Venedigs mäktiga kaj Riva degli Schiavoni med Santa Maria-basilikan i bakgrunden.
1 av 6: Venedigs mäktiga kaj Riva degli Schiavoni med Santa Maria-basilikan i bakgrunden. Foto: Anders Pihl
Se Markusplatsen tidigt om du vill slippa alla turister.
2 av 6: Se Markusplatsen tidigt om du vill slippa alla turister. Foto: Anders Pihl
En tur med en gondol kan kosta 100 euro, men är trots allt en riktig klassiker.
3 av 6: En tur med en gondol kan kosta 100 euro, men är trots allt en riktig klassiker. Foto: Anders Pihl
Venedigs maskeradtradition syns överallt i staden.
4 av 6: Venedigs maskeradtradition syns överallt i staden. Foto: Anders Pihl
Venedig sett från havet. Ovanför hustaken reser sig alperna i fjärran.
5 av 6: Venedig sett från havet. Ovanför hustaken reser sig alperna i fjärran. Foto: Anders Pihl
Venedig från ovan. På bilden syns andra öar, som avlånga Lido och närmast Murano.
6 av 6: Venedig från ovan. På bilden syns andra öar, som avlånga Lido och närmast Murano. Foto: Anders Pihl

Så gör du din weekend i Venedig till den bästa

Venedig saknar motstycke och känns alltid rätt att återvända till. Men hur upplever man något unikt på ett så välbesökt turistmål? Läs om tipsen till hur du hittar ditt eget Venedig.

Text och foto: Anders Pihl

Jag sitter i ett flygplan som snart ska landa på Venedigs flygplats Marco Polo. Utsikten från fönstret är svår att tro på. Venedig breder ut sig som om någon rivit ut bitar av en stadskarta och släppt dem slumpvis över det glittrande havet. Finns verkligen denna stad på riktigt?

Fyrtio minuter senare är perspektivet annorlunda. Medan båten fraktar oss nyanlända flygpassagerare ut till Venedig i lagunen betraktar jag växelspelet mellan hav och land. Kyrktorn och spiror tycks växa upp ur horisontlinjen. Av en slump börjar jag prata med engelska Rebecka Smith som sitter på sätet bredvid mig. Hon påstår att detta är hennes fjortonde besök i Venedig.

– Venedig är alltid rätt att återvända till. Jag tröttnar aldrig på den här stan, säger hon.

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

LÄS OCKSÅ: Venedig – guide till en förförisk stadslabyrint

Venedig – en stor teater

Jag ber Rebecka om ett bra tips jag inte borde missa.

– Ägna inte så mycket tid till de stora sevärdheterna. Hitta ditt eget Venedig.

Med en mjuk duns möter båten kajen på Venedigs berömda front Riva Degli Schiavoni. Så vandrar jag över landgången och ut i denna säregna stad, som saknar motstycke och som tycks vara fylld av rekvisita och kulisser, som en gigantisk teaterscen.

Överallt där jag rör mig, från den myllrande Markusplatsen och in mellan gränderna, strömmar andra besökare. Det blir trångt och ofta köer, ibland bara för att gå över en bro.

Jag funderar på vad Rebecka sagt till mig. Kan man hitta sitt eget Venedig? I en stad där det tycks finnas minst två turister per kvadratmeter? Självklart går det. Tänker man efter är det till och med lätt.

LÄS OCKSÅ: Venedig – pärlorna bortom turiststråken

Morgon på Markusplatsen

Nästa morgon sätter jag klockan på ringning och stiger upp med solen klockan sex. I gryningstimmen är Markusplatsen är helt folktom och får sin rätta magiska känsla.

Det snedställda ljuset ger marmorskulpturerna och ornamenten extra tydliga volymer. Utan störningsmoment och med gott om tid kan jag njuta av några av världsarkitekturens främsta verk.

Det berömda torget fylls sedan långsamt med liv. Snart kommer servitörerna ut mellan borden på de klassiska kaféerna. Deras skräddarsydda kostymer är oklanderligt knäppta och de väntar på sin första beställning med värdiga miner.

Denna morgon är Markusplatsen min och ingen annans. Fortfarande tidigt ute fortsätter jag till fiskmarknaden vid Rialto, denna urgamla lokala och genuina marknad som slår igen ungefär samtidigt som de första turisterna visar sig vid tio-tiden.

LÄS OCKSÅ: Italien – 12 härliga städer från norr till söder

Ett mer avkopplat Venedig

Att hitta de rätta tiderna på dygnet, som tidig morgon och sen kväll, är alltså ett första tips för en minnesvärd Venedig-resa. Att söka sig utanför de mest populära stråken är ett annat.

Senare samma dag letar jag mig fram till nordöstra delen av Cannaregio-distriktet. I dessa trakter finns inga gondoler eller souveniraffärer utan bara kanaler kring vilka lokalbefolkningen äter och dricker till andra priser än runt Markusplatsen. Kanalen Fondamenta Ormesini har en rad små tavernor som tillhör de mest avkopplande och prisvärda i hela Venedig.

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

Venedigs öar

Därefter utforskar jag det labyrintartade distriktet San Polo, i vars inre delar man stöter på små, stämningsfyllda torg med kyrkor och kaféer samtidigt som man sällan ser andra turister. När jag till slut går vilse i San Polo kan förbipasserande berätta om vägen tillbaka.

– Du går bara ditåt. I Venedig hittar man alltid ut, säger en vänlig man som fortsätter att gå medan han talar.

När jag njutit ett par dagar av att genomsöka Venedigs okända skrymslen och vrår återstår ändå stadens mest underskattade sida: öarna. Venedigs öar skiftar alla i karaktär och historia och lätta att nå med stadens vattenbussar Vaporettos. Lido med sina stränder. Burano med sina färger. Torcello med sin rofylldhet. Murano med sin speciella historia. Möjligheterna är många och valet är ditt.

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

Venedig Topp 5

1. Markusplatsen

Världens kanske mest berömda torg, kantat av fantastiska caféer och omtalade byggnader, är en stor upplevelse alla tider på dygnet. Bäst kanske tidig morgon och sen kväll, när ljusen reflekteras i vattnet.

2. Dogepalatset

Intill Markusplatsen ligger Dogepalatset, varifrån Venedig styrdes under många hundra år. Förutom förstummande arkitektur och konst ska man inte missa den “hemliga” turen till fängelset där ingen mindre än Casanova satt fängslad.

3. Grand Canale

Stadens stora pulsåder är en oförglömlig introduktion till Venedig , men hit kan man alltid återvända. Oavsett om du promenerar på kajkanterna bredvid, åker båtbussen vaporetto eller gondol misslyckas Grand Canale aldrig med att imponera stort.

4. Modern konst

Vartannat år lockar Venedigs legendariska konstbiennal konstälskare från hela världen men även annars finns två museer i absolut toppklass för den moderna konsten: Peggy Guggenheim Collection och Punta della Dogana.

Punta Della Dogana, Dorsuduro 2, Entré 12 €.

Peggy Guggenheim Collection, Dorsuduro 117, Entré 12 €.

5. Lido

Hyr en cykel på den avlånga ön Lido och rulla förbi stränder, palats och flotta strandbarer i över en mil. Eller varför inte bo vid stranden och ta en vaporetto in till stan?

 

Se och Göra:

1. Åka Gondol

Allt annat än billigt, men nog vill man uppleva en gondolfärd genom Venedig en gång i livet. Ett tips för de ekonomiskt lagda är Traghetto, kollektivgondoler som korsar Grand Canale på åtta ställen för det facila priset 2 €. Egen gondol kostar 80-100 € per båt och timme.

2. Kampanilen

Det 98 meter höga klocktornet på Markusplatsen ger oslagbara utsikter över Venedig och omkringliggande öar. Tornet med anor från 900-talet rasade 1902 men byggdes upp tio år senare som en exakt kopia.

Varierande öppettider. Entré: 8 €.

 

Äta & Dricka:

3. Il Ridotto

Ett dyrt men ändå prisvärt tips. 28€ för en trerättersmeny är tyvärr inte ovanligt i Venedig, men här får du mat belönad med en michelinstjärna.

Sestiero di Castello 4509, Campo ss Filippo e Giacomo

ilridotto.com

4. Antiche Carampane

Ingenting på den anspråkslösa utsidan avslöjar att detta är en av Venedigs bästa fiskrestauranger. Stängt söndag och måndag.

Rio Terà della Carampane, San Polo 1911

antichecarampane.com

5. Venissa

En finsmakartaverna med lantliga omgivningar, egna vinfält och skön stämning på Buranos lilla systerö Mazzorbo. Inte billigt, ta med kreditkortet.

Ta Vaporetto 12 eller gå över bron från Burano

venissa.it

 

Upplev mer:

6. Burano

Lilla ön Burano ligger bland andra öar en bit bort från Venedig och tycks med sina små kanaler och färggrannt målade hus vara hämtad direkt från en sagobok. En perfekt dagsutflykt. Vaporetto-linje nr 12 går hit.

7. Utflykt till Mira / Padua

Historieintresserade får en högtidsstund vid de fantastiska renässanspalatsen i Mira och Padua öster om Venedig. Context Travel är experter på historiska rundturer med engagerad guidning flera nivåer över den vanliga.

contexttravel.com/city/venice

 

Shopping & Nöjen:

8. Caigo da Mar

En butik som säljer kuriositeter i ett enda exemplar, originella statyetter och dekorativa objekt samt lyxiga doftljus från världens äldsta ljus-tillverkare.

San Marco 3131

caigodamar.com

9. Malefatte Boutique

Modebutik som säljer snygga och stilrena kläder, väskor och accessoarer tillverkade av Rio Tera Pensieri, ett kooperativ för fängelse-interner.

Calle Zancan, Cannareggio

rioteradeipensieri.org

 

Bo bra:

10. Hotel Londra Palace

Bekväma rum och ett oslagbart läge vid det centrala inloppet till Venedig. Därtill en berömd takterass och en prisbelönt restaurang, Do Leoni.

Riva Degli Schiavoni 4171

londrapalace.com

11. Generator Hostel

Generator Hostel låter som en bluff. Billigt och ändå med stil mitt inne i Venedig är väl rena fantasier? Nej, faktiskt inte.

Fondamenta Zitelle 86

generatorhostels.com/en/destinations/venice/

 

Resfakta

Resa hit: Flera flygbolag har bra förbindelser från Stockholm/Köpenhamn. Prisexempel:

Stockholm-Venedig 2 167 kronor med Lufthansa, september 2015.

Bästa tiden: Venedig är ett utpräglat året-runt-resmål utan off-season. Vill man ha mindre trängsel är förstås vintern (november-februari) bästa tid medan våren (april-maj) och hösten (september-oktober) bjuder på behagligast temperaturer.

Restid: Omkring 4 timmar med en mellanlandning.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska. En del engelska talas dock av i stort sett alla i turistvana Venedig.

Valuta: Euro. 1€= 9,06 SEK.

Prisnivå: Kring Markusplatsen kan mat och dryck kosta i stort sett hur mycket som helst. Men i andra delar av Venedig kan priserna vara betydligt mindre uppdrivna. För att finna normala italienska priser, strax under de svenska, måste man dock till fastlandet.

Ta dig runt: Biltrafik är förbjuden förutom vid ankomsttorget Piazzale Roma. Istället finns ett omfattande system med Vaporettos, båtar som utgör stadens kollektivtrafik. Med ett ACTV Card tar dig lätt runt i Venedig via Vaporettos och andra sjötransporter. En dag kostar 20€, två dagar 30€ och sju dagar 60€.

www.actv.it

Bra att veta: Under den långa epok som Venedig var en egen stat fanns några få brott som var belagda med dödsstraff. Ett av dem var nedsmutsning av vattnet i kanalerna.

Lär mer: en.turismovenezia.it

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande