Privat strand. Hotell Sveti Stefan har en egen strand för gästerna. Men de som bor i exklusiva Villa 118 har förstås sin egen pool.
Privat strand. Hotell Sveti Stefan har en egen strand för gästerna. Men de som bor i exklusiva Villa 118 har förstås sin egen pool. Foto: ELISABET

MONTENEGRO: Sveti Stefan är ett enda hotell

SVETI STEFAN, Montenegro. Här sitter man på muggen och stirrar in i det brunmurriga kaklet.
Hipp retrodesign eller gamla sjuttiotalsplattor?
I det här fallet är det det senare.

Det är inte så lätt att veta på före detta (och blivande?) jetsethotellet Sveti Stefan. Hotellet är delvis renoverat, vartannat rum är sprillans nytt, vartannat har kvar sin sjaviga inredning från Titos tid. Mitt rum tillhör de senare, det skvallrar sprickor och skavanker i väggar och golv om. På andra ställen kan det vara svårare att avgöra. Vilket årtusende kommer frisersalongens orange plaststolar ifrån? Sveti Stefan strax söder om Budva vid Montenegros kust är en ö som förvandlats till hotell. Husen i den gamla fiskebyn med anor från 1400-talet har blivit hotellrum och sviter.

Piratfäste

Ön har en skiftande historia. Här hade varit piratfäste och domstol innan den fick agera fängelse under andra världskriget. Under 1950-talet tänkte Tito göra om Sveti Stefan till konstnärskoloni, men i stället blev hela ön hotell år 1960. Det tar några dagar att lära sig hitta hem. Mitt eget rum ligger i en gränd strax nedanför kyrkan. Utanför många dörrar står plaststolar där man kan sitta i skuggan och känna sig som en fiskarhustru som tar en paus från hushållssysslorna. Hotellet blev snabbt populärt bland 60-talets jetset. Här kunde man gömma sig undan omvärlden. De rikaste och mest kända såg till att få rumsnyckeln med nummer 118. Villa 118 var och är Sveti Stefans mest exklusiva. Här har man ett helt hus för sig själv. I köket på nedervåningen stod Sophia Loren och lagade carbonara när restaurangens pasta inte var god nog. Andra som bott i Villa 118 eller någon av de lyxigare sviterna är drottning Elizabeth, Liz Taylor och Richard Burton (ständigt grälande), Kirk Douglas, Doris Day, Sydney Poitier och Willy Brandt. Bland mer nutida kändisar som besökt Sveti Stefan finns vår egen Ingemar Stenmark, Jeremy Irons och Claudia Schiffer.

1 500 euro per natt

Villa 118 hörde självklart till det första som renoverades när Sveti Stefan återigen skulle uppgraderas till ett gömställe för det internationella jetsetet. Här är varken äkta sjuttiotal eller sjuttiotalsretro. Om man bortser från en hiskelig tavla över öppna spisen är hela huset förhållandevis smakfullt inrett. Och dyrt. Här saknas varken bubbelbad eller bastu. Egen trädgård med pool får man också. Priset är därefter. Närmare bestämt 1 500 euro (cirka 14 000 kronor) per natt. Men till det priset får man bo så många som man kan klämma in i huset. Och det kan bli några stycken om man tar med sig liggunderlag och sovsäckar. Antalet badrum är tre så minst 15 kan man nog vara...

FAKTA

Sveti Stefan
Pris: Dubbelrum1 600 - 2400 kronor/natt inklusive frukost.
Svit 1650-2150.
Villa 118 kostar 14000 kronor/natt.

Apollo har resor till hotellet.
En vecka kostar från 6 148 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande