SVETI STEFAN är ett av de charmigaste resmålen i nya charterlandet.
SVETI STEFAN är ett av de charmigaste resmålen i nya charterlandet. Foto: ELISABET

MONTENEGRO: Det nya lågprislandet

Framgångarna i Kroatien har fått researrangörerna att blicka söderut.
Montenegro är billigare än Kroatien och har fler sandstränder.
Eller... snarare grusstränder. Man hittar inte någon fin timglassand här.

Montenegro har åtta mil kust varav tre mil är strand, så det finns många vikar att välja bland. Hit reser Apollo och Ving i sommar. Apollo satsar mest och flyger till Tivat på montenegrinska kusten. Det betyder att bussresan till hotellen blir flera timmar kortare än den blir för Vings och Always resenärer som landar i Dubrovnik i Kroatien. Montenegro är tänkt att bli ett lågprisalternativ till Kroatien. En viktig grupp resenärer väntas också bli de många serber som bor i Sverige och av politiska skäl inte gärna åker till Kroatien utan hellre "hem" till Montenegro. Prisnivån är lägre än i Kroatien, men man får heller inte lika mycket för pengarna. Här är det regel att hotellen har kvar sin storblommiga sjuttiotalsinredning, renoveringarna har varit sparsamma..

BUDVA

När man går längs strandpromenaden i Budva känner man sig förflyttad några decennier tillbaka i tiden. Det är mycket billigt tingeltangel. Men inte bara det. Gamla stan i Budva är charmig och genuin och kan mäta sig med Kroatiens gamla kuststäder. Jag promenerar längs de blankslitna gränderna och tittar in i några av de många små butikerna. Till Budva reser gärna medlemmar ur den serbiska överklassen och butiksutbudet är därefter. Affär efter affär med dyra italienska kläder och skor. I kyrkan pågår ett dop. Jag kikar in genom den öppna dörren. Dopgästerna är inte så många. Några fler kommer, de gör korstecken och kysser kyrkans dörrpost innan de stiger in. Torget utanför kyrkan är ett av få som inte har en enda uteservering. Annars finns det gott om ställen att stilla törst och hunger på innanför stadsmuren. När jag går upp på muren och promenerar runt stan ser jag att det bor ganska många människor i de gamla husen. I de gröna trädgårdarna växer oliver, apelsiner, granatäpplen och mycket mer. Hela stan är inte så gammal som den ser ut. Mycket av den förstördes under en stor jordbävning som raserade flera städer längs kusten 1979. Men man har byggt upp Budva igen, sten för sten.

BECICI

Två kilometer söder om Budva ligger stranden Becici. Stranden påstås vara en av Europas vackraste och ingen guide glömmer att berätta att den har utsetts till vackrast i Europa - år 1936. I dag är det svårt att förstå. Det är en ganska ordinär strand med det vanliga utbudet av vattensporter och serveringar. Här finns också en vattenskidanläggning som är som en skidlift i vattnet. Haka fast och åk i väg! En sån har jag tidigare bara sett på Skara Sommarland. Och det är inte bara den som påminner om Bert Karlssons skapelse. Här är folkligt, billigt - och lite luggslitet. Som i Skara ungefär, fast varmare.

SVETI STEFAN

Sveti Stefan, ytterligare några kilometer söderut, är ett helt unikt hotell. Från början en fiskeby på en ö, numera omgjort till hotell i sin helhet. Man bor i byns månghundraåriga stenhus. En gång i tiden var detta ett riktigt jetsetställe med idel kungligheter och Hollywoodstjärnor bland gästerna. Sophia Loren, Kirk Douglas och drottning Elizabeth är bara några av de kändisar som bott här. Helst i exklusiva Villa 118, som nu är tiptop-renoverad och går lös på 14 000 kronor per natt. Apollo har resor hit, men man lär få ett annat rumsnummer.

PETROVAC

Petrovac, knappt två mil längre söderut känns mer genuint. Även här slog jordbävningen till 1979 så stan är inte så gammal som den ser ut men den stillsamma huvudgatan som sträcker sig längs stranden ger ändå en känsla av riktig by. Fiskebåtarna vid kajen skvallrar också om att man inte lever av turister allena här. Den vanliga turistkommersen finns förstås också. Längs huvudgatan är det gott om restauranger och av gamla tanter. I små stånd kan man köpa både hemstickade tröjor med landskapsmotiv och kopierade dataspel. Stranden är här liksom överallt grovkornig och stenig. Den är inte riktigt värd att stanna en hel vecka på, så passa på att se lite av Montenegros inre också.

CETINJE

Den gamla huvudstaden Cetinje ligger inte långt bort. Här levde Montenegros sista kung Nikola Petrovic tills han avsattes och gick i exil 1918. Hans sonson Nikola II bor i Paris, där han arbetar som arkitekt. Han har inga pretentioner på att bli kung, men är ibland här och anordnar festivaler och konstutställningar. Kungafamiljens slott ser inte mycket ut för världen. Där är numera museum där mycket av kungafamiljens inredning fortfarande finns kvar. Stan är en sömnig liten idyll som blivit en tillflyktsort för konstnärer från hela Montenegro.

KOTOR

Från Cetinje ringlar sig vägen i hårnålskurvor ner till Kotor, Kotorbuktens största stad med ett brokigt förflutet. Här har de flesta härskat: fenicier, turkar, fransmän. Österrike-Ungern har lämnat mest spår efter sig. Under deras tid byggdes vägar och hus, och det blev ordning och reda i all bokföring. I dag är Kotor hamn- och universitetsstad. På de många torgen kryllar det av uteserveringar. Sommartid är det rent av rejvfester på ett av dem, Trg Bratstva. När vi är där hör vi bara popmusik från Kafé Scorpio. Mitt på torget ligger den ortodoxa kyrkan Sveti Luka, där prästen Milenko Jekic står i dörren och tar emot besökare. Kotors största torg heter Trg Od Oruzja - Vapentorget. Här är ofta konserter på somrarna. Själv sätter jag mig på en av serveringarna och beställer en Niksicko, landets populäraste öl.

FAKTA

Resmål/ Montenegro
Allmänt: Montenegro är den mindre av de två delarna av unionen Serbien och Montenegro med drygt 660 000 invånare.
60 procent är montenegriner, 15 procent vardera serber och albaner.
Unionen har varsin premiärminister och regering men gemensamma försvars- och utrikesdepartement.
Huvudstad är Podgorica (170 000 invånare).
Språket är serbiska som skrivs med latinska eller kytrilliska bokstäver.

Resa dit: Charter en vecka med del i dubbelrum från 3 148 kronor (Apollo i juni).

Pass och visum: Inget visum krävs för svenska medborgare.

Valuta: Montenegro har övergett den serbiska dinaren och använder euro trots att man inte är med i EU.
1 euro = 9:25 kronor.
100 kronor = 10:80 euro.

Prisnivå: En bra bit under svensk nivå, speciellt på restaurang.

Kreditkort: Fungerar för det mesta på större restauranger och affärer.

Bankomater: Finns i Budva.

Mobiltelefon: Inga problem.

Elektricitet: Likadana elurtag som i Sverige.

Tid: Som i Sverige.

Bo: Dubbelrum på mellanklasshotell cirka 650 kronor.
Privatrum cirka 150 kronor/person och natt beroende på standard.

Äta: Tvårätters middag med vin från 90 kronor.
Enklare lunchrätt från 30 kronor.

Öl: Cirka 12 kronor för en halvliter.

Shopping: Inte mycket att skriva hem om.
Billiga kopior av cd och dataspel, med tvivelaktig kvalitet.
Vin, till exempel Vranac, där årgångarna 2000 och 2001 ska vara bra, cirka 30 kronor.
Man får ta in max två liter.
Stickade tröjor från Serbien cirka 800 kronor oprutat.

Resa runt: Minibuss Budva-Sveti Stefan 10 kronor.
Taxi samma sträcka 100 kronor.
Hyrbil från 350 kronor/dag.

Information: www.
visit-montenegro.
com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande