Paolo Robertos 11 pärlor i Italien

Paolo Roberto värnar om sina italienska rötter och har sina speciella pärlor i både norra och södra Italien.

Här är hans personliga guide till vackra byggnader, magiska platser och fantastiska smakupplevelser.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i dina italienska favoritstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)
 

Italiens huvudstad Rom. Foto: PANTHERMEDIA

1. Rom – med Vatikanen

Det finns ingen annan stad på jorden med den historien, de vackra byggnaderna och köket, som enligt mig är det bästa efter Neapel. Kolla upp restaurangerna innan, där kan du verkligen gå fel om du inte har koll. 

 

Du kommer inte kunna se allt på ett besök så bestäm vad du ska se. Du ska se världens vackraste staty, La Pieta av Michelangelo, i Peterskyrkan. Colosseum kan du hoppa över men Vatikanen med det vackra Sixtinska kapellet är ett måste. Här ligger vår svenska drottning Kristina begravd så går förbi och säg hej till henne. Jag rekommenderar också Birgittanunnornas kloster där du kan bo. Gud har sagt till dem att vara trevlig mot gästerna så det är deras kall. En liten pärla i Rom är Kapucinermunkarnas krypta.

 

 
 

 

PAOLO ROBERTO

Ålder: 47 år.

Familj: Barnen Enzo och Elisa. 

Bor: I ett hus i Nacka.

Gör: Programledare, författare, föreläsare och entreprenör.

Därför Italien: Paolo Roberto är född och uppvuxen i Sverige men har sina rötter i Neapel i södra Italien. Framför allt italiensk mat har blivit Paolo Robertos signum och i dag driver han den italienska restaurangen "Pane Fresco" i Stockholm och har ett eget pastamärke. 

LÄS MER: På spännande upptäcktsfärd i Neapel

LÄS MER: 16 härliga måsten i Rom

 

Venedig är världens vackraste stad, enligt Paolo Roberto. Foto: PANTHERMEDIA

2. Venedig – världens vackraste stad

Ta en promenad och titta på Dogepalatset och Markuskyrkan. Heliga Lucias reliker är bevarade i San Geremia-kyrkan i Venedig. 

Det är roligt att gå dit med barnen eftersom hon är balsamerad och man ser henne. Hon var väldigt kort plus att hon är martyr och de avbildades alltid precis så som de dog. Ett helgon är en representant för religiös övertygelse. Hon dog för sin tro. Jag har alltid sagt till mina barn "Stå för vad du tror på, du kommer inte att dö av det. Hon gjorde en större uppoffring".

Dogepalatset: San Marco 1, Venedig 

San Geremia-kyrkan: Campo San Geremia 334, Venedig 

 

Världens bästa pizza finns i Neapel. Foto: PANTHERMEDIA

3. Neapel – för matens skull

Pizzan på Pizzeria Da Michele i Neapel är världens bästa pizzeria och den har drivits av samma familj sedan 1800-talet. En spricka i väggen och det är alltid kö. De gör bara två pizzor, Margherita och Marinara. 

Kan man baka pizza behöver man inte krångla till det. Själv kan jag gilla pizza bianco med bara bröd och ost, utan tomatsås. Ibland kan det vara lite salami på. Folk från hela världen går dit och jag varje gång jag är i Neapel. För att baka en äkta napolitansk pizza är det mycket du behöver tänka på. Bland annat temperaturen i ugnen och ingredienserna som mjölet och mozzarellan. Det är inte jättesvårt att få till, men det krävs lite mer. 

damichele.net 

 

Positano är perfekt för en dejt. Foto: PANTHERMEDIA

4. Positano – kärlekens by

Positano är en liten fiskarby och det var här som kärleken föddes. Tar du med en dejt dit är det 100 procent liggagaranti! 

Låt maten, den vackra staden och Medelhavet göra sitt jobb. Jag tog med min exfru dit, vi hade känt varandra en vecka. Sen var hon fast. Det var inte jag som gjorde det, det var utsikten. Jag har varit där väldigt många gånger. Du ska äta nere i hamnen på ett ställe som heter Saraceni. Deras Spagetti Vongole kommer vara det godaste du ätit i hela ditt liv. Det finns massvis med hotell där och standarden är helt sjuk. Il San Pietro är fantastiskt och kostar därefter.

covodeisaraceni.it www.ilsanpietro.it/en 

 

Se Duomo di Milano – och shoppa dig fattig. Foto: Colourbox

5. Milano för att shoppa

Milano, som ligger vid floden Olona i regionen Lombardiet, är inte en av de vackraste italienska städerna men åk dit för shoppingen. 

 

Om du ska besöka norra Italien så landar du i Milano. Stanna en dag, se Duomo di Milano men sen ska du shoppa dig fattig. Det är inte billigt, men det är inte heller dyrt. Italien är ju ett av världens största modeländer. Jag gillar kläder men jag har inte så svindyr smak. Jag köper ofta grejer som passar min stil. Jag har inget speciellt, jag köper bara italienskt men de är väldigt skickliga. Några av de bästa shoippinggatorna är Via Della Spiga, Via Montenapolione, Via Manzoni och Corso Venezia.

Adress: Piazza del Duomo, Milano

 

Pompeji begravdes i aska år 79 efter Kristus. Foto: PANTHERMEDIA

6. Pompeji och Vesuvius

Det är en hel stad som är frusen i tid. Pompeji ligger vid vulkanen Vesuvius och förstördes i ett vulkanutbrott år 79 efter Kristus. Staden började grävas ut 1748. 

När du är där ska du följa de inhuggna penisarna i gatustenarna fram till bordellområdet. Pompeji var en hamnstad och hade stora problem med att sjömännen sökte sig till bordellerna. Då blev det ofta slagsmål. Jag har varit i Pompeji många gånger, både själv och med barnen. Det tar ett par gånger att se det. Våren 2014 kom filmen "Pompeji" med bland andra Kiefer Sutherland i huvudrollen, som delvis skildrar vulkanen Vesuvius stora utbrott.

 

Både maten och utsikten är fantastisk i Alperna. Foto: Istock

7. Italienska Alperna

Regionen Alto Adige uppe i de italienska Alperna är ett fantastiskt område. Det som gör de italienska Alperna så fantastiska är framför allt maten. Du äter fantastiskt bra där. 

Alla regionerna skiljer sig från varandra och här är maten fetare. Det finns till exempel en italiensk knödel som är påverkad av tyskarna och som är jättegod. Jag har varit en del i Alperna eftersom min farbror är polischef där uppe och jag gillar att åka skidor där. Jag åker skidor i Sverige också och gillar verkligen Åre där man känner lite folk. Men i Alperna är det längre backar så det blir en helt annan känsla. Bättre mat framför allt.

 

Här vill Paolo Roberto bli gammal. Foto: PANTHERMEDIA

8. Ischia – en magisk ö

Det här vill jag egentligen inte berätta eftersom jag vill ha den för mig själv. Ön Ischia, en grannö till Capri, som ligger utanför Neapel är magisk. Minst lika vacker som Capri men inte lika många amerikanska miljonärstanter i blått hår. 

Jag kom dit som bebis första gången. Min pappa är från Neapel så vi brukade semestra på ön. Det är otroligt vackert där och köket är fantastiskt. Det napolitanska köket är ett av världens bästa kök och här har du det med en liten ötwist. Åk hit för den fantastiska maten och för att sola och bada. Till skillnad från många andra turistställen är det svårt att gå fel rent kulinariskt. Senast jag var där var i somras, det går inte ett år utan att jag åker till Ischia. Jag vill bli gammal där. 

 

Vy från Villa Cimbrones. Foto: Istock

9. Ravello – bo som Greta Garbo

Ravello är en stad som ligger långt upp på Amalfikusten i Saleno i södra Italien. Det är en otroligt vacker plats. Utsikten är fantastisk. Inte en sten är rörd i Ravello.

 Författaren och dramatikern Richard Wagner har skrivit många stycken i Ravello. Han bodde delvis där. Greta Garbo bodde också där när hon drog sig tillbaka från rampljuset. Om du vill kan du bo i Garbo-sviten på Villa Cimbrone. Hotellet är känt för sin enorma terrass. Jag gillar verkligen Ravello och har en väldigt personlig upplevelse där som jag inte ska gå in på. Men det är kärlek på riktigt. Det kommer du att förstå när du ser utsikten.

villacimbrone.com

 

Paolo Roberto dricker espresson stående vid bardisken. Foto: Cornelia Nordström

10. Gambrinos världskända espresso

Drick en cappuccino eller espresso på Gambrinos som ligger på Piazza Plebiscito i Neapel. Det napolitanska kaffet är superkänt och det har med vattnet och dess mineraler att göra. 

Baristan på Gambrinos måste vara runt 200 år gammal, haha. Han är den i världen som har gjort flest espressos. Runt två miljoner tror jag att man har räknat ut. Dit går jag alltid när jag är och hälsar på. Då dricker jag min espresso som en italienare, ståendes vid bardisken. Men jag kan uppskatta vårt svenska fika också. Aperitivon kan liknas vid en afterwork. Det är ett sätt att umgås i norra Italien. En tid för att träffa vänner och umgås.

grancaffegambrinus.com 

 

Här finns 1 200 rum. Foto: PANTHERMEDIA

11. Kungliga slottet i Caserta

Kungliga slottet i Caserta i södra Italien tycker jag att du bör se. Det finns tre slott i världen byggda i den stilen. Stockholms slott, Versaille och kungliga slottet i Carsetta som är det största. 

Slottet är inspelningsplats för två av "Star Wars"-filmerna och har 1 200 rum. Det är ett av världens tio vackraste slott och mycket större och mycket pampigare än vårt kungliga slott. Framför allt ska man se slottsträdgården som är helt fantastisk. Den är enorm. Slottsparken är inspirerad av Versailles park men mycket vackrare. I parken finns en lång allé med konstgjorda fontäner och vattenfall.

Viale Douhet, 2/a, 81100 Caserta CE 

Aktuellt just nu