Det låter kanske lite tokigt. Men på visa sträckor inom Europa är tåget inte bara ett mer miljövänligt resealternativ, utan också ett snabbare.
Vill du ta dig till Paris från London så kanske den första tanken landar på flyget. Men om du vill dit på snabbast möjliga vis är det faktiskt tåget som gäller – även om det inte är en chockerande stor skillnad.
Har du bestämt dig för att lämna Barcelona (varför gör man egentligen något så dumt?) och siktat in dig på Toulouse i södra Frankrike (okej, det är inte så illa det heller), bör du blicka på tågtabellen snarare än mot flygplatsen.
1 AV 3
Det låter kanske lite tokigt. Men på visa sträckor inom Europa är tåget inte bara ett mer miljövänligt resealternativ, utan också ett snabbare.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Vill du ta dig till Paris från London så kanske den första tanken landar på flyget. Men om du vill dit på snabbast möjliga vis är det faktiskt tåget som gäller – även om det inte är en chockerande stor skillnad.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Har du bestämt dig för att lämna Barcelona (varför gör man egentligen något så dumt?) och siktat in dig på Toulouse i södra Frankrike (okej, det är inte så illa det heller), bör du blicka på tågtabellen snarare än mot flygplatsen.
Foto: SHUTTERSTOCK

När tåget är snabbare än flyget – nio resor i Europa

Tåget är snabbare än flyget. Ja, det är faktiskt sant. I alla fall på vissa sträckor inom Europa. 

Här är nio tågresor som både kan vara tidsbesparande och gynna miljön.

Anna Wahlgren

1. London till Paris 

London - Paris är en av de mest trafikerade sträckorna i Europa och många resenärer väljer flyget. Vid en resa mellan de båda huvudstäderna är dock höghastighetståget ett utmärkt alternativ. Euro Star snabbtåg tar ett par timmar från London St Pancras till Paris Gare du Nord. Med flyg blir den totala restiden tio minuter längre. 

Flygtid: 2 timmar 25 minuter. Tågtid: 2 timmar 16 minuter. Tidsbesparing: 9 minuter. 

Sparad koldioxid: 106,3 kilo. Sparad energi: 37,5 liter bränsle (bensin eller diesel). 

2. Bryssel till London 

Bryssel - London är en vältrafikerad rutt med tusentals resenärer varje vecka. En tågresa mellan den belgiska och den brittiska huvudstaden tar vanligtvis inte mer än ett par timmar. Euro Star-tåg kör dagligen. Med flyg är den totala restiden, inklusive transfer och väntetider på flygplatserna, nästan den dubbla. 

Flygtid: 4 timmar 9 minuter. Tågtid: 2 timmar 1 minuter. Tidsbesparing: 2 timmar 8 minuter. 

Sparad koldioxid: 111,6 kilo. Sparad energi: 40 liter bränsle (bensin eller diesel).

När du sitter där i Bryssel och bestämt dig för att festa till det med en weekend i London, då är det tåget som gäller. Det går nämligen mer än dubbelt så fort. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Manchester till Edinburgh 

Sträckan Manchester - Edinburgh tar drygt tre timmar med tåg, den som väljer att flyga måste lägga på ytterligare 20 minuter. Det är dessutom en vacker tågsträcka genom engelsk landsbygd. 

Flygtid: 3 timmar 28 minuter. Tågtid: 3 timmar 7 minuter. Tidsbesparing: 21 minuter. 

Sparad koldioxid: 94,3 kilo. Sparad energi: 37,4 liter bränsle (bensin eller diesel). 

LÄS MER: Här är Sveriges 12 vackraste tågresor

4. Marseille till Lyon 

Marseille och Lyon är, näst efter Paris, Frankrikes andra respektive tredje största stad. De ligger cirka 30 mil från varandra. Med höghastighetståg tar det under två timmar att resa mellan städerna. Ska man flyga däremot måste man lägga på minst en timme, inklusive transfer och väntetid på flygplatserna. 

Flygtid: 3 timmar 10 minuter. Tågtid: 1 timmar 43 minuter. Tidsbesparing: 1 timmar 27 minuter. 

Sparad koldioxid: 121,1 kilo. Sparad energi: 43,7 liter bränsle (bensin eller diesel).

5. München till Frankfurt 

München är Bayerns huvudort och Tysklands tredje största stad, och kanske mest känd för sin Oktoberfest, världens största ölfestival som hålls varje höst. Frankfurt är ett av Europas finansiella centrum. Mellan de båda tyska metropolerna tar sig dagligen åtskilliga resenärer, det tar tre och en halv timmar att flyga och drygt tre timmar att åka tåg mellan de tyska städerna. 

Flygtid: 3 timmar 30 minuter. Tågtid: 3 timmar 9 minuter. Tidsbesparing: 21 minuter. 

Sparad koldioxid: 102,8 kilo. Sparad energi: 42,6 liter bränsle (bensin eller diesel). 

6. München till Wien 

Mellan München, i Tyskland, och Wien, i Österrike, finns det många dagliga förbindelser med såväl flyg som tåg. Med ett ICE- eller Railjet-tåg tar resan i snitt fyra timmar. Flygresenärer behöver däremot ytterligare någon kvart för att ta sig till destinationen. 

Flygtid: 4 timmar 15 minuter. Tågtid: 4 timmar. Tidsbesparing: 15 minuter. 

Sparad koldioxid: 122,9 kilo. Sparad energi: 49,1 liter bränsle (bensin eller diesel). 

LÄS MER: 18-åringar får gratis tågluff i Europa 

7. Barcelona till Toulouse 

Mellan Barcelona i nordöstra Spanien till Toulouse i södra Frankrike breder bergskedjan Pyrenéerna ut sig. Tack vare ett samarbete mellan den spanska och franska motsvarigheten till SJ - RENFE och SNCF - tar det endast drygt tre timmar att åka snabbtåg mellan städerna. Den som väljer flyget måste lägga på en timme i restid. 

Flygtid: 4 timmar 20 minuter. Tågtid: 3 timmar 13 minuter. Tidsbesparing: 1 timmar 7 minuter. 

Sparad koldioxid: 101 kilo. Sparad energi: 39,4 liter bränsle (bensin eller diesel). 

8.Madrid till Malaga 

Snabbtåg från den spanska huvudstaden Madrid till hamnstaden Malaga tar knappa två och en halv timmar. Att flyga tar drygt tre, om man räknar med väntetid tid runt själva flygresan. Här kan man alltså spara restid, och på köpet uppleva landskapet utanför tågfönstret. 

Flygtid: 3 timmar 7 minuter. Tågtid: 2 timmar 20 minuter. Tidsbesparing: 47 minuter. 

Sparad koldioxid: 87,3 kilo. Sparad energi: 30,2 liter bränsle (bensin eller diesel).

Flygtiden mellan Amsterdam och Bryssel är 3 timmar 30 minuter. Och med tåget? Mycket snabbare än så. Foto: SHUTTERSTOCK

9.Amsterdam till Bryssel 

Mellan Amsterdam och Bryssel är det bara cirka 17 mil. En tågresa tar knappt ett par timmar. Att flyga mellan den nederländska och den belgiska huvudstaden är mer tidskrävande - tre och en halv timme. 

Flygtid: 3 timmar 30 minuter. Tågtid: 1 timmar 51 minuter. Tidsbesparing: 1 timmar 39 minuter. 

Sparad koldioxid: 78,9 kilo. Sparad energi: 31,8 liter bränsle (bensin eller diesel). 

Så gjordes undersökningen: resesöksajten Go Euro har tillsammans med Ecopassenger (en nätbaserad kalkylatortjänst som räknar ut bland annat energiförbrukning och koldioxidutsläpp för olika distanser) jämfört tågresors inverkan på miljön med motsvarande flygsträckas miljöpåverkan. De har jämfört genomsnittlig lastfaktor, genomsnittlig passagerarkapacitet, koldioxidförbrukning samt energiförbrukning för varje rutt. Undersökningen gjordes i april 2017, det kan alltså förekomma ändringar i tider på grund av att nya bolag kör rutten och att det till exempel har tillkommit nya höghastighetståg. Läs mer på: www.goeuro.se, www.ecopassenger.org.

LÄS MER: Transsibiriska järnvägen kan ändras – här är nya rutten