Den pittoreska alpbyn Hallstatt i Österrike ligger vackert vid vattnet.
1 av 3: Den pittoreska alpbyn Hallstatt i Österrike ligger vackert vid vattnet. Foto: Shutterstock
Kyrkan i byn utgör en central del av byn.
2 av 3: Kyrkan i byn utgör en central del av byn. Foto: Shutterstock
Dödskallarna målades för att anhöriga skulle kunna identifiera de döda. Se fler bilder under artikeln.
3 av 3: Dödskallarna målades för att anhöriga skulle kunna identifiera de döda. Se fler bilder under artikeln. Foto: Shutterstock

Hallstatt – världens vackraste plats döljer en hemlighet

HALLSTATT. Den pittoreska byn i Österrike hamnar ofta på topplistorna över världens vackraste platser.

Men i ett hus vid kyrkogården döljer sig en hemlighet som är långt ifrån sagolik.

Hallstatt har kallats Europas vackraste by, och det är inte så konstigt. Vyn över den lilla österrikiska bergsbyn, med sina majestätiska berg och sin kyrka i nygotisk stil, är som hämtad ur en saga. Ända fram till 1800-talet kunde den bara nås med båt eller till fots, men numera är det bara att sätta sig i bilen – det tar ungefär en timme från ­Salzburg. I själva byn bor bara runt tusen invånare, men varje år besöks den av över en miljon turister. I den närliggande sjön Hallstätter See kan man ta en båttur eller simma i kristall­klart vatten, och här finns också världens äldsta saltgruva. Till de mer makabra turistattraktionerna hör kyrkans benhus, med mer än 600 målade dödskallar, och en mumie av en förhistorisk gruvarbetare – bevarad i salt. Hallstatt är också internationellt känt för sina många fynd från perioden mellan järn- och bronsålder – en period som har fått namnet hallstattkulturen.

LÄS MER: 10 riktigt skrämmande platser i världen

 

Benhuset i Hallstatt rymmer benrestre från minst 2000 människor.

Dekorerade dödskallar

Även Hallstatts kyrkogård anses vara en av världens vackraste. Men på kyrkogården finns ett hus som döljer något de flesta turister aldrig får kännedom om. Innanför husets väggar ligger benrester och döskallar från inte mindre än 2 000 människor – märkta med olika budskap.

 

Hallstatt kyrkogård. Magisk utsikt över Hallstätter See.

Det finns en förklaring till varför benresterna samlats på hög inne i huset. Det var nämligen så att det inte fanns plats att begrava fler människor och då började man lägga in benresterna där för att göra plats på kyrkogården. Benrester grävdes helt enkelt upp och flyttades över in i byggnaden.

Vad som sedan hände var att anhöriga började dekorera skallarna. Tanken var att deras nära och kära skulle kunna identifiera sina bortgångna. På döskallarna syns i dag namnet, dödsdatumet samt något buskap eller någon symbol för ära och kärlek.

Under 1960- talet slutade man med dekoreringen men då fanns det redan 600 skallar som var vackert dekorerade. Resterande skallar gapar tomma utan dekorationer. År 1995 sägs de sista resterna av en människa lagts till i huset. Detta efter att en kvinna haft som sin sista önskan att "begravas" i huset.

Det makabra huset är en skarp kontrast till den annars så pittoreska och vackra staden i Österrike. Turister är välkomna in – om de törs.

Kopia i Kina

Kinesiska turister har blivit så förtjusta i staden att man till och med har låtit bygga upp en exakt kopia i Louyang i provinsen Henan i Kina.

LÄS MER: Här är Europas billigaste skidort


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande