Ön som vill bli världens första tidsfria zon

1 av 3: Spännande fakta om populära Hurtigrutten i Norge.

Klockor på bron till Sommarøy i Norge.

Foto: GORAN MIKKELSEN

2 av 3: Klockor på bron till Sommarøy i Norge.

Sommarøy – ön som kan bli världens första tidsfria zon.

Foto: GORAN MIKKELSEN

3 av 3: Sommarøy – ön som kan bli världens första tidsfria zon.

Medan sommar- och vintertid debatteras i flera länder går de boende i norska Sommarøy ett steg längre: de vill att deras ö ska vara en helt tidsfri zon. Nu är det upp till myndigheterna om förslaget ska godkännas.

Andra har också läst

Sommarøy är en liten ö i Tromsö kommun, högt upp i Nordnorge. Vid ett möte i rådhuset för några veckor sedan undertecknade lokalbefolkningen en ansökan om att bli en tidsfri zon. 

– När du bor i norra Norge är det ingen idé att prata om sommartid, sängtid, middagstid eller någon annan tid. Under sommaren går solen inte ner alls under 69 dagar, och det är inte nödvändigt att veta vilken tid det är. Midnattssolen gör klockorna till något onödigt och vi vill vara en tidsfri zon, säger Kjell Ove Hveding, en av initiativtagarna.

Den 13 juni träffade Kjell Ove en parlamentsledamot och överlämnade lokalbefolkningens underskrifter. Nu är det upp till de norska myndigheterna att ta ett beslut.

”Vi vill inte veta vilken tid det är”

– Initiativet har väckt mer intresse än vi förväntat oss. Detta är inte ett nytt koncept för oss. Vi vill inte veta vilken tid det är, vi vill ha kul tillsammans och njuta av vad ögonblicket, naturen och vårt samhälle ger, säger Kjell Ove.

Om begäran godkänns skulle det innebära att man inte kommer att ha några specifika öppettider, deadlines eller andra tidsrelaterade krav under sommarmånaderna.

– För många av oss skulle det bara vara att formalisera något som vi har praktiserat i generationer, det vill säga ett tidsfritt liv. Det är ständigt dagsljus och vi lever därefter. Mitt i natten du se barn som spelar fotboll, människor som målar sina hus och tonåringar som tar en simtur, säger Kjell Ove.

Det tidsfria livet passar bra med en av öns största industrier: fiske. Enligt Kjell Ove spenderar lokala fiskare dagar på havet utan hänsyn till tid eller sömn, medan deras familjer hemma inte har någon aning om när de kommer hem.

Sommarøy hoppas också att ett godkännande av förslaget ska locka stressade turister som vill glömma vad klockan är. En rolig paradox för alla besökare syns redan när man korsar bron från fastlandet till Sommarøy. Bron än nämligen täckt av klockor. 

LÄS MER: Hurtigruten – en resa där naturen har huvudrollen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande