Staré mĕsto – Prags gamla stadskärna är en turistmagnet, men det genuina Prag hittar man enklare på annat håll.
1 av 2: Staré mĕsto – Prags gamla stadskärna är en turistmagnet, men det genuina Prag hittar man enklare på annat håll. Foto: JOHAN ÖBERG
Från Pragborgen har man fin utsikt över staden. Kom gärna hit i arla morgonstund eller på kvällen.
2 av 2: Från Pragborgen har man fin utsikt över staden. Kom gärna hit i arla morgonstund eller på kvällen. Foto: JOHAN ÖBERG

Prags okända pärlor – hitta bortom turistfällorna

Prag är en härlig stad, där det finns långt mer att upptäcka än vad många besökare anar. 

Här är tipsen för dig som är sugen på att upptäcka lite mer av ”det okända” Prag.

Prag har varit populärt länge bland svenska resenärer. Men många – både förstagångsbesökare och återvändare – rör sig främst i stadens mest turistiga delar – fylld av sevärdheter, men också av en rad turistfällor.

Karlsbron hör till de mest givna turistattraktionerna. Men på kort promenadavstånd därifrån finns ett helt annat, mindre känt Prag. Foto: JOHAN ÖBERG

Holešovice – coola museum och livligt nattliv

Där finns definitivt mycket att se och göra, men vill man uppleva något mer genuint bör man leta sig till andra delar av staden. Holešovice är en sådan stadsdel – som utöver järnvägsstationen, dit de flesta internationella tågen anländer – många svenskar missar. 

I Holešovice hittar man bland annat två superba konstmuseer: DOX med den allra modernaste konsten och det mäktiga Nationalgalleriet, som utöver grädden av tjeckisk 1900-talsonst också har överraskande mycket av konstvärldens verkliga storheter som Picasso.

I stadsdelen ligger fler av stans hetaste natthak, som Cross Club, Mecca och Sasazu och på dagtid lockar den stora marknaden på ett före detta militärområde.

 

Hradčany, Malá strana och Staré mĕsto – kultur

Förflyttar man sig till de turisttäta områdena Hradčany, Malá strana och Staré mĕsto finns det också fynd att göra. Exempelvis att besöka Pragborgen i arla morgonstund eller på kvällen då turistträngseln är som bortblåst. Eller att upptäcka Sankt Agnesklostret – både de fina konstsamlingarna och innergårdarnas frid.

Staré mĕsto – Prags gamla stadskärna är en turistmagnet, men det genuina Praghittar man enklare på annat håll. Foto: JOHAN ÖBERG

Nové Mesto – underbara restauranger

I Nové Mesto frodas ett utmärkt restaurangliv med ställen som serverar mer modern mat – allt från Michelinkrogen La Degustation och restaurangfolkets egen favorit Sansho till den nyöppnade slaktaren/köttrestaurangen Naše Maso i en pampig före detta banklokal.

LÄS MER: Guide till härliga weekendstaden Prag 

Karlín och Žižkov – restauranger och ölhak

Karlín, stadsdelen nordost om Nové Mesto ser extremt få turister, men här händer också mycket på matfronten med restaurang Eska som härförare. 

Från Karlín, kan man kämpa sig upp på Vítkovkullen med Nationalmonumentet och vidare in i arbetarstadsdelen Žižkov med sina många småsjaviga ölhak dit nästan bara lokalbor hittar. Här ska man också passa på att besöka Jirakmarknaden – en sorts bondens marknad som skiljer ut sig mot svenska varianter genom exempelvis stånd där man bara säljer mikrobrygd ipa.

Arbetarstadsdelen Žižkov har flest genuina, småsunkiga ölhak, som U Sadu – ställen som Pragborna själva gärna går till. Foto: JOHAN ÖBERG

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Prag som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Vinohrady – parker, vinodlingar och hostel

Där Žižkov övergår i den burgna stadsdelen Vinohrady tar också de många vackra husen vid plus en rad mysiga parker och i Vinohradys södra ände finns vinodlingar med fin utsikt. Vinohrady är i dag väldigt propert men samtidigt lever en skön mix av lite ruffigare, ungdomliga fik, barer och restauranger här – plus en av stans bästa hostels – Czechinn.

Vin produceras fortfarande i Prag, men just de vinerna är av enklare kvalitet. Men en tämligen välbevarad hemlighet utanför Tjeckien är de alldeles utmärkta vita tjeckiska vinerna – ta chansen att testa några av de bättre (och dyrare) vita – både stilla viner och mousserande. Ett bra ställe för att smaka tjeckiskt vin i toppklass är Vinograf Senovážné, precis som namnet antyder en vinbar kopplad till en liten biograf där man visar internationell kvalitetsfilm på originalspråk.

Tunnelbana och spårvagn är billigt i Prag och gör det enkelt att upptäcka fler intressanta stadsdelar. Foto: JOHAN ÖBERG

 

Resfakta: Prag

Res hit: Utgår man från Malmö i söder har en bilist 124 mil att köra, nästan bara på motorväg, plus en färjeresa från Trelleborg till Travemünde om man väljer den allra kortaste rutten. Från Lund går det nattåg till Berlin, där man får byta till ett tåg till Prag. Reser man från Stockholm eller Göteborg byter man tåg också i Malmö. Från Stockholm kostar en enkelresa runt 2 000 kr, från Malmö aningen mindre. 

Det finns reguljärbussar från Mellansverige till Prag – med priser runt 1 000 kr, enkel resa. Det finns också paketresor med buss. 

Flyger man finns gott om alternativ: Norwegian flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. Det gör SAS och CZA också, men med dem finns flyg från Göteborg också. Flyg från Stockholm kostar från 600 kr enkel resa.

Bästa tiden: Sen vår och tidig sommar, hela hösten och tiden före jul är härligast. I juli och augusti kan det vara lite väl hett och väldigt mycket turister.

Språk: Tjeckiska, men engelska går fint nästan jämt.

Valuta: 1 tjeckisk koruna = 0,45 svenska kronor.

Prisnivå: Två tredjedelar av den svenska.

Bra att veta: Tunnelbana och spårvagnar är enkelt och billigt att använda. Men frestas inte att fuska – böterna om man åker utan biljett är höga och kontrollanterna struntar i alla bortförklaringar.

LÄS MER: Upplev Prag i provocerande konstnärens fotspår

10 TIPS I PRAG

1. Las Adelitas – bästa mexikanska maten

Stadsdelen Vinohrady har gått från sliten till den huvudstadens mest fashionabla stadsdel, med fina trädkantade gator och nyrenoverade hus. Ändå frodas ett ungdomligt kafé- och restaurangliv där man får långt mer för sina pengar än i centrum. Bageriet/fiket Pekárna Praktika, Dish Fine Burger Bistro och Kafé a Kakao är några exempel.

Min favorit är det oftast fullsatta mexikanska haket Las Adelitas (med 3 filialer i stan). Deras stooora mangomargaritas är värda en utflykt och klassiker som burritos och tacos har det rätta stinget plus utmärkt guacamole därtill (alltid ett kvalitetstecken). Huvudrätter för 200 kč, drinkar för 125 kč.

Adress: Americká 8.

www.lasadelitas.cz

Las Adelitas är en i raden av utmärkta, ungdomliga matställen i stadsdelen Vinohrady. Foto: JOHAN ÖBERG

2. Sankt Agnesklostret – stillsamt och vackert

Prags gamla stadskärna myllrar numera av turister året runt, bland annat tack vare alla sevärdheter. En som de flesta dock missar är det stora, stillsamma Sankt Agnesklostret. Hit hittar nästan bara Pragbor som vilar benen på bänkarna, dricker vin i gröngräset eller flanerar och kontemplerar. Innanför väggarna finns Nationalgalleriets helt fantastiska samling av böhmisk kyrkokonst. Det låter kanske trist i en del öron men presentationen av de högklassiga altarskåpen, statyerna och tavlorna är helt superb, trängseln obefintlig och njutningen total. Inträde 220 kč.

Adress: U Milosrdných 17.

www.ngprague.cz

Klostret Sankt Agnes ligger i den turisttätaste delen av Prag men har ändå hamnat under radarn. Foto: JOHAN ÖBERG

ANNONS: Boka biljetter till Pragborgen och andra sevärdheter i Prag  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

3. Kyrkogård – och konstupplevelse

Vyšehrads begravningsplats

På en klippa högt ovan Moldau, flera kilometer uppströms från Karlsbron, reser sig Vyšehradfästningen med bland annat St. Peter och Paulus-basilikan med utsökta guldmosaiker i Jugendstil. Intill ligger begravningsplatsen där Tjeckiens kulturelit vilar. Genom åren har både politiker och militärer önskat bli begravda här, men fått nej. Få av de som begravts här är kända i Sverige, utöver kompositörerna Dvořák och Smetana. Men det spelar mindre roll – för den verkliga behållningen är gravarna, som i många fall är rena konstverk med allt från fristående skulpturer till utsökta mosaiker.

Adress: Metrostation Vyšehrad, följ sen skyltar.

På Vyšehrads begravningsplats vilar många av Tjeckiens stora kulturpersonligheter – ofta i gravar som är som konstverk. Foto: JOHAN ÖBERG

4. Nationalmonumentet – imponerande vy

Backarna upp på den gröna Vítkovkullen känns i benen, något som många lokala joggare utnyttjar. Men för mig är det Nationalmonumentet som lockar. Det påbörjades redan på 30-talet men under kommuniståren förvandlades komplexet till en vackert utsmyckad vallfärdsplats för partieliten, som också begravdes här. Hyllningarna till de sovjetiska ”befriarna” finns kvar men de döda partipamparna har flyttats. Nu finns här den okände soldatens grav och en utställning om landets ofta brutala 1900-tal. I inträdet på 110 kč ingår hissen upp till taket där en fantastisk 360-graders vy över Prag väntar.

Adress: U. Pamaéatnik na Vitkově

www.nm.cz

Från Nationalmonumentet på toppen av Vitkovkullen har man en härlig 360-gradervy över Prag. Foto: JOHAN ÖBERG

5. Taste of Prague – matresa för smaklökarna

Tjeckisk mat är centraleuropeiskt traditionell. Är den internationell vankas ofta rätt halvdant italienskt kök eller riktigt bra vietnamesiskt (tack vare alla invandrade vietnameser). För att hitta de nyskapande fynden som ändå jobbar med lokala traditioner (mycket kött …) gör man klokt i att boka en foodie tour. Det finns flera företag som erbjuder dem, men först – och fortfarande bäst – är Taste of Prague, som bjuder på en både lärorik och humoristisk halvdag med mer mat och dryck än man orkar få i sig. Boka i god tid bara!

Pris 2 700 kč inklusive all mat och dryck.

Adress: Na Florenci 1420/3.

www.tasteofprague.com

En foodie-tur är kanske det bästa sättet att få grepp om Prags nya spännande restaurangliv. Foto: JOHAN ÖBERG

6. Dox – museum med modern konst

Prag har flera finfina konstmuseer, som det privatägda Museum Kampa på en ö i floden Moldau och Nationalgalleriet i stadsdelen Holešovice. I samma stadsdel, men en bra bit från turisternas allfarvägar hittar man det bara några år gamla konstmuseet DOX, som saknar permanentutställningen (utöver några stora verk som zeppelinaren i trä som svävar ovan en innergård med trevlig uteservering) men som visar desto starkare (och ibland upprörande) nutida internationell konst i tillfälliga utställningar. Dessutom har man en av stans bästa museibutiker, med gott om modern tjeckisk design. Inträde 180 kč.

Adress: Poupětova 1.

www.dox.cz 

På DOX visas den modernaste konsten. Foto: JOHAN ÖBERG

7. Parlour i Nové mĕsto – nyskapande drinkar

De flesta turisterna hänger alla på samma barer i Staré mĕsto och dricker öl eller standarddrinkar till extrapris. Vill man hitta något mer unikt får man leta lite – helst i Nové mĕsto, stadsdelen som ligger som en halvcirkel runt Gamla stan.

Kvällstid är ett utmärkt val att sikta mot stans allra nördigaste cocktailbar, Parlour. När man slagit sig ner på en av de få sittplatserna utfrågas man i detalj av den måttligt muntra bartendern om sina smakpreferenser. Sen sätter han i gång och experimenterar fram något som ofta stämmer perfekt med vad man önskat. En unik cocktail kostar runt 200 kč.

Adress: Krakovská 15.

parlour.cz

Är man nyfiken på specialdrinkar är den nördiga cocktailbaren Parlour rätt ställe. Foto: JOHAN ÖBERG

8. U Sadu i Žižkov – lokalt ölhak

Många av de klassiska ölhallarna i Gamla stan har sen många år helt tagits över av turisterna och många Pragbor skulle aldrig drömma om att slinka ner på berömda ställen som U Medvídků eller U Fleků, även om deras öl är utmärkt. Nej Pragbor hänger helst i kvarteret där de bor och ingenstans ligger ölhaken så tätt som i arbetarstadsdelen Žižkov (där man också hittar det karaktäristiska tevetornet). Vill man vara tjeckiskt folklig kan man egentligen slinka in på vilket sunkhak som helst i stadsdelen. För en mjukstart föreslår jag U Sadu (dit en del turister faktiskt hittar).

Adress: Škroupovo námesti 1282.

www.usadu.cz

Arbetarstadsdelen Žižkov har flest genuina, småsunkiga ölhak, som U Sadu – ställen som Pragborna själva gärna går till. Foto: JOHAN ÖBERG

9. Cihelna Concept Store och Kubista – shoppa

Tjeckien har långa designtraditioner och numera också en spännande ung modeindustri. Inget av det som är riktigt bra är det minsta billigt, men poängen med att leta i affärerna här är så klart att utbudet är många, många gånger större än det från Tjeckien som går att hitta hemma.

Cihelna Concept Store ligger nära Moldau på Lillsidan och har ett riktigt bra urval design där de stora lamporna är helt fantastiska.

Söker man i stället något genuint tjeckiskt  men inte nödvändigtvis nytt, är den betydligt mer kända affären Kubistas utbud av unik tjeckisk kubism kul: tapeter, smycken, lampor, möbler och annat unikt.

Cihelna

Adress: Cihelná 2

www.cihelnaprague.co

Kubista 

Adress: Ovocný trh 19

www.kubista.cz

Kubistisk design förekommer nästan bara i Tjeckien. Se det bästa på Kubista. Foto: JOHAN ÖBERG

10. Holešovické Tržiště – stor matmarknad

Den stora utomhusmarknaden i stadsdelen Holešovice ligger i ett område nära floden som få turister besöker. Runt om marknaden har mycket gammalt rivits och ersatts med nya flerfamiljshus. Här hittar man massor av pryttlar, elektronik, skräp, kitsch, väskor, kinesisktillverkade kläder med mera. Dessutom finns en utmärkt bondens marknad inne i hus 22 och dessutom det många små matställen när det börjar kurra i magen. Det ställe man ska satsa på (fast man får garanterat köa under lunchtimmarna) är stans bästa vietnamesiska ställe, Tràng An, i hus 5.

Adress: Bubenské nábr 13

www.scuk.cz/podniky/holesovicka-trznice/

Sugen på billiga marknadsfynd – allt från kläder till grönsaker? Då är Holešovické Tržiště helt rätt. Foto: JOHAN ÖBERG

LÄS MER: 15 oförglömliga tips i Prag

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande