Norge – 11 skäl att älska vårt grannland

Norge hyllas världen över.

Gladast, vackrast och rikast.

Här är 11 skäl att älska grannlandet i väst.

Noora, Vilde, Sana, Chris och Eva. Foto: NRK

1. TV-serien "Skam"

 

Nu går "Skam" på torra land – bokstavligt talat. Den norska tv-serien har fullständigt golvat alla som sett den. Helt plötsligt vill man bara åka till Oslo för att hänga med Sana, Noora, Eva och Isak, åka "russebuss" och gå på fredagsfest. Men se upp med att inte "hooka" med för många, då kan folk tycka att du är "slutty".
Har du inte sett "Skam" än? Kødder du?! Du hittar alla avsnitt på  SVT Play.

LÄS MER: Här är 6 platser i Oslo från "Skam" som du kan besöka själv

 

Jämlikt och bäst att bo i – det är Norge det. Foto: Pål Bergstad

2. Bästa landet att bo i

 

En rapport från FN:s utvecklingsfond UNDP från 2015 visar att Norge är världens bästa land att bo i. Human Development Index HDI är ett jämförande mått på förväntad livslängd, läskunnighet, utbildning och levnadsstandard i ett land. UNDP rangordnar staterna på basis av HDI i respektive land. Också i fråga om jämlikhet är Norge världsbäst. UNDP:s jämförelse omfattar 187 länder.

 

Namnet Arendell är hämtat från hamnstaden Arendal och landskapet i filmen är skapat med Nærøyfjorden, som är en 18 kilometer lång arm till Sognefjorden, som förebild.

3. "Frost" på riktigt

 

Norge har haft en kraftig ökning av turister sedan den tecknade Disneyfilmen "Frost" hade premiär 2013.  Kungariket Arendell i filmen är inspirerat av en rad olika norska miljöer. Norska Turistrådet sponsrade filmen och turismen i norra Norge ökade med hela 32 procent under 2016. Många av turisterna om från USA och Asien.

 

Så här glad är man tydligen i Noge. Foto: GETTY IMAGES

4. Gladast befolkning

 

När Forbes listade vilka länder som har den gladaste befolkningen respektive de mest deprimerade kom Norge på första plats med världens gladaste invånare. En förklaring kan vara att de är världens rikaste land med hög säkerhet och socialt kapital.

 

Trolltunga – inget för höjdrädda. Foto: Yuriy Brykaylo

5. Bästa platsen att fria på

 

Resguiden Lonely Planet har listat världens tio bästa platser att fria på. Där kommer Trolltunga, Skjeggedal, i Norge på andra plats. Om din partner är äventyrlig och orädd för höjder kommer hen att uppskatta att bli friad till på Trolltungan. En klipphäll som sträcker sig över en 700 meter djup avgrund, med utsikt över sjön Ringedalsvattnet.

 

Lofoten är inte bara vackert – här finns mängder av aktiviteter för en aktiv semester. Foto: Börje Lundberg

6. Vackra landskap

 

När Vagabond 2014 listade årets 25 bästa resemål kom Lofoten i Norge på elfte plats. De skriver att "där finns några av världens vackraste landskap, med djupa fjordar och karga fjäll som stupar rakt ner i spegelblankt vatten. Följ de slingrande vägarna, övernatta i pittoreska fiskelägen och krydda dagarna med vandring, kajak, fiske, klättring eller surfning."

 

Hurtigruten – ett måste en gång i livet. Foto: Cornelia Nordström

7. Hyllat av New York Times

 

New York Times resedel har hyllat Norge flera gånger. Bland annat har de skrivit om torsken, grottorna, vikingagravar, Lofoten och solen som aldrig går ner på sommaren. Men också kryssningar på Hurtigruten och mycket mer.

 

I fiskebyarna lever man som förr. Foto: Galyna Andrushko

8. Fascinerande ögrupp

 

National Geographic Traveller har utnämnt Lofoten i Nordnorge till den tredje mest fascinerande ögruppen i världen. Lofoten är känt för sina naturattraktioner, sitt utmärkta fiske, bra sportdykning och små fiskebyar där man lever som förr. Under vintern fylls fjorden med späckhuggare, som man kan komma nära på någon av de organiserade safariturerna. Under sommaren går solen aldrig ner.

 

Svalbard bjuder på norrsken och midnattssol. Foto: Witold Kaszkin

9. Hett resemål

 

När guideboksförlaget Lonely Planet tog fram de 10 bästa platserna att resa till 2015 kom Nordnorge på femte plats. Svalbard, halvägs mellan Norge och Nordpolen, är en stor attraktion liksom norrskenet och midnattssolen som också är stora attraktioner, skriver man.

 

Oslo har blivit pånyttfött.

10. Nytrendiga Oslo

 

Oslo har tack vare två nya områden blivit pånyttfödd, enligt trendmedvetna skriver Condé Nast Traveler som hyllat staden. Det är före detta fängelseön Tjuvholmen, nu fylld med gallerier, restauranger, museum och hajpade hotellet The Thief, och stadsdelen Vulkanen vars industriella bebyggelse har gjort det till centrum för stadens unga kreativa. Där finns en ny saluhall, flashiga barer, coola kaféer och butiker.

 

Första soluppgången över Spitsbergen efter polarnatten. Foto: GETTY IMAGES

11. Vackraste soluppgången

 

Enligt resesajten Momondo har Norge en av de tio vackraste soluppgångarna i världen. Solen går inte ner på Svalbard, åtminstone inte mellan mitten av april och slutet av augusti. Många besökare lockas till Svalbard med sina glaciärer och berg norr om polcirkeln för att se solens färd över himlen nonstop i 24 timmar.