Montenegro – uppstickaren som utmanar charterklassikerna

Billigare, charmigare och mer imponerande. Det lilla landet Montenegro utmanar grannen Kroatien med en mäktig kust och en genuin känsla.

Läs om sju tips i Montenegro du inte får missa – från badorten Budva och tidigare huvudstaden Cetinje till gott vin, prisvärd lyx och vacker natur.

Staden Virpazar är omgiven av vatten och berg. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Guide till Montenegro

Jag sitter storögd i en taxi som rusar fram längs en väg som tycks hänga utanpå bergsidan. Utsikterna är häpnadsväckande. Ett storslaget bergslandskap vandrar ända fram till havet och mellan de lummigt gröna branterna långt där nere ormar sig små kurviga stränder.

– Sådana här berg har inte våra grannländer, säger taxichauffören med illa dold stolthet.

Nej, just det. Årets charternyhet Montenegro ligger som en pusselbit mellan Kroatien och Albanien och har den avgjort mest dramatiska kusten längs Adriatiska havet. Montenegro är dessutom billigare än sin mer etablerade granne Kroatien och mindre exploaterad. Även om Montenegro försöker ändra på detta så snabbt det går. Många hotell byggs just nu kring Budva, den största badorten i Montenegro.

Vid samhället Durmani svänger taxin inåt land trots att de tusen meter höga kustbergen ser helt omöjliga ut att ta sig över. Men den relativt nya Sozinatunneln gör färden enkel. På 20 minuter har vi passerat rakt genom bergskedjan och på andra sidan öppnar sig en annan slags värld, en värld av vatten och vin.

Vi kör nu in i vinodlarregionen som omsluter den enorma Skadarsjön, Balkanregionens största insjö. Den lilla staden Virpazar ligger nästan ute i sjön, omgiven av en mosaik av våtmarker och vattenvägar. Sjön krymper och utvidgas med 150 kvadratkilometer beroende på årstid. Allt kring Virpazar verkar halvsjunket och inbäddat i intensiv grönska. Två fotbollsmål står ute i ett träsk med vassruggar. Konformade bergstoppar grupperar sig runt staden på landsidan och gör trakten bländande vacker.

Från Virpazar promenerar jag bort till vingården Cermeniza. Vingården är så liten att den inte ens har en vägskylt borta i Virpazar, vilket andra större gårdar fått.

- Hjärtligt välkommen hit!

Jag tas emot av Nemanja Durisic, som är i 25-årsåldern och sonson i den familj som äger Cermeniza. Han berättar att trakten runt Virpazar har smeknamnet Kalifornien i Montenegro. Solen, vattnet och den otroliga bördigheten är anledningen.

- Området räknas också som Montenegros historiska vagga, förklarar Nemanja. Det är ifrån denna trakt ursprunget till vår nation kommer.

Familjen Durisic och Cermeniza är en minimal vinproducent. Endast 7-8 tunnor, eller 2 000 liter vin, produceras varje år. Deras vin har 2013 blivit prisbelönt som Montenegros allra bästa. En tunna behåller familjen för egen konsumtion. Resten dricker gästerna på vingården upp. Inget alls säljs på marknaden. Varför inte göra mer vin, tjäna pengar?

- Farfar säger bestämt nej. Skulle vi utöka vore vi tvungna att kompromissa med kvaliteten.

Vinet man framställer är förstås en Vranac, en av världens äldsta vindruvor och något av en nationalklenod för Montenegro.

Farfar Marko och Nemanja bjuder på gårdens vin och det har verkligen en underbar fyllighet påminner om betydligt mer kända italienska viner. Cermeniza gör också god Rakije, den montegrinska motsvarigheten till grappa.

Gårdens hotell sköts med samma kompromisslösa inställning som vinet. Alla husen är murade på traditionellt sätt med stenar som slipats för hand för att passa varandra.

Samma tänkande gäller också maten till gästerna. Det skulle vara enklast att köpa grönsaker på marknaden, men all odlad mat hämtas i stället från den egna trädgården.

- Säger vi att maten är lokalt odlad utan kemikalier, så ska vi veta det helt säkert. Då är man ärlig, säger Marko.

Jag vandrar åter till Virpazar, där ett litet tåg går tillbaka till kusten genom en annan bergstunnel, ett tåg som vinkas adjö av stinsar med skärmmössor och plöjer fram genom snår av skummande sommarblomster.

Besöket på Cermeniza säger ganska mycket om Montenegro. Det känns inte som om landet riktigt hunnit anpassa sig till en samtida europeisk standard, vare sig i tänkande eller i levnadssätt.

Montenegro är fattigt och bussarna här går inte alltid i tid, men du möter ständigt människor som vill dig väl i själ och hjärta. Inte alla förstås, men förvånansvärt många. Det är ett omodernt förhållningssätt i dagens Europa som man mår bra av att uppleva.

Bläddra vidare för 7 måsten du inte vill missa i Montenegro!


Kotor ser ut som en dramatisk blandning mellan Norge och Medelhavet. Foto: Anders Pihl

2. Kotor och Kotorbukten

Medelhavets djupaste fjord.

Kotorbukten är den mest dramatiska delen av Montenegros spektakulära kust. Här går havet in genom en slingrande dalgång som ser ut som en norsk praktfjord transporterad ner till Medelhavet. Palmerna och de ortodoxa kapellen längs bergsidorna är den största skillnaden.

Längs in i fjorden finns staden Kotor som har en världsarvlistad stadskärna som omsluts av en intakt stadsmur. Ovanför stadsmuren klättrar fler medeltida förvarsverk uppför nästan lodräta bergsidor vilket får staden att likna en filmkuliss. Kotor är en populär kryssningshamn tack vare att den djupa fjorden tillåter stora fartyg att ankra. Missa inte Kotors strandpromenad som åtföljs av små sandstränder och barer nära vattnet.

Hitta hit: Cirka två mil från Budva och bara fem kilometer från flygplatsen i Tivat.


Persat är en litenstad med massor av historiska byggnader. Foto: ADOBE STOCK

3. Perast

Bästa läget i Kotorbukten.

Bara tio minuter med bil från Kotor ligger staden Perast. Staden har fantastiska vyer ut mot sundet där Kotorbuktens yttre och inre delar möts. Trots att staden är blygsamt liten kryllar den av historiska byggnader, bland annat finns 16 kyrkor och 14 renässanspalats. I byn intill kan man dessutom se resterna av en romersk villa med fint bevarade mosaikgolv.

Utanför Perast ligger de två små öarna S:t Georg (Sveti Djordje) och Our Lady of the Rocks (Gospa od Škrpjela). Båda öarna har var sin kyrka. St Georg är biskopens privata ö. Our Lady of the Rocks är desto mer populär för båtturbesök. Ön har skapats genom att troende människor i århundraden slängt stenar kring en liten klippa där en madonnabild från början fanns. Till slut fanns tillräckligt med land för att bygga öns kyrka och ön expanderar än i dag.

Hitta hit: Endast tio minuter med bil från Kotor. Our Lady of the Rocks nås med täta båtturer från Perast.


Gata i Cetinje, den historiska huvudstaden.

4. Cetinje

Tidlös charm i den tidigare huvudstaden.

Även om Podgorica i dag är Montenegros huvudstad har gamla huvudstaden Cetinje historiskt och kulturellt varit mer betydelsefull. Ett bevis är att den montenegrinske presidenten ännu har sitt säte här. Det finns seriösa planer på att i framtiden återge Cetinje statusen som riktig huvudstad. Till dess kan vi besökare njuta av en påtagligt charmig och behaglig småstad vars gator och torg är kantade med kaféer, uteserveringar och konstgallerier. Efter sin tid som världens minsta huvudstad 1878-1914 har Cetinje kvar många vackra konsulatbyggnader och i utkanten av staden finns Cetinje-klostret där munkar fortfarande lever och verkar.

Hitta hit: Hyrbil eller bussar från Budva (15 km) och huvudstaden Podgorica (22 km).


Lyxön Sveti Stefan kan besökas två gånger per dag. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Sveti Stefan

Provsmaka på livet på lyxön.

En liten ö ett par hundra meter ut i havet strax söder om Budva. Ön upptas helt av en by från 1400-talet med bland annat fyra kyrkor. Under kommunisttiden förflyttade man öns befolkning och gjorde om byn till ett lyxhotell där dåtidens kändisar hängde, till exempel Elizabeth Taylor, Sophia Loren och Ingemar Stenmark. I dag har den exklusiva lyxresortkedjan Aman tagit över hotellön och renoverat alla hus invändigt. Sveti Stefan går att besöka två gånger dagligen på guidade visningar. Övriga tider är ön reserverad för öns hotellgäster. Det duger annars gott att sätta sig på den utmärkta restaurangen Olive som har fina utsikter mot Sveti Stefan.

Hitta hit: Inom synhåll från Budva (6 km). Täta bussturer från Budva eller taxi.


Budvas stadskärna ser ut som ett Dubrovnik i miniatyr. Foto: Anders Pihl

6. Budva

Ett Dubrovnik i miniatyr.

Populäraste badorten längs montenegrinska rivieran heter Budva. Stadens historiska kärna ser ut som ett Dubrovnik i miniatyr. Budva har gott om stränder mitt inne i stan och ett brett utbud av restauranger, klubbar och kaféer. Ändå känns staden påtagligt lugn och familjevänlig. På många platser kring Budva undrar man vart alla bilar tagit vägen.

Strax utanför Budva ligger berömda stranden Jaz, där såväl Rolling Stones som Madonna haft konserter i vackra omgivningar. På en bergstopp tronar också klubben Top Hill som utsetts till världens bästa nattklubb. Här kan man dansa till fantastiska utsikter när morgonen gryr över Adriatiska havet. Dock endast öppen under juli-augusti.

Hitta hit: Huvudort på kusten, ca 18 km från den internationella flygplatsen i Tivat.


Skadarsjön är Balkans största sjö. Foto: ADOBE STOCK

7. Skadarsjön och vindistrikten

En värld av vatten, vin och vackra fåglar.

Skadarsjön är den största insjön i hela Balkan-regionen och delas mellan Montenegro och Albanien. Storleken varierar dramatiskt beroende på årstid. Längs sjöns stränder böljar en naturskön trakt med många små byar. Traktens vingårdar, som nämndes i inledningen, erbjuder ofta bra boende, inte sällan med pool, där mat och vin långt över genomsnittet ingår. Att göra en båttur på sjön är mycket populärt, liksom vandring och cykling. Fågelskådare har en högtidsstund i en av Europas mest artrika fågelmarker.

Hitta hit: Skadarsjön nås från kusten genom Sozina-tunneln eller med tåg till Virpazar från Bar. Även från huvudstaden Podgorica går det att nå sjön med buss, bil eller tåg.


Klostret i Ostrog är byggt i bergväggen. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Tararavinen, klostret i Ostrog och Njegosmausoleet

Missa inte Montenegros mäktiga inland.

Tararavinen är åtta mil lång och upptill 1 300 meter djup, vilket gör den till världens näst största ravin efter Grand Canyon i USA. Berömd är den 154 meter långa bro som gör ett språng över ravinen och Tarafloden. Forsränning genom ravinen är en höjdpunkt här. I den närliggande nationalparken Biogradska Gora finns den säregna glaciärsjön Biograd inbäddad i en 500 år gammal urskog.

Montenegros inland har förstås mer att bjuda på. I Ostrog finns ett märkligt kloster byggt direkt inne i en fördjupning av bergvägg medan Njegosmausoleet uppförd på en smal bergsrygg i nationalparken Lovcen har svårslagna utsikter över landets vildaste bergstrakter.

Hitta hit: Alla tre utflyktsmålen når man enklast med hyrbil och en bra karta eller på en arrangerad busstur från till exempel Budva.


RESFAKTA: MONTENEGRO

Resa hit: Tåg från Stockholm till huvudstaden Podgorica i Montenegro tar upp mot 47 timmar och innebär 5 byten, i bland annat Köpenhamn, Rödby (för färja), Hamburg, Wien och Belgrad. Övernattning i Hamburg. Från Köpenhamn blir resan cirka 5 timmar kortare.

Reguljärflyg med Norwegian, charter med Ving, TUI, Apollo och Solresor.

Bästa tiden: Typiskt Medelhavsklimat med mycket hög solfaktor vid kusten vår, sommar och höst. Regn och blåst under vintern.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Montenegrinska, ett slaviskt språk nära släkt med serbiska. Man använder både ett latinskt och ett kyrilliskt alfabet. Engelska talas mer eller mindre av alla utom den äldsta delen av befolkningen.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Ett av de billigaste länderna på Balkanhalvön. Även om priserna stiger markant på turistorter som Budva under säsong så ligger de en liten bit under Västeuropa och Kroatien.

Ta dig runt: Förutom hyrbil har alla orter vid kusten billiga bussförbindelser. Taxi är också prisvärt för kortare sträckor, men du måste komma överens med föraren om priset. Mellan vissa orter, som Bar och Virpazar, finns tåg vilket är billigare och snabbare än buss.

Bra att veta: På montenegrinska, det inhemska språket, heter landet Crna Gora. Crna Gora betyder svarta berget. Montenegro är den italienska översättningen av samma namn.

Läs mer: www.visit-montenegro.com, www.alltommontenegro.se, www.cermeniza.me


MISSA INTE: 7 måsten i heta grannlandet Albanien

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande