Prag en stad att älska – 15 oförglömliga tips

Prag är utan tvekan en av världens vackraste och mest välbevarade städer. Det kommer aldrig att förändras.

Men vad som har inträffat de senaste 5-6 åren är att staden blivit självsäkert hipp utan att för den skull bli drygt fisförnäm. Det är med en självklar, tillbakalutad charm som unga pragbor öppnar caféer, klubbar och gallerier.

Här är 15 oförglömliga tips att beta av under ett besök i Prag.

Från klassiska ölsjapp och den vackra Pragborgen till Gamla stan och grönskande parker.

 

TEXT AV: Carl Rüster

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Prag som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Pragborgen är ett självklart om än turistigt måste i Prag. Foto: Dmitry Rukhlenko

1. Pragborgen

Det här är ett nästan alldeles för uppenbart tips, men listan skulle inte vara fullständig om inte borgen med världens största slott fick vara med. Borgområdet var faktiskt en egen stad ursprungligen, med eget rådhus och egen borgmästare och inne i borgen ligger slottet med katedral, kungapalats och trädgårdar. 

 

Givetvis är området proppfullt med besökare, men om man tar sig hit vid tre-fyratiden på eftermiddagen strax innan stängningsdags, 17.00, så brukar massorna ha beundrat färdigt och det är möjligt att i relativ lugn och ro besöka all de fantastiska byggnaderna.

Här satt kejsare och kungar, här började det trettioåriga kriget, det var här som både nazist- och kommunistledare styrde landet och idag sitter det demokratiska Tjeckiens president i det 1000-åriga slottet och styr över landet.

Hradčany

 

MER OM PRAG

Om man besöker Prag för första gången är det självklart att koncentrera sig på den historiska kärnan, ingen annanstans i världen kan man på ett så behändigt litet område se Europas senaste 1000 års arkitektur. 

Kommer man på ett återbesök skulle jag definitivt rekommendera att man börjar botanisera i områdena kring centrum som alltmer börjar pocka på sin välförtjänta uppmärksamhet.
 

 

Läs vidare i listan och upptäck nya smultronställen när din resa går till Prag.

 

Gå vilse i Gamla stan. Foto: Ãykola Velychko

2. Gamla stan

När folk frågar om vad man jag skulle rekommendera dem att göra i Prag brukar jag svara – Gå vilse i Gamla stan. Prags gamla stad är en vindlande labyrint av gränder och prång som aldrig har haft någon stadsplan. 

 

Det är en medeltida stad som organiskt växt ut från gamla stans torg i alla riktningar. Trots att det är mängder med utländska besökare i Gamla stan kan man fortfarande hitta genuina tjeckiska krogar och butiker i gränderna och när Prag dessutom är en sådan fredlig storstad är det ingen fara att ge sig in och utforska de minsta och lortigaste gränderna i Gamla stan. 

 Att den är så lagom stor och att floden Moldau omger den på två sidor gör också att man aldrig behöver vara vilse särskilt länge.

Staré Město

 

Ingenstans in världen dricks det så mycket öl per person som i Tjeckien. Foto: Kavalenkau Pavel

3. Dricka öl i Prag

Ingenstans in världen dricks det så mycket öl per person som i Tjeckien. Pilsnern uppfanns 1848 i staden Plzeň av bryggmäster Josef Groll. Det är några av anledningarna att man måste prova tjeckisk öl, men den mest uppenbara är att det inte finns någon annanstans i världen där man kan köpa så bra öl så billigt.  

 

Den tjeckiska krogen, Hospodan, är i sina bästa stunder en fantastisk institution som surrar av samtal och klingar av ölstop. Tyvärr är det inte så många kvar av de klassiska krogarna i Prags centrum. Listan jag ha gjort gäller uteslutande för Prags historiska kärna och krogarna som fått vara med är de som har en längre historia och inte anpassat sig till de utländska besökarnas krav för mycket.

            * zlatého tygra, Husová 17 – Den gyllene tigern

            * medvidků, Na Perštýně 7 – Hos björnungarna

            * Pinkasů, Jungamannovo náměstí 15 – Hos Pinkas 

            * Rotundy – Karoliny Světlé - Vid Rotundan

             * Baračnická Rychta – Tržiště 23 – Oöversättbart

              * černého vola – Loretanské Náměstí 1

             * kocoura, Nerudová 2 – Hos hankatten

             * hrocha – Thunovská 10 – Hos flodhästen

             * Jelinků – Charvátová 1 – Hos Jelineks

 

Prag är en förhållandevis grön storstad.

4. Parker i Prag

Havličkový sady eller Grébovka. 

Prag är en förhållandevis grön storstad. Men det är inte alltid lätt att hitta till alla parkerna. Den här parken stod och förföll ända fram till 2009 då man renoverade hela området och har nu blivit en underbar oas i stadsdelen Vinohrady.

 

På 1800-talet skapade fabrikör Gröber den här parken som nu innehåller vinodlingar, lekplats, en riktigt mysig krog och den sagolika altanen med utsikt över Nusledalen. Det finns förmodligen inget bättre ställe i Prag för att med ett glas vin i handen stilla sitta och blicka ut över staden. 

Det enda som kan störa lugnet är de eviga bröllopsföljena som tågar förbi, eftersom altanen blivit ett av pragbornas favoritställen att gifta sig på. För att göra parken komplett så har den också sin egen vinkällare.

 

Missa inte marknaden i Holešovice. Foto: Carl Rüster

5. Marknaden i Holešovice

Det här är ytterligare en stadsdel som håller på att bli en ”bra adress” och marknaden, som på tjeckiska bär det outtalbara namnet Holešovická Tržnice, har blivit en självklarhet att besöka. 

 

För tio år sedan var den en förhållandevis sliten plats som dominerades av billig teknik och textil från Sydostasien och visst finns det en del stånd kvar med sådant, men idag finns här så mycket mer. Här hittar man Prags enda riktiga saluhall, second-handbutiker, Prags största teknikbutik, små kiosker med vietnamesisk mat och mängder med annat smått och gott. 

Kronan på verket är en av Prags bästa och snyggaste restauranter, Sasazu, skapad av chefskocken Shahaf Shabtay. Stället bygger på de fem olika asiatiska matlagningsteknikerna Sambal, Otak Otak, Flame, Roti och Tai tai grill och resultatet är fantastiskt.

 

 

Det finns enorma samlingar av framför allt fransk 1900-talskonst på Veletržní palác.

6. Moderna museet, Veletržní palác

När man ser den här byggnaden är det obegripligt att den ritades 1925. Det är ett stolt monument över hur långt fram de tjeckiska arkitekterna låg under mellankrigstiden. Nu är det inte bara byggnaden som är fantastiskt, de permanenta utställningarna är oerhört imponerande.

Det finns enorma samlingar av framför allt fransk 1900-talskonst, men det som mest förvånar en utomtjeckisk besökare är på vilken nivå den tjeckiska konsten var innan nazister och kommunister beslutsamt satte stopp för utvecklingen i en av de konstnärligt mest progressiva länderna i Europa. 

I bottenvåningen visas också en av det tidiga 1900-talets mest märkliga konstverk, Det slaviska eposet, där målaren Alfons Mucha på gigantiska dukar skulle presentera de slaviska folkens ärorika historia.

Dukelské hrdinů 35

 

Det sägenomsusade, lortiga arbetarområdet Žižkov. Foto: Carl Rüster

7. Stadsdelen Žižkov

Det sägenomsusade, lortiga arbetarområdet ska nog besökas så fort som möjligt innan det södermalmiseras och den ursprungliga charmen försvinner bland innekaféer och renoverade vindsvåningar. 

Enligt wikipedia finns det ingen stadsdel i världen med lika många krogar per invånare, fan tro´t, men det är en unik del av Prag som fortfarande envist håller på sin karaktär som party och alternativkulturstadsdel. Det är också en av Prags mest kuperade delar och ju längre ner mot Vitkovkullens fot man kommer desto sunkigare blir husen och barerna. Bargatan nummer ett är utan tvekan Bořivojová, men bara delen som sträcker sig från parken Rajská zahrada till gatan Čajkovského. I Žižkov finns också det fantastiska TV-tornet, klubben och krogen Akropolis, det ständigt underpresterande fotbollslaget Viktoria som fortfarande spelar sina matcher 10.15 på söndagsmornar. 

 

Den utan tvekan bästa dagen att besöka strandpromenaden är lördag eftersom det är då man anordnar bondens marknad. Foto: Carl Rüster

8. Náplavka, Rašinovo Nábřeží 

Den så länge försummade strandpromenaden Náplavka har under de senaste 10 åren växt fram till det naturliga promenad, motions- och utehängarstråket det förmodligen från början var menat att vara. 

 

Idag samlas folk här för att partaja, gå på marknad, cykla, jogga eller bara hänga på de olika krogarna. Den utan tvekan bästa dagen att besöka strandpromenaden är lördag eftersom det är då man anordnar bondens marknad. Här spelas det musik, säljs närproducerat vad-som-helst och folk från hela staden kommer för att handla eller bara känna av stämningen. Vad jag aldrig begripit är varför marknaden bara är öppen mellan 08.00 och 14.00. 

Kvällarna utmed Moldaustranden skall man inte heller missa, här kan man i sakta mak vandra mellan barer, kaféer, musikanter och njuta av utsikten över Pragborgen. 

 

Konditoriet Alchemista är Prags bästa fik/konditori. Foto: Carl Rüster

9. Konditoriet Alchemista

Det här är Prags bästa fik/konditori. Jag ska livligt erkänna att jag inte är någon tårtexpert, men allt med det här kondiset är underbart. Det är som att komma hem till någons kaffe- och kakälskande farmor, dofterna av hembakat och nybryggt kaffe och katten Howard som ligger och spinner på en av stolarna.

Det är bara början, när man väl tagit sig förbi förmaket och disken kommer man in i biblioteket där man självklart kan slå sig ner, men fortsätt hellre ut i den magiska trädgården. 

Här är det omöjligt att föreställa sig att man är i en brusande storstad. Ett stilla sorl från gästerna och ett par bord utspridda i den lummiga trädgården kring den lilla fiskdammen bara fullbordar känslan av att vara någon helt annanstans i en helt annan tid.

Jana Zajíce 7

 

Det här palatset har sedan 1912 varit en samlingsplats för alla som har haft något att göra i Prag. Foto: Carl Rüster

10. Obecní dům

Det blir inte mer art-noveau än så här. Det här palatset har sedan 1912 varit en samlingsplats för alla som har haft något att göra i Prag. I den ståtliga byggnaden finns kafé, den avmätt luxuösa franska matsalen, ölkällare, konsertlokaler, gallerier och mötessalar. 

Huset har också en utmärkt liten butik med kopior på  smycken, glas och annat från det tidiga 1900-talet då Prags avantgarde var ett av de ledande i hela Europa. Det är obegripligt att tänka sig att den legendariska rockklubben Repre och huserade här under det tidiga 1990-talet och att det var här Joe Strummer spelade och att Nick Cave skrev sin sin  „I'm sitting feeling sorry in the thirsty dog“ just i det här huset. 

Náměstí Republiky 5

 

Ska man prova de tjeckiska vinerna så finns det inget bättre ställe än Vinograf. Foto: Carl Rüster

11. Vinograf

Tjeckien är inte bara öl. Landet har en över tusenårig vinodlartradition och det finns riktigt bra viner. Anledningen till att det inte går att köpa någon annanstans är att allt dricks upp i landet. Ska man prova de tjeckiska vinerna så finns det inget bättre ställe än Vinograf. 

 

Utbudet är enormt och kunskapen ännu större, men det går aldrig överstyr till något vinsnobberi. Det är i en hemtrevlig miljö man sitter och provar landets bästa viner. 

Till vinet finns utmärkta tapas som t.ex. vildsvinsskinka, hjortkorvar, ostar från hela Europa och om man skulle vara på det humöret även riktigt bra huvudrätter.  Självklart går det att köpa med sig hem av det storartade utbudet. 

Senovážne náměstí 23

 

Letnaparken. Foto: Carl Rüster

12. Riegrový sady och Letná

Det finns två rejäla ölträdgårdar i Prags centrala delar. De ligger bägge på behagligt avstånd från centrum, men tillräckligt långt borta för att inte översvämmas av turister. Riegerträdgården ligger mellan stadsdelarna Vinohrady och Žižkov medan Letnákrogen ligger på andra sidan floden Moldau i stadsdelen Holešovice. 

Bägge ligger i vackra parker med utsikt över staden, bägge har sina typiska fördelar och ingen av dem har egentligen några nackdelar. Riegerträdgården har sin enorma filmduk där man gratis visar fotbolls- och hockeymatcher och film. Korv-och ölstånden står prydligt uppradade intill ingången. Letnaparken har fler olika matmöjligheter, här finns allt från korvstånd till lyxkrog i tre olika restautrangkategorier. På bägge ställena råder en nästan löjligt tillbakalutad atmosfär medan hundarna ostörda glatt lufsar omkring mellan borden,

 

Tv-tornet i Prag är ingen skönhet - men ett måste. Foto: Peter Vrábel

13. TV-tornet

Googlar man ”top ten ugliest buidings in the world” så vips dyker Prags fantastiska TV-torn upp direkt. Det är småsinta låtsasexperter på arkitektur som avfärdar en av mina egna favoritbyggnader på det sättet. Den här skapelsen har efter sin renovering blivit ett av Prags bästa ställen att gå till för att äta, dricka och bara blicka ut över staden.

 

 Redan vid foten av tornet ligger den nya innekrogen Miminoo, som bjuder på utegrillning, hammockar och Tai-chiövningar till frukosten. 

Uppe i tornet finns sedan en av Prags läckraste barer, en riktigt bra restaurang och så utsiktspaviljongen där man sitter i stora plexiglasbollar och lyssnar på kyrkklockor, spårvagnar, klirrande sejdlar och andra typiska pragljud medan staden ligger för dina fötter. Missa inte heller när kvällsbelysningen slås på och tornet förvandlas till en röd-vit-blå rymdraket.

Mahlerový sady 1

 

Kafé Slavia har regerat Prags kafévärld sedan 1884. Foto: Carl Rüster

14. Kafé Slavia

Det finns en vanvettig massa nya, hippa, mysiga kaféer i staden, men inget kommer någonsin att slå kafé Slavia. Hon har regerat Prags kafévärld sedan 1884 och under hela 1900-talet har Tjeckiens kulturpersoner suttit och pladdrat, rökt och druckit i salongerna.

Ibland får jag känslan av att myten om den centraleuropeiska kafékulturen föddes just här på kafé Slavia. Stämningen är respektfullt lågmäld, dagstidningarna ligger generöst utlagda för den som skulle vara intresserad och fönsterborden med den magnifika utsikten över slottet är i stort sett alltid upptagna. 

Längst in till höger i lokalen hänger dessutom en av de mest klassiska pragkonstverken, Viktor Olivas Absintdrickaren. Den trötte drinkaren sitter ensam kvar på krogen, i bakgrunden väntar kyparen otåligt och på drinkarens arm svävar den vackra, men så onda absintängeln. 

Národní 1

 

Oumbärlig matpassage som bara ligger 500 meter från gamla stans torg. Foto: Carl Rüster

15. Gourmetpassagen

En ovanligt sympatisk nykomling i Prag är den lilla arkaden Gurmet pasáž  som har etablerat sig som Prags gourmetcentrum. Här kan man botanisera bland mängder av små butiker som alla säljer högklassiga livsmedel.

 

Till exempel så har den tjeckiska smörgåsklassikern chlebičky fått en ansiktslyftning i hos Bistro Sisters, veganmate representeras av MyRaw café, de vietnamesiska baguetterna Bánh Mì går naturligtvis att få tag i här och Prags bästa charkuteri, Naše maso, säljer inte bara kött till tjeckiska hushåll utan grillar även korvar, burgare och biffar i sin lilla butik. 

Utöver det här finns det ostaffär, vinbutiker, fiskaffär, chockladbutik och en italiensk bistroteka i den här oumbärliga matpassagen som bara ligger 500 meter från gamla stans torg.

Dlouhá 39

 

LÄS MER: Prags okända pärlor – hitta bortom turistfällorna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande