Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Camilla Grebe bor i Cascais i Portugal.Camilla Grebe bor i Cascais i Portugal.Camilla Grebe bor i Cascais i Portugal.
Camilla Grebe bor i Cascais i Portugal. Foto: Shutterstock/Anna-Lena Ahlström

Camilla Grebes bästa tips till Portugals Atlantkust

För några år sedan besökte författaren Camilla Grebe och hennes sambo Cascais, ett par mil väster om Lissabon. De blev omedelbart förälskade i den portugisiska Atlantkusten. Här fanns allt – orörd natur, ett vilt hav och ett rikt kulturutbud. De visste direkt att de ville bo här, och när yngsta barnet flyttade hemifrån gick flyttlasset.

1. Bada på Praia da Ribeira 

”Cascais är synonymt med strandliv och vattensporter. Längs hela kuststräckan mellan Cascais och Lissabon sträcker sig ett pärlband av stränder – de flesta utmärkta, med guldgul, finkornig sand. Tack vare sitt läge är de dessutom skyddade mot vind och höga vågor. Själv brukar jag börja dagen med att gå ner till 'min' strand, Praia da Ribeira, och ta ett morgondopp i Atlantens klara, men oftast iskalla, vatten.”

Praia da Ribeira är en liten strand, bara 120 meter lång.Praia da Ribeira är en liten strand, bara 120 meter lång.Praia da Ribeira är en liten strand, bara 120 meter lång.
Praia da Ribeira är en liten strand, bara 120 meter lång. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Surfa på Praia do Guincho

”Gillar du äventyr och tycker att stränderna inne i Cascais är för mesproppar? Då ska du ta dig till Praia do Guincho, ett surfmecka strax nordväst om Cascais. Här är vågorna höga och strömmarna förrädiska, så hyr en instruktör om du inte redan är en erfaren surfare. Efter lektionen kan du njuta av en drink eller en bit mat på mysiga Bar do Gunicho med utsikt över havet.”

Praia do Guincho är berömt för sina mäktiga surfingvågor.Praia do Guincho är berömt för sina mäktiga surfingvågor.Praia do Guincho är berömt för sina mäktiga surfingvågor.
Praia do Guincho är berömt för sina mäktiga surfingvågor. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Strosa i Parque Marechal Carmona 

”Carmonaparken påminner om de flesta andra portugisiska parker – här finns gräsmattor, tropiska växter och eukalyptusträd. Men på en punkt är parken unik: det kryllar av frigående fåglar, allt från hönor av olika slag till ankor och påfåglar. Jag brukar gå till parken ett par gånger i veckan, och jag tar alltid hit barnfamiljer som är på besök.”

Statyer i Parque Marechal Carmona.Statyer i Parque Marechal Carmona.Statyer i Parque Marechal Carmona.
Statyer i Parque Marechal Carmona. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Ät lunch vid Casa da Guia 

”Längs vägen som leder från Cascais till Gunicho ligger Casa da Guia, en patriciervilla från slutet av 1800-talet som i dag inrymmer ett antal restauranger, kaféer och butiker. Jag brukar promenera hit från Cascais, vilket tar ungefär 30 minuter. Utsikten över havet och klipporna är makalös, så förboka gärna ett bord med havsutsikt. Utbudet av restauranger och kaféer är stort, men alla är inte bra. Jag gillar till exempel Grelhas, en grillrestaurang med både kött och fisk på menyn.”

Casa da Guia är en 1800-talsvilla med utsikt över Atlanten.Casa da Guia är en 1800-talsvilla med utsikt över Atlanten.Casa da Guia är en 1800-talsvilla med utsikt över Atlanten.
Casa da Guia är en 1800-talsvilla med utsikt över Atlanten. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Upptäck Cascais gamla stadskärna till fots 

”I Cascais kan du höra historiens vingslag. Mitt eget hus är till exempel byggt ovanpå romerska lämningar, och överallt märks det moriska inflytandet, inte minst i arkitekturen och ortsnamnen. Cascais var en enkel fiskeby fram till 1870-talet, då kung Ludvig I beslutade sig för att skaffa sig ett semesterboende här. Byn blev snabbt populär och växte så småningom till en internationell turistort. Men trots det har Cascais behållit sin småskaliga charm. Den gamla stadskärnan är liten och ses bäst till fots. Många av de pittoreska husen uppfördes efter den stora jordbävningen 1755 som förstörde stora delar av Cascais och Lissabon. Här hittar du barer, butiker och restauranger. Turistigt? Javisst, men samtidigt hur gulligt som helst.”

Smala gator i Cascais gamla stad.Smala gator i Cascais gamla stad.Smala gator i Cascais gamla stad.
Smala gator i Cascais gamla stad. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Besök Europas västligaste punkt

”En kvarts bilfärd från Cascais ligger Cabo da Roca – Fastlandseuropas västligaste punkt. På udden finns egentligen inte särskilt mycket mer än fyren. Men de dramatiska klipporna, belägna 150 meter över havet, och utsikten mot Sintrabergen gör det ändå till ett fint utflyktsmål. Invid Cabo da Roca finns också den fantastiska stranden Praia da Ursa. Parkera invid vägen och vandra nedför stigen till havet. Ta med matsäck och dricka, på stranden finns inga serveringar. Vandringen är ingenting för höjdrädda, och rejäla skor rekommenderas!”

Kap Roca utanför Sintra är Europas västligaste punkt.Kap Roca utanför Sintra är Europas västligaste punkt.Kap Roca utanför Sintra är Europas västligaste punkt.
Kap Roca utanför Sintra är Europas västligaste punkt. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Ta bästa instabilderna vid Santa Marta-fyren

”I utkanten av gamla stan i Cascais ligger fyren och det gamla fortet som så ofta syns på turistbilder från Cascais. Fyren är fortfarande i bruk, och i byggnaden intill ligger ett fyrmuseum som är värt ett besök. Viken framför fyren är ett populärt badställe för lokalborna, som trots förbudsskyltar gärna hoppar i havet från bron när det är högvatten.”

Den 20 meter höga Santa Marta-fyren byggdes 1868 och var bemannad fram till början av 1980-talet.Den 20 meter höga Santa Marta-fyren byggdes 1868 och var bemannad fram till början av 1980-talet.Den 20 meter höga Santa Marta-fyren byggdes 1868 och var bemannad fram till början av 1980-talet.
Den 20 meter höga Santa Marta-fyren byggdes 1868 och var bemannad fram till början av 1980-talet. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Besök sagoslottet i Sintra 

”Staden Sintra, belägen cirka tjugo minuters bilfärd från Cascais, är perfekt för en dagsutflykt. Sintra, som har anor sedan 1100-talet, är magiskt! Där finns täta skogar av uråldriga träd bevuxna med murgröna, tropiska trädgårdar och palatsliknande hus i varierande grad av förfall. Självklart finns där också ett sagoslott – ett besök i Palácio da Pena är ett måste, både för att det är så vackert och för att utsikten över Sintrabergen och kusten är bedövande. Passa på att promenera ner från palatset genom trädgårdarna – en upplevelse även det.”

Penapalatset har klara Disneyvibbar med sina tinnar och torn i gult, rött och blått.Penapalatset har klara Disneyvibbar med sina tinnar och torn i gult, rött och blått.Penapalatset har klara Disneyvibbar med sina tinnar och torn i gult, rött och blått.
Penapalatset har klara Disneyvibbar med sina tinnar och torn i gult, rött och blått. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Se världens största vågor i Nazaré

”På Praia do Norte i Nazaré, ett par timmar norr om Cascais, finns världens största vågor, vilket attraherar extremsurfare från hela världen. Förutsättningarna är som bäst mellan oktober och mars, men för att pricka in de riktigt stora vågorna måste man följa väder- och surfrapporterna och vara beredd att sätta sig i bilen och köra när tiden kommer. Jättevågorna drar stor publik, så var ute i god tid för att få parkering och hitta en bra utsiktsplats. När du har tröttnat på skådespelet kan du ta dig ner till staden och leta upp någon av de trevliga fiskkrogarna. Gör som portugiserna, beställ in polvo à lagareiro – grillad bläckfisk med potatis, olivolja och vitlök – och en flaska Vinho Verde, ett pärlande, friskt och inte så alkoholstarkt vitt vin.”

Portugal har en lång kustlinje, men stränderna i Cascais tillhör tveklöst landets bästa.Portugal har en lång kustlinje, men stränderna i Cascais tillhör tveklöst landets bästa.Portugal har en lång kustlinje, men stränderna i Cascais tillhör tveklöst landets bästa.
Portugal har en lång kustlinje, men stränderna i Cascais tillhör tveklöst landets bästa. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Rid på stranden i Comporta 

”Comporta är en liten ort belägen vid kusten i regionen Alentejo, cirka en och en halv timmes bilfärd söder om Cascais. Här finns till synes oändliga skogar av pinjeträd och korkek och fantastiska, orörda stränder. Hyr en bil och res hit över helgen. Om du vill lyxa till det bor du på Sublime, kanske till och med i en av villorna med egen eko-pool. Hyr hästar på Cavalos na Areia och rid längs havet. Avsluta dagen med en middag på hotellets fantastiska (men inte helt gratis) restaurang. Men glöm inte myggsprayen – i Comporta odlas ris, och så snart mörkret faller invaderar de nykläckta flygfäna från risfälten.”

Stranden i Comporta är perfekt för en ridtur.Stranden i Comporta är perfekt för en ridtur.Stranden i Comporta är perfekt för en ridtur.
Stranden i Comporta är perfekt för en ridtur. Foto: SHUTTERSTOCK

CAMILLA GREBE

Ålder: 54.

Gör: Författare.

Bor: I Cascais, Portugal.

Familj: Sambon Mikael, sonen Carl-David och dottern Josephine samt bonusbarnen Jacob och Louise.

Aktuell: Med spänningsromanen ”Välkommen till Evigheten”.

LÄS MER: Ny undersökning – här är Europas bästa stränder
LÄS MER:
Algarve – paradiset vid Europas ände
LÄS MER:
Upptäck Portugals kust – Porto och Dourodalen