1 av 5: Hitta bortom turistträngseln
Den kända ostmarknaden i Alkmaar.
2 av 5: Den kända ostmarknaden i Alkmaar. Foto: SHUTTERSTOCK
Alla deltagare på Goudas ostmarknad klär sig traditionellt.
3 av 5: Alla deltagare på Goudas ostmarknad klär sig traditionellt. Foto: Johan Öberg
Flera populära sorter kryddas med kummin.
4 av 5: Flera populära sorter kryddas med kummin. Foto: Johan Öberg
Nederländerna gör massor av olika sorters ost, och varje stad har minst en välsorterad ostaffär där man kan provsmaka innan man köper.
5 av 5: Nederländerna gör massor av olika sorters ost, och varje stad har minst en välsorterad ostaffär där man kan provsmaka innan man köper. Foto: Johan Öberg

Fyra städer i Nederländerna kända för sina ostar

Runda nederländska ostar skyddade av ett tjockt lager rött vax är en klassiker på svenska julbord. Och ostar som gouda och edamer är omtyckta storsäljare i Sverige. Båda två har namn efter städer där besökare kan gå på traditionella ostmarknader.

Gouda är en stad med 70 000 invånare som känns långt mindre när man rör sig i stadens centrum med dess fina kanalnät, smala gator och pittoreska hus från medeltiden och framåt. Gouda – som uttalas ”sjauvda” – är berömt för sin ost, en vara så viktig att staden en gång var nära att hamna i krig med grannstaden Schoonhoven om kontrollen av osthandeln. 

Även om Gouda har gett namn åt en världsberömd ost har det aldrig tillverkats ost i staden, och det har det inte i Schoonhoven eller Nederländernas andra kända oststäder heller. Ostproduktionen skedde traditionellt på gårdarna i trakten och sedan fraktades de tunga ostarna på kanalerna till de marknader som gjorde städerna till ostspecialister. 

Konflikten blev känd som ostkriget

1535 fick Schoonhoven rättigheter att ordna ostmarknad av den tysk-romerske kejsaren Karl V. I Gouda, där osthandeln redan var viktig, protesterade köpmännen och det var krig i luften – i folkmun är konflikten känd som ostkriget. Men efter två domstolsutslag där uppstickaren miste sina ostmarknadsrättigheter gav Schoonhoven till slut upp och Gouda var åter ensam herre på osttäppan utan att några skott hade avlossats.

– Mmm, den här osten är perfekt, säger Kees Ambagtsheer, klädd i vit rock, efter att ha kört ner sitt runda specialverktyg mitt i goudaosten och dragit ut en bit av ostens kärna som han nu sniffar på.

Så börjar han köpslå om priset med bonden som har producerat osten – raska ramsor kompletterade med handgester som bara de invigda hänger med på. När de har kommit överens om priset för just detta lass med ost bekräftas det med ett handslag, och flinka hjälpredor lastar sedan ostarna på hästkärran som körs till våghuset där vikten kontrolleras.

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Amsterdam 

Med hjälp av ett specialverktyg kan man få ut en bit av ostens kärna för att kontrollera smak och doft. Foto: Johan Öberg

Varje torsdag under sommaren hålls en traditionell ostmarknad framför Goudas sagoslottslika stadshus från 1400-talet. Marknaden går än i dag till som den har gjort i många hundra år, och åskådarna får vara med mitt bland travarna av äkta 12-kilosostar som täcker torget. Men allt är numera ett skådespel – om än väldigt välgjort. Nederländernas bästsäljande ostar tillverkas precis som ostarna i Sverige av stora mejerifabriker, och köpslåendet om priserna sker på sin höjd via datorer.

Unika vackra glasmålningar i Sint Janskerk

Strax intill torget med ostmarknaden ligger Johannes Döparens kyrka, Sint Janskerk. Den har lite märkliga proportioner, då den är hela 123 meter lång men utan mäktigt torn – allt för att marken under den inte ska sjunka. Det mesta av Nederländernas bördiga jordar är ju gammal havsbotten. Sint Janskerk är berömd för sina unika flerhundraåriga fönster med vackra glasmålningar. Ett är dock mycket nyare - det sattes upp 2016 för att fira 500-årsjubileet av munken Erasmus skrift ”Novum instrumentum”. Humanisten Erasmus – som har fått ge namn åt EU:s internationella studentprogram som gett så många möjlighet att studera utomlands - växte upp i Gouda, men föddes i Rotterdam där den mäktiga harpliknande bron över floden Maas bär hans namn. Båda städerna ser gärna sig själva som Erasmus stad, men kampen om den äran är långt mindre hetsig än den om osten en gång i tiden.

MER OM NEDERLÄNDSK OST

Utöver klassikerna gouda och edam (missa inte de smakrika gammelostvarianterna) görs en rad andra goda ostar i Nederländerna. Maasdammer och leerdammer har båda en nötig smak och många stora hål. Boerenkaas är en mer småskalig ost där det ställs krav på vilken gård mjölken kommer från. Getost finns både som mjuk färsk eller halvhård lagrad - se upp med doften om den ska med på flyget! Rökt ost är vanligt och passande nog formad till en tjock korv. Ost med kummin eller nejlikor är också vanligt i Nederländerna. 

LÄS MER: Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen 

4 NEDERLÄNDSKA STÄDER KÄNDA FÖR SINA OSTAR

1. Gouda 

60 procent av all nederländsk ost görs i trakten runt Gouda, vars ostmarknad hålls på torsdagar mellan 10 och 13 från början av april till slutet av augusti. Den hålls framför rådhuset på Markttorget mitt i staden - härligt inramad av flerhundraåriga tegelhus. Skådespelet är ambitiöst med massor av 12-kilos goudaostar och alla deltagare klädda i traditionella dräkter. Dessutom medverkar flera hästdragna vagnar som transporterar all ost. Missa inte att smaka på riktigt vällagrad gouda i något salustånd. Ostens smak drar till slut åt parmesanhållet – långt från vanlig goudas milda smak och doft.

SE & GÖRA

Centrala Gouda är perfekt för flanerande längs kanaler och i supersmala gränder. Sint Janskerks mäktiga glasmålningar är sevärda, liksom det anrika stadshuset där lokalbor gärna gifter sig. Blir man sötsugen kan man bege sig till Van Den Berg och handla nederländska sirapsvåfflor. Vill man kan man få göra en alldeles själv. Den som någon gång har flugit med KLM vet hur sirapsvåfflorna smakar – KLM:s görs av just den här firman. Men här säljs också en helt unik sirapslikör – mums! Med sitt centrala läge är staden perfekt som lugn bas för några dagars upptäcktsfärd i landet. Utrecht är en pulserande studentstad, och Rotterdam är främst känt för sin moderna arkitektur (då centrum förstördes helt under andra världskriget) och för sitt livliga nattliv.

Van den Berg 

De godaste sirapsvåfflorna finns här.

Adress: Lange Groenendaal 32, vd-berg.nl

RESA HIT: GOUDA

Gouda ligger ungefär halvvägs mellan Rotterdam och Utrecht. Från flygplatsen Schiphol tar tågresan via Rotterdam Central cirka en timme.

Idylliska Gouda. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Edam

Edams ostmarknad hålls på torget Jan Nieuwenhuizen plein på onsdagar 10.30–12.30 från början av juni till näst sista veckan i augusti. En lördag i mitten av augusti ordnas dessutom en kvällsmarknad 19-21. Här är det så klart edamerostar som gäller, och marknadsostarna anländer faktiskt med båt på en kanal ett kvarter från torget. Båtfärden ackompanjeras av en orkester. Ett plus för den med trötta ben är att man kan sitta och titta på skådespelet, där ostarna bärs runt på de typiska ostslädarna, köpslåendet sker med handklapp och alla sålda ostar förs till våghuset för kontroll. I arkiven kan man läsa att man bara under 1649 i Edam sålde 250 000 ostar på detta sätt. I dag görs cirka 27 miljoner edamerostar per år.

SE & GÖRA

Edam är mer en stor by än en stad, och det är härligt att bara flanera runt bland de vackra 1700-talshusen. I närliggande Enkhuizen och Hoorn (där många sjökaptener har levt – staden har gett namn till Sydamerikas sydspets Kap Horn) finns det segelturer på IJselmeer, den havsvik som nu är ett konstgjort innanhav, skyddat från Nordsjön av en mäktig vall med en motorväg på toppen. Hoorn har dessutom sin egen variant av ostmarknad på torsdagar mellan 13 och 16 från mitten av juni till slutet av augusti. Här är det beemsterost som gäller. Det är också nära till fiskebyn Volendam vid IJselmeer. Här går man så klart på fiskrestaurang, och så kan man kika in i ateljéer och gallerier då orten sedan länge lockar många konstnärer.

RESA HIT: EDAM

Edam ligger strax norr om Amsterdam, och med tåg från Schiphol tar det en timme

Ostaffär i Edam. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Alkmaar

Alkmaars ostmarknad är världens största och den mest berömda i Nederländerna, så den drar massor av besökare. Alla deltagare har traditionella kläder, och de 30 000 kilona alldeles äkta goudaostar bärs runt på speciella slädar av marknadens kaasdragers. Köpslåendet går till som det beskrivs i huvudartikeln – ett fascinerande skådespel (för precis som de flesta andra holländska ostmarknaderna är det bara ett skådespel, ingen ost säljs och köps på riktigt). Här får man inte mingla och interagera med skådespelet som man får i Gouda, utan besökare tittar på bakom en enkel avspärrning. Den som vill kan få väga sig själv på de stora ostvågarna.

Ostmarknaden hålls på Waagplein varje fredag från sista veckan i mars till slutet av september. Dessutom ordnas ostmarknader kvällstid en rad tisdagar i maj, juni, juli och augusti. Fredagsmarknaderna pågår 10-13, tisdagarnas kvällsmarknader 19–21.

SE & GÖRA

Centrala Alkmaar är väldigt mysigt – en typisk välbevarad nederländsk småstad med många kanaler och typiska tegelhus. I centrum finns gott om skojiga design- och modebutiker och ett härligt kaféliv. I våghuset där ostarna vägs hyser andra och tredje våningen ett ostmuseum. Alkmaar har dessutom ett utmärkt ölmuseum, med chans att smaka gyllengula drycker från den snabbväxande floran av nederländska småbryggerier och – lite mer udda – ett Beatlesmuseum. 

Het Kaasmuseum

Adress: Wagplein 2, kaasmuseum.nl

National biermuseum de Boom

Adress: Houttil 1, biermuseum.nl

Het Beatlesmuseum

Adress: Pettemerstraat 12A, beatlesmuseum.nl

RESA HIT: ALKMAAR

Alkmaar ligger i Nordholland och nås enkelt med tåg på knappt 50 minuter från Schipholflygplatsen.

Centrala Alkmaar är väldigt mysigt – en typisk välbevarad nederländsk småstad med många kanaler och typiska tegelhus. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Woerden 

Har du läst så här långt vet du att dagens nederländska ostmarknader inte längre är på riktigt utan ett kul, verklighetstroget skådespel för besökare. Men det finns faktiskt en ostmarknad som både är en uppvisning och alldeles på riktigt: den i Woerden, mitt emellan Amsterdam och Rotterdam i södra Nederländerna. Marknaden hålls på Kerkplein på lördagar mellan 11 och 13 från slutet av april till mitten av augusti. Marknaden har funnits i drygt 100 år, och numera anländer osten med traktor då bönderna tar sin boerenkaas till torget för att säljas. Mest speciellt är den första marknaden i juni. då alla som jobbar med marknaden klär sig i traditionella kläder och man främst säljer första gräset-ostar, gjorda på mjölk från djur som bara hunnit beta vårens färskaste, saftigaste gräs.

Woerdens ostmarknad är en turistattraktion. Foto: JOHAN ÖBERG / JOHAN ÖBERG

SE & GÖRA

Det är nära till det mesta från Woerden, speciellt den charmiga universitetsstaden Utrecht. Men den betydligt mindre och faktiskt ännu charmigare universitetsstaden Leiden är också bara en kort resa bort. I Leiden föddes och verkade länge den stora 1600-talsmålaren Rembrandt. I Woerden kan man besöka Molen de Windhond, en mäktig, typiskt nederländsk väderkvarn som fungerar fint än i dag och där man kan köpa många olika sorters kvarnmalet mjöl. Stadsmuseet, inhyst i ett vackert gammalt tegelhus från 1500-talet med röda fönsterluckor, är också värt ett besök.

Molen de Windhond

Adress: Wilhelminaweg 1, molendewindhond.nl

Stadsmuseum Woerden

Adress: Kerkplein 6, stadsmuseumwoerden.nl

RESA HIT: WOERDEN

Tåg från Schipholflygplatsen med byte vid Amsterdam Bijlmer Arena tar cirka 45 minuter.

 

LÄS MER: Den Bosch - medeltida charm i Nederländerna 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande