Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är Europas bästa stränder enligt resenärerna

Tripadvisor har undersökt vilka stränder i Europa som har fått bäst betyg – här är det kanske lite överraskande resultatet.

Tripadvisors Travelers’ Choice Awards baseras på recensioner som har samlats in från resenärer runtom i världen på Tripadvisor under en 12-månadersperiod. De tittar både på kvantitet och på kvalitet när de bedömer vilka stränder som ska hamna på listan.

Här är hela topp 10–listan över Europas bästa stränder – kanske blir det till någon av dem du åker i sommar?

1. Spiaggia dei Conigli, Lampedusa, Italien

Spiaggia dei Conigli ligger på södra kusten av ön Lampedusa utanför Sicilien. Namnet betyder ”kaninstranden”, och den finns ofta med på listor över de vackraste stränderna i världen. ”Ett av världens underverk. Vit sandstrand, turkost vatten, svalkande havsbris. Förbered dig på en 20 minuters promenad för att komma till stranden, men när du väl är där känns det som att du inte är kvar på jorden” löd ett av omdömena på Tripadvisor.

Spiaggia dei Conigli finns ofta med på listor över de vackraste stränderna i världen. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Praia da Falésia, Olhos de Agua, Portugal

Praia da Falésia sträcker sig mer än sex kilometer från Vilamoura i väster till Olhos do Agua i öster, och är därmed en av de längsta stränderna i Portugal. Omgiven av klippor (”falesia” är portugisiska för klippa) och dekorerad med pinjeträd nås stranden via trappor som leder ner från en parkeringsplats. ”Underbara röda sandklippor leder till det grönblå havet och en vit sandstrand som till synes sträcker sig för evigt”, skrev en entusiastisk recensent.

Praia da Falésia är därmed en av de längsta stränderna i Portugal. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Playa de Muro, Alcudia, Mallorca, Spanien

Den tre kilometer långa stranden är officiellt indelad i två stränder, båda med en fin utsikt över bergen och mycket fin sand. Här finns alla typer av vattensporter inklusive vattenskidor, jetski och skärmflygning. ”Playa de Muro har en underbar sandstrand med ett varmt, klart turkost hav. Perfekt för barn på grund av sitt milda, grunda vatten”, lyder ett omdöme på Tripadvisor.

Playa de Muro är perfekt för barn på grund av sitt grunda vatten. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Nissi Beach, Ayia Napa, Cypern

Nissi Beach är Ayia Napas kändaste strand och finns ofta med på topplistor över världens finaste stränder. Det har sagts att den mjuka sanden ser ut att smälta ner i vattnet som skimrar i turkos. Stranden har även fått utmärkelsen EU:s Blue Flag för rent och klart vatten. ”Långsträckt strand med härligt klart varmt vatten med olika tavernor längs vägen. Massor av solstolar med parasoll”, skriver en recensent på Tripadvisor.

Nissi Beach har fått utmärkelsen EU:s Blue Flag för rent och klart vatten. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Balos, Kissamos, Kreta, Grekland

Balos är känt för sitt turkosa vatten, sin vilda naturliga skönhet och det vackra exotiska landskapet. Balos är troligen den mest fotograferade stranden på Kreta, och det är ingen slump att prins Charles och prinsessan Diana besökte Balos med sin privata yacht för många år sedan. ”Känns som en annan planet. En hisnande plats med en lagun på ena sidan och en strand på den andra”, lyder ett omdöme på Tripadvisor.

Balos är troligen den mest fotograferade stranden på Kreta. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Kleftiko Beach, Milos, Grekland

Kleftiko Beach på den grekiska ön Milos är en av Kykladernas dolda pärlor. För att komma till stranden måste du simma dit! Själva stranden är en tunn sträcka av vit sand med imponerande klippformationer i bakgrunden. ”Ett fantastiskt landskap på en fantastisk ö” är en rätt bra sammanfattning av läget.

För att komma till Kleftiko Beach måste du simma dit. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Luskentyre, Isle of Harris, Skottland, Storbritannien

Nej, stranden på bilden är inte från någon paradisö i södra Stilla havet, utan otroligt nog från den västra kusten av South Harris i Yttre Hebriderna utanför Skottland! Med sina vidsträckta sträckor av vit sand och fantastiskt blågrönt vatten är det inte så konstigt att Luskentyre har blivit rankad som en av världens bästa stränder ”Härlig strand, vacker natur”, skrev en recensent och det säger väl det mesta.

Inte Söderhavet utan Skottland! Foto: SHUTTERSTOCK

8. Bamburgh Beach, Bamburgh, England, Storbritannien

Det som får Bamburgh Beach att sticka ut är slottet som dominerar silhuetten bakom stranden, ett slott vars äldsta delar byggdes på 1100-talet. Även om de flesta känner till stranden på grund av slottet är den också en populär plats för promenader och för norrskensjägare under klara vinternätter. ”Kan inte tänka mig en bättre strand – men jag har varit på några där det är mer solsken”, lyder ett omdöme på Tripadvisor.

Bamburgh Castle som dominerar strandbilden byggdes på 1100-talet. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Sotavento Beach, Costa Calma, Fuerteventura, Spanien

Sotavento Beach på kanarieön Fuerteventura har varit startplats för flera stora vindsurfingtävlingar. Vindarna blåser tillräckligt starkt för att avskräcka många strandbesökare, vilket gör att du har stor chans att få vara i fred. Den fem kilometer långa stranden har två sektioner, Playa Risco del Paso och Playa Barca, och är även populär hos nudister. ”Lugn och avskild strandplats”, skrev en recensent.

Sotavento Beach har varit startplats för flera stora vindsurfingtävlingar. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Spiaggia di Cala Rossa, Isola di Favignana, Italien

Cala Rossa är en liten strand som brukar räknas till en av de vackraste stränderna i Italien. Här omsluts havet av en ram av klippor som löper runt det. Bakom namnet Cala Rossa (”den röda bukten”) döljer sig en våldsam historia – just här ska en strid mellan romare och kartager ha utkämpats 241 före Kristus som färgade havets vatten med blod. I dag är minnet av denna blodiga kamp långt borta och besökare kan njuta av det kristallklara vattnet. ”Otrolig plats, inte lätt att nå”, tyckte en besökare på Tripadvisor.

Cala Rossa på Sicilien brukar räknas till en av de vackraste stränderna i Italien. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här är de 10 bästa resorna 2022
LÄS MER:
Thailands 10 vackraste stränder – från Ao Yai till Phra Nang
LÄS MER:
Greklands bästa öar – från Antiparos till Zakynthos