Foto: Henrik Trygg

Vandring i Österrike – från glaciärer till vingårdar

I sydöstra Österrike ligger regionen Steiermark. Här finns vandringsleder på 3 000 meter över havet som går genom glaciärer och skogar med vilda vattenfall. Och i Österrikes eget Toscana breder böljande vinodlingar ut sig.

Kabinbanan åker rakt mot den vertikala kala klippväggen innan den hissas upp till bergsstationen som är stationerad 2 700 meter över havet. Intill stationen ligger Dachsteinglaciären, med snö som glänser i det starka solljuset. Det är klarblå himmel och inga moln, vilket gör att områdets 3 000-meterstoppar syns tydligt. Besökarna lämnar kabinbanan för att ta del av sevärdheter som en hängbro och ispalats, men ingen tar sig ner till glaciärer där den riktiga dagsvandringen strax tar vid. Det är lössnö, och vatten porlar ner i glaciärsprickorna till underjordiska bäckar. 

Alpernas glaciärer är emellertid en alltmer sällsynt attraktion. Fler smälter bort när klimatet blir varmare, och forskarna säger att majoriteten av dem kan vara borta vid sekelskiftet. Men än så länge knastrar glaciären under våra fötter, när vi nästan kanar ner för is- och snötäcket. Jag blickar ut över moränlandskapet längre ner, där den kala miljön påminner om en stäppöken, där topparna lindas in i ett svagt dis som närmar sig. Färgklickar i den annars kritfärgade miljön bildas genom grästovor och färgsprakande alpväxter – i gult, vitt, lila och blått. 

Men nu är fokus på att sätta fötterna rätt – eftersom stengruset är instabilt i den snabbt varierande terrängen. Den smala stigen slingrar sig emellanåt uppför och solen är stark så här i slutet av augusti, vilket kanske förklarar varför vi enbart ser ytterligare en vandrare, en kvinna med paraply till skydd mot solen. Dock säger väderprognosen ösregn och starka vindar senare under dagen, och eftersom hela vandringen ner till Ramsau am Dachstein, orten som ligger nedanför bergsmassivet, beräknas ta hela dagen gäller det att hålla rask takt, även om solen gör att man helst skulle vilja ta siesta i en grotta. Vädret i Alperna ändrar sig snabbt, och det syns genom att stora vita pelare reser sig på himlen, och molnen avancerar in samtidigt som vinden ökar i styrka. Vinden för med sig lukten av våt päls, och några bjällror avslöjar att det finns får på sluttningarna som betar av den magra vegetationen. 

Landskapet kring Ramsau am Dachstein är varierande med skog, höga berg och gröna alpängar. Foto: HENRIK TRYGG

LÄS MER: Världens 10 vackraste vandringar

Guttenberghaus – alpstuga drygt 2 000 meter upp

Snart skymtar taket på Guttenberghaus, en alpstuga som byggdes för över hundra år sedan. Stugan som ligger på 2 147 meter över havet är en robust byggnad i sten och trä, och den fungerar som pausställe där vandrare kan äta, dricka och övernatta. Innanför de tjocka träväggarna serveras mustiga rätter som linssoppa med grönsaker och skivad potatis, fullpackade med kolhydrater för de sista timmarna av vandring. Och mycket energi krävs, särkilt när man vandrar många dagar. Josef Zette från Frankfurt går vandringsleden Von Gletscher zum Wein (Från glaciär till vin) i åtta dagar och övernattar på Guttenberghaus en natt. Vandringen är uppdelad i olika leder som tar vandraren sydöst genom Steiermark – etapper som sammanlagt varar i över en månad.

– Jag vandrar sju timmar om dagen. Men man träffar andra vandrare, så det blir aldrig ensamt, säger Josef Zette.

Efter en generös portion apfelstrudel med grädde och kaffe fortsätter vi nedför branten som nu är insvept i tjock dimma. Vegetationen går från enstaka växter till buskar och granar som kämpar sig fast i det vindkargade landskapet. Att gå nedför med en ryggsäck, särskilt när underlaget består av rörlig sten och grus, sätter prov på lårmusklerna. När vi passerar trädgränsen breder granar och lärkträd ut sig. I en hage ligger några välgödda kor och idisslar bland det frodiga gräset. Intill hagen leder stigen vidare mot skylten Lärchbodenalm, som är en 400-årig stuga, byggd i lärkträ – numera omgjord till en familjeägd restaurang. I Österrike betyder traditioner mycket, särskilt på landsbygden där familjeägda företag ofta går i arv över många generationer. Ett sådant exempel är Lärchbodenalm, där tre generationer tillsammans driver alpstugan. Kajetan Gerharter beskriver det gemytliga trähuset som ”en väl bevarad hemlighet”, eftersom stigen ligger avsides och det krävs svår vandring att ta sig hit.

– Andra stugor i området är överfulla med turister, säger Kajetan Gerharter. Men här hör du vinden och djuren i skogen.

Och det stämmer – vindens sus i lärkträden överröstas inte av prat, och det är just det som besökare, mestadels lokalbor, kommer hit för. Förutom menyn så klart. De vill ha traditionella korvar och bröd, men framför allt Lärchbodenspezialität – ”bröd gjort på farmors eget recept, bakat i olja och fyllt med sylt”.

Korna intill Lärchbodenalm ser ut att ha en ganska problemfri tillvaro. Foto: HENRIK TRYGG

Panoramavy över Grossglockner

Från stugan, 1 460 meter över havet, har man en panoramavy över Österrikes högsta berg Grossglockner och många andra 3 000-meterstoppar. Kajetan tycker att den bästa tiden att vandra är på hösten när naturen skiftar i gult och rött, och att solnedgångarna i september och oktober är magiska.

Vi tar bakvägen, som är lättare för benen, ner till Ramsau, och minuterna senare bryter ett störtregn ut. Regnet samlas i floderna, och nästa dag lämnar vi byn Schladming för att vandra längs Riesachfloden och dess många vattenfall. Vattenflödet är högt och forsar under träbroar och hängbroar som vi vandrar över. Granskogen dryper fortfarande av nattens regn som rinner längs de mosstäckta trädstammarna, samtidigt som vattenfallen för med sig vatten genom luften. Dagens vandring på omkring 1 200 meters höjd känns som en regnskog jämfört med gårdagens öken. Kläderna klibbar mot huden, så när vi efter ett par timmars vandring når sjön Riesachsee tvekar jag några ögonblick inför det faktum att det spegelblanka vattnet skvalpar kring tiogradersstrecket, innan jag dyker i och simmar ut en bit med blicken mot snötäckta bergstoppar.

Vandringen fortsätter, denna gång ett par timmars bilkörning sydost, till västra Steiermark. Här skyddar bergskedjan Koralperna, som är Alpernas utlöpare, mot kalla vindar samtidigt som området tar del av Medelhavsklimatet, och somrarna är därmed varma och regniga medan vintrarna är milda. Slocknade vulkaner och mineralrik jord bildar kullar – perfekta för vinodling, och vinregionen är den regnigaste i landet, i genomsitt 1 200 millimeter om året. Att vandra mellan vingårdarna, genom vad som beskrivs som Österrikes eget Toscana, är populärt bland resenärer som vill vara alltmer aktiva på sin semester.

LÄS MER: Vandra på Korsika: upplev öns dramatiska natur 

Vandring mellan vingårdarna

I västra Steiermark, alldeles intill den slovenska gränsen, vandrar Claudia och Mike Perus från Innsbruck. De brukar åka till Steiermark på sommaren och övernatta hos vänner för att upptäcka nya vingårdar och arkitektur på de gamla gårdarna. Vandra är ett bra sätt att se omgivningarna, och samtidigt prova nya druvkombinationer, säger de.

– Men det gäller att inte dricka för mycket på provningarna, då är det svårt att gå, förklarar Claudia med ett leende.

Paret fortsätter på stigen som leder förbi perfekta rader av vinrankor, där gröna och lila druvor hänger i stora klasar – redo för skörden som startar om ett par veckor i mitten av september. Allt förarbete och skörd sker till hands, sluttningarna är ofta för branta för att maskiner ska kunna ta sig fram i landskapet. De flesta vingårdarna var tidigare blandade jordbruk med grödor och boskap, och många har fortfarande småskaliga vinodlingar, oftast på mellan fem och tio hektar, som inte producerar några stora mängder vin. 

Det finns några undantag, och i närheten ligger en av områdets största vingårdar – Langmann vulgo Lex, som sammanlagt odlar druvor på 50 hektar. Stefan Langmann och dottern Verena driver tillsammans vingården som grundades 1746, och familjen är sjunde generationen som tillverkar vin. I Steiermark odlas mestadels druvor som blir vita viner, och det är mestadels torra, aromatiska viner från sorter som pinot blanc, sauvignon blanc och chardonnay, som här kallas morillon. Stefan Langmann odlar nio olika druvsorter, och en av dem är Blauer Wildbacher, en blå druva som nästan helt exklusivt odlas i västra Steiermark. Av den kommer sedan Steiermarks egen kändis – rosévinet Schilcher, även det syrligt torrt. 

Perfekta rader of vinrankor växer på de gröna kullarna i västra Steiermark. Foto: HENRIK TRYGG

Centraleuropas enda roséregion

Färgen som lyser igenom västra Steiermark är rosa. Faktum är att den största delen av allt framställt vin är Schilcher-rosé, och därför kallas området, som är den enda roséregionen i Centraleuropa, även för Schilcherland. Stefan dukar upp ett bord med ett halvdussin mousserande Schilcher och buschenschank – ett fat med kallskurna traditionella korvar, skinkor och ostar. Solen letar sig ner över de böljande kullarna där vinrankorna står i perfekta rader på mellan 400 och 600 meters höjd, vilket är den högsta höjden som vin odlas på någonstans i Österrike. Precis som många andra vingårdar erbjuder Langmann vulgo Lex övernattning på vingården. 

Redan klockan sex morgonen därpå vaknar vi till det röda morgonljuset. Daggen i gräset mellan rankorna fastnar på kängorna, och det är alldeles stilla och tyst i bokskogen intill. Vi skrämmer i väg en hjort som har letat sig in i odlingen på jakt efter de unga vinplantor som inte skyddas av de hagelnät (hagelstormar är vanliga i Steiermark) som täcker större delen av odlingen. Vi fortsätter mot nästa vingård, och efter några kilometer hamnar vi på värdshuset Jagawirt, som har en bondgård från 1700-talet med en egen vinodling på en hektar. Bakom värdshuset vältrar ursprungliga grisraser sig i gyttja, och tuppar och höns springer omkring fritt. Jordarterna i Steiermark är vitt skilda och består av bland annat basalt, gnejs, sandsten och kalksten. Jorden är hårt packat och ökänd för att vara svårodlad. När vinplantornas envisa rötter till slut lyckas tränga igenom jord- och stenlagren får de belöning i form av en mängd mineraler och salter som de suger upp, och som sedan ger säregna smaker när druvorna blir till vin. Den envisheten visar även människorna i Steiermark. De är stolta över sin kultur och sina traditioner.

Stefan Langmann driver en av de större vingårdarna i västra Steiermark och har lång erfarenhet av att tillverka vin i det regniga klimatet. Foto: HENRIK TRYGG

RESA HIT: STEIERMARK

Resa hit: Flyg från Stockholm till Salzburg eller München med SAS och Lufthansa. Bilresan från Salzburg tar drygt en timme till Schladming–Dachstein och från München cirka 2,5 timmar. Det går även tåg från både Salzburg och München till Schladming.

Bästa tiden: Sommaren har det bästa vädret. På hösten skördas vindruvorna och naturen skiftar i färg.

Tidsskillnad: Samma som Sverige. 

Språk: Tyska, men många yngre pratar engelska.

Valuta: Euro (EUR). 

Prisnivå: Billigare än Sverige, framför allt lokala viner och lokal öl på restaurangerna. 

Ta dig runt: Hyra bil från flygplatsen och lämna tillbaka på samma plats.

Bra att veta: Ibland kan det vara svårt att betala med kreditkort på lokala restauranger och vingårdar, så kontanter är att föredra.

Läs mer: steiermark.com/en

LÄS MER: Gör Alperna på nytt sätt – varva skidor och vandring 

GUIDE: 10 TIPS TILL STEIERMARK

SE & GÖRA

1. Von Gletscher zum Wein

Gå någon av de olika rutterna med etapper från glaciärerna i Schladming-Dachstein till vindistrikten i västra Steiermark.

steiermark.com/en/holiday/nature-and-movement/hiking/from-the-glaciers-to-wine, schladming-dachstein.at/en

2. Vinprovningar

Vandra runt bland vingårdarna i Steiermark och boka helst vinprovningarna i förväg, de kostar omkring 150 kronor per person.

steiermark.com/en

ÄTA & DRICKA

3. Mahorko

Ta en buffelburgare till lunch, eller varför inte en beef tartar eller carpaccio på vattenbuffelkött? Hela menyn på Mahorko är fylld med rätter av vattenbuffel, som man även kan få se intill vinrankorna på vingården Mahorko, som till och med har anammat loggan av däggdjuret på sina vinflaskor. 

Adress: Weinstrasse 82, Glanz, mahorko.at

4. Ursprung

Lokala jordbrukare tar med sig säsongsbetonade råvaror till restaurang Ursprung som tillagas på traditionellt sätt. Testa röding med nyplockade kantareller tillsammans med öl från ett av traktens mikrobryggerier. 

Adress: Rassach 45a, Stainz, dasursprung.at

SHOPPING & NÖJEN

5. Hamlitsch

Se hur pumpor pressas till olja. Förutom vin är pumpor en storsäljare i Steiermark. Besök familjeägda fabriken Hamlitsch och se hur produktionen går till. Ta hem en flaska eller två till att hälla över pastan eller vaniljglassen. Nyttigt och gott! 

Adress: Wirtschaftspark 28, Deutschlandsberg, hamlitsch.at/en

6. Rittisberg

Rittisberg är ett berg som har utvecklat äventyrsaktiviteteter för unga och barnsliga vuxna som bågskytte, segway och äventyrsstigar med linbanor bland träden. Eller bara ta det lugnt vid Ramsau Beach. 

Adress: Rittisberg, Ramsau am Dachstein, rittisberg.at

7. Flusswandern

Ta kajaken mellan vandringarna. På floden Enns kan du paddla kajak i olika etapper som varar flera dagar. Testa kajak eller paddleboard, floden är tam på en 90-kilometerssträcka och passar nybörjare och familjer.

ennsflusswandern.at

BO BRA

8. Langmann vulgo Rex

På Langmanns vingård finns det moderna enkel- och dubbelrum. Det är ingen lyx, men nära till vinprovningarna på Langmann och de andra vingårdarna i området. Frukost serveras på balkongen med utsikt över vinodlingarna nedanför. Från 400 kronor per person och natt. 

Adress: Langegg 23, St.Stefan ob Stainz, weingut-langmann.at

9. Mahorko

Ett litet lyxigare alternativ är att bo en natt på Mahorko som har byggt till en infinitypool och sauna/relaxavdelning. Så efter vandring och vinprovningar kan du simma några vändor och ta en bastu med blick över vinodlingarna. 

ANNONS: Läs mer och boka Mahorko här [extern länk]

LÄS MER: Vandring i Dolomiterna – natur möter gastronomi 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande