentreprenören har huvudansvaret. Det gör jobbet roligare och innebär att vi kan hålla hög kvalitet genom hela byggprocessen, säger Tina under en promenad från Messeplatz där den årliga konstmässan äger rum. 

I blickfånget har vi den spektakulära fasaden av aluminium ”Window to the heavens”, ritad av arkitekterna Herzog & de Meuron, som är en del av Basels mässhall. Vi fortsätter ner till floden som skiljer Kleinbasel från Grossbasel. På andra sidan bron Mittleere Brücke tar vi till vänster och går den branta backen upp mot katedralen. Här uppifrån är utsikten magnifik, och för den som redan är kaffesugen ligger Café Rollerhof precis mittemot kyrkan. Men vår första kaffepaus blir i stället Stadthauscafé i den gamla stadsdelen Altstadt. Efter fikat på den mysiga innergården fortsätter vi bort till pappersmuseet, Basler Papiermühle, som är ett charmigt litet museum inrymt i en medeltida kvarn innan det är dags att ta en av de små passagerarfärjorna som korsar Rhen. Färjorna drivs av flodens strömmar förankrade i vajrar. På andra sidan tar vi spårvagnen till Gundeldinger Feld som är ett måste för fans av industriarkitektur. Detta gamla industriområde från 1930-talet rymmer i dag allt från trendiga barer, kaféer och restauranger till arbetsplatser, teater och hantverk och är ett av Tinas favoritområden i Basel.

– Basel är en liten, men samtidigt kosmopolitisk stad. Floden är den stora magneten, och omkring dess stränder ryms ett enormt utbud av bra restauranger och promenadstråk som passar alla typer av människor. Baselborna är vänliga och genuint intresserade av människor från andra länder och kulturer, vilket säkert beror på att vi har gränser mot både Frankrike och Tyskland. Det känns lugnt och säkert i Basel, och jag är aldrig rädd att gå omkring i staden ens på kvällen.

Floden Rhen som skär rakt igenom Basel är en pulsåder för både frakt- och passagerartrafik. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Schaulager – varken museum, galleri eller konstlager

Eftersom Basel är arkitekturstaden nummer ett i Schweiz fortsätter vi med spårvagnslinjen mot Aesch och hoppar av vid Schaulager. Byggd mellan 2000 och 2002 och även den ritad av de ledande arkitekterna Herzog & de Meuron är Schaulager varken ett museum, galleri eller ett traditionellt konstlager. För den arkitektintresserade är enbart byggnaden väl värd ett besök. Schaulager hyser en samling av 150 konstnärers verk, allt från modernister som Delaunay, Klee och Max Ernst via Joseph Beuys och Bruce Nauman till samtida konstnärer som Jeff Wall och Katharina Fritsch. Här lagras konsten under optimala klimatförhållanden på ett sådant sätt att de är tillgängliga för utbildnings- och forskningsändamål när tavlorna inte visas på Kunstmuseum Basel, Fine Art eller Museum für Gegenwartskunst, Contemporary Art.

Med spårvagn fortsätter vi vår kulturresa från centrum till utkanten av Basel där vi hoppar av i en grönskande lantlig idyll med betande kor. Placeringen av museet Foundation Beyeler mitt i naturen, inte olikt den danska motsvarigheten Louisiana, var ägaren Ernst Beyelers och hans fru Hildys intentioner när de lät bygga konsthallen 1997 med Renzo Piano som arkitekt. 

Efter detta konstbesök bär det åter tillbaka in mot staden och till Tinguelymuseet vid Rhenflodens strand. Med sina färgstarka mobila konstverk i järn och en blandning av allvar och ironi sätter den excentriske konstnären Jean Tinguely lätt i gång fantasin hos både barn och vuxna. Konst uppstår då maskinerna sätts i rörelse, menar Jean Tinguely. Att strosa runt bland alla dessa makalösa manicker är en lustfylld och sinnlig upplevelse som påminner om en tid då maskinerna stod i centrum. När jag tar en kaffe på museets kafé med utsikt över floden Rhen ser jag en äldre man och hans dotter glida ner i det starkt strömmande vattnet och godmodigt flyta i väg med floden.

Kvällen tillbringar jag på en av mina favoritrestauranger, Restaurang Acqua, som ligger i den gamla kraftstationen vid Binningerstrasse. Med italiensk prägel i både design och mat har detta ställe sedan många år varit ett vattenhål för stadens gourmander. Helgen i Basel avslutas sedan på en utomhusbio vid Münsterplatz medan fullmånen lyser upp det vackra medeltida torget – kultur och historia i en perfekt kombination.

Tinguelymuseet. Med sina mobila konstverk i järn sätter den excentriske konstnären Jean Tinguely lätt i gång fantasin. Foto: Jörgen Ulvsgärd

RESA HIT: BASEL

Resa hit: Swissair och SAS flyger regelbundet direkt till Zürich, därefter tåg till Basel. Eller tåg hela vägen via Köpenhamn och Hamburg.

Bästa tiden: April–oktober.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Schweizertyska.

Valuta: Schweizerfranc (CHF).

Prisnivå: Cirka 25 procent dyrare än i Sverige.

Ta dig runt: Basel är en promenad och cykelvänlig stad, annars är spårvagnen det självklara transportmedlet för att ta sig runt även om bussar finns. Taxi är dyrt!

Läs mer: basel.com/en

LÄS MER: Upptäck mysiga Ticino – Schweiz tropiska Riviera 

GUIDE: 11 TIPS TILL BASEL

SE & GÖRA

1. Foundation Beyeler

Placeringen av museet Foundation Beyeler mitt i naturen i utkanten av Basel, inte olikt den danska motsvarigheten Louisiana, var ägaren Ernst Beyelers och hans fru Hildys intentioner när de lät bygga konsthallen 1997. Här pågår alltid intressanta utställningar.

Adress: Baselstrasse 101, fondationbeyeler.ch/en

I utkanten av Basel i en grönskande lantlig idyll med betande kor ligger museet Beyeler Foundation, inte olikt den danska motsvarigheten Louisiana. Foto: Jörgen Ulvsgärd

2. Museum Tinguely

Den schweiziske skulptören Jean Tinguely växte upp i Basel. 1977 placerade han några av sina metallskulpturer i en grund pool nära teatern, men den största samlingen finns på Museum Tinguely. Här finns också verk av bland andra Tinguelys fru Niki de Saint Phalle och Yves Klein.

Adress: Paul Sacher-Anlage 1, tinguely.ch/en

Tinguelymuseet på Rhens strand är ett underbart ställe byggt av den kände schweiziska arkitekten Mario Botta. Foto: Jörgen Ulvsgärd

3. Cartoonmuseum Basel

Det enda museet i Schweiz med uteslutande satirisk konst, allt från humoristiska karikatyrer till serier. Samlingarna rymmer över 3 400 originalverk som gör det till ett kompetenscentrum för satirisk konst. 

Adress: St. Alban-Vorstadt 28, cartoonmuseum.ch/en

4. Kunstmuseum Basel

Här ryms Schweiz största konstsamling – alltifrån världens största samling av verk av familjen Holbein via renässansperioden fram till expressionismen och 1900-talsnamn som Picasso, Braque och Léger. Den modernare delen är dedikerad uteslutande för konst från 1960 och framåt, vilket innebär målningar, skulpturer, installationer och videokonst av till exempel Joseph Beuys, Bruce Nauman och Jeff Wall. 

Mer info: kunstmuseumbasel.ch/en

5. Rhen

Den bästa utgångspunkten för den längsta simsträckan på Rhens högra strand är från Tinguely Museum. Simma sedan med din badsäck med torra kläder runt midjan, från bro till bro med strömmen, men du måste vara försiktig så att du inte kommer för nära bryggor och bropelare eftersom strömmarna där är svåra att bedöma. Bojar markerar den säkraste och bästa simrutten.

Båtturer längs Rhen går från Schifflände och stannar vid den romerska utgrävningsplatsen Augusta Raurica samt Rheinfelden med avgångar tisdag-söndag.

Mer info: basel.com/en/rhine-swimming, basel.com/en/boat-trips

Mittlerebrücke över floden Rhen förbinder den nya och gamla stadsdelen i Basel. Foto: Jörgen Ulvsgärd

ÄTA & DRICKA

6. Acqua 

Restaurang Acqua håller den gamla kraftstationen vid Binningerstrasse vid liv. Med italiensk prägel både i designen och i maten skapades bildligt talat ett vattenhål för stadens gourmander.

Adress: Binningerstrasse 14, acquabasel.ch

7. Krafft Basel

En solig dag i Basel vill man sitta ute och äta. Då är södra stranden av Rhen det bästa valet. Här på Rheingasse ligger restaurangerna på rad. På Krafft bodde bland annat Herman Hesse när han skrev boken ”Stäppvargen”, och restaurangen bjuder på fräsch mat med lokala förtecken.

Adress: Rheingasse 19, krafftbasel.ch/en/restaurant

BO BRA

8. Grand Hotel Les Trois Rois

Det finns en uppsjö av bra hotell i Basel. Det främsta, kanske också dyraste, är det klassiska femstjärniga Grand Hotel Les Trois Rois, med en 300-årig historia och en restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin. Dubbelrum från 4 500 kronor.

Adress: Blumenrain 8

ANNONS: Läs mer och boka Grand Hotel Les Trois Rois här [extern länk]

9. Der Teufelhof Basel

Vill man kombinera sina kulturutflykter med ett konstinspirerat och charmigt hotell ligger Der Teufelhof i hjärtat av gamla stan högt på listan. Dubbelrum från 1 700 kronor.

Adress: Leonhardsgraben 47–49

ANNONS: Läs mer och boka Der Teufelhof Basel här [extern länk]

10. Pullman Basel Europe

Nära konstmässan strax intill Messeplatz ligger detta fyrstjärniga designhotell, på promenadavstånd till Basels gamla stadsdel. Dubbelrum från 1 100 kronor.

Adress: Clarastrasse 43

ANNONS: Läs mer och boka Pullman Basel Europe här [extern länk]

11. Hotel Victoria

Väljer man ett schyst men lite enklare alternativ är Hotel Victoria vid centralstationen ett centralt och prisvärt alternativ. Dubbelrum från 1 300 kronor.

Adress: Centralbahnplatz 3

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Victoria här [extern länk]

Interiör från klassiska Grand Hotel Les Trois Rois. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Ta tåget genom natursköna Schweiz 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande