Mona Lisa är Louvrens största publikmagnet.
1 av 3: Mona Lisa är Louvrens största publikmagnet. Foto: Shutterstock
Louvren uppmärksammar 500-årsminnet av Leonardo Da Vincis bortgång.
2 av 3: Louvren uppmärksammar 500-årsminnet av Leonardo Da Vincis bortgång. Foto: Shutterstock
I Louvres nya Virtual Reality-upplevelse kommer du Mona Lisa riktigt nära.
3 av 3: I Louvres nya Virtual Reality-upplevelse kommer du Mona Lisa riktigt nära. Foto: Shuterstock

Så här nära har du aldrig varit Mona Lisa

Nu kan du komma Mona Lisa så nära att du nästan kan sätta dig i knäet på henne.

Du möter världens mest berömda tavla utan glas och ram och så nära att du kan se räfflorna i den träskiva den är målad på. 

Allt tack vare en ny virtual reality-upplevelse på Louvrenmuseet i Paris.

Allt om resor rapporterade om den nya Leonardo da Vinci-utställningen på Louvren i Paris för två veckor sedan.

Då kände vi inte till utställningens mest tekniskt krävande inslag, virtual reality- upplevelsen skapad med utgångspunkt från utställningens – ja, hela museets – mest kända konstverk, Mona Lisa.

Den bär namnet ”Mona Lisa bakom glaset” och är en sju minuters lång upplevelse där du tar på dig de speciella VR-glasögonen och möter tavlan i 3D. Du kan interagera med en Mona Lisa utan vare sig skyddande glas eller ram. Ensam med den berömda tavlan kommer deltagaren så nära att det går att se de små ojämnheterna i den träskiva den är målad på och studera oljemålningens alla små detaljer och hur Da Vinci arbetade fram sitt storverk via otaliga lager av tunna färgstråk som gör övergången från skugga till ljus så mästerlig.

Upplevelsen är en kombination av ljud, rörliga bilder och interaktion.

https://www.instagram.com/p/B37S0QBicdF/

LÄS MER: Rusning till Da Vinci-utställningen på Louvren 

Ny teknik i Da Vincis kreativa anda

– Da Vinci var en verkligt kreativ tänkare som var nyskapande både inom konst och teknik, säger Victoria Chang, chef för företaget som skapat VR–upplevelsen till Lonely Planet.

– Virtual reality låter dagens kreatörer överträda gränserna mellan områden som förr hölls separerade från varandra. Genom att använda VR för att berätta historien bakom detta berömda konstverk hoppas vi kunna ge Louvrens besökare en ännu mer berikande upplevelse.

Den stora utställningen i Paris hålls med anledning att det i år är 500 år sedan den italienaren mästarkonstnären Leonardo da Vincis död. Ovärderliga konstverk har lånats till Paris från konstmuseer över hela världen. Louvrens utställning, som är en av de största någonsin kring Da Vinci rymmer hela 162 verk.

Här visas hela 162 verk av konstnären.

LÄS MER: Guide till Paris: guldkornen bortom turistfällorna  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande