Palma de Mallorca i oktober: 7 tips för en weekendresa
Palma lockar till sig miljontals turister varje år och är en stadig svenskfavorit. Men det är också en dynamisk Medelhavsstad med ett rikt kultur- och uteliv. Vill du se Palmas bästa sidor ska du besöka staden när turistströmmarna har försvunnit.
En cortado kostar femton kronor, och ja, upplyser servitören, jag kan både få soja- och havremjölk i kaffet. Klientelet på den lilla uteserveringen är spretigt; där är väninnor med yogamattor, ett par laptopburna ”coffies” – frilansarna som har anammat stället som kontor – och så gänget äldre herrar som är försjunkna i brädspel. Café Santa Fe ligger på ett undangömt torg med samma namn, och jag tänker att gästerna liksom hela kaféet symboliserar den stämning som hör hemma i de här kvarteren av Palma: traditionellt – men så pass tidsenligt och medvetet att personalen har fattat värdet av ett utbud som möter dagens hälsovurm. Hur nördigt det än låter är havremjölken i det ännu prisvärda kaffet ett tecken på den gentrifiering som pågår i Sindicat och Calatrava. Området som gränsar till den gamla stadsmuren i öster ligger strax ovanför havet och intill katedralen La Seu och Parque del Mar i väster.
– Här kan man fortfarande hitta en hyfsat prisvärd lägenhet, några kvarter bort kan priset vara det dubbla. Den senaste tiden har de här kvarteren fått sig ett rejält lyft. För tjugo år sedan var många hus ockuperade av hemlösa och det kunde rentav vara farligt att vistas här kvällstid, säger mitt sällskap Marcus Kollberg som jobbar med fastighetsutveckling och har pendlat till staden de senaste fyra åren.
LÄS MER: Därför är Mallorca Spaniens nya matmecka
Jag är på en tredagarssemester i Palma, och det är jag långt ifrån ensam om att vara. Varje år reser runt 15 miljoner turister till Medelhavsön som har varit en svenskfavorit sedan första charterresan hit 1955. Men väljer man att åka off season, det vill säga antingen under september fram till början av november, eller mellan mars och maj, undviker man turistströmmarna och kan få betydligt bättre priser på boendet än under högsäsong. Det är egentligen bara under januari och februari som Palma inte är en jättehit vädermässigt.
– Oktober och även november brukar vara jättefina. Då är gatorna lugnare och Medelhavet fortfarande varmt, säger Marcus Kollberg.
Mallorca må ha varit en svenskfavorit i decennier, men det innebär inte att turismen är densamma då som nu. Tvärtom beskrivs det ”Mallis” som för ett drygt decennium sedan ofta sågs som ett partymecka i dag snarare i termer av medvetet, sofistikerat och bohemiskt elegant – och det gäller inte minst Palma. Nu kan man kanske applådera att fler svenskar värderar annat än grisfester i Magaluf, men turistströmmarna har även mötts av kritik. Att fler lägenheter har köpts av utlänningar har lett till ökade fastighetspriser, vilket inneburit att många lokalbor inte har haft råd att bo kvar. Lägger man därtill att horderna av resenärer innebär ett hårdare tryck på såväl trafik som miljö är det förståeligt att myndigheterna har lagt till extra turistskatt och diverse lagar för att stävja turismen, vilket dock inte verkar ha påverkat Palmas popularitet bland besökare. Santa Catalina, området strax väster om katedralen, har liknats vid ett Palmas ”Soho”, men skulle lika gärna kunna kallas för stadens Södermalm.
Barrunda i genuina Sindicat och Sa Gerreria
De kreativa kvarteren har blivit ett vattenhål för semestrande svenskar som törstar efter ett innovativt kultur-, kafé- och klubbliv. Självklart inget fel i sig, men vart vänder sig den som söker ett mer lugnt, orört och ”genuint” Palma?
– Generellt känns områden som Sindicat och gatorna ovanför Avenidas genuint spanska, säger Marcus.
En närliggande klocka från någon av stans otaliga kyrkor slår sex, och vi påbörjar vår lilla vandring. Det är tisdagskväll, vilket innebär ”La Ruta Martiana”, ”tisdagsrundan”, då ett gäng restauranger och barer i de gamla kvarteren Sindicat och Sa Gerreria, strax norr om Calatrava, serverar tapas och öl till en billig penning. ”En kväll då många locals går ut”, blir jag upplyst om i samma ögonblick som jag hade tänkt fråga mitt sällskap om var alla människor är. Gatorna är näst intill tomma, och flera av ställena som vi passerar har fortfarande stängt för siesta.
– Det är alldeles för tidigt än. Mallorcaborna går ut sent, får jag till svars.
Vi promenerar längs kringelkrokiga gränder och passerar hundraåriga hus där det slipas och rustas. Det är tydligt att det händer saker i kvarteren. Och att gatorna här är attraktiva. Inte minst med tanke på en liten grönvit skylt märkt ”TI” som är fäst på flera fasader. ”Turismo de Interior” innebär lägenheter för uthyrning, som av en snabbgoogling att döma ofta har renoverats till toppskick.
LÄS MER: 10 bästa hotellen i Palma
Vi svänger in på Plaza de Sant Francesc som domineras av en av stadens äldsta kyrkor. ”Basilica de Sant Francesc”, den mäktiga byggnaden som uppfördes i gotisk stil under 1200-talet, var från början ett kloster och räknas som en av Mallorcas främsta kyrkor. Intill ligger en annan storslagen byggnad – åtminstone för den inredningsintresserade. Femstjärniga Sant Francesc Hotel har fått otaliga utmärkelser av världens ledande livsstilsmagasin, bland annat Condé Nast Traveller som utnämnt det till ett av världens 50 bästa hotell 2019. De palatsliknande salarna med sina schackrutiga marmorgolv och kullerstensbelagt atrium garanterar ett rus för både hotellknarkare och designnördar.
– Det kostar så klart en hel del, men om man undviker de mest hektiska månaderna sjunker priset på rummen avsevärt. Och man kan alltid gå hit för en drink och bara uppleva atmosfären, säger Marcus när vi blickar ut över Palma från hotellets takterrass – självklart poolförsedd.
Restaurangen La Juanita kulinarisk fullträff
Vi äter middag på mysiga restaurangen La Juanita som ligger lite undangömd i Sindicat-kvarteren. En kulinarisk fullträff senare är vi ute på gator som på ett par timmar har gått från folktomma till proppade.
Uppenbarligen firas ”La Ruta Martiana” lika mycket utanför som inne på barerna. Och av vad jag kan döma mest av en spansktalande skara.
Vi trängs i baren på Moltabarra, en stimmig ölhall som visar rysk gymnastik på filmduk.
Därefter dricker vi ambitiösa drinkar på cocktailbaren Clandestino och avslutar med finvin under valven på Tapas Club, en stilfull men lite undangömd pärla.
LÄS MER: Mallorcas dolda pärlor – Mons Kallentofts 10 tips
Dagen därpå börjar sent. Tursamt serverar Es Princep, hotellet som jag bor på, frukost till elva. Och dessutom en frukost som bara i sig gör stället värt ett besök. Där är spansk tortilla med tryffel, tomatsallad med burrata (en krämig mozzarella), oliver, charkuterier, bakverk i massor och ostar som manchego, iberico och så klart den lokala grilmalt. Färskpressad juice liksom kaffe görs på beställning, och för den som är sugen finns så klart champagne på kylning.
Efter ett dopp i hotellets takpool beger jag mig ut i gårdagskvällens kvarter. Trots dagsljuset går jag vilse, men gläds när jag springer på ett hål i väggen som säljer fina korgväskor.
Efter en fika under ett jakarandaträd är klockan nästan svensk middagstid, vilket innebär att jag som är hungrig ligger helt fel i tid. Jag sms:ar Marcus och frågar var man kan äta klockan fem i Palma. ”Hm, kan bli lite svårt, men testa Mercat 1930.”
Mallorkinska delikatesser
En halvtimmes promenad längs vattnet och förbi La Seu möter jag upp Kerstin Wall i den moderna saluhallen nära hamnen. Kerstin har bott i Palma i över tjugo år, och jag frågar henne hur hon upplever att staden har förändrats.
– Förr kom turister från badorter för att tillbringa en dag i Palma, svarar Kerstin.
I dag kommer de för att uppleva Palma en hel vecka. Det har inneburit en högre kvalitet på restauranger och barer. Samtidigt har staden lyckats behålla sin småstadsidyll.
Efter en runda bland diskar av tapas, tortillas, hamburguesas och skaldjur beställer vi in ett fat ostron. Jag pressar citron över blötdjuren, och samtalet handlar om stadens lokala matkultur. Vad äter mallorkinerna själva, och vad får man som besökare inte missa? Ostron, upplyser Kerstin, är inte särskilt inhemskt.
– De här är ju inte ens från Medelhavet, utan från Atlanten, skrattar hon och tillägger att paella, som många turister beställer, inte heller är mallorkinskt, utan ursprungligen från Valencia.
– Det är som att äta lapskojs på Gotland. Jag rekommenderar en grillad ”Gallo de San Pedro”, en färsk fisk som är vanlig här. Eller en sobrasada.
Det är en korvdelikatess som görs på de bästa bitarna av grisen och kryddas med peppar och paprika.
Fisk eller korv alltså. Fast ett fat franska ostron och ett glas cava är inte heller helt fel vid en bar intill Baleariska sjön.
RESFAKTA: PALMA
Bästa tiden: Säsong året om, men vill man åt lugnet är oktober en bra månad, då vattnet fortfarande är varmt.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Mallorkin, en dialekt av katalanska. Kan du spanska är det ett plus men engelska fungerar bra.
Valuta: Euro (EUR).
Prisnivå: Något lägre än i Sverige. Kaffe cirka 15 kronor, öl cirka 30 kronor.
Ta dig runt: Väl utbyggt kommunalt bussnätverk som även går till närliggande badorter. Även många taxibilar.
Läs mer: mallorca.se
GUIDE: 7 TIPS TILL PALMA STAD
SE & GÖRA
1. Castell de bellver – utflykt med utsikt
Mäktiga 1300-talsfästningen Bellver bjuder på utsikt över hela Palmabukten och naturomgivningar. Fint för vandring eller picknick i parken nedanför (med kul lekplats).
castelldebellver.palma.cat
2. Es Baluard – Medelhavskonst
Se verk av Miró, Barcelo och Picasso på Palmas museum för modern och samtida Medelhavskonst. Missa inte en drink i museirestaurangen som har stans bästa terrass. Ligger mitt i city och har öppet alla dagar.
Adress: Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10, esbaluard.org/en
BO BRA
3. Es Princep – lyx med takpool
Stilfullt boutiquehotell i Calatrava med utsikt över havet och den nyrenoverade antika stadsmuren. Takterrass med pool och cocktailbar och ambitiös stjärnrestaurang på bottenplan. Dubbelrum från 2 500 kronor.
Adress: Carrer de Bala Roja, 1
ANNONS: Läs mer och boka Es Princep här [extern länk]
4. Brick Hotel – industriellt & familjärt
Prisvärt designhostel i Sindicat, beläget i en gammal fabrik intill katedralen. Erbjuder del i större rum med plats för sex personer. Även cykeluthyrning och liten terrass. Del i rum från 800 kronor.
Adress: Carrer Des Forn D’En Vila, 3
ANNONS: Läs mer och boka Brick Hotel här [extern länk]
ÄTA & DRICKA
5. Quina creu – bohemisk elegans
Undangömd liten pärla i Sindicat som serverar tapas, sallader, fisk, kött och cocktails med en twist till lokalbor och medvetna turister. Har utnämnts till en av stadens bästa restauranger av både lokalbor och besökare.
Adress: Carrer de la Corderia, 24, quinacreu.com/en/home
6. Sifoneria – charmigt vinotek
Trevlig och trång vinbar i Calatrava med fokus på lokalt producerade drycker som tappas upp ur tunnor.
Adress: Avinguda de Joan Miró, 73, sifoneriapalma.com
7. C’an Joan – finfika på konditori
Inhemsk kafékultur när den är som bäst. På chocolaterian i Sindicat skvallrar Palmaborna över ”ensaimadas” (traditionell surdegsbulle som bakats på ön sedan 1600-talet) och varm choklad efter söndagsmässan – och alla andra dagar. Magisk miljö och gudagoda bakverk. Öppet 8–21 alla dagar.
Adress: Carrer de Can Sanç, 10, canjoandesaigo.com