Lissabon – en vacker dam med en lång historia

Ett storslaget läge vid vattnet, färggranna gamla hus i myllrande, sluttande gränder, svindlande spårvägsturer och magnifika monument över sjöfararna som för 600 år sedan gav Portugal sin storhetstid. Lissabon, Europas näst äldsta stad, är en solförgylld klenod med en helt egen stil.

Det bästa sättet att snabbt greppa Portugals huvudstad är att ta spårvagn 28E. Linjen är rena bergochdalbanan, för Lissabon är, likt San Francisco, en stad av långa och tvära backar (den är byggd på sju kullar).

Det är en färgstark färd, ofta genom gator så smala att du nästan kan ta på väggarna på de gamla färgglatt målade - eller vackert kakelsmyckade - husväggarna när du far förbi. Det här är ingen stad där man gärna river och bygger nytt. Stora delar ödelades vid jordbävningen 1755, men allt det nya som byggdes årtiondena precis efter den tycks ha fått stå kvar. Standen har en ljuv och drömsk atmosfär av sent 1700-tal.

Bästa sättet att uppleva Lissabon är via spårvagn 28E.
1 AV 2
Bästa sättet att uppleva Lissabon är via spårvagn 28E.
Foto: Måns Ivarsson
2 AV 2
Foto: Måns Ivarsson

Centrala Lissabon består av två stora kullar till stadsdelar, Alfama i öst och Barrio Alto i väst. Mitt emellan på en slätt ligger stadens centrala hjärta, stadsdelen Baixa-Chiado med sina stora paradtorg, Rossio i norr och eleganta Praça do Comércio i söder, nere vid vattnet. 

Vid en tur med spårvagn 28E får du allt detta klart för dig på 35 minuter. Höjdpunkterna är när resan når de vackra, torglika utsiktsplatserna mot vattnet i södra Alfama och senare de otrolig upp- och nedförsbackarna genom Barrio Alto. Den gula, åldrade spårvagnen gnisslar som sig bör och är vackert inredd med mörkbruna träpaneler och läderdetaljer. Här ryms 20 sittande och 38 stående passagerare. 

Spårvagnslinje 28E – som livet självt

Min guidebok uppger att de bästa ställena att komma ombord på den populära linjen är vi någon av de två ändstationerna (där avstigning är obligatorisk för alla inkommande passagerare). Detta visar sig vara helt fel. När jag kommer upp till den norra ändstationen (nära Rossiotorget) köar redan 250 personer. Rådvill går jag förbi kön och fotograferar spårvagnen en bit framifrån. Plötsligt, när den just har börjat rulla, kommer två kostymklädda personer springande från höger och kastar sig in i vagnen. I ett infall gör jag blixtsnabbt detsamma. Väl ombord sätter jag mig lugnt ner på en av fyra lediga sittplatser.

Min slutsats: här har man sedan länge slutat att från start fylla vagnen med turister (som sedan blir sittande ända till ändhållplatsen).  

Jag hade osannolik tur, men den fick mig att ana att bästa rådet för att komma ombord är att stå vid första hållplatsen efter startpunkten.

Linje 28E är myllrande händelserik som livet själv. Och precis som det slutar den vid kyrkogården (i det här fallet Campo de Ourique).

Torget Praça do Comércio. Foto: Måns Ivarsson

Vid returtrippen hoppar jag av vid hållplatsen nära mitt hotell, tre kvarter norr om stora torget Praça do Comércio. Torget ligger vid kajen till det stora vattendrag som ringar in staden söder- och västerut, det vill säga floden Tejo. 

Vill du efter spårvagnsresan komplettera din överblick av staden tar du en båtutflykt på floden vid kajen här (en 90-minuterstur med till exempel Yellow Boat Tours kostar cirka 200 kronor). Lissabon är strålande vackert från vattnet. Båten tar dig nära den 110 meter höga Jesusstatyn Cristo Rei på andra sidan floden. Den är byggd 1959 och inspirerad av den berömda statyn i Rio de Janeiro. Strax därefter passerar vi under den 12 345 meter långa Vasco da Gama-bron, invigd 1998 och den längsta inom EU.

LÄS MER: Guide till Algarve – sevärdheter och stränder 

Belém – historiskt centrum

Höjdpunkten är dock platsen där båten ankrar för att sedan vända tillbaka. Nu är vi i stadsdelen Belém, centrum för Portugals stoltaste historiska period. Lissabon är efter Aten Europas äldsta stad, men det var på 1400- och 1500-talet som staden blev Europas viktigaste handelscentrum, en position som man kan tacka sjöfarande äventyrare som Henrik Sjöfararen och Vasco da Gama för. Det var de som utforskade sjövägarna i Västafrika och till Indien och upprättade enormt inkomstbringande handelsstationer där. Affärerna blev inte sämre när portugiserna år 1500 upptäckte Brasilien. 

Monumentet över upptäcktsresandena, Padrão dos Descobrimentos. Foto: Måns Ivarsson

Båten ankrar vid det stora vita stenmonumentet över upptäcktsresenärerna (Padrão dos Descobrimentos) Med Henrik längst fram, följd av Vasco da Gama och 31 andra berömda sjöfarare. Ett stenkast därifrån ståtar det sagolika Belémtornet, en bakelse till byggnad och en symbol för upptäcktseran, rest 1515. Tornet är ett praktexempel på den överdådiga arkitektoniska Emanuelstilen, som var högsta mode i Portugal under kung Manuel I:s regeringstid på 1500-talet.

Jerónimosklostret i Belém. Foto: Måns Ivarsson

Stanna gärna några timmar i Belém och ta en senare båt tillbaka. Här finns nämligen mycket att se. Som Jerónimosklostret, en Unescoskyddad jätteanläggning i Emanuelstil med tinnar, torn, innergårdar och stor park. Det byggdes 1501 för att fira Vasco da Gamas upptäckt av sjövägen till Indien. I kyrkan här finner vi även hans grav, hitflyttad 1880 vid 300-årsdagen av hans död. Intill ligger Museo Coleção Berardo, ett konstmuseum i absolut världsklass. Här finns modern konst av namn som Picasso, Dalí, Warhol, Miró, Duchamp, Magritte, Man Ray, Max Ernst och många fler. 

Vasco da Gamas grav i Jerónimosklostret. Foto: Måns Ivarsson

Sugen på mer historia? Ta en taxi (det är billigt och backarna är jobbiga) uppför berget till nationalpalatset Ajuda, Portugals sista kungliga slott innan landet blev republik 1910 och vackert möblerat modell tidigt 1900-tal. Om du återvänder till centrala staden på din båtbiljett hittar du många sevärdheter vid ankomsten till Praça do Comércio. Här återberättas till exempel stadens historia lättfattligt på Lisbon Story Center i form av ett tiotal tablåer/interaktiva skärmar, och på dess biograf visas en dramatisk film om jordbävningen den 1 november 1755. 

Kunglig sängkammare i nationalpalatset Ajuda i Belém. Foto: Måns Ivarsson

Andra upplevelser vid torget är det stora torskmuseet (!) Centro Interpretativo da História do Bacalhau samt vintemplet Vini Portugal där du kan testa portugisiska viner (fem glas, från 100 kronor per person). Monumentet över den imponerande snabba återuppbyggnaden efter jordbävningen finns också på Comérciotorget: den pampiga vita triumfbågen Arco da Rua Augusta med fin utsiktsplattform högst upp.

Fantastiska utsiktsplatser och god mat

Är det något som den kulliga staden har gott om är det fantastiska utsiktsplatser (miradorer). Nio kvarter norrut tar dig till exempel den korta men supertvära spårvagnsturen vid Praça dos Restauradores upp till den statyprydda parken Miradouro de São Pedro de Alcãntara med enorma utsikter över kastellet, Alfama och floden. Det populäraste stället att få en överblick av staden på är dock hissen Elevador de Santa Justa, ett pittoreskt metalltorn byggt 1902 av en lärling till Eiffeltornets skapare Gustave Eiffel. Högst upp ligger en utsiktsplattform, men kön till hissen är ofta väldigt lång. Läget är mitt i centrum, ett kvarter söder om Rossio. 

Bara ett kvarter härifrån, på bakgatan Rua de Teixeira 35, ligger restaurangen 100 Manieras som många kallar huvudstadens bästa (inklusive taxiföraren och Lissabonkännaren Rui som jag har lärt känna i Algarve veckan innan). Ett litet och elegant ställe med avsmakningsmenyer med elva rätter från 1 200 kronor. Bordsbokning är ett måste.

Maten, ja. I Lissabon väljer man förstås helst fisk, purfärsk och läcker som den är. Det blir många fiskgrytor för min del. Men jag tycker nog att stadens mer genomsnittliga restauranger är väl snåla med kryddor eller andra smakförstärkare. När jag frågar efter aioli till fiskgrytan skakar servitörerna på huvudet. 

Fast visst kan man stöta på stora matupplevelser slumpmässigt. En kväll tar jag taxi upp genom stadsdelen Barrio Alto till en utsiktsplats som med sitt bohemiska klientel anses vara extra ”hipp”: Miradouru de Santa Catarina. Den ligger vackert med vy över floden och Kristusstatyn. Här hamnar jag på krogen Pharmacia (som namnet antyder inhyst in stadens ståtliga apoteksmusem). De fyra små smörgåsar som jag avnjuter här har en fyllning av mandelriska (svamp), karamelliserad lök i portvin, rucola, vitlök, timjan och tryffelolja - en gudomligt god upplevelse för en hundring. 

Livliga bargatan Rua de Sao Paulo i Bairro Alto. Foto: Måns Ivarsson

På tal om godsaker är stadens favoritsötsak Pastéis de Nata, en smördegsbakelse fylld med kanelkryddad äggkräm. Den bästa köar folk för utanför bageriet Manteigaria vid torget Luis de Camões i Barrio Alto (där spårvagn 28E har en hållplats). Bergiga Barrio Alto är en kontrast till den lika kuperade stadsdelen Alfama på andra sidan den platta, centrala Baixa-Chiado. Barrio Alto utstrålar rikedom och välmående, åtminstone i delarna närmast centrum, med boutiquehotell och små exklusiva butiker (som Cork & Company med handväskor och smycken av kork och kakelbutiken Fábrica Sant’Ana, grundad 1741 och med antikt, dyrare kakel). 

Butikens namn är ”De portugisiska sardinernas fantastiska värld”. Foto: Måns Ivarsson

Lissabon är ingen stor shoppingstad. De större kedjorna som Zara och H&M ligger i rad runt det ledande shoppingstråket Rua Augusta, och turistbutiker med kakelplattor och korkprodukter vimlar det av. Mest särartade är affärerna med hundratals olika sorters sardinburkar i glada färger och butiksnamn som ”De portugisiska sardinernas fantastiska värld”. 

LÄS MER: Här är de 9 coolaste stadsdelarna i världen 

Alfama – bohemiskt och intellektuellt

Alfama i väst är mer bohemiskt och intellektuellt än Barrio Alta och Baixa-Chiado. Här uppe på bergstoppen vid utsiktsplatsen Miradouro da Sehora do Monte driver Köpenhamnsbon Thomas Tingstrup det egna, mycket originella hotellet Tings Lisbon sedan fyra år tillbaka tillsammans med hustrun Anette. Paret har rest ihop i 25 år och bland annat haft hotell i Katmandu. Alla de sexton rummen är olika, och han beskriver kunderna inte som unga ryggsäcksresenärer utan som vuxna ”individuella resenärer”. 

Thomas ger intryck av att vara en riktig trendguru med koll på allt nytt i stadens krog- och nattliv. När jag berättar om mitt besök på restaurang Pharmacia säger han: 

– Det stället gällde ju för femton år sen! Allt nytt i Lissabon händer här i Alfama. Det området är som Berlin nära muren efter dess fall. Konstnärer och intellektuella samlas här. Det är talande att Portugals tre största poeter levde i de här kvarteren. Alfama har en skön mix av folk från olika länder, många holländare, fransmän och amerikaner. Det här området har ”edge”!

Så nämner han ett halvdussin rad barer och klubbar som jag borde besöka. Som klubben Damas och vin- och vinylbaren Ladidadi.

Fado – Portugals folkmusik

Det finns gott om stimmiga bargator i staden, men min främsta nöjeskick får jag en kväll på fadomiddag på tavernan Parreirinha de Alfama på en bakgata mitt emot Fadomuseet i Alfama, stadsdelen där fadomusiken föddes på 1800-talet. Lokalen är rustik med vackra träbjälkar i taket och vita murväggar prydda med keramikfat, akustiska gitarrer och foton på olika fadostjärnor. Nedre hälften av väggarna är klädda i vackert och typiskt portugisiskt blåvitt kakel. Lokalen är trång och fullsatt (kanske 50 gäster). Från menyn väljer jag bakad mouraoost i moscatelvinssås som förrätt, fiskgryta som huvudrätt och kastanjepudding till efterrätt. 

I väntan på musiken tar jag sedan en nypa luft och upptäcker att det runt hörnet från gränden, på torget framför Fadomuseet, hålls en stor utomhuskonsert med vad som låter som modern, elektrifierad fado.  Det är drag och publikjubel, men min blick fastnar på en gammal gumma i grändens slut som sitter på en pall med ett litet bord framför sig. På bordet står en spritflaska och några snapsglas. Många som går förbi stannar till och får sig en sup. Åter inne på restaurangen förklarar hovmästaren för mig att gummor som denna är vanliga utanför större evenemang här – det hon säljer är ginjinha, en mycket populär likör gjord på ginjabär, ett slags sura körsbär.

Fadoklubben Parreirinha de Alfama. Foto: Måns Ivarsson

När musikerna ställer sig på golvet mitt bland borden upptäcker jag till min förvåning att det är hovmästaren på akustisk gitarr, bartendern på portugisisk, mandolinliknande gitarr och de två damerna i entrékassan som vokalister. Alla fullblodsproffs i den musikgenre som beskrivs som ”portugisisk blues” (precis som den är fado är en sorts klagosång). Det rör sig vanligen om känsloladdade och melankoliska ballader om hemlängtan, smärta, fattigdom eller kärlek. Ljuset i lokalen släcks ned med undantag för ett fåtal levande ljus, så bilderna jag tar av musikerna blir hopplöst mörka.

Musiken är allvarlig, gripande och mycket vacker. Sången framförs ofta med blicken mot himlen/taket och händerna dramatiskt utsträckta. Den äldre av de sjungande kvinnorna har närmast operaröst, hon visar sig vara 78 år och en berömd veteran i genren. Hon står framför mig som själva Lissabon: en vackert åldrad dam med djup förankring i ett fascinerande, färggrant förflutet.

LÄS MER: Guide till Lissabon: Bästa tipsen i den vackra staden 

RESA HIT: LISSABON

Resa hit: Direktflyg från Stockholm med TAP Portugal samt vår, sommar och höst med SAS och Norwegian. Flera andra flyg med mellanlandning. TAP och Norwegian även direkt från Köpenhamn.

Bästa tiden: September–november. Regnperiod januari–mars.

Tidsskillnad: –1 timme.

Språk: Portugisiska. Många (särskilt yngre) kan engelska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Nästan halva priset mot hemma. Lissabons prisnivå är 56 kontra Stockholms 100 i Forex prisindex.

Ta dig runt: Backarna kan vara en utmaning. Billig taxi samt buss, tunnelbana och spårvagn.

Bra att veta: Ett ”Lisboa Card” ger fria resor med spårvagn, buss och tunnelbana samt fri entré till 37 olika museer och monument. Tre varianter: ett dygn 20 euro, två dygn 34 euro samt tre dygn 42 euro.

Läs mer: visitlisboa.com

LÄS MER: 9 kända landmärken i världen som lurar dig 

GUIDE: 9 TIPS TILL LISSABON

SE & GÖRA

1. Båttur till Belém

Ett bra alternativ till spårvagn eller taxi är att ta sig till Belém med en av Yellow Boats sightseeingbåtar. Då har du hela vackra Lissabon för dina fötter och kan kliva av direkt nedanför stadsdelens stora sevärdhet Sjöfararmonumentet. Båtbiljetten gäller för återresa till centrum med senare båt.

Adress: Terreiro do Paço, Sul e Sueste Terminal

2. Beléms sevärdheter

De tunga sevärdheterna Jerónimosklostret, Belémtornet och Moderna museet ligger nära Sjöfararmonumentet och bör inte missas.

Belémtornet uppfördes i början av 1500-talet till minne av Vasco da Gamas expedition. Foto: Måns Ivarsson

3. Penapalatset

40 minuter med tåg från centrala Lissabon ligger byn Sintra. Här finns Penapalatset, Portugals mest framträdande kungaboning, ett gigantiskt sagopalats ursprungligen med anor från 1100-talet, som var kungafamiljens sommarbostad vrån 1200-talet till 1800-talet.  

Penapalatset, som ett sagoslott. Foto: Shutterstock

4. Quinta da Regaleira

Sintra slingar sig uppför ett berg, promenaden från stationen till palatset innebär 20 minuters uppförsbacke, vidare från palatset till slottet/parken Quinta de Regaleira går man uppåt i 20 minuter till. Men den enorma, djungellika slottsparken i flera avsatser är med sina grottor, statyer och dammar väl värd besväret. 

5. Cascais

Den främsta semesterorten vid Lissabons kust är en gammal fiskeby som blev kunglig semesterfavorit på 1870-talet och bredvid sina många fina stränder har flera fina museer. 30 minuter med tåg från huvudstaden.

30 minuter från Lissabon möts man av det här! Foto: Shutterstock

ÄTA & DRICKA

6. 100 Manieras

Gömd på en bakgata högt upp i norra Barrio Alto ligger en av stans bästa och mest omtalade krogar. Provsmakningsmenyn (tio rätter) byts ut två gånger om året. Litet och elegant. Avsmakningsmeny från 1 200 kronor. Bordsbokning är ett måste.
Adress: Rua do Teixeira 39

7. Pharmacia

Högt belägen i ett stort palats med servering på terrassen. Gott, trevligt och med måttliga priser. Cocktailmenyn är utformad som infoblad från vanliga medicinförpackningar, typ drinken Anticoagulant - ”aktiva substanser: Zubrowka vodka och ingefärsöl”.
Adress: Rua de Santa Catarina n 1/2

BO BRA

8. Tings Lisbon

Danske ägaren Thomas kallar sitt originella hotell ”det bästa enstjärniga hotellet i Lissabon”. Fint, högt läge och ofta med evenemang som utställningar och konserter. Sexton individuella rum. Dubbelrum från 700 kronor.
Adress: Rua da Senhora do Monte 37-43

SHOPPING & NÖJEN

9. Fadomusik

Parreirinha de Alfama är en av stans främsta fadoställen. En underbar kväll med kombinerad konsert och middag för cirka 700 kronor (kolla krogens hemsida för dagsaktuellt pris). Adress: Beco Espírito Santo 1

LÄS MER: Upptäck Portugals kust – Porto och Dourodalen
LÄS MER:
Camilla Grebes bästa tips till Portugals Atlantkust