1 av 6: Norges mest okända skidpärla
Trots att Oppdal är en av Norges största skidorter, förblir den ganska okänd för svenska skidåkare.
2 av 6: Trots att Oppdal är en av Norges största skidorter, förblir den ganska okänd för svenska skidåkare. Foto: Alvaro Susena
När andra trängs i långa liftköer och överfulla backar njuter vi av att det är vi som är liftkön.
3 av 6: När andra trängs i långa liftköer och överfulla backar njuter vi av att det är vi som är liftkön. Foto: Alvaro Susena
Välkommen till Norges största hemlighet och njut av ett sportlov på skidor utan hets och jäkt.
4 av 6: Välkommen till Norges största hemlighet och njut av ett sportlov på skidor utan hets och jäkt. Foto: Alvaro Susena
Oppdal består av tre liftsystem som är sammanlänkade via transportsträckor och som alla ingår i samma liftkort, Vagnslia, Hovden och Stølen.
5 av 6: Oppdal består av tre liftsystem som är sammanlänkade via transportsträckor och som alla ingår i samma liftkort, Vagnslia, Hovden och Stølen. Foto: Alvaro Susena
Från Göteborg tar det tio-tolv timmar till Oppdal. Men det är det värt, enligt Alvaro Susena.
6 av 6: Från Göteborg tar det tio-tolv timmar till Oppdal. Men det är det värt, enligt Alvaro Susena. Foto: Alvaro Susena

Oppdal – när du vill njuta av ett sportlov utan trängsel

Trots att Oppdal är en av Norges största skidorter, förblir den ganska okänd för svenska skidåkare. När andra trängs i långa liftköer och överfulla backar njuter vi av att det är vi som är liftkön.

Välkommen till Norges största hemlighet och njut av ett sportlov på skidor utan hets och jäkt.

På helger och inför stora skidhelger som sportlov och påsk jobbar jag extra i skidbutiken Udéns Sport i Göteborg. Där träffar jag många glada kunder som är på väg någonstans, Alperna, de svenska fjällen, Japan, Rocky Mountains, Alaska. Jag får ofta frågan om tips på en bra skidort att åka till och mitt svar är alltid detsamma. Åk till Oppdal på sportlovet. Där finns det verkligen skidåkning för alla.

Tre liftsystem

Oppdal består av tre liftsystem som är sammanlänkade via transportsträckor och som alla ingår i samma liftkort, Vagnslia, Hovden och Stølen. Varje område erbjuder annorlunda åkning och låt inte transportsträckorna lura dig med namnet, åken du får mellan liftarna väldigt fina och långa, i fantastiskt landskap och med en liten känsla av äventyr.

Vår familj har varit i Oppdal otaliga sportlov, det är bara när jag har fått jobba i Alperna just över sportlovet som vi inte har åkt dit. Det hela började tidigt på 2000-talet då jag var chefredaktör för ett skidmagasin. Vi gjorde det årliga skidtestet tillsammans med norska Fri Flyt och de brukar testa i Oppdal, eftersom Erlend Sande, som är chefredaktören, är från trakten. Vi var ett gäng på sju vuxna och två barn som lämnade Göteborg i en minibuss med 60 par skidor i släpkärran. Det blev en fantastisk vecka, inte bara skidmässigt, utan det blev också starten på en härlig vänskap med Erlend och hans familj och på en ny favorit till sportlovsdestination.

 

Liftsystemen i Oppdal

Bra blandning av pister

Vagnslia är området där mest familjer och parkråttor hänger. Parken är välgjord, med en svart linje för de mest våghalsiga men också flera snällare hopp och rails för oss vanliga dödliga som vill testa. Pisterna i Vagnslia ger en bra blandning, med flera snälla blåa och gröna, några utmanande röda och från toppen ett par korta men intensiva svarta pister. Vagnslia har den mest utvecklade servicen, med restauranger, skidshop och uthyrning och det är även här som skidskolan håller till för det mesta.

Hovden är för dig som söker en utmaning, i och utanför pisten. De långa svarta pisterna i Hovden suger musten ur låren och ger dig ett sånt där fånigt leende från öra till öra när du kommer ner. Du kan också välja att ta liften hela vägen upp till Ådalen och antingen åka en fin röd pist ner, eller välja bland flera fina offpiståk. Från den runda topprestaurangen i Hovden går det också flera fina offpiståk som tar dig genom raviner, naturliga halfpipes och gles skogsåkning. Du hamnar vid liften igen och det är bara att köra varv på varv och njuta.

 

Rolig skogsåkning

Stølen ligger längst bort till höger om du tittar mot berget. Det har varit lite av en favorit för oss. Dels för att stugan vi brukar bo i ligger i Stølen, med fantastiskt ski in – ski out läge. Dels för att pisterna här är superfina, breda och långa, med väldigt lite folk och trevlig stämning. Men också för den lättillgängliga och roliga skogsåkningen. Mellan pisterna och även utanför området hittar du gles skog som håller snön länge och där du kan åka torrt och kallt puder flera dagar efter snöfall. I Stølen har vi haft många roliga åk med härliga skratt när någon fallit i den mjuka snön.

Två som har blivit ännu mer förälskade i Oppdal än vi är svenskarna Johan Ericson från Nybro och Amelie Ericson från Örebro.

– Jag körde igenom Oppdal och stannade för en kopp kaffe. När jag såg skidanläggningen bestämde jag mig för att här vill jag bo. På grund av storleken på liftsystemet och alla offpist-möjligheterna. Ett par år senare fick jag sommarjobb som aktivitets- och raftingguide här. Johan kom på besök och bestämde sig för att flytta hit han också. Anledningen till att vi blev kvar är att vi fick möjligheten att ta över skidskolan, berättar Amelie som tillsammans med sin sambo Johan driver Turkompaniet i Oppdal, som erbjuder skid- och snowboardskola, guidade skidturer och events.

 

Foto: Alvaro Susena

"Aldrig dött i centrum"

Johan påpekar att själva byn är också en viktig del i varför de stannade. Det är en mindre stad med all service och utbud du kan tänka dig.

– Det bor fler i Oppdal än vad det gör i de andra skidorterna i Sverige eller Norge så det blir aldrig dött i centrum på lågsäsong. Skidåkningen är jättebra här men också cyklingen på sommaren, jag vill påstå att stigcyklingen i Oppdal är bäst i Norden, menar Johan.

Är du lagd åt det äventyrliga hållet finns det gott om toppturer att utforska i Oppdal. Lokala skidåkare kommer i väg med första liften och sen försvinner de ut i terrängen, med feta skidor och hudar utforskar de Oppdals enorma potential. Du kan faktiskt ta en tur tidigt på morgonen innan liftarna öppnar, på med hudarna och knata rakt upp till Prestauran på 1260 meter över havet. Sedan är det bara att åka ner på fina öppna fält och avsluta med skogsåkning och stoppsladden utanför stugan.

Njuta av tomma backar

Som vi ser det så finns det bara en nackdel med Oppdal på sportlovet, det är avståndet. För oss från Göteborg tar det tio-tolv timmar beroende på väder och väglag, men hellre än att trängas i överbelastade svenska favoriter trycker jag på gaspedalen i Volvon några timmar extra och njuter sen av tomma backar, obefintliga liftköer, trevliga liftgubbar och ett fantastiskt landskap.

 

Text: Alvaro Susena

 

LÄS OCKSÅ:

• Guide till Colorados häftigaste skidorter

• Alperna – 12 måsten på din skidresa

• Här är Sveriges bästa skidorter

Resfakta: Oppdal

Oppdal ligger 15 mil söder om Trondheim.

Här finns Norges största liftsystem.

Mer info hittar du på: oppdalskisenter.no och turkompaniet.no

Tre fina åk som Johan och Amelie tipsar om:

• Bakken på Hovden, lång, bred, brant och kuperad

• Bäckravinen i Stølen, i direkt anslutning till liften går ett åk på fyra kilometer ren offpist som har allt. Det är ett fint åk för hela familjen då linjevalet avgör om det är ett lätt eller svårt åk.

• Ådalsfacet är också i direkt anslutning till liften. Här går hela åket över trädgränsen med massa möjligheter för små och större dropp från klippor och drivor. Här arrangerar vi Norgescup och Freeride World junior tour qualification för ungdomar.

Att göra i Oppdal

Bara två mil från Oppdal, i Lenset, ligger EVI skidfabrik. I en vacker gammal gård, omringad av branta bergssidor som erbjuder topptursmöjligheter i världsklass, ligger skidfabriken som drivs av skidprofessorn Endre Hals. Här tillverkas skidor med kärlek för hantverket och en otrolig passion för att hitta just den skida som passar dig. Klart värt ett besök.

facebook.com/EVIski

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande