Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Peloponnesos: Guide till sevärdheter och stränder

Peloponnesos – den lite bortglömda halvön i södra Grekland – kan sammanfattas med två ord: stränder och sevärdheter. Ingen annanstans finns så många historiska lämningar att beskåda, därtill magiska badplatser. 

Allt om Resor

På Peloponnesos finns allt som de grekiska öarna har, fast med extra allt. Här omges havet av höga blånande berg och djupa grönskande dalar, även under högsommarens starka sol som bränner det mesta brunt på öarna. Denna halvö i södra Grekland är förstås inget självklart alternativ till, låt säga, Rhodos. Till ytan är Peloponnesos stort, men här finns massor av mindre orter som erbjuder allt från ett lojt liv på stranden och oändliga möjligheter till att utforska natur (vandrare, se hit) och kultur. Det går liksom inte att vända sig om utan att historien gör sig påmind, från vägskyltar som visar riktningen till Sparta och Olympia till tempel och palats omskrivna av Homeros.

Det som finns kvar av Zeus tempel på Olympia. Foto: SHUTTERSTOCK

Nafplion – Greklands första moderna huvudstad

Nafplion är en stad som nästan är för pittoresk för att vara på riktigt. Men så var den fram till 1834 det moderna Greklands huvudstad och har därför lite extra fina hus och torg. Den gamla stadskärnan (glöm den moderna delen) har ett tjusigt marmorbelagt torg och gränder tryfferade med både enklare tavernor och butiker med glass av italiensk sort. Längs hamnpromenaden ligger ett pärlband av flotta kaféer där man gärna visar upp sig under kvällstid. Här finns många små pensionat, men också boutiquehotell. Atenare åker gärna hit under helgerna, det tar ett par timmar med bil. Passa på att titta på den bråddjupa Korintkanalen, som skiljer Peloponnesos från fastlandet, på vägen.

Min favoritdel av Peloponnesos är regionen som kallas för Messinia, i den sydvästra delen. Vindlande vägar leder högt upp i bergen, genom vidsträckta olivlundar och djupa dalar för att sluta vid havet där små städer ligger inbäddade i bukter. Det är häpnadsväckande vackert. Klimatet är toppen året runt. Man vill utropa: ”Men varför har ingen berättat om det här?!” Men det är förstås ingen nyhet. De gamla grekerna noterade traktens skönhet för några tusen år sedan, skulle man kunna säga. Huvudort är Kalamata. Därifrån tar man sig lätt vidare till mindre, men mer semestersköna, städer och byar som Pylos, Kardamyli, Koroni och Methoni. 

LÄS MER: Atens bästa hotell – i olika prisklasser

Pylos – typisk grekisk charm

Om man skulle skissa upp en idealisk liten grekisk stad skulle den se ut som Pylos. Lite luggsliten och väl ingången som ett par tofflor utan större modegrad. Men just därför så charmig. Pastellfärgade hus klättrar längs sluttningen ned mot Navarinobukten och det stora torg som utgör stadens hjärta. Där kan man sitta under den stora svalkande platanen och fundera på hur det såg ut när världshistoriens sista stora slag med segelfartyg utspelades just här, 1827. Här finns begränsat med badmöjligheter – traktens barn och pensionärstanter hoppar i från betongkajen – men gott om god mat. 

Charmiga Pylos. Foto: SHUTTERSTOCK

Nestors palats

Ordet nestor, det vill säga en vördnadsvärd äldre man, kommer från ”Iliaden”. Där är kung Nestor av Pylos inte bara den mest erfarna människan i världen, han är också en av de trevligaste, om man får tro Homeros. Bodde bra gjorde han i alla fall. En mil norr om Pylos stad ligger Nestors palats, från 1300 före Kristus, från vilket man har en finfin utsikt över nejden. Det anses vara ett av de bäst bevarade mykenska palatsen i Grekland. Roligt att se är det badkar i vilket Telemachus, Odysseus son, lär ha blivit tvättad av Nestors unga vackra dotter Polycaste. Dikt eller verklighet? Vem vet. Tanken svindlar.

Öppettider: Varje dag utom tisdagar då det är stängt, 08.30-15.30.

Hitta hit: 20 kilometer norr om Pylos stad.

Nestors palats. Foto: SHUTTERSTOCK

Några av Peloponnesos vackraste stränder

Många grekiska öar har stränder med namn som Aspro ammos (den vita sanden) eller Chrysi ammos (den gyllene sanden), och på Peloponnesos snackar vi om stränder som lever upp till dessa namn. Är det sol och bad längs en lång gyllene strand som aldrig verkar ta slut som du vill ha – satsa på orten Gialova, som ligger nära Pylos.

Voidokilia Beach

I närheten av Gialova ligger denna omega-formade lagun för kräsna konnässörer. Den är också grekiskt k-märkt. Här får inga lunchställen eller parasolluthyrare lov att vara. Och man förstår varför. Den är exceptionell. Långgrund med mjuk sand, och med små elektriskt blå fiskar som simmar runt, ligger den mjuk och stilla som ett moln som ramlat ner från himlen.

Hitta hit: Norr om Pylos, på andra sidan bukten.

Voidokilia Beach, Messinia. Foto: SHUTTERSTOCK

Zaga Beach

Zaga Beach utanför Koroni är en av de finaste stränderna på Peloponnesos. Det finns solstolar och parasoller att hyra, och en del boenden som ligger i anslutning till stranden har beachservice.

Hitta hit: Tvärs över udden, sydöst om Pylos.

Karathona Beach

Karathona ligger i en palmkantad, skyddad bukt. Här finns restauranger, fik och gratis solstolar. Men inga hotell. Det är ganska långgrunt, och viken är populär bland vindsurfare på sommaren. Karathona har sedan 2008 EU:s blå flagg för hög kvalitet.

Hitta hit: 10 minuter söder om Nafplion.

Karathona Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

Simos Beach

På sydöstra sidan av Elafonisos och nära Leuki-området ligger denna vackra strand mellan två små halvöar, Fragko och Sarakiniko. Vattnet är kristallklart och smaragdgrönt, sanden vit och finkornig. Fragkosbukten är långgrund och ligger skyddad från vinden. Omgivningen är spektakulär med stora sanddyner och den unika Kedrosskogen som sträcker sig upp till närliggande Sarakiniko Beach.

Hitta hit: 4,5 kilometer från byn Elafonisos. På sommaren finns det båtturer från den gamla hamnen i Elafonisos.

Simos Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

Stoupa Beach

Stoupa Beach ligger i staden med samma namn med en strandpromenad strax ovanför som erbjuder en rad tavernor och kaféer. Stranden är organiserad, och det finns solstolar och parasoller att hyra. Det finns även några vattensporter att prova på. Sanden är guldaktig och mjuk.

Hitta hit: Söder om Kalamata.

LÄS MER: Stor guide till Aten: Bästa tipsen inför resan 

RESFAKTA: PELOPONNESOS

Resa hit: Reguljärflyg till Aten, samt snabbtåget direkt från flygplatsen till Korint, och där byta till buss till Kalamata, eller reguljärflyg till Kalamata med minst ett byte. Direktflyg med Aegean airlines finns Stockholm – Kalamata mellan mars och juli och september och november Apollo erbjuder charterresor från Arlanda under sommaren 2020 med start den 16 maj.

Bästa tiden: Mars till oktober.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Billigt. Grekland ligger på 75 (Sverige = 100), enligt Forex semesterindex 2019.

GUIDE: PELOPONNESOS

SE & GÖRA

1. Olympia

På världskända världsarvet Olympia gick de första olympiska spelen av stapeln, och här ligger ruiner från Zeus forna tempel. Här ligger också ett av de viktigaste arkeologiska museerna i Grekland, med bland annat gigantiska skulpturer av Zeus, Apollon och halvguden Pelops. Här finns även en modell på hela anläggningen som man tror att det har sett ut. Måste besökas om man befinner sig i Peloponnesos.

Hitta hit: Det går bussturer från bland annat Kalamata, Korint, Patras och Aten. Fråga gärna på ditt hotell eller någon resebyrå hur du kan ta dig hit.

2. Epidauros-teatern

En av världens bäst bevarade amfiteatrar, där de antika dramerna en gång uruppfördes. Rymmer 17 000 åskådare och används fortfarande för konserter. Akustiken är enastående. Sitter du på översta raden hör du när någon viskar på scenen.

Hitta hit: Öster om Nafplion.

Epidauros-teatern. Foto: Pressbild/Apollo

3. Palamidiborgen

Ovanför de palatsliknande husen vid Syntagmatorget i Nafplion skymtar borgen Palamidi, byggd av venetianarna i början av 1700-talet. Dit upp är 999 trappsteg, hävdar guideboken. När vi räknar nästa dag får vi det till 1014. Belöningen är en makalös utsikt över staden och kusten. Borgen är också värd en rundvandring. Här finns både söta små kyrkor och gräsliga fängelsehålor.

Öppettider: April till augusti, 08.00–20.00.

4. Dirosgrottorna

Dirosgrottorna söder om Areopoli i Mani på sydvästra delen av Peloponessos är ett måste om du är i närheten. Det som gör grottsystemet så speciell är att de ligger under vattenytan, och man åker båt genom delar av grottsystemet. Oerhört vacker och imponerande miljö.

Öppettider: Högsäsong, varje dag 08.30-17.30, lågsäsong varje dag 08.30–15.00.

Ovanligt vackra grottor i Diros. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Arkeologiska museet

Det vackraste huset vid Syntagma är palatset där det arkeologiska museet ligger. Nöj dig inte med att titta från utsidan. Utställningen innehåller upp till 5 000 år gamla urnor, guldsmycken, en rustning i brons och glas från tiden före Kristi födelse. Lagom stort och mycket sevärt.

Hitta hit: Syntagmatorget, Nafplion.

BO BRA

6. Notos Hotel Kardamili

Ett helt underbart lägenhetshotell med stilsäker inredning och svindlande utsikt. Vid stranden, under olivträden ligger Elies Restaurant vars fräscha mat är värd en resa, bara den.

ANNONS: Läs mer och boka Notos Hotel Kardamili här [extern länk]

7. The Westin Resort Costa Navarino

Ekologiskt genomtänkt hotell, formgivet för att smälta in i miljön. Maten är lokal och ekologisk. Mannen bakom hette Vassilis Constantakopoulos (”Kapten Vassilis” i folkmun) – en förmögen skeppsredare från trakten som ville se sin barndoms trakter grönska, i dubbel bemärkelse. Under många års tid köpte han upp mark och kunde 2010 öppna sitt drömprojekt – grön lyx. Billigt är det inte.

ANNONS: Läs mer och boka The Westin Resort Costa Navarino här [extern länk]

8. Hotel Zaga-Beach

Enklare hotell med fin utsikt över fina Zaga Beach.

Adress: Zaga-Beach, 3, Koroni

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Zaga-Beach här [extern länk]

ÄTA & DRICKA

10. Kringlorna lalagia

Det finns många goda bakverk i Grekland, men lalagia är i en klass för sig. Det är en sorts krispiga kringlor – eller snarare smala snoddar – gjorda av vetemjöl, jäst och olivolja som friteras. De äts som mellanmål, snacks till drinken eller när som helst man blir sugen. Traditionellt har de ätits efter olivskörden, och till jul. Till skillnad från andra friterade bakverk, som till exempel loukomades, är lalagia inte söta (om man inte väljer att pudra över socker) eller särskilt feta. Även om det är olivoljan, både i deg och frityr, som utgör hemligheten. En specialitet för just Messinia. Finns överallt, men godast är bageriernas egna. Köp hem i stora lass! Lalagia håller länge.

11. Taverna O Koukos 

Hit går man för de grillade rätterna.

Adress: 6 Kalamatas, Pylos

12. 4 Epoches 

Hit går man för fisk och skaldjur.

Adress: 2, Tsamadou

13. Gelateria di Piazza

På Gelateria di Piazza erbjuds underbar italiensk glass. Här kan du också prova den grekiska specialiteten mastika - glassens retsina. Jo, man har använt kåda i tillverkningen.

Adress: Vasileos Konstantinou 23, Nafplion

14. Napoli Di Romania

När solen gått ned och ölglaset är tömt blir det svalt på favoritbaren Napoli di Romania nere vid den fina strandpromenaden.

Adress: Farmakopoulon, Nafplion

Text och guide: Susanne Ljung & Håkan Boström

LÄS MER: Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini