Mürren är skidorten som bokstavligen svävar på moln.
Mürren är skidorten som bokstavligen svävar på moln. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Skidparadiset som kallats världens vackraste skidort

Vid foten av skidberget Schilthorn ligger den osannolikt belägna alpbyn Mürren. Den lilla schweiziska skidorten balanserar på kanten av ett kilometerhögt stup, mittemot Jungfraumassivet. Följ med till skidparadiset som svävar på moln. 

En halvmeter bländvit nysnö täcker skidberget Schilthorn. Det råder ingen lössnöhets när vi stakar ut i den knädjupa pudersnön utanför toppstation. Vyn mot Berner Oberlands jättelika, isklädda och tvärbranta nordväggar på de 4 000 meter höga bergen Eiger, Mönch och Jungfrau på andra sidan dalen är surrealistisk. Det är inte många andra skidåkare som syns till, så vi surfar lugnt ner på var sin sida om pisten och glider i nysnön hela vägen ner till mellanstationen Birg. Vi fortsätter offpistfärden ner till de lika folktomma stolliftarna Muttleren och Kandahar, där snön ligger djup och orörd. I lugn och ro njuter vi av skidåkningen på de omgivande sluttningarna innan vi får sällskap av fler offpiståkare. 

Engelska skidturister dominerar av tradition i Mürren, och de tar det lugnt på förmiddagen, läser en bok på hotellverandan, spelar curling eller tar en promenad. Om de överhuvudtaget dyker upp i backen håller de sig oftast i pisten eller nybörjarbacken. Det är med andra ord ingen liftkö när vi för andra gången tar kabinbanan upp på Schilthorn för att ta en närmare titt på toppstationen som är en roterande skidrestaurang med tillhörande James Bond-museum. Här spelades nämligen den första actionscenen på skidor i agent 007-filmerna in. 

Den roterande toppstationen Piz Gloria ligger på toppen av berget Schilthorn. Med sina runda form, och stora panoramafönster har den en imponerande 360 graders vy över en del av Alpernas mest spektakulära bergsmassiv. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Inspelningsplats för James Bond-film

Den långa traditionen av engelska skidturister och toppstationens spektakulära utsikt är antagligen anledningarna till att just Mürren valdes som inspelningsplats till Bondfilmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst”, som hade premiär 1969. I filmen är Schilthorn – populärt kallad ”Piz Gloria” – skurken Ernst Stavro Blofelds högkvarter. Här startar också filmens höjdpunkt, den spännande skidjakten ner till Mürren. 

Vi åker i James Bonds skidspår utför den milslånga svarta pisten som följer bergets naturliga väg från toppen av Schilthorn. Det spektakulära åket, som rankas som en av Alpernas höjdare, börjar svindlande brant för att sedan flacka ut i en lång transportsträcka med fenomenal utsikt över Jungfraumassivet innan skidupplevelsen kulminerar i den spektakulära passagen ”Kanonröret” som ringlar sig ner mellan branta bergväggar.   

Mürren bjuder på offpiståkning i världsklass. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Mürren – den alpina skidåkningens vagga

Mürren är den alpina skidåkningens vagga. Det var här som skidturismen föddes och de första tävlingarna i utförsåkning arrangerades. För hundra år sedan lockade Alperna bara sommarturister, men i Mürren fanns revolutionerande planer för vintersäsongen. Palace Hotels engelska ägare Henry Lunn lockade sina brittiska gäster att komma tillbaka på lågsäsongen för att njuta av det vackra vintervädret i Alperna och lära sig åka skidor. 

1910 höll Palace Hotel för första gången öppet på vintern. Två år senare startades Mürrens skidklubb, och 1922 arrangerade Henrys son Arnold tillsammans med de skidtokiga byborna tidernas första slalomtävling. Tillsammans med Arlbergs skidlegend Hannes Schneider bildade Arnold Lunn den brittiska skidklubben Kandahar Ski Club och arrangerade en alpin tävlingsserie som senare blev mallen för dagens alpina världscuptävlingar. Historiens första världsmästerskap i slalom och störtlopp hölls 1931 i Mürren, och byn tillhör den exklusiva skaran av skidorter som har arrangerat alpina VM vid två tillfällen. 

Inferno-Rennen är en färgsprakande skidfest som varar i flera dagar. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

LÄS MER: Madesimo – italienska skidorten för livsnjutare 

Alpina världens motsvarighet till Vasaloppet

En gång om året vallfärdar skidåkare från hela världen till Schilthorn för att delta i världens äldsta och längsta störtloppstävling Inferno-Rennen, den alpina världens motsvarighet till Vasaloppet. Det är byns höjdpunkt på skidsäsongen och en skidfest som varar i flera dagar. 

De sju engelsmän som var tävlingens allra första deltagare klättrade på stighudar upp till starten och övernattade i Schilthornhütte innan de kastade sig utför de opistade branterna. 1928 års vinnare Harold Mitchell stapplade i mål i Lauterbrunnen efter en timme och tolv minuters skidäventyr och utbrast ”One hell of a race!”. Därmed fick tävlingen sitt namn ”The Inferno”.

Skidsystemet i Mürren består av ett tiotal liftar och drygt 30 nedfarter av varierande svårighetsgrad. Med undantag för den tvärbranta svarta pisten från toppen av Schilthorn och de svindelframkallande hårnålskurvorna genom den osannolika passagen ”Kanonröret” passar åkningen medelgoda skidåkare. Den nedre delen av skidområdet är perfekt för barnfamiljer. 

Mürrens otillgängliga läge och det begränsade antalet hotell är två förklaringar till att du slipper trängas i pisterna. I såväl byn som i skidbackarna råder en ovanligt avslappnad stämning. Här kan man få uppleva hur skidåkning gick till förr i tiden – på den tiden en skidsemester var synonymt med avkoppling.

Mürren är en av Alpernas mest pittoreska byar med rustika byggnader och mysig atmosfär. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

Ett av Schweiz mest hisnande alplandskap

Skidsystemet hänger på ett lite ansträngt sätt ihop med de andra skidorterna i Berner Oberland – Wengen och Grindelwald. Tillsammans bildar de skidområdet Jungfrau som består av ett 50-tal liftar och mer än 100 nedfarter. Att ta sig från Schilthorn till skidområdena Klien-Scheidegg och First är en dagsutflykt genom ett av Schweiz mest hisnande alplandskap. En fascinerande skidfärd utmed branta bergväggar och längs djupa dalgångar med höga alptoppar som kuliss.  

De bergståg som trafikerar skidområdet överträffar en Märklinnörds fantasivärld. Jungfraubahn, till exempel, startar på 2 061 meters höjd och ringlar sig upp genom tunnlar bakom den mytomspunna nordväggen på Eiger, som skördat mer än 50 bergsklättrares liv, till den 3 454 meter höga toppen av Jungfraujoch, Europas högst belägna tågstation. Här kliver du rakt ut på Alpernas största glaciär, topptursparadiset Aletschgletscher. 

Svensken Peter Lindborg är antagligen Mürrens mest entusiastiska ambassadör. För 30 år sedan blev han förälskad i den spektakulärt belägna skidorten. 

– Jag hade planerat en skidsemester till Italien, men efter att ha läst ett reportage om Mürren ändrades planerna med ett lappkast. Sedan dess har jag återvänt varje vinter, och sedan många år tillbaka bor jag här hela skidsäsongen och tillbringar större delen av sommaren här, berättar Peter. 

Panoramafönstren i hans vardagsrum ramar in Jungfraumassivet.

– Jag tröttnar aldrig på den här utsikten, säger han.   

Suppenalp – bergshytta med härlig atmosfär

Det är en ny skiddag. Ett rejält högtryck har parkerat över större delen av Alperna, och solen skiner från en klarblå himmel när Peter och jag glider nerför byns snöklädda små gator, förbi Palace Hotel och curlingbanorna och vidare till Schilthornbahns dalstation. I nybörjarbacken ovanför Hotel Jungfrau är barnskidskolan i full gång. Föräldrarna har intagit solstolarna på altanen.

Uppe på berget är pisterna perfekta. Efter en kall natt har de tinat lite i morgonsolen. En centimeter sorbet är rena rama drömmen att åka på. Vi flyger fram och svänger som världsmästare utför Schilthorns böljande skidbackar. 

Peter och jag avslutar skiddagen på hans favoritkrog Suppenalp, en bohemisk pistservering och bergshytta med härlig atmosfär och god mat som trots att den ligger lite avsides lockar mängder av stamgäster dagtid. På kvällarna är det fullt ös med fondue och rodel ner till byn i mörkret. En trappa upp finns några enkla men prisvärda rum att övernatta i, med gemensam toalett och dusch. Det är en skön känsla att vakna på berget och klicka i bindningarna efter frukost när backarna är nypistade. Det är skidsemester när det är som bäst.

Vi äter en sen lunch på terrassen och dröjer kvar tills solen går ner bakom krönet. Efter några Schümli Pflümli (schweizisk kaffedrink på sött kaffe, plommonbrännvin och vispad grädde) glider vi ner till after skin på Hotel Regina, hamrar spikar i en stock och dricker öl och Schnapps med en skotte som aldrig åker skidor någon annanstans i Alperna. Men till Mürren återvänder han flera gånger per vinter. Och varför skulle han inte göra det? Det finns ingen vackrare skidort. 

RESA HIT: MÜRREN

Resa hit: SAS och Swissair flyger direkt till både Zürich och Genève, därifrån tåg till Lauterbrunnen och buss sista biten. Till Genève finns lågprisflyg med Easyjet. Tåg hela vägen till Lauterbrunnen via Köpenhamn och Hamburg (fyra byten).

Bästa tiden: Skidsäsongen börjar i december och slutar i april. Liftarna stänger efter påsk. 

Tidsskillnad: Ingen. 

Språk: Det lokala språket är schweizertyska, men engelska går bra för det mesta.

Valuta: Schweiziska franc (CHF).

Prisnivå: Dyrt. Schweiz har index 148 i Forex semesterindex (Sverige 100).

Ta dig runt: Mycket bra tågtransfer från flygplatserna Zürich och Genève. Lokala bergståg till Lauterbrunnen, Wengen och Kleine Scheidegg. 

Bra att veta: Priset på flyg varierar stort under skidsäsongen. Boka hotell och restauranger i god tid! 

Läs mer: muerren.swiss/en/winter

LÄS MER: Här är Europas billigaste skidorter 

De enda sätten att komma till Mürren är att åka tåg eller kabinbanor. Det går ingen bilväg till byn vilket skapar ett skönt lugn och en unik tystnad. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

GUIDE: 10 TIPS TILL MÜRREN

SE & GÖRA

1. Piz Gloria

Ta kabinbanan till toppen av Schilthorn 2 970 meter över havet och börja skiddagen med en brunch i James Bonds anda. Restaurangen roterar sakta så gästerna får en storslagen panoramautsikt över Schweiz kanske mest imponerande alptoppar.

Mer info: schilthorn.ch

2. Schilthorn

Mürren-Schilthorns liftsystem består av ett tiotal liftar, en kabinbana och ett 30-tal nedfarter av varierande svårighetsgrad. Toppstationen ligger 2 971 meter över havet. Pisten från toppen av Schilthorn ner till byn är ett av Alpernas finaste åk och följer en svindlande väg nerför berget med oslagbar utsikt över Jungfraumassivet. Skidåkningen passar medelgoda skidåkare och barnfamiljer. Offpiståkningen är lättillgänglig, men bergsguide rekommenderas.  

Mer info: schilthorn.ch

3. Inferno-Rennen

Den alpina skidåkningens motsvarighet till Vasaloppet arrangeras årligen i slutet av januari i Mürren och lockar tusentals störtloppsentusiaster från hela världen. Dagens störtloppsåkare följer samma väg som pionjärerna, från toppen av Schilthorn ner till Lauterbrunnen. Banans längd är 15,8 kilometer och höjdskillnaden är 1 970 meter. 

Mer info: inferno-muerren.ch/en

ÄTA & DRICKA

4. Schilthornhütte

Historisk bergshytta med fantastiskt läge i en solig gryta under Schilthorn. Perfekt stopp för att återställa vätskebalansen eller för en lunch på hög höjd. Fin utsikt och sköna solstolar. Uteservering serverar grillad wurst och den lilla mysiga restaurangen har schweizisk bergsmat som kaloribomben Apfelmakaronen på menyn.

Mer info: schilthornhuette.ch

Schilthornhütte har ett fantastiskt läge i en solig gryta under Schilthorn. Foto: MATTIAS FREDRIKSSON

5. Suppenalp

Lokalbefolkningens och stammisarnas favoritkrog har en befriande bohemisk atmosfär. Trevlig personal och god mat serveras inne i den mysiga lilla matsalen och på uteserveringen. Salladerna och schnitzlarna rekommenderas, liksom skidsystemets godaste (och starkaste) kaffedrinkar. Suppenalps rodel- och fonduekvällar är ett måste. Möjlighet till övernattning finns på övervåningen i enkla men prisvärda rum.

Mer info: suppenalp.ch/pension_e.html

6. Stägerstubli

Lilla mysiga Stägerstübli i byn är ett annat hett tips. En klassisk krog med lokala stamgäster, rustik bergsmat som rösti, raclette, ostfondue, biff stroganoff och olika schnitzlar. Bra vinlista och mysig after ski-atmosfär.

Mer info: staegerstuebli.ch

SHOPPING & NÖJEN

7. Mürren

Promenera på bilfria snöklädda gator i idylliska Mürren och njut av den lugna atmosfären och de svindlande vyerna mot Jungfraumassivet. Det känns som att resa tillbaka till en skidort på 1930-talet. 

Mer info: muerren.swiss/en/winter

8. Exile on mainstreet

Kul kombination av snowboardshop och museum. Bra urval av skid- och snowboardkläder. Säljer coola mössor och hoodies med eget tryck under varumärket Piz Gloria. Populär hangout för bybor och säsongare.  

Mer info: piz-gloria.com

BO BRA

9. Hotel Eiger 

Charmiga och anrika Hotel Eiger mittemot tågstationen rekommenderas. Här finns byns bästa krogar (Eiger Saal och Eiger Stübli) och den populära nattklubben Tächi Bar. Fin relaxavdelning med bastu och massage. Bekväma rum med osannolik bergsutsikt mot Eiger, Mönch och Jungfrau. James Bond-sviten rekommenderas om man vill lyxa till det! Dubbelrum från 2 700 kronor.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Eiger här [extern länk]

10. Suppenalp

Populär skidrestaurang och bergspensionat som lockar många matgäster dagtid. Här äter pistörerna middag efter arbetsdagen, och några gånger i veckan arrangeras fonduekvällar. Prisvärd halvpension med boende i enkla men funktionella rum. Badrum och dusch i korridoren. Efter frukost väntar nypistade skidbackar utanför entrén. Halvpension från 900 kronor.

Mer info: suppenalp.ch/pension_e.html

Suppenalp ligger mitt i backen. Foto: Patrik Leje

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide