1 av 4: TV: Hitta till favoriterna med denna vackra film
Restaurangen Locanda El Roque ligger längst ut på en klippa i El Roque på Gran Canaria.
2 av 4: Restaurangen Locanda El Roque ligger längst ut på en klippa i El Roque på Gran Canaria. Foto: MARKO T WRAMÉN
På Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso på Gran Canaria bor du på ett bananplantage.
3 av 4: På Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso på Gran Canaria bor du på ett bananplantage. Foto: MARKO T WRAMÉN
På Playa de Las Canteras i Las Palmas på Gran Canaria finns surfvågor och uteserveringar.
4 av 4: På Playa de Las Canteras i Las Palmas på Gran Canaria finns surfvågor och uteserveringar. Foto: MARKO T WRAMÉN

Proffsens 10 favoriter på Gran Canaria

Gran Canaria är så mycket mer än betonghotell och billiga drinkar. Följ med författarna till guideboken Mitt Gran Canaria när de visar några av sina favoriter – bland annat skönt strandliv, bra krogar, dykning, vandring och en härlig hacienda på en bananplantage. De har filmat både i luften med drönare, på land och till och med under vattnet.

Marko T Wramén

1. Bad och surf på Playa Las Canteras

Playa de Las Canteras i hjärtat av Las Palmas är vår favoritstrand på hela Gran Canaria och har allt; lugnt vatten, bra simning, kul snorkling, surfvågor och massor med uteserveringar. 

2. Mat på Locanda el Roque

Restaurangen Locanda El Roque liger längst ut på en klippa där havets vågor formligen dånar kring uteserveringen. 

Adress: Locanda El Roque (Calle el Roque 58, El Roque

locandaelroque.com

3. Dykning i Sardina del Norte

Längst uppe i nordväst ligger den sömniga byn Sardina del Norte. Man dyker direkt från land, från en av flera pirar. Klippbottnen och stenblocken blir tillsammans en oemotståndlig miljö för undervattenslivet. Här skimrar stora stim av sardiner såväl som större fiskar, bevakade av cirklande barracudor. Sjöstjärnor, bläckfiskar, sjöhästar och ängelhajar finns det också. Buceo Norte heter det lokala dykcentret i byn som drivs av ett ungt trevligt par, Anna och Piu.

Adress: Buceo Norte, Avenida Alcalde Antonio Rosas 46, Playa Sardina del Norte

buceonorte.com

LÄS MER: 15 bästa tipsen på Kanarieöarna 

4. Vandra från Cruz de Tejeda till Fontenara

Inlandet är genomkorsat av vandringsleder men tyvärr är de dåligt skyltade och inte heller finns det bra kartor. Därför är vandring med guide att föredra. Vulkancanarias arrangerar guidade vandringar. Se till att guiden talar engelska eller har en tolk med sig. Vandra längs kanten på vad som troligen är en enorm vulkankrater med vassa spetsar på andra sidan den runda dalen och Teides mäktiga bergstopp långt borta vid horisonten. Vackert som en saga och storslaget som en äventyrsfilm.

vulkancanarias.com

5. Bo på hacienda i bananplantage

Den gamla haciendan ligger mitt i en bananplantage och bara några meter in känns det som att vi är på landet. Här bor du lugnt och stilla men framför allt riktigt vackert. I rummen finns de rena stenväggarna kvar och ovanför himmelssängen fäster flera kristallkronor i mörka träbjälkar. Ett fantastiskt och historiskt boende med unik atmosfär.

Adress: Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso, Carretera de Arucas a Banaderos km. 1, Arucas

haciendabuensuceso.com

LÄS MER: 12 lyxiga tips på Gran Canaria

6. Surfa på nordkustens vågor

Surfingen på norra kusten är inte avancerad, den är mycket avancerad. Bodysurfing är dominerande, men även en och annan shortboard glider lätt och enkelt fram och tillbaka över eller genom vågtunnlarna. Surfa kan man göra mer eller mindre längs hela kusten men ett av ställen i världsklass är Frontón Beach vid El Agujero. För de som vill prova på är Playa Las Canteras i Las Palmas ett roligt och säkert alternativ.

7. Ät på Cofradía de Pescadores

I de flesta fiskehamnarna finns en cofradía – en restaurang i anslutning till kylhuset där fiskebåtarna lastar in dagens fångst. Här sitter ofta gubbar med saltfårade anleten och man serverar alltid den färskaste fisken i operentiös miljö. Cofradíor finns på de flesta öar, på Gran Canaria bland annat i Arguineguín och Puerto Mogán.

8. Prova skärmflygning vid Las Palmas

Tillsammans med en erfaren pilot får du en flygtur på runt 20 minuter där du svävar fram i himlavalvet med bara uppåtgående vindar som drivkraft. Du sitter i en sele som hänger frampå tandempiloten, lite som en känguruunge. En fantastisk upplevelse du garanterat minns i många år.  Vanligaste starten är från en 170 meter hög klippa nära det lilla samhället Los Giles strax väster om stranden Las Canteras. 

Adress: Aventuras en Canarias

aventuraencanarias.com

9. Åk med en riktig ubåt

Den (självklart) knallgula ubåten i Puerto de Mogán tar dig ner till 20 meters djup i Atlanten. Via de väl tilltagna glasfönstren syns stim av små fiskar på vägen ut (och ner!) för att längre fram möta en mängd arter, bland annat barracudor och den kanariska papegojfisken. Riktigt spännande är det när först ett litet och sedan ett större fiskebåtsvrak tornar upp sig utanför. Superkul, mysigt och lite underligt på samma gång. 

Adress: Yellow Submarine, Callejón Explanada del Castillete

atlantidasubmarine.com

10. Kör bil i bergen på Gran Canaria

När vägen klättar uppåt blir luften friskare och grönskan rikare, samtidigt som du passerar kaktusbeströdda raviner och vajande höga palmer. Växtligheten skiftar hela tiden med höjden och det är lugnt, tyst och avkopplande. Så känns det för mycket att vandra eller cykla njuter du fint av bergen också med bil. 

Det finns många slingrande sätt att ta sig upp, ett tips är att börja resan vid Arguineguín på väg GC-505 som sedan övergår i GC-605. Slutligen når du en av de högsta punkterna på Gran Canaria, klippan Roque Nublo i Tejeda.

Av Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson