1 av 5: Staden som är full av oupptäckta platser
Mysiga Århus, stora likheter med Köpenhamn. Inte minst det kulturella utbudet.
2 av 5: Mysiga Århus, stora likheter med Köpenhamn. Inte minst det kulturella utbudet. Foto: SHUTTERSTOCK
Upplev Hamburg längs kanalerna.
3 av 5: Upplev Hamburg längs kanalerna. Foto: STHUTTERSTOCK
Glöm inte att beställa en Galway Hooker Ale på en av de många snug bars som finns i Galway.
4 av 5: Glöm inte att beställa en Galway Hooker Ale på en av de många snug bars som finns i Galway. Foto: SHUTTERSTOCK
Den idylliska Møllestien mitt i centrala Århus är värd ett besök. Kullerstensgatan kantas av färgglada små hus som dateras till 1700talet
5 av 5: Den idylliska Møllestien mitt i centrala Århus är värd ett besök. Kullerstensgatan kantas av färgglada små hus som dateras till 1700talet Foto: SHUTTERSTOCK

Nya heta resetrenden: ”Second cities”

En av årets stora restrender är ”second cities”, alltså att man skippar huvudstaden för att upptäcka en något mindre känd stad i landet. Vi har besökt ”andrastäderna” Århus, Galway och Hamburg som erbjuder något helt annat än sina länders huvudstäder.

I stället för Köpenhamn: Coola och gemytliga Århus 

Köpenhamns lillasyster Århus lever inte på något sätt i skuggan av huvudstaden. Här finns en egen vibe och ett vibrerande kulturliv. Stadens behändiga storlek gör också att du med fördel utforskar den till fots eller från en cykelsadel. 

Konstmuseet ARoS i Århus som med sin regnbågsfärgade konstinstallation på taket kan ses över hela staden och vars utställningar väl mäter sig med Köpenhamns kulturella utbud. Foto: SHUTTERSTOCK

Århus ligger på Danmarks huvudhalvö Jylland, den rikaste delen av landet som präglas av bördig jordbruksbygd. Århus har flera anrika lärosäten, och staden är full av studenter. Århus fick sitt internationella genombrott förra året, då den utsågs till en av Europas kulturhuvudstäder. Det gjorde att många fick upp ögonen för den lilla pärlan och dess stora charm. 

Mäter sig med Köpenhamns kulturella utbud

Århus har medvetet satsat på kultur de senaste 30 åren, bland annat i konstmuseet ARoS som med sin regnbågsfärgade konstinstallation på taket kan ses över hela staden och vars utställningar väl mäter sig med Köpenhamns kulturella utbud. Ytterligare ett tydligt exempel på stadens profilering som kulturmecka är Godsbanen, ett centrum för all typ av kulturskapande. Här samsas konstnärsstudior, teaterscener, auditorier, dans, musik, kaféer och restauranger i byggnaden som tidigare var godsmottagning för tågtrafiken. 

Missa inte Den Gamle By

Ett måste-stopp är Den Gamle By, världens första friluftsmuseum för städernas kultur och historia. Här har butiker och bostäder frysts i tiden, och du kan besöka en lanthandel, ett skomakeri eller avlägga visit hemma hos en Århusbo från 1800-talet. Den idylliska Møllestien mitt i centrala Århus är också värd ett besök. Kullerstensgatan kantas av färgglada små hus som dateras till 1700-talet. Århus är annars Danmarks yngsta stad, åtminstone sett till invånarnas ålder. Ungefär var sjunde invånare är student, vilket märks i musikutbud, konst och i antalet kaféer och krogar. Många av dem är inriktade på det nordiska köket, och här finns inte mindre än fyra Michelinrestauranger. För besökare med en mer sparsmakad budget finns en populär matmarknad. Latinerkvarteret är det äldsta bevarade kvarteret i Århus, delar byggdes redan på 1400-talet. Här hittar du designerkläder och unika hantverk. I mitten av kvarteret ligger Pustervig Torv som en liten och mysig oas, perfekt för en paus. 

RESFAKTA: ÅRHUS

Resa hit: Flyg Stockholm-Århus kostar cirka 1 800 kronor tur och retur med SAS, via Köpenhamn. Färja Göteborg-Frederikshavn från 399 kronor enkel väg. Tåg från södra Sverige via Köpenhamn med byte mot Århus kostar cirka 595 kronor.

GUIDE: 7 TIPS I ÅRHUS

SE & GÖRA

1. ARoS konstmuseum

ARoS har en permanent kollektion i världsklass, inklusive verk av Carsten Höller, Bill Viola och Andy Warhol. Det stora museet kokar av spännande utställningar och vacker arkitektur. 

Adress: Aros Allé 2, aros.dk 

ÄTA & DRICKA

2. Aarhus Street Food 

Matmarknaden Aarhus Street Food blev en hit när den öppnade förra sommaren. Ett brett utbud av smårestauranger ligger i återvunna containrar. 

Adress: Ny Banegaardsgade 46, aarhusstreetfood.com 

3. Frederikshøj Kro 

Vackert belägen gourmetkrog som tillhör den absoluta eliten av dansk gastronomi, inte minst tack vare kocken Wassim Hallal. 

Adress: Oddervej 19, frederikshoj.com 

4. Pondus 

Lillasystern till Substans – en av stadens Michelinkrogar – är en dansk bistro som erbjuder en mer överkomligt prissatt måltid. Här fokuserar man på säsongsbetonade nordiska ingredienser. 

Adress: Åboulevarden 51, restaurantpondus.dk 

BO BRA

5. Villa Provence 

Villa Provence är en liten oas full av atmosfär belägen mitt i hjärtat av Århus. Alla 35 rummen och de fyra sviterna är individuellt designade. Dubbelrum från 2 530 kronor/natt. 

Adress: Fredens torv 12, villaprovence.dk 

6. Cabinn Aarhus Hotel

Lågprishotellet Cabinn ligger centralt i staden, nära Århus katedral, Århus teater och Latinerkverteret. Dubbelrum från 690 kronor/natt. 

Adress: Kannikegade 14, cabinn.com 

7. Aarhus Guldsmeden

I Århus ligger originalhotellet i den populära kedjan, som är döpt efter gatan. Charmig trädgård, ekologisk mat och fina rum. Dubbelrum från 1 590 kronor/natt. 

Adress: Guldsmedgade 40, guldsmedenhotels.com 

LÄS MER: Upptäck danska Jyllands underbara kust 

I stället för Dublin: Vänligt och vackert i Galway 

Den medeltida staden Galway på Irlands västkust har en djupt rotad historia och ett fantastiskt läge vid havet. Här finns allt som finns i Dublin, bara i ett mindre och charmigare format. 

Till Galway reser man bland annat för de vackra omgivningarna, ett sagolandskap där legender och keltisk historia fortfarande frodas. Foto: SHUTTERSTOCK

Under året hålls mängder med festivaler och festligheter i Galway, många gånger utsedd till världens trevligaste stad, som kulminerar i den stora ostronfestivalen i september. Här finns en livlig mix av studenter och turister som kör längs Irlands Wild Atlantic Way – den 240 mil långa natursköna bilvägen längs västkusten. 

Stadens färgglada affärsfronter och granna blomkorgar på fasaderna gör att även den gråaste dag känns solig. Längs livliga Shop Street samsas butiker som saluför keltiska symboler, bagerier och konditorier med trubadurer och eldslukare. Hos anrika butiken McCambridge’s får besökaren sitt lystmäte av lokala delikatesser, som lufttorkat Connemara-lamm och getost från Killeen. 

Beställ en Galway Hooker Ale på en snug bar

Ett av de mest populära etablissemangen i Galway är så kallade snug bars. Bakom välfyllda bardiskar finns ofta flera små rum, snugs, med frostade dörrar där mindre sällskap kan mötas utan att synas. Här baxar man gärna in sig i ett bås och beställer var sin skummande Galway Hooker Ale. Cupán Tae är en bedårande tesalong på Quay Street där man har tagit tedrickandet till nya nivåer. Här serveras saftiga zucchinimuffins till drömmigt goda teer. Ägaren har samlat tekoppar i 30 år, så varje kopp du serveras ur är unik. En stor del av stadens charm ligger i musiken som är ständigt närvarande. Fiol, dragspel, banjo och gitarr ackompanjerar ofta en skäggig folksångare som sjunger ihop till en öl eller två. 

Här frodas keltisk historia

Till Galway reser man även för de vackra omgivningarna, ett sagolandskap där legender och keltisk historia fortfarande frodas. I kringliggande landskapet Connemara kantas vägarna av röd vallmo och gul ärttörne runt stengärdsgårdarna, och de böljande kullarna döljer många imponerande slottshotell. Glenlo Abbey Hotel strax utanför Galway är ett av de finaste. Här erbjuds också Irlands mest ovanliga och coola middagsupplevelse i form av två originalvagnar från Orientexpressen, där du kan sjunka djupt ner i bekväma sammetsfåtöljer. 

RESFAKTA GALWAY

Resa hit: British Airways flyger till Shannon, sex mil från Galway, med mellanlandning i London från 2 900 kronor tur och retur. SAS flyger direkt till Dublin från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo. Pris från 2 000 kronor tur och retur. Enklast är då att hyra bil och köra till Galway, drygt 21 mil österut.

GUIDE: 8 TIPS I GALWAY

SE & GÖRA

1. Galway Food Tours 

Sheena Dignam kan det mesta om Galway och allt om stadens matkultur. Matiga besök i ostbutiker, delikatessbutiker och bagerier väntar. 

galwayfoodtours.com 

2. Ireland’s Smallest Comedy Club

I Galway finns flera ståuppklubbar, där Ireland’s Smallest är en av de populäraste. Uppträdanden varje torsdag. 

Adress: 22 Mainguard Street 

ÄTA & DRICKA

3. Pullman Restaurant

Glenlo Abbey har en annorlunda restaurang på sina ägor – nämligen Orientexpressens restaurangvagn, på fast mark. 

Adress: Kentfield, Bushypark, glenloabbeyhotel.ie 

4. Tigh Neachtain

I Galway finns flera charmiga snug bars med små traditionella bås. Tigh Neachtain är en av de äldsta. 

Adress: 17 Cross Street, tighneachtain.com

5. Oscars Seafood Bistro 

Oscars Seafood Bistro har en avslappnad atmosfär. Restaurangen drivs av Michael O’Mara, vars Sea Gastronomy har utsetts till världens bästa kokbok. 

Adress: Dominick Street Lower, oscarsseafoodbistro.com 

BO BRA

6. G Hotel & Spa 

Lyxigt spahotell nära Galway, vid sjön Loch Atalias strand. Dubbelrum från 1 800 kronor/natt. 

Adress: Wellpark, Old Dublin Road, theghotel.ie 

7. Jury's Inn

Trestjärnigt hotell med toppläge mitt i stans historiska centrum. Dubbelrum från 1 400 kronor/natt. 

Adress: Quay Street, jurysinns.com 

8. Glenlo Abbey Hotel 

Magnifikt slottshotell med många vackra sällskapsrum och gemak, trevlig lokal personal. Rummen är stora och fräscha. Dubbelrum från 2 800 kronor/natt. 

Adress: Kentfield, Bushypark, glenloabbeyhotel.ie 

LÄS MER: 

I stället för Berlin: Helgnöjen i Hamburg 

Småstadskänsla i storstaden är Hamburgs signum. I hipsterkvarteren runt St Pauli finns ett restaurangutbud som slår Berlin på fingrarna, och hamnkvarteren har förvandlats till platsen för ett pulserande kultur- och nöjesliv. 

Stadshuset i Hamburg. Foto: SHUTTERSTOCK

Hamburg är Tysklands näst största stad, men det märks verkligen inte. I innerstaden bor knappt en miljon människor, och flera av stadsdelarna har lite av en småstadskänsla över sig. Staden har en spännande restaurangscen, och många menar att Hamburg är Tysklands gastronomiska centrum. Vad än dina smaklökar suktar efter kan de tillfredsställas här, som en måltid i tryffelns tecken på TrüffelSchwein, eller vid kockens bord på gemytliga nordisk-italienska Haebel. 

St Pauli, en skön mix av slitet och hippt

I charmiga gaykvarteren St George öster om centralstationen Hauptbahnhof finns massvis med mysiga kaféer och restauranger. Ett annat populärt turistkvarter är St Pauli, en skön mix av slitet och hippt, som den lilla baren Clockers som tillverkar egen gin. Vid hamnen ligger StrandPauli, en sandstrandsbar där du kan dricka drinkar och se fraktfartygen passera. I kvarteret ligger också den ökända gatan Reeperbahn, Hamburgs red light district. Under 1960-talet fanns en rad musikklubbar på gatan där bland annat Beatles fick ett tidigt genombrott, och i dag finns Beatles-Platz som ett minnesmärke här. 

För en rejäl shoppingupplevelse, styr stegen till centrala Hamburg och Mönckebergstrasse, en livlig genomfartsled fylld av butiker. 

Designers som Karl Lagerfeld och Jil Sander kommer från Hamburg och har gjort avtryck på utbudet. 

I Hamburg finns fler broar än i Amsterdam och Venedig tillsammans. Foto: SHUTTERSTOCK

Fler broar än i Amsterdam och Venedig tillsammans

Hamburg ligger tio mil från havet, ändå är det en stad präglad av vatten. Här finns fler broar än i Amsterdam och Venedig tillsammans. Floden Elbe ringar in centrum och stadens kanalfyllda hamnområde. Antikhandlare och museer har flyttat in bland magasinsbyggnaderna, och här finns också nybyggda konserthuset Elbphilharmonie. Är du sugen på lite lugn och ro kan du göra just det – ro en båt på en av de två vackra Alstersjöarna mitt i Hamburg. Det går också fint att hyra kajak eller sup-bräda, bege sig in på kanalerna och driva fram genom fantastiska trädgårdar. 

RESFAKTA: HAMBURG

Resa hit: Hamburg ligger bra till från både Rostock och Kiel, dit det går färjor från Trelleborg och Göteborg. Med flyg tar det knappt en och en halv timme från Stockholm. Eurowings flyger Stockholm–Hamburg från 700 kronor tur och retur.

GUIDE: 8 TIPS I HAMBURG

SE & GÖRA

1. Museerna i magasinområdet  

I Speicherstadts coola magasinsbyggnader från 1800-talet ligger kaffemuseet, kryddmuseet och chokladmuseet. 

Adresser: Chokoversum, Messberg 1, chocoversum.de/en

Kaffeemuseum Burg, St. Annenufer 2, kaffeemuseum-burg.de

Speicherstadtmuseum, Am Sandtorkai, speicherstadtmuseum.de

2.  Guidad tur genom St Pauli 

Robin and the Tourguides berättar kunnigt och roligt om St Paulis och Reeperbahns historia.

robinandthetourguides.de 

ÄTA & DRICKA

3. Restaurant Cox  

Lite bedagat, men stinget finns kvar. Internationell mat med fransk bistrokänsla på Cox. 

Adress: Lange Reihe 68, restaurant-cox.de 

4. Haebel

Alla gäster äter samma sjurätters meny hos dansk-italienske kocken Fabio Haebel. 

Adress: Paul-Roosen-Strasse 31, haebel.hamburg 

5. TrüffelSchwein 

Avskalat och elegant lever restaurangen upp till sitt namn, med perfekt avvägd användning av den välsmakande dyrgripen. En stjärna i Guide Michelin.

Adress: Mühlenkamp 54, trueffelschwein-restaurant.de/en

BO BRA

6. Pyjama Park 

Mitt i syndens näste på Reeperbahn ligger pärlan Pyjama Park. Rent och fräscht till budgetpris. Dubbbelrum från 700 kronor/natt. 

Adress: Reeperbahn 36, pyjama-park.de 

7.  The George Hotel  

The George Hotel har sofistikerad restaurang, bibliotek med läderfåtöljer och camparibar. Dubbelrum från 1 500 kronor/natt. 

Adress: Barcastrasse 3, thegeorge-hotel.de/in-hamburg

8. Side Design Hotel 

Designhotell med stora rum, spa med pool, och takterrass. Toppläge bara två stationer från Hamburgs centralstation. Dubbelrum från 2 700 kronor/natt. 

Adress: Drehbahn 49, side-hamburg.de/en

LÄS MER: 12 charmiga badorter i Tyskland 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande