Foto: ELISABET

Nu går första chartern till Spanska guldkusten

Få svenskar kan placera Costa Daurada på kartan. Men i länder som Holland och Storbritannien är stränderna välkända.
I sommar reser de första svenska charterresenärerna hit.

Costa Daurada söder om Barcelona i Katalonien i nordöstra Spanien är också känt under namnet Costa Dorada. Namnet betyder Guldkusten och vad man säger beror på vilket språk man talar. Dorada är spanska, Daurada katalanska och det namn man använder på plats. Katalonien är Spaniens välmående Bror Duktig. Tycker man i alla fall i andra delar av landet där man gärna tycker att katalanerna lägger lite för stor vikt vid att passa tider, arbeta långa dagar och hushålla med pengarna. Att det är en av Spaniens hårdast industrialiserade regioner märks när man åker på motorvägen mellan badorterna och Barcelona. Men man ser inte bara skorstenar. Längre bort från städerna breder kilometer efter kilometer av vinodlingar ut sig i Spaniens näst största vinregion Penedes.

Spaniens största cavatillverkare Codorniu exporterar bubbelvin till 90 länder.

Det är härifrån cava – Spaniens svar på champagne – kommer. 90 procent av cavan produceras i staden Sant Sadurní d’Anoia väster om Barcelona. Här har bland andra Codorniu och Freixenet sina stora odlingar. Strax utanför närliggande staden Vilafranca håller vintillverkaren Torres till. Alla har visningar av sina välfyllda vinkällare. Costa Daurada sträcker sig från staden Cunit sex mil sydväst om Barcelona till Ebrodeltat ytterligare 21 mil åt samma håll. Största stad i området är Tarragona med sin antika amfiteater och turisttäta "Gamla stan". Här kan man sitta sig igenom en het sommarkväll på någon av uteserveringarna på charmiga torget Plaça de la Font eller känna havsvindarna på Balcó del Mediterrani vid paradgatan Rambla Novas slut. Men Tarragona är också en industri- och hamnstad. Röken väller ut ur kemiindustriernas skorstenar.

Inte särskilt genuint

Färgglada hus i Tarragona.

Tarragona är definitivt värt ett besök under en vecka i området, men missa inte heller lilla okända Reus. Staden är ett litet fynd med smala gränder, livliga små torg och vackra hus i den katalanska "modernisme"-arkitekturen. Stilens mest kända arkitekt, Antoni Gaudí, föddes här. Vi åt tapas på Ferreteria på minimala torget Plaça la Farinera. Rekommenderas varmt! Själva badorterna saknar en del av den genuinitet man skulle önska. Hotellkomplexen breder ut sig åt alla håll, men i centrum finns ändå en "verklig" kärna kvar. Utom i La Pineda där det är en gigantisk utomhuspool som dominerar mitt i byn.

Missa inte lilla okända Reus. Staden är ett litet fynd med smala gränder, livliga små torg och vackra hus.

"Traditionell fiskeby", "genuin" eller "naturskön" är inte begreppen man främst förknippar med Costa Daurada. Snarare "storstad" (Barcelona ligger elva mil eller 90 minuter bort med tåg), "hotellkomplex" och "strandparasoll".

Tre badorter

  Cambrils

  Den badort som känns mest som en riktig stad. Vilket inte bara innebär trädkantade smågator och barer med sportprogram på tv, utan också att det är lite grått och vardagligt som det är när inte turismen filat av alla kanter. Många turister besöker den dagliga fiskmarknaden i hamnen som hålls varje eftermiddag. Längsta stranden, Platja Prat d’en Forés, är palmkantad och försedd med serveringar, trampbåtsuthyrning och solparasoller. Ju närmare Salou man kommer desto mer charterkänsla.

   Salou

   Charterort med hotell, restauranger, diskon, shoppinggata… precis som man förväntar sig. Trevligast i de lummiga hotellkvarteren längs österut mot La Pineda. Livliga stranden Platja de Llevant och bakomliggande strandpromenaden Passeig de Jaume I dominerar stan. Längs strandpromenaden ligger flera vackra hus i modernisme-stil, till exempel Xalet Torremar där turistbyrån är inhyst.

    La Pineda

    Liten badort som är sammanväxt med Salou. Den smala stranden kantas av avenyn Passeig de Pau Casals. Avenyn är lång och bred – lite för bred för lilla La Pineda. Det känns ganska ödsligt mitt på den stora öppna ytan. Mitt i stan ligger vattenparken Aquopolis. Kul för barnen, men det är en bra bit att gå förbi om man vill ta sig från ena änden av La Pineda till den andra. Stranden är inbjudande, men helhetsintrycket tas ner rejält av utsikten mot oljecisternerna i Tarragonas hamn.

    Tre utflykter

     Barcelona

     Lätt som en plätt att nå med tåg från Cambrils eller Salou. Promenera på La Rambla. Beundra Antoni Gaudís katedral La Sagrada Familia som fortfarande inte är färdigbyggd efter 120 års arbete. Besök hamnområdet som rustades upp till OS 1992. Och OS-arenan. Shoppa på Passeig de Gràcia. Ta ett glas vin på Plaça Reial… Kanske lika bra att planera för två dagar i Kataloniens huvudstad! Resa dit: Tåg från Cambrils eller Salou nästan varje timme. Tur och retur cirka 100 kronor.

      Codorniu

      Spaniens största cavatillverkare exporterar bubbelvin till 90 länder. I augusti–september skördas druvorna, men året om kan man besöka vingården i Sant Sadurní d’Anoia åtta mil från Salou. En rundtur omfattar besök i det vackra museet, vinkällaren och provsmakning. Pris: Gratis visningar måndag–fredag. Två euro lördag–söndag men då får man ta med sig cavaglaset hem. Öppet: Måndag–fredag 9–17, lördag–söndag 9–13.

       Port Aventura

       Europas näst största nöjesfält – efter Eurodisney förstås – är svårt att undvika för den som reser hit med barn. Det här är Europas variant av amerikanska Universal Studios, och parken är uppbyggd på samma sätt med olika områden uppkallade efter länder; Mexico, Polynesia, Mediterrania och så vidare. Alla som gillar bergochdalbanor har kul. Den största, Dragon Khan, suger bra i magen med sina åtta loopar. Här finns också vattenparken Costa Caribe.

FAKTA

Resmål/Costa Daurada
Resa dit: Fritidsresor har Costa Daurada som nyhet i sommar.
En vecka i trestjärnigt rum i Salou kostar från 4448 kronor.
Flygtid: 3 timmar och 40 minuter.
Valuta: 1 euro = 9:20 kronor.
100 kronor = 10,85 euro.

Prisnivå: Något lägre än Sverige.

Internet: 30 minuter kostar från nio kronor.
Bo: Dubbelrum i mellanklass från cirka 600 kronor.
Äta: De flesta restauranger har dagens rätt (plat del dia/menu del dia) från cirka 120 kronor för tre rätter och husets vin.
Räkna med högre pris om du sätter ihop menyn själv.
Enklare lunchrätter från 45 kronor.
Missa inte den lokala efterrätten crema catalana.
Öl: Från 25 kronor för en halvliter på bar nära stranden.
Billigare på lokalhaken längre bort.
Shopping: Lokala mat- och dryckesvaror som olivolja, skinka och vin kan vara värda att köpa med hem.
Kolla priset, det kan vara dyrare än hemma.
Annars mest fotbollströjor i turistbutikerna nära stränderna.

Resa runt: Tåg eller buss Cambrils Salou cirka 10 kronor enkel resa.
Tåg Cambrils Tarragona 25 kronor tur och retur.
Hyrbil ett dygn från 450 kronor.
Info: www.
costadaurada.
org
Fem priser:
1,5 l mineralvatten: 3:70 kronor.
Solkräm 200 ml faktor 12: 92 kronor
Vin Faustino VII 75 cl: 46 kronor
Chips Pringles 200 g: 18 kronor
Glass Magnum: 13:50 kronor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande