Minnesmärket framför reaktor 4, innesluten i sin nya sarkofag.
1 av 3: Minnesmärket framför reaktor 4, innesluten i sin nya sarkofag. Foto: SHUTTERSTOCK
Journalister på besök i reaktor 4, juli 2019.
2 av 3: Journalister på besök i reaktor 4, juli 2019. Foto: SHUTTERSTOCK
Det är av största vikt att hålla koll på den strålning man exponeras av under ett besök i Tjernobyl-området.
3 av 3: Det är av största vikt att hålla koll på den strålning man exponeras av under ett besök i Tjernobyl-området. Foto: SHUTTERSTOCK

Nu öppnar Tjernobyl reaktor 4 för turister

Nu öppnar reaktor 4 för första gången för turism, trots att det finns flera hundra ton radioaktivt bränsle kvar på området. 

– Tjernobyl har varit en negativ del av Ukrainas varumärke, det är dags att ändra det nu, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till The Independent.

April 1986, kärnkraftverket i Tjernobyl. Kontrollrummet i reaktor fyra ska stängas av för underhåll. Samtidigt vill man passa på att göra ett experiment för att se om turbinerna fortfarande kan leverera ström för säkerhetssystemet medan reservgeneratorerna är under uppstart. För att genomföra experimentet kopplas ett antal säkerhetssystem ur. 

En rad olyckliga omständigheter ledde till en kraftig explosion i reaktorn, direkt dödande för 28 personer, samt enorma mängder radioaktivt utsläpp som transporterades mer än tusen meter upp i luften och vidare många hundratals kilometer med väder och vind. 

Turistboom till Tjernobyl

Sedan dess har reaktorn stått inkapslad, fortfarande med ursprungliga skärmar och kontrollpaneler, för att hindra ytterligare spridning av radioaktivitet. Senast 2016 stod den nya ”sarkofagen” klar, med en beräknad livslängd på 100 år.

Mer än 87 000 personer har besökt Tjernobyl hittills i år, mycket på grund av HBO:s serie ”Tjernobyl”, som Allt om Resor skrev om här. Men hittills har besöken varit begränsade till kraftverkets exteriör och den övergivna staden Pripjat. 

Men nu är alltså den ukrainska regeringen redo att slå upp dörrarna till anläggningen för allmänheten för första gången. Man vill göra katastrofzonen turistvänlig, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, vilket inkluderar nya gångstråk, förbättrad mobiltäckning samt att man häver förbudet att filma och fotografera på området.

– Tjernobyl har varit en negativ del av Ukrainas varumärke, det är dags att ändra det nu, säger Volodymyr Zelenskyj till The Independent.

200 ton radioaktivt bränsle finns fortfarande kvar

Besöket på området kommer med restriktioner. För att förhindra överexponering av strålning får besöket bara ske några minuter, och andningsskydd, hjälmar och skyddskläder finns på plats för för dem som vågar sig ända in.

Det man ska veta inför ett besök är att man beräknar att upp till 200 ton radioaktivt bränsle fortfarande finns kvar i anläggningen.

Men presidenten är hoppfull.

– Tjernobyl är en unik plats där naturen har återfötts efter den enorma katastrofen, säger presidenten till The Independent.

LÄS MER: 14 bästa weekendstäderna i östra Europa 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande