Sint-Michielsbrug bron.
1 av 2: Sint-Michielsbrug bron. Foto: Shutterstock
Gent har en av Europas största bilfria stadskärnor och cyklisterna tar sig fram i makligt tempo.
2 av 2: Gent har en av Europas största bilfria stadskärnor och cyklisterna tar sig fram i makligt tempo. Foto: Shutterstock

Guide till Gent – Belgiens oupptäckta pärla

Gent är fortfarande lite av en oupptäckt pärla, trots att det är Belgiens tredje största stad. Här äter du Europas bästa, vegetariska mat, dricker öl, njuter av ett pulserande folkliv och går på museum. Det utgör också en perfekt bas för att göra avstickare till både Brugge och Antwerpen.

Text: Lotta Svedberg

Det brukar sägas att Gent är en liten stad med ett stort hjärta. Här är folk avslappnade och inte rädda för att tänka ”outside the box”, man var till exempel först i världen med att införa en officiell vegetarisk veckodag på skolor, förskolor och sjukhus.

För dig som gillar att promenera eller cykla är det ett perfekt resmål. Gent har en av Europas största bilfria stadskärnor och cyklisterna tar sig fram i makligt tempo. Det har dock föranlett dem att strunta i cykelhjälmar, vilket kan te sig lite chockerande för oss svenskar.

Cykelsporten är överlag enormt stor i Belgien, och framför allt här i Flandern. Den första söndagen i april varje år arrangeras exempelvis Flandern Runt, ett cykellopp som snarare kan beskrivas som en folkfest.

Göra i Gent

På turistbyrån erbjuds kartor över olika promenad- och cykelturer, och det är lätt att hitta ställen som hyr ut cyklar och därefter ge sig ut på egen hand. Det blir inga som helst problem att fylla 3-4 dagar med olika aktiviteter, speciellt om du har en fäbless för medeltidsarkitektur, kullerstensgränder, museer och kyrktorn.

Arkitekturen är ett kapitel för sig, en stor del av stadskärnan är medeltida och byggnader från helt olika tidsepoker står tätt intill varandra. Här finns en ståtlig borg från 1100-talet, tre medeltida torn och små, smala tegelhus med färgglada portar och kantiga tak som många av dem nästan är doppade i floden Leie.

– Hela staden är som en enda stor cocktail, allt från romansk stil över gotik och jugend och fram till i dag, som guiden Anne Marie De Pillecyn uttrycker det. Se bara på stadshuset, vars ena fasad är gotisk och rikt utsmyckad och den andra i renässans och mer sparsmakad. När du har varit i Gent har du sett alla arkitekturstilar som överhuvudtaget finns och behöver inte resa någon annanstans.

 

Hela innerstaden pulserar av liv, och att man ofta har möjlighet att se och uppleva konserter, gatuteater och festivaler. Foto: Colourbox

Gent Jazz Festival och fin öl

Gent har dessutom ett universitet som är ett av världens 100 bästa och kan ta emot 41 000 studenter. Det gör att hela innerstaden pulserar av liv, och att man ofta har möjlighet att se och uppleva konserter, gatuteater och festivaler.

Varje år i juli hålls till exempel både Gent Jazz Festival och kulturfestivalen The Ghent Festivities och i oktober filmfestivalen Film Fest Gent. Vart fjärde år i april arrangeras även en blomsterfestival, Ghent Floralies, och vart tredje år i januari är det ljusfestival, Light Festival Ghent.

När det gäller utelivet sägs ölet för en belgier vara som vinet är för en fransman. Här serveras klosteröl, trappistöl, veteöl, spontanjäst öl, fruktöl och inte att förglömma lageröl. Hela två av tre flaskor öl som dricks i Belgien tillhör sistnämnda kategori.

Vegetarisk mat av hög klass

Det finns en hel del mysiga pubar i Gent, som erbjuder upp till 250 olika ölsorter, som Het Trappistenhuis, Het Waterhuis aan de Bierkant och Café de Dulle Griet. Men för många av de svenskar som arbetar på den närliggande Volvofabriken, företagets största räknat i antal tillverkade bilar, har Dreupelkot på Groentenmarkt 9 blivit den mest populära samlingspunkten.

Sist men inte minst är det värt att återigen nämna den vegetariska maten. Gent kallas för Europas vegetariska huvudstad och det är inte förvånande. Man har fler vegetariska krogar per capita än någon annan europeisk stad. Turistbyrån erbjuder till och med en karta där dem allihop är utprickade. Faktum är att krogarna håller oerhört hög klass. I Gent äter du precis lika gott som i Paris eller Rom, men till ett billigare pris och med gångavstånd hem till hotellet efteråt.

Den vegetariska maten håller lika hög klass som i Paris eller Rom. Foto: Lotta Svedberg

Gents Topp 5

1. Kanalerna

Gent är omgärdat av kanaler, och en båttur är ett utmärkt sätt att ta sig fram. Båtarna avgår från Graslei eller Korenlei, en tur kostar 70 kronor för 40 minuter. Staden ligger i inlandet men har en hamn, eftersom Gent-Oostende och Gent-Terneuzen når ända ut till Nordsjön. Det har gjort att handeln blomstrar för småföretag och större industri.

Kanalerna är bland det härligaste med Gent – ta en sightseeingtur! Foto: Lotta Svedberg

2. Arkitekturen

En stor del av Gents medeltida centrum finns bevarat, redan från 1000-talet och framåt utgjorde staden Flanderns centrum för handel av spannmål, textil och ull, och många av de gamla husen står ännu oförstörda kvar. Oavsett om du är intresserad av arkitektur eller inte är det ett eldorado, med vackra byggnader från många olika tidsepoker.

3. Borgen Gravensteen

Den imponerande 1100-talsborgen ersatte ett träslott, som hade stått på samma plats sedan 800-talet. Först hyste borgen de grevar som styrde i Flandern, fram till 1300-talet, och förvandlades sedan till domstolsbyggnad och fängelse. I dag är Gravensteen en populär turistattraktion, och här finns även ett litet tortyrmuseum, som visar en del av Gents mörkare historia.

4. Patershol

Stadsdelen som är Gents medeltida hjärta, inte så stor men desto mer charmig. För bara 30 år sedan kunde du köpa ett hus här för en spottstyver, numera är det ett av de mest eftertraktade områdena. Framför allt går det att hitta bra krogar, allt från thailändskt och japanskt till det traditionellt flamländska köket.

5. Marknader

Den stora marknadstiden i Gent är söndagsförmiddagar, med exempelvis blommor på torget Kouter, böcker längs gatan Ajuinlei, mat på torget Sint-Michiels samt konst och hantverk på torget Groetenmarkt. Men störst av alla är Ledeberg Market, som ligger strax utanför centrum.

Confiserie Temmerman – en liten godisbutik som skulle kunna vara tagen ur en saga av Elsa Beskow. Foto: Lotta Svedberg

GUIDE: GENT

SE & GÖRA

 1. Konstmuseer

Precis intill varandra ligger två fina konstmuseer, SMAK (modern konst) och MSK (klassisk konst). SMAK är känt för sina djärva, internationella utställningar och MSK för samlingen av flamländsk konst från 1400- till 1900-talet.

Adress: Citadelpark, Jan Hoetplein och 1 och Fernand Scribedreff, 1, smak.be, mskgent.be

2. Sint-baafs-katedralen

Stadens mest berömda konstverk, bröderna Van Eycks altartavla Lammets tillbedjan, hänger i den vackra Sint-baafs-katedralen. Här finns även många andra kulturskatter. 

Adress: Sint-baafs-torget, sintbaafskathedraal.be

 ÄTA & DRICKA

 3. Volta

Världsklass på maten. Trendig miljö, med en bar och öppet kök i ombyggd turbinhall.

Adress: Nieuwe Wandeling, 2b, voltaagent.be

4. Oak Restaurant

Succékrog med ett helt nyskapande kök, som har gjort mat till konst. Serverar en femrättersmeny för 55 euro. Boka ett bord flera månader i förväg.

Adress: Hoogstraat, 167/001, oakgent.be

5. Café Barrazza

Supermysigt om det är en solig dag och ni kan sitta utomhus, liten uteservering strax intill en av Gents kanaler. Prova chokladkakan, supergod.

Adress: Hoefslagstraatje, 6, barrazza.be

 SHOPPING & NÖJEN

 6. Hilde Devolder Chocolatier

Chokladbutikens ägare Hilde Devolder var revisor, men tröttnade och bytte bransch. Hon gör fantastiska små chokladpraliner, med stor fantasi och organiskt innehåll.

Adress: Burgstraat, 43

7. Het Mekka van de Kaas

Paret Dominique Van Lanckers och Dina Janssens mysiga ostbutik har cirka 350 ostar, varav ett 20-tal belgiska, i sortimentet. Här finns också vin att köpa.

Adress: Koestraat, 9, hetmekkavandekaas.be

8. Confiserie Temmerman

En liten godisbutik som skulle kunna vara tagen ur en saga av Elsa Beskow. Det charmiga 1600-talshuset rymmer en riktig godisskatt, med massor av lokala specialiteter, som exempelvis cuberdons.

Adress: Kranlei, 79

9. Inrednings-paradis – BijHuis

Den bästa inredningsaffären i Gent. Två stora butikslokaler strax intill varandra, med massor av rolig design, och allt handplockat av de trevliga ägarna.

Adress: Sint-Baafsplein, 66, bijhuis.be

BO BRA

 10. Pillows Grand Hotel Reylof

Superfint och trendigt innerstadshotell, med trädgård och liten pool. Här finns också restaurang Lof, ett populärt tillhåll för många Gentbor.

Adress: Hoogstraat, 36

ANNONS: Läs mer och boka Pillows Grand Hotel Reylof här [extern länk]

11. Holiday Home Door 10

Det finns gott om trevliga b & b i Gent, och det här är bara ett exempel. För dig som vill bo i ett 1600-talshus, inrett i lantlig stil. 

Adress: Proveniersterstraat, 10

ANNONS: Läs mer och boka Holiday Home Door 10 här [extern länk]

LÄS MER: Flandern – en kulinarisk resa i världsklass

RESFAKTA: GENT

Resa hit: Flyg till Bryssel, sedan går det buss och tåg vidare till Gent, vilket tar 55 respektive 40 minuter.

Restid: Flygtid cirka 2,5 timmar.

Bästa tiden: Sommarhalvåret, det här är en stad i vilken du vill cykla, promenera och sitta i solen på en uteservering.

Språk: Nederländska, men de flesta pratar även engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Forex semesterindex för Belgien är 90 (2019), och eftersom Gent är en studentstad kan du hitta prisvärda ställen. Sveriges index = 100.

Ta dig runt: Cykla och promenera i innerstaden, den är så pass liten att du inte behöver någon bil. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande