Njut av en alpsommar i vackra Bad Gastein

En bedårande alpkyrka ligger insprängd bland de höga topparna.

Foto: Shutterstock

1 av 8: En bedårande alpkyrka ligger insprängd bland de höga topparna.

Att vandra med bergsguide ger energi och nya upptäckter.

Foto: Lottie Knutson

2 av 8: Att vandra med bergsguide ger energi och nya upptäckter.

Även om allt fler cyklister och maratonlöpare söker sig hit är det antalet barnfamiljer som ökar mest, särskilt i österrikiska Gasteinerdalen.

Foto: Lottie Knutson

3 av 8: Även om allt fler cyklister och maratonlöpare söker sig hit är det antalet barnfamiljer som ökar mest, särskilt i österrikiska Gasteinerdalen.

Lottie testar på fäbodliv vid Ober Astenalm.

Foto: Lottie Knutson

4 av 8: Lottie testar på fäbodliv vid Ober Astenalm.

Där en vandrare njuter blomsterprakt ser den med svindel fallhöjden.

Foto: Lottie Knutson

5 av 8: Där en vandrare njuter blomsterprakt ser den med svindel fallhöjden.

Nere i dalen är cykling en populär aktivitet.

Foto: Lottie Knutson

6 av 8: Nere i dalen är cykling en populär aktivitet.

De vackra dalarna är kontraster till de höga Alperna.

Foto: Lottie Knutson

7 av 8: De vackra dalarna är kontraster till de höga Alperna.

Det kostar cirka 50 kronor att hitta guld.

Foto: Lottie Knutson

8 av 8: Det kostar cirka 50 kronor att hitta guld.

Alperna i sommarskrud lockar med vidunderliga vyer, gemyt och god mat. Även om allt fler cyklister och maratonlöpare söker sig hit är det antalet barnfamiljer som ökar mest, särskilt i österrikiska Gasteinerdalen.

 

TEXT AV: Lottie Knutson

Andra har också läst

I Gasteinerdalen finns ingen trängsel. Luften är klar och energigivande. Även om solen är stark ger alpsjöarna och höjden svalka och fräschör. Självklart finns äventyrsbad och hopptorn: här satsas det numera på alla barnfamiljer. Sommaralperna har blivit ett alternativ till Medelhavets överfulla stränder.

Graukogel, 2 492 meter över havet

Vi hinner knappt fram till Bad Gastein förrän ungarna skuttar uppför backarna som bergsgetter. Dessvärre är inte alla föräldrar lika vältränade som de svenska vandrare som diskret tar sig förbi oss upp mot en av topparna runt dalen: Graukogel, 2 492 meter över havet.

Undertecknad hör till den otränade sorten. Dessutom tycks ingen annan känna någon svindel - trots att blomsterängen stupar farligt brant nedanför gångstigens ena sida. Övriga tycks märkligt nog inte notera detta. Solen strålar. Nedanför lockar den gröna Gasteinerdalen, plan och fin med floden som en blå strimma i mitten.

- Jösses vad långsamma ni är, suckar 12-åriga dottern Linn.

- Vi har faktiskt åkt lift nästan hela vägen, lägger hon till för att riktigt vrida om kniven på sin flåsande mor.

Sedan ansluter både Linn och lillebror Elias till den raskare alpinistgruppen. De har ingen lust att slösa tid på en höjdrädd, otränad förälder. De vill snabbt vidare för att bada i alpsjön högre upp. Skrattar och har aldrig hört talas om svindel.

Och visst har Linn rätt: i Alperna åker de flesta lift uppför de brantaste partierna. Sedan, ett par tusen meter upp, sker vandringen någorlunda sidledes på stigar mellan betande kor, ängar och alpstugor.

Vandring i Gastein från lätt till högalpint

I Gasteinerdalen varierar vandringen från lätta promenader till högalpin klättring. Termalbad för krassliga pensionärer blandas med vattenrutschbanor och hopptorn. Varenda liten fäbod med servering, hütte, har en egen lekplats och barnvänlig mat.

Uppe vid alpängarnas fäbodar finns dessutom oftast kaniner, getter eller höns att jaga. Eller klappa, för fridsammare telningar. I Kötschach-dalen finns till och med en liten djurpark. Bland annat kan högdragna lamadjur studeras på närmare håll; de ser ganska lustiga ut med kortklippt päls och en punkig hårboll runt huvudet.

Nere i dalarna är cykling populärt också bland barnfamiljerna. Mountainbikes finns att hyra i alla sportaffärer. Lämpligast väljs en någorlunda plan stig, så kallad promenadväg. Den som tar Elisabeth-promenaden från Bad Gasteins tågstation till byn Böckstein, kan dessutom låta barnen vaska guld i en lokal alpbäck för någon femtiolapp.

Sound of Music-drömmen är komplett

Uppe på Kleine Scharte har ungarna fått ett alpint lekcenter, med studsmatta, minilinbana, små handdrivna karuseller och klätterställningar. Den som går upp tidigt och vandrar över krönet ned mot Brandner Hochalm har goda möjligheter att studera murmeldjur.

Dessa högalpina halvmeterstora gnagare lever i tunnlar och stenpartier runt om Gasteinerdalen. Att ett och annat murmeldjur slutar sina dagar i den berömda allt-i-allocrèmen som kallas Murmeldjurssalva bekymrar varken de välnärda djuren eller våra barn, som aldrig tröttnar på att studera dem.

Och vad gör en paus för murmeldjursspaning? Allt är nästan overkligt vackert. Alperna blomstrar. Fjällkornas skällor klämtar. Djuren tycks utplacerade av alpernas eget skönhetsråd. Lägg därtill att många lokalbor fortfarande vandrar i lederhosen - och Sound of Music-drömmen är komplett.

Till söndagens alpingudstjänst uppe vid Kleine Scharte kommer hela familjer högtidsklädda i traditionella dräkter: lederhosen och dirndl. Folk står och sitter på sluttningarna runt en äng och deltar i utomhusgudstjänsten. En hel alporkester har tagit liften upp för att musicera under mässan. Det hela är mycket stämningsfullt.

Det österrikiska gemytet gör sig påmint i ständiga Grüss gott-hälsningar både på stigarna uppe i bergen och vid gästhusen.

Kaiserschmarrn med smör och socker

En förmånlig skattelagstiftning för egenproducerad mat gör att råvarorna ofta kommer från den egna gården. Vi lunchar dagligen på olika "platte" uppe i bergen. Då ingår surdegsbröd, charkuterier, ostar och hemkärnat smör. Till detta dricker vi likaledes hemgjord flädersaft blandad med sodavatten. Vissa alpstugor, till exempel Pottingerhütte uppe i nationalparken Nassfeld, har specialiserat sig på desserten Kaiserschmarrn, en lokal pannkaka med enorma mängder smör och socker.

Denna klassiska dessert tillkom enligt legenden då Kejsar Franz Josef under en jakttur gått vilse och hamnat hos en lokal herde och tvingats be om ett mål mat. Den nervöse herden tappar pannkakan ute i köket, får skrapa upp resterna från golvet och pudra över med socker för att dölja fadäsen. Vissa hävdar att de russin som ibland serveras till den österrikiska pannkakan symboliserar smutsen som följde med från golvet.

Till den bedårande lilla blomsterprydda stugan Ober Astenalm vallfärdar folk för husets Krapfen; utomhus friterade bakverk med sylt eller choklad. Oavsett muskelstyrka ger liknande desserter energi nog för flera dagars äventyr i Alperna.

Dessutom gör all aktivitet och frisk luft att både stora och små, vältränade och hösäckar, kan njuta av en god kvällsmåltid och lokalt vin utan dåligt samvete. Bara detta anses unisont bland familjerna runt hotellets alla restaurangbord vara värt resan.

 

Bad Gastein smeker vår svenska skidsjäl

 

GUIDE BAD GASTEIN & GASTEINERDALEN

 

SE & GÖRA

1. Gasteinerkortet

Alla hotellgäster får Gasteinerkortet, som ger rabatt på aktiviteter och lokalbussar runt om i dalen. Många bussar utgår från eller passerar Bahnhof Bad Gastein.

http://www.gastein.com/sv/region-orte/ gastein-card

2. Felsentherme

Det klassika kurbadet Felsentherme fylls med varmt termalvatten direkt från källan. Här saknas varken bebispool, rutschkanor, vuxensoldäck eller uppvärmda bassänger.

Felsentherme.com

3. Alte Pöck

I den gamla guldletarbäcken Alte Pöck vid pension Evianquelle strax utanför byn Böchstein vaskas det guld i juli och augusti. Barnen är mäkta nöjda med sina fyndigheter. 50 svenska kronor per barn. Bokas i förväg.

Telefon +43 6434 5414

4. Kleine Scharte

Murmeldjuren återfinns överallt runt bergen, säkrast tidigt på morgonen. Vi ser en hel koloni uppe vid Kleine Scharte, på stigen ned mot Brandner Hochalm.

http://www.nationalpark.at/en/the-national-park/nature/fauna/marmot/

5. Familjeturer

Många familjer följer med på organiserade vandringar och lekfulla turer, via lokala arrangörer eller svenska Alpresor.

Gastein.com http://www.alpresor.se/sommarresor/osterrike/familjepaket/

 

ÄTA & DRICKA

6. Bertahof Bad Hofgastein

Robert Granitzer och hans familj driver denna trivsamma krog i Bad Hofgastein med eget litet äventyrsland för alla ungar. Grillad färskfångad forell rekommenderas varmt.

www. Bertahof.at

7. Grüner Baum 

Den som vandrar Kaiser Wilhelms promenad hamnar förr eller senare vid Grüner Baum. Här serveras 100 procent ekologisk mat. Prova en apfelstrudel eller klassisk Sachertårta, låt ungarna klappa kaniner och leka i trädgårdarna.

http://www.hoteldorf.com/

8. Astenalm

På övre Astenalm tycks hela familjen Trapp stå för bespisningen. Bakom stugan finns ladugården med en ko och två kalvar, ett par grisar, ank- och hönshus. Hit vallfärdar folk för att prova friterade, söta Krapfen. Chark- och ostplattan är riktigt bra.

Salzburger Almenweg, två kilometer efter Böchstein.

 

BO BRA

9. Salzburger Hof

Svenska barnfamiljer trivs på Salzburger Hof, med lekrum och park för minigolf och klättring. Familjevecka för fyra inklusive flyg, hotell, halvpension, transfer och familjeaktiviteter från cirka 22 000 kronor.

www.salzburgerhof.com www.alpresor.se

10. Haus Hirt

Hipsterbetonade Haus Hirt lockar många österrikare från storstäderna med barn. Rum för fyra från 1000 kronor natten lågsäsong, halvpension tillkommer.

www.haus-hirt.com

 

TEXT AV: Lottie Knutson

 

LÄS OCKSÅ:

Bad Gastein, Gasteinerdalen

Resa hit: STS Alpresor har direktflyg från Stockholm, Malmö och Göteborg till Salzburg. Austrian Airlines flyger via Wien från Stockholm. Direktflyg tar drygt två timmar, 1-1,5 timmes buss till Gasteinerdalen för den som bokat paketresa.

Bästa tiden: De tidigaste vandrarna kommer redan efter påsk och säsongen varar till oktober. Alpresors familjeveckor pågår juni till augusti.

Språk: Tyska. Engelska fungerar på de flesta ställen.

Valuta: Euro

Prisnivå: Ungefär som i Sverige, något billigare.

Bra att veta: Den som bor på hotell får Gasteinerkortet, som ger rabatt på de flesta aktiviteter och lokalbussarna.

Ta dig runt: Många väljer att åka lift upp och sedan vandra uppe på topparna. Lokalbussarna fungerar utmärkt över hela Gasteinerdalen och är billiga.

Läs mer: www.gastein.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande