Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det är inte bara Rom och Italien som kan skryta med bländande mästerverk från romarriket. Kroatiska amfiteatern i Pula är ett bra exempel.
Det är inte bara Rom och Italien som kan skryta med bländande mästerverk från romarriket. Kroatiska amfiteatern i Pula är ett bra exempel.
Det är inte bara Rom och Italien som kan skryta med bländande mästerverk från romarriket. Kroatiska amfiteatern i Pula är ett bra exempel.
Det är inte bara Rom och Italien som kan skryta med bländande mästerverk från romarriket. Kroatiska amfiteatern i Pula är ett bra exempel. Foto: SHUTTERSTOCK

Romarrikets coolaste platser – utanför Italien

Colosseum, Forum Romanum och Pantheon – alla ikoniska byggnader från antiken. Men du behöver inte åka till Italien för att uppleva romarriket. Här är några riktigt imponerande exempel att titta närmare på.

När romarriket var som störst, år 117 efter Kristus, sträckte sig imperiet långt utanför nuvarande Italiens gränser. Runtom i de erövrade regionerna uppförde romarna storslagna byggnadsverk som i dag lockar tusentals turister från hela världen. 

År 117 efter Kristus var romerska riket som störst. Foto: SHUTTERSTOCK

AMFITEATERN I PULA (Kroatien)

Här stred gladiatorerna på liv och död inför 20 000 åskådare under antiken. På medeltiden var det riddarturneringar som drog folk till arenan i Pula. Numera är det konserter, operor, baletter och inte minst en årlig filmfestival som lockar hit publiken. 

Den magnifika byggnaden från år 81 efter Kristus ligger på södra Istrien i nordvästra Kroatien, och är en av de bäst bevarade amfiteatrarna från den här tidsepoken. 

Den elliptiskt formade arenan i Pula är en amfiteater, ett ord som härstammar från grekiskans amphi ”runtom” och theatron ”skådeplats”, vilket beskriver att publiken sitter runtom scenen i mitten. Foto: SHUTTERSTOCK

BADHUSET I BATH (Storbritannien)

Ett praktfullt badhuskomplex med flera pooler och uppvärmda rum – till Bath kom romare för att bada, umgås och offra i templet. 

Att romarna anlade en badanläggning i just Bath i sydvästra England är inte så konstigt. Här hittar man nämligen Storbritanniens enda naturliga varma källa, vars 46-gradiga vatten användes för att värma upp bassängerna. 

Badhuset som ligger under dagens marknivå, slutade användas när romarna lämnade Storbritannien, och återupptäcktes vid utgrävningar i slutet av 1800-talet.

Badhuset i Bath började byggas under det första århundradet efter Kristus. Platsen var sedan tidigare helig för kelterna som tillägnade den varma källan gudinnan Sulis. När romarna kom hit döpte de staden till Aquae Sulis, Sulis vatten. Foto: SHUTTERSTOCK

AKVEDUKTEN I SEGOVIA (Spanien)

I Segovia kunde invånarna njuta av sköna dopp i badhusen och rent vatten i gatufontänerna - var man välbeställd fick man det direkt till den privata villan. 

Med hjälp av romarnas gigantiska byggnadsverk kunde friskt vatten ledas från strömmen Fuenfría i bergen 17 kilometer bort, och in i Segovia. Eftersom romarna inte använde pumpar krävdes en lutning och avancerad ingenjörskonst för att forsla vattnet genom berg och över raviner och slätter. 

I centrum av Segovia kan man i dag se de ståtliga lämningarna av det mäktiga bygget. Den 728 meter långa akvedukten är byggd av granitblock och är som mest 28 meter hög. Den smarta bågformade konstruktionen gjorde att inget murbruk behövde användas. 

Romarna uppförde akvedukter runtom i imperiets kolonier. Så har man inte vägarna förbi Spanien är Pont du Gard i Frankrike, Zaghouan-akvedukten i Tunisen och akvedukten i Valens i Turkiet, praktfulla alternativ för ett besök.

Akvedukten i Segovia, 70 kilometer nordväst om Madrid, byggdes troligen i slutet av första århundradet efter Kristus. Foto: SHUTTERSTOCK

MAISON CARRÉE i NîMES (Frankrike)

Gajus och Lucius såg ut att gå en ljus framtid till mötes. Deras pappa Marcus Vipsanius Agrippa, romersk fältherre och konsul, var nära vän med kejsar Augustus och gift med hans dotter Julia. Kejsar Augustus hade dessutom gjort de båda bröderna till sina arvtagare. 

Inte nog med det, år 19 före Kristus lät pappa Agrippa bygga ett pampigt tempel i nuvarande Nîmes till Gajus och Lucius ära. Brödernas tempel, Maison carrées, blev en byggnad med kolonner och väggar av mycket tät vit kalksten, ett material som gjorde det möjligt att skapa eleganta skulpturella utsmyckningar. 

Dessvärre fick Gajus och Lucius erfara att det blåser på toppen. Kejsar Augustus fru Livia ville se sin egen son Tiberius efterträda maken, och det sägs att hon inte skydde några medel för att undanröja de som konkurrerade om makten. Bröderna Gajus och Lucius misstänks ha dött av förgiftning som utförts på Livias order.

I Nîmes, 100 kilometer nordväst om Marseille, hittar man Maison Carrée som anses vara en av de bäst bevarade romerska templen. I dag är det ett antikmuseum. Foto: SHUTTERSTOCK

HADRIANUS MUR I NEWCASTLE (Storbritannien)

Pikterna skulle hållas utanför romerska rikets nordligaste gräns. Därför gav kejsar Hadrianus order om att bygga en försvarsmur som skydd. Namnet pikter, från latinets Picti ”de bemålade”, var romarnas samlingsnamn på folken i Skottland och kan ha syftat på deras tatueringar eller kroppsmålningar. 

Bygget av skyddsbarriären satte i gång år 122 efter Kristus och resulterade i en mur som var cirka 4,5 meter hög och 112 kilometer lång. Längs med muren fanns fort med portar, milecastles, placerade med en romersk mils avstånd från varandra (1 479 meter). 

Vill man få en inblick i hur livet vid muren såg ut kan man besöka fortet Vindolanda som grävts ut och nu är museum.

Hadrianus mur sträckte sig från Solway Firth i väster till Tynemouth vid Newcastle i öster. Foto: SHUTTERSTOCK

DIOCLETIANUS PALATS I SPLIT (Kroatien)

Ångerfull och bitter dog Diocletianus i sitt enorma palats i nuvarande Split, år 316 efter Kristus. Den forne romerske kejsaren hade genomfört en rad reformer och fått till stånd en ekonomisk och militär stabilitet när han abdikerade 11 år tidigare. Men den nya maktstruktur han skapat föll samman och det var en besviken man som tog sina sista andetag på palatset – en mer än 30 000 kvadratmeter stor byggnad som fungerade som en kombination av lyxvilla, sommarhus och militär fästning. 

Palatset har formen av en fyrkant och mäter 215 meter gånger 180 meter. Genom åren har invånarna i Split modifierat byggnaden efter sina egna behov, och på så sätt har både insidan och de yttre murarna förändrats. Men palatsets konturer är ännu i dag högst synliga. 

En peristyl vid Diocletianus palats. Det vill säga en öppen gård omgiven av en kolonnad som bär upp ett tak. Foto: SHUTTERSTOCK

HERKULESTORNET I A CORUÑA (Spanien)

På en klippa vid spanska Atlantkusten tronar Herkulestornet – den enda romerska fyr som fortfarande är i bruk. Här har den stått sedan första århundradet efter Kristus och ledsagat sjöfarare vid inloppet till A Coruñas hamn, eller Brigantium som romarna döpte staden till. 

Fyren är i dag 55 meter hög efter en renovering på 1700-talet. Det romerska murverket sträcker sig till 34 meter. Det var först på 1990-talet som den romerska grunden upptäcktes under en utgrävning.

Herkulestornet ligger på en halvö i nordvästra Spanien, cirka 50 kilometer från Santiago de Compostela. Foto: SHUTTERSTOCK

PORTA NIGRA I TRIER (Tyskland)

Under 300-talet efter Kristus var Trier en av romarrikets fyra huvudstäder. Men staden, som romarna döpt till Colonia Augusta Treverorum, grundades redan år 16 före Kristus av kejsar Augustus och var en militär postering. Med tiden blev Trier även ett viktigt handelscentrum. 

Här hittar man Porta Nigra, svarta porten, uppförd i grå sandsten omkring år 200 efter Kristus. Porta Nigra var en av fyra stadsportar och är den enda som överlevt tidens tand. 

Trier i Moseldalen nära gränsen till Luxemburg, är en av Tysklands äldsta städer. Förutom Porta Nigra finns här även andra lämningar från romarriket – som en stor badanläggning, en amfiteater och basilikan Aula Palatina. Foto: SHUTTERSTOCK

AMFITEATERN I ARLES (Frankrike)

Staden Arles är en av många kolonier som Julius Caesar grundade i franska Provence. Och här flockades pensionärerna. När romerska soldater la hjälmen på hyllan drog de sig tillbaka till orter som i allra högsta grad påminde om Rom, med påkostade tempel och arenor, finansierade av romerska riket. 

Arles är inget undantag. Här finns till exempel en amfiteater från första århundradet efter Kristus, som rymde en publik på 20 000 personer. 

Men det är inte bara romare som har haft glädje av teatern. Efter västromerska rikets fall på 400-talet förvandlades arenan till en fästning med fyra torn. Innanför murarna fanns ett samhälle med mer än 200 hus, två kapell och ett torg i centrum. 

I början av 1800-talet fick invånarna flytta ut då byggnaden återfick sin roll som amfiteater. 

År 1830 nyinvigdes amfiteatern med en tjurfäktning då man ville fira Frankrikes invasion av Algeriet. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Romantiska Rom – maxar din weekend
LÄS MER:
Vackra Palermo – perfekt resmål om hösten