Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Prag en stad att älska – 15 oförglömliga tips

Prag är utan tvekan en av världens vackraste och mest välbevarade städer. Det kommer aldrig att förändras.

Men vad som har inträffat de senaste 5-6 åren är att staden blivit självsäkert hipp utan att för den skull bli drygt fisförnäm. Det är med en självklar, tillbakalutad charm som unga pragbor öppnar caféer, klubbar och gallerier.

Här är 15 oförglömliga tips att beta av under ett besök i Prag.

Från klassiska ölsjapp och den vackra Pragborgen till Gamla stan och grönskande parker.

 

TEXT AV: Carl Rüster

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Prag som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Pragborgen är ett självklart om än turistigt måste i Prag.

Foto: Dmitry Rukhlenko

1 av 15

1. Pragborgen

Det här är ett nästan alldeles för uppenbart tips, men listan skulle inte vara fullständig om inte borgen med världens största slott fick vara med. Borgområdet var faktiskt en egen stad ursprungligen, med eget rådhus och egen borgmästare och inne i borgen ligger slottet med katedral, kungapalats och trädgårdar.

Givetvis är området proppfullt med besökare, men om man tar sig hit vid tre-fyratiden på eftermiddagen strax innan stängningsdags, 17.00, så brukar massorna ha beundrat färdigt och det är möjligt att i relativ lugn och ro besöka all de fantastiska byggnaderna.

Här satt kejsare och kungar, här började det trettioåriga kriget, det var här som både nazist- och kommunistledare styrde landet och idag sitter det demokratiska Tjeckiens president i det 1000-åriga slottet och styr över landet.

Hradčany

 

MER OM PRAG

Om man besöker Prag för första gången är det självklart att koncentrera sig på den historiska kärnan, ingen annanstans i världen kan man på ett så behändigt litet område se Europas senaste 1000 års arkitektur.

Kommer man på ett återbesök skulle jag definitivt rekommendera att man börjar botanisera i områdena kring centrum som alltmer börjar pocka på sin välförtjänta uppmärksamhet.
 


 

Läs vidare i listan och upptäck nya smultronställen när din resa går till Prag.

1 av 15