Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
RENA ÖKNEN. Maspalomas sanddyner påminner om Sahara.RENA ÖKNEN. Maspalomas sanddyner påminner om Sahara.RENA ÖKNEN. Maspalomas sanddyner påminner om Sahara.
RENA ÖKNEN. Maspalomas sanddyner påminner om Sahara. Foto: ELISABET

Playa del Inglés

PLAYA DEL INGLES. Få ställen är så utskällda som Playa del Inglés. Och så älskade.  

Detta är själva sinnebilden för en riktig, äkta charterort.

FAKTA

Restid: Sex timmar.

Valuta: euro
Prisnivå: Ungefär som i Sverige, utom på krogen där det är lite billigare.

Elektricitet: Svenska stickkontakter fungerar.

Tid: När klockan är tolv i Sverige är den elva på Gran Canaria.

Bo: Trestjärnigt dubbelrum cirka 950 kronor/natt.
Trebäddslägenhet knappt 4 000 kronor/vecka.
Boka i förväg.
Lista på hotell finns på www.
spain.
info.
Klicka på accomodation och skriv in ortnamnet.

Resa runt: Taxi tre kilometer 26 kronor.
Buss till Las Palmas 38 kronor.
Hyrbil en dag från 300 kronor.

Information:
www.
grancanaria.
st
www.
kanarieoarna.
nu
www.
grancanaria.
com

Antalet svenskar som reser hit har minskat, men fortfarande är Gran Canaria vårt största chartermål. 170 000 svenskar åkte hit förra året. De flesta hamnade i Playa del Inglés.   

Orterna har olika karaktär

  Då är vi lite generösa och räknar in även San Agustin, Maspalomas och Meloneras. Orterna ligger så nära varandra att man inte alltid vet var gränsen går. Men ändå kan det vara viktigt att välja rätt, för de har olika karaktär och gångavstånden är rätt stora.  Playa del Inglés: Stort, myllrande, glättigt. Det är här det mesta händer.  San Agustín: Många svenskar, speciellt lite äldre. Svenska kyrkan, svenska skolan, svensk butik med mera. Inget nattliv att tala om.  Maspalomas: Lugnare, grönare. Närmare golfbanan än vattnet.  Meloneras: Dyrare och lyxigare. Långt bort från all action.   

Allmänt 

Tänk på... att avstånden är stora. Ta med sköna skor.  Här finns allt man kan önska (och befara) på ett äkta charterresmål: sololjedoftande stränder, solstolar som tingas redan i gryningen vid poolen, disko och dansband, knäckebröd i affären och menyer på svenska.  Men det finns ytterligare något som ger hela upplevelsen ett lyft - Maspalomasöknen. Mitt i detta turistgetto ligger sanddynerna, evigt föränderliga och med en sting av Sahara i den varma vinden. Gör som alla andra och vandra genom sanden, glöm inte att lämna vattenbrynet ibland och pulsa upp för sandbankarna.   

Shopping

Bra köp: Alkohol.  För att vara en ort med ett shoppingcenter i nästan vartannat kvarter är shoppingen  bedrövlig. Här finns sprit- och parfymaffärer med priser som ofta (men inte alltid) är lägre än på flygplanet. Klädaffärerna saluför mest billiga T-shirtar och saronger från Asien.  Den som vill köpa kläder bör bege sig till Maspalomas/Meloneras. På eleganta Boulevard  el Faro väster om Maspalomas fyr ligger några märkesaffärer. Räkna inte med att göra några klipp, en pikétröja kostar till  exempel 600 kronor på Lacoste.  Den seriösa shopparen reser till Las Palmas som har ett helt annat utbud.   

STRÄNDER 

Tänk på... att aldrig bada när det är röd flagg. 

 Stranden längs Dunas de Maspalomas sträcker sig kilometervis mellan Playa del Inglés och Meloneras. Här finns plats för alla, i solstol, i en sandsluttning eller i en egentillverkad liten rundel med stengärdsgård runt. Naturisterna har sina givna platser, liksom bögarna.  Betyget hade varit en given fyra om inte vattnet varit så kallt (under 20 grader så här års) och vinden så stark. Den röda flaggan är ofta hissad.   

MAT & DRYCK

 Prisexempel:  Tvårättersmiddag & vin fr 210 kr  Enklare lunchrätt 50 kr  Glas öl 30 cl 18 kr  Det råder ingen brist på krogar, men det är inte lätt att styra undan från turistfällorna. Den som vill äta genuint kanariskt eller spanskt letar sig till stadsdelen San Fernando, där lokalbefolkningen bor. Även där är det tätt mellan turisterna, men utbudet känns mer genuint.  Tapasbaren Capaco på en tvärgata strax norr om San Fernandorondellen har bra och billiga tapas (från knappt 30 kronor).  Lite dyrare, men med underbara grillspett, är svenskdrivna Espetada i korsningen Avenida de Tirajana/Gran Canaria. Spetten kostar 120 kronor. Mest svenskar runt borden.   

SE OCH GÖRA 

Missa inte... Kasbah, shoppingcenter på dagen, foxtrot tidig kväll och disko på natten.  

  Här finns något att göra för alla, även för den som inte vill bada. Bergsvandring eller spabehandling på dagen. Disko eller dansband på natten. Maspalomas golfbana ligger mitt i smeten.  Den kulturtörstige har däremot inte mycket att hämta på södra Gran Canaria, ta en tur till Las Palmas i stället. Hyr gärna bil, det finns mycket att se inåt landet.