ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa
Publicerad 28 maj 2007 16.20

På tur i den finska skärgårdsidyllen

Foto: JOHANNA STENIUS

"Hard rock halleluja" med finska monsterbandet Lordi strömmar ur högtalarna på högsta volym i den lilla förarhytten på färjan m/s Linta. Viki Virtanen, kapten på rutten Nagu-Rimito drar i styrspaken och ler förnöjt.
- De andra blir nog arga nu!

RES I SAMARBETE MED ALLT OM RESOR


Han skriker för att överrösta musiken som sköljer ur hytten genom den lilla kafeterian och vidare ner på bildäck.
Och mycket riktigt, efter någon minut kommer en kvinna från kafeterian in och stänger av radion med en sträng blick. Trots sin status som nationalhjältar efter schlagervinsten förra året passar Lordi inte in under sommarens vackraste dag på en glittrande fjärd mitt i världens vackraste skärgård.

Hisnande vackert

Jag är på väg med bil längs ”Skärgårdens ringväg”, en 250 kilometer lång och hisnande vacker färd genom den finländska skärgården. Jag har precis upptäckt att det faktiskt går att med bil ta sig ända ut till de mindre öarna. Kör man hela ringvägen hinner man med åtta färjor och tolv broar och hamnar i ytterskärgården.
- Det borde helt enkelt inte gå att köra bil här, säger någon.
Men det gör det, och den som tar sig tid kommer att mötas av lugn och vänliga ansikten.
En frisk vind från sydväst, och inte en molnslöja på himlen. För om den vita stäven på m/s Linta seglar en tjärdoftande folkbåt. Viki Virtanen, som till vardags är styrman på Viking Lines färjor, tycker att den lilla bilfärjan är ett rent semesternöje att köra.
I kafeterian sitter ett tjugotal människor och dricker ”limsa”  (läsk på finlandssvenska) och njuter av vinden från havet. När färjan anländer till Rimito och passagerarna går av ser Viki Virtanen besviken ut. Det här var hans sista tur för dagen.
- Nu får jag stanna i Rimito i natt. Det är roligare i Nagu.

Populär samlingsplats

Nagu är en samlingsplats för seglare, sommargäster och bussresenärer som vill bada, dricka öl och äta finländsk skärgårdsmat på den kända krogen ”L’Escale”.
Bilresan tar mig från färjeläget i Rimito vidare till Nådendal där natten spenderas på ett lyxigt spahotell. Det är det enda stället där jag träffar riktigt många svenskar.
Muminvärlden ligger på en ö utanför Nådendal, den mest turistiga av de åboländska skärgårdsorterna.
Senare samma dag parkerar jag bilen vid Salutorget i Åbo, som känns som en riktig storstad jämfört med de små i skärgården. Ändå vilar i ett gammaldags skimmer över staden. Här kan en lat besökare ta två dagar för att besöka lagom många sevärdheter. Här finns till exempel en av Finlands första pizzerior, Dennis.
Till de mer välkända utflyktsmålen hör Åbo slott, där bland andra Gustav Vasa huserat och Erik den fjortonde hållits fängslad. Slottet är imponerande stort och välbevarat. Också under högsäsong kan en besökare plötsligt befinna sig alldeles ensam i en stor balsal med polerade golv.

Johanna Stenius

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat