Djuphavskorallerna i Adriatiska havet är nästan färglösa.
1 av 2: Djuphavskorallerna i Adriatiska havet är nästan färglösa. Foto: Scientific Reports, Nature Journal.
De lever på 35 till 50 meters djup utanför Monopoli, Apulien.
2 av 2: De lever på 35 till 50 meters djup utanför Monopoli, Apulien. Foto: Scientific Reports, Nature Journal.

Ovanligt korallrev upptäckt i Medelhavet utanför Italien

Forskare har hittat ett korallrev på italienska östkusten för första gången. 

Det ligger 35–50 meter under vattenytan, ett djup dykare sällan tar sig ner till. 

Det nyupptäckta revet är minst två och en halv kilometer långt. Men kan vara ännu längre. Det kan röra sig om tiotals kilometer intill kustremsan, uppskattar forskarna. 

Korallerna i viken utanför Monopoli, som ligger vid den italienska stövelns sporre i Apulien, är nästan färglösa och saknar den starka gula, rosa och blå färgen som koraller ofta har i grunda vatten. 

Korallrev på italienska kusten

Dykare tar sig sällan ner till mer än tolv meters djup utan utrustning. Det nyupptäckta revet ligger nästan tre gånger så långt ner. 

Det är första gången som forskare upptäckt koraller i Medelhavet i den mesophotiska zonen, det vill säga 30 meter under vattenytan dit solstrålarna knappt når ner och temperaturen sjunkit kraftigt. 

– Mesophotiska korallrev är mycket sällsynta eftersom de lyckas överleva och växa trots ljusbrist, säger Giuseppe Corriero, professor vid University of Bari Aldo Moro och ledare under forskningsprojektet, till The Guardian.

– De kända australiska eller maldiviska korallreven snuddar nästan vid vattenytan och tar tillvara på det solljuset som är det verkliga bränslet för dessa ekosystem.

Djuphavsrevet han och kolleger beskriver i det Adriatiska havet i en vetenskaplig studie, publicerad i Nature, är på 35–50 meters djup. 

LÄS MER: Kolla in Kanarieöarnas popcornstrand 

https://twitter.com/guardianeco/status/1105118698166091776

Utrotade koraller i Medelhavet

Många korallrev som levde i Medelhavet förr har utrotats och det nyupptäcka korallrevet är det enda som vi hitintills känner till längs den italienska östkusten. 

En fjärdedel av världens marina djur lever i korallrev som tar upp knappt 0,1 procent av havet. 

– I början av 1990-talet arbetade jag som marinbiolog i Maldiverna. Men jag trodde aldrig att jag skulle hitta ett korallrev 30 år senare, ett stenkast från mitt hus, säger Giuseppe Corriero till The Guardian.

LÄS MER: Roboten som kan rädda hotade korallrev 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande