25 miljoner turister besöker Venedig varje år.
1 av 3: 25 miljoner turister besöker Venedig varje år. Foto: Shutterstock
Avgiften ska gå till att upprätthålla världsarvet.
2 av 3: Avgiften ska gå till att upprätthålla världsarvet. Foto: Shutterstock
Besökare kommer behöva betala drygt 30 kronor för en dagstur.
3 av 3: Besökare kommer behöva betala drygt 30 kronor för en dagstur. Foto: Shutterstock

Nu blir det ännu dyrare för turister att besöka Venedig

Turister som vill besöka Venedig måste nu betala en ”inträdesavgift” på drygt 30 kronor. Venedig blir därmed den första italienska staden att debitera sina besökare. 

Vi är vana att behöva betala inträdesavgifter för att komma in på nöjesparker och turistattraktioner, men att behöva betala för att komma in i en stad är ett ganska nytt koncept för de flesta. Men nu blir alltså Venedig första staden i Italien att ta ut en avgift av besökare, detta meddelar Travel and Leisure.

25 miljoner besöker Venedig varje år 

Venedig har sedan sju år tillbaka en så kallad nattlig turistskatt för de som väljer att tillbringa natten i Venedig. Dock är det inte så många som faktiskt stannar längre än en dag. Av de 25 miljoner som varje år besöker Venedig väljer 14 miljoner att bara stanna under dagen och många väljer dessutom att sova på kryssningsfartyg och äta medhavd picknick, något som endast ger en liten inkomst till de lokala företagen. Detta gör att medan turistantalet ökar varje år minskar andelen lokalbefolkning. 

LÄS MER: Juan, 62, ursinnig efter detaljen på kvittot i Venedig

En avgift för att upprätthålla världsarvet 

Den nya avgiften som ska trädda i kraft avser dagsbesökare och kommer ligga på dryga 30 kronor. Intäkterna från avgiften kommer att gå till att upprätthålla staden, som är ett världsarv. 

Men att samla in avgiften kommer bli komplicerat. Varje dag kommer dagsbesökare till staden via flyg, kryssningsfartyg, bil, båt eller buss. Tar man sig till Venedig via ett transportföretag kan avgiften läggas på biljettpriset medan de som tar sig via kryssningsfartyg beräknas få gå igenom en spärr. Hur resterande besökare kan komma att betala avgiften är ännu oklart. 

Oavsett vilket är Venedig, med dess skönhet och historia, ett resmål du inte vill missa. Så se till att lägga in entréavgiften i din resebudget och njut av Italiens romantiska pärla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande