Platserna du inte får missa i Rotterdam

Markthal den kitschiga inomhusmarknaden.

Foto: Massimiliano Rella

1 av 4: Markthal den kitschiga inomhusmarknaden.

The Suicide Club, Rotterdams hetaste klubb.

Foto: Massimiliano Rella

2 av 4: The Suicide Club, Rotterdams hetaste klubb.

Groos, Rotterdams coolaste designaffär.

Foto: Massimiliano Rella

3 av 4: Groos, Rotterdams coolaste designaffär.

The Ballrom med över 60 sorters gin.

Foto: Massimiliano Rella

4 av 4: The Ballrom med över 60 sorters gin.

Rotterdam är industristaden som vibrerar av konst, design och unga entreprenörer. Ofta hamnar Europas största hamnstad i skymundan för sin mer kända storebror Amsterdam. Men Rotterdam har en energi som utstrålar framtidstro. Nederländernas arbetarstad har satt på sig finkläderna utan att förlora sin identitet. Följ med till en av Europas mest intressanta städer.

Text: Åsa Johansson Bild: Max Rella

Andra har också läst

1. The Suicide Club

- Vi öppnade The Suicide Club för att vi vill hedra livet – med stil. Här man kan äta, dansa eller hänga på uteterrassen, säger klubbens ägare och kock Marnix Benschop.

Rotterdams just nu hetaste klubb ligger i kontorsbyggnaden Groothandelsgebow strax intill den moderna centralstationen som invigdes 2014. Ingången är på bakgården. Vid hissen som går rakt upp i klubbens kök står en elegant vakt, klädd som James Bond, med öronsnäcka och kontrollerar alla besökare.

På Självmordsklubben dricker man välblandade drinkar, dansar till stadens bästa DJ:s och har kreativt klädda gäster. Klubben inbjuder till sena kvällar, inte minst med tanke på att man kan sitta ute på den stora takterrassen och se Rotterdam från ovan medan solen går ned.

www.thesuicideclub.nl

 

2. Markthal

Markthal är Nederländernas största inomhusmarknad. Byggnaden invigdes första oktober 2014 och fylldes sedan med restauranger, barer och mataffärer. Markthal är designad av hippa arkitektbyrån MVRDV och de har inte sparat på krutet. Strukturen liknar en tunnel vars insida dekorerats med stora, färgglada frukter och grönsaker - som påminner något om RFSU:s kondomreklam från 90-talet. Det är kitschigt och pop - men fint. Man har även skapat 228 lägenheter som har fönster mot marknadens in-och utsida.

-Lägenheterna är inte sneda som det kanske kan se ut, skrattar en av hyresgästerna som vi träffar i baren på en av Markthals fiskrestauranger. Bäst på marknaden är ståndet med ost där man säljer Rotterdam Old, en lokalt producerad hårdost med fin etikett. I köttdisken Nice to Meat kan man köpa kött från hela världen. Fast mest intressant är att bara njuta av folkvimlet.

www.markthalrotterdam.nl

 

LÄS OCKSÅ: Amsterdam – guide till 13 bästa tipsen

3. Piet Bloms sneda hus

Året var 1984 när Piet Blom byggde sina sneda, kubformade hus i gult och grått. De ligger precis utanför De Markthal i kvarteret de Blaak. Piet Bloms idé var att skapa en skog av hus likt en trygg oas mitt i den brusande staden. Idag är nästan alla hus bebodda men ett av husen är öppet för allmänheten och det är värt att gå in och kontrollera att de sneda husen faktiskt är raka inuti. Museet heter the Show Cube och är öppet alla dagar mellan 11 och 17. Biljetten kostar 2,50 euro. Det finns även ett hostel i ett av kubhusen som heter StayOkey där en bädd i sovsal kostar 185 kronor natten.

www.kubuswoning.nl och www.stayokey.com

Foto: Massimiliano Rella

Vy över The New York Hotel.

4. Brunch på Hotel New York

Hotel New York ligger i Holland America Lines före detta högkvarter. Det är härifrån tusentals holländare tog sina första steg mot ett nytt liv på andra sidan Atlanten i början av 1900-talet. Hotel New York är Rotterdams hetaste adress för helgens brunch och man har även en lyxig ostronbar. Hotellet är vackert inrett med en blandning av klassiskt fluffiga täcken och välbevarad industriell charm. Området kring Wilhelminaplein är ett av de nyaste i Rotterdam. Det är de gamla hamnkvarteren som idag fått en nystart. Vill man över till andra sidan floden Maas går det taxibåtar från Hotel New York till centrum. Annars är det en trevlig promenad om du går över Rotterdams stolthet, Erasmusbron, som fått smeknamnet Svanen. Bron är designad av Ben van Berkel och UNStudio och är 802 meter lång och 139 meter hög.

www.hotelnewyork.com och för vattentaxi se: www.watertaxirotterdam.nl

 

LÄS OCKSÅ: Okända staden gör succé på Instagram

5. NHow Hotel Rotterdam

NHow hotellet ligger i skyskrapan De Rotterdam på Wilhelminaplein. Här får man inte vara höjdrädd. Rummen har fönster som sträcker sig från golv till tak med en fantastisk milslång utsikt över Erasmusbron, floden Maas och hela Rotterdam. Hotellet är designat av berömde arkitekten Rem Koolhas och är minimalistiskt och stilrent. Hotellet har en bar som har öppen även för allmänheten och som fylls till bristningsgränsen under sommaren då uteserveringen har öppet. Känslan man får på Nhow är att vara i New York även tack vare den uppmärksamma servicen.

www.nhow-rotterdam.com

 

6. Stjärnkocken Mario Ridder och restaurangen Joelia

Strax intill Rotterdams centralstation inne på Hotell Hilton ligger Restaurant Joelia. Kocken och ägaren Michael Ridder fick precis sin första skimrande Michelin-stjärna. Menyn är franskinspirerade och inredningen liknar en Gucci-reklam med guldiga och metallgröna färger. Maten är ambitiös och servicen av hög nivå. Den första rätten heter Rotterdams färger och består av gröna och vita grönsaker. Rätt nummer två är en fantastisk bit rimmad torsk jag sent kommer att glömma. På restaurang Joelia är det enda du behöver göra att luta dig tillbaka och njuta medan de vackra rätterna kommer in, en efter en. Personalen är fotbollsintresserad så nämn för guds skulle inte fotbollslaget Ajax från ärkerivalen Amsterdam, då blir det nog till att ta hand om disken!

www.joelia.eu

 

7. In de kuijken van Floris

En extrem matupplevelse, det är vad man får I köket hos Floris. Här finns ingen meny utan man väljer mellan en vegetarisk eller köttmeny. Resten bestämmer Floris. Totalt blir man serverad nio rätter. Den ena mer kreativ än den andra.

Vår första rätt är blomkål tillagad på sju olika sätt som serveras på ett litet runt laboratorieglas och äts med en pincett. – Jag vill att mina gäster ska koncentrera sig på vad de äter. Genom att äta med en pincett måste man fokusera på maten, säger Floris som är ägare och kock. Som tur är blir det gaffel och kniv från och med rätt nummer två.

Floris kök är mitt i matsalen och han gör allt från början till slut med gästerna som publik. Hans fem medarbetare rör sig som i en välkoreograferad dans bakom Floris köksbänk. Varje rätt blir presenterad och förklaras av Floris i egen hög person. Man har en ambitiös och nischad vinlista. Rykten viskar att Floris blivit tilldelad Michelinstjärnor men tackat nej. Om det är sant eller inte får vi nog aldrig riktigt veta men säkert är att man vill stå utanför etablissemanget.

www.indekeukenvanfloris.nl

 

8. The Fenix Food Factory

Spartansk hipp inredning. Uteplats mot floden Maas. Bryggeri. Slaktare. Bokhandel. Bageri. Ekologiska grönsaker. Kafé. Det finns litet av varje på den nya matmarknaden The Fenix Food Factory som ligger i de gamla hamnkvarteren kring Wilhelminaplein. Bakom idén står unga, energiska entreprenörer som slagit sina påsar ihop för att bilda denna mysiga ”food court”. – Rotterdams borgmästare hyr ut gamla lagerlokaler för en billig penning till unga företagare, säger Christine Bosch som driver bokhandeln inne på the Fenix Factory. Ett tips är att stanna till för en fika eller aperitif innan man går vidare för middag. Glöm inte att titta in på det kreativa bryggeriet De Kaapse Brouwers där man kan smaka sig igenom en mängd spännande ölsorter.

www.fenixfoodfactory.nl

 

LÄS OCKSÅ: Europas 12 bästa städer för en weekendresa

9. The Ballroom

The Ballroom startades av två av Rotterdams mest välkända klubbfixare, Marc Zee och Aziz Yagoub. – Vi börjar bli äldre så vi försöker lugna ner oss, säger Marc och ler.

Lugna ner sig för en trettioårig klubbfixare i Rotterdam är liktydigt med att öppna en lokal med över sextio sorters olika gin. Och köttbullar. En något oväntad kombination, som förvånansvärt nog fungerar. Jag har faktiskt aldrig druckit en så god gin och tonic tidigare. Köttbullarna är inte så tokiga de heller. The Ballroom är Rotterdams nya inneställe och drar en blandad publik. Inne i lokalen ser vi allt ifrån designmedvetna hipsters, mammor med barnvagn och slipsnissar med lap tops. Wifi är en självklarhet och inte helt oväntat är lösenordet gintonic.

– Under våra år som klubbfixare gjorde vi av med alla pengar på att skapa pop up-klubbar. Som tur var blev det ett par slantar över så vi kunde öppna the Ballroom, skrattar Marc innan han häller upp ett glas – kan du gissa? – gin och tonic.

Foto: Istock

Vackra Rotterdam.

10. Musempark och Kunsthal Rotterdam

Museumpark byggdes 1927 och i dag finns fem olika museer samlade på en och samma plats. Onödigt att säga att detta är centrum för Rotterdams konstscen. Här ligger NAI (Netherlands architecture institute) med en imponerande kollektion av skisser, ritningar och modeller av 1900-talets mest betydelsefulla arkitekter. Museet Chabot visar verk av expressionisten Hendrick Chabot (1849-1949), här ligger också Rotterdams naturhistoriska museum, och på Kunsthal är man alltid på hugget med minst tjugo olika utställningar av fotografi, design, modern konst, mode och mycket annat. Sist men inte minst det femte museet som heter Boijmans Van Beuningen med 8000 verk som sträcker sig från antik till modern konst. Som besökare kan man köpa en biljett som gäller till alla museerna som kostar 27,50 euro.

www.cityrotterdam.com

 

11. De Groos designaffär

Många designer flyttar till Rotterdam för de billiga hyrorna och för den kreativa atmosfären. En del av dessa nya förmågor finns samlade i en av de mest intressanta designaffärerna i Rotterdam: De Groos. Här kan man hitta det nyaste av det nya. Man säljer endast verk gjorda av lokala designer. Man kan köpa alltifrån cyklar, keramik, kläder, smycken och musik. Personligen fick jag med mig hem ett varghuvud i brunt papper, ihopvikt, som jag fick sätta ihop själv när jag väl kommit hem. Nu sitter varghuvudet över vår öppna spis och jag har redan glömt bort hur komplicerat det var att sätta ihop det. Namnet Groos betyder stolthet på holländska och det är just vad man kan vara över sina lokala, finurliga designer. Och även när man på egen hand lyckas sätta ihop ett ihopvikt designat varghuvud.

www.groosrotterdam.nl

 

12. Witte de With

Att beskriva Witte de With som modernt känns förlegat. Witte de With är så mycket mer. En mötesplats för konstnärer, kuratorer, författare, fotografer, samhällsvetare, konstintresserade eller enbart nyfikna besökare. Dörrarna öppnades 1990 och sedan dess har man tagit platsen som en av Europas ledande konstnärliga institutioner. Många i dag välkända internationella namn har tagit sina första stapplande steg hos just Witte de With. En del av utställningarna kan kännas lite svåra att förstå sig på om man inte tillhör den moderna konstens innersta cirkel. Då kan det vara bra att gå till Witte de With på en onsdag, då man klockan 15.00 erbjuder en guidad tur som för övrigt är gratis.

www.wdw.nl

Resfakta:

Resa hit: Lufthansa flyger till Rotterdam med byte i München från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Pris tur och retur cirka 2.500 kronor. KLM flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Amsterdam. Pris tur och retur från 1.900 kronor

Bästa tiden: Året runt

Språk: Holländska och engelska.

Valuta: Euro, 1 euro = cirka 9:50 kronor.

Prisnivå: Mer eller mindre som i Sverige.

Bra att veta: Med Rotterdam Welcome Card åker du gratis på buss och tunnelbana och får reducerat pris på biljetter till stadens museer. Ett RWC för tre dagar kostar 20 euro. Se www.rotterdamwelcomecard.com för mer info.

Läs mer: www.rotterdampartners.nl och Lonely Planets nya miniguide till Rotterdam 2016

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande