Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Montenegro – uppstickaren som utmanar charterklassikerna

Billigare, charmigare och mer imponerande. Det lilla landet Montenegro utmanar grannen Kroatien med en mäktig kust och en genuin känsla.

Läs om sju tips i Montenegro du inte får missa – från badorten Budva och tidigare huvudstaden Cetinje till gott vin, prisvärd lyx och vacker natur.

Staden Virpazar är omgiven av vatten och berg.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 8

1. Guide till Montenegro

Jag sitter storögd i en taxi som rusar fram längs en väg som tycks hänga utanpå bergsidan. Utsikterna är häpnadsväckande. Ett storslaget bergslandskap vandrar ända fram till havet och mellan de lummigt gröna branterna långt där nere ormar sig små kurviga stränder.

– Sådana här berg har inte våra grannländer, säger taxichauffören med illa dold stolthet.

Nej, just det. Årets charternyhet Montenegro ligger som en pusselbit mellan Kroatien och Albanien och har den avgjort mest dramatiska kusten längs Adriatiska havet. Montenegro är dessutom billigare än sin mer etablerade granne Kroatien och mindre exploaterad. Även om Montenegro försöker ändra på detta så snabbt det går. Många hotell byggs just nu kring Budva, den största badorten i Montenegro.

Vid samhället Durmani svänger taxin inåt land trots att de tusen meter höga kustbergen ser helt omöjliga ut att ta sig över. Men den relativt nya Sozinatunneln gör färden enkel. På 20 minuter har vi passerat rakt genom bergskedjan och på andra sidan öppnar sig en annan slags värld, en värld av vatten och vin.

Vi kör nu in i vinodlarregionen som omsluter den enorma Skadarsjön, Balkanregionens största insjö. Den lilla staden Virpazar ligger nästan ute i sjön, omgiven av en mosaik av våtmarker och vattenvägar. Sjön krymper och utvidgas med 150 kvadratkilometer beroende på årstid. Allt kring Virpazar verkar halvsjunket och inbäddat i intensiv grönska. Två fotbollsmål står ute i ett träsk med vassruggar. Konformade bergstoppar grupperar sig runt staden på landsidan och gör trakten bländande vacker.

Från Virpazar promenerar jag bort till vingården Cermeniza. Vingården är så liten att den inte ens har en vägskylt borta i Virpazar, vilket andra större gårdar fått.

- Hjärtligt välkommen hit!

Jag tas emot av Nemanja Durisic, som är i 25-årsåldern och sonson i den familj som äger Cermeniza. Han berättar att trakten runt Virpazar har smeknamnet Kalifornien i Montenegro. Solen, vattnet och den otroliga bördigheten är anledningen.

- Området räknas också som Montenegros historiska vagga, förklarar Nemanja. Det är ifrån denna trakt ursprunget till vår nation kommer.

Familjen Durisic och Cermeniza är en minimal vinproducent. Endast 7-8 tunnor, eller 2 000 liter vin, produceras varje år. Deras vin har 2013 blivit prisbelönt som Montenegros allra bästa. En tunna behåller familjen för egen konsumtion. Resten dricker gästerna på vingården upp. Inget alls säljs på marknaden. Varför inte göra mer vin, tjäna pengar?

- Farfar säger bestämt nej. Skulle vi utöka vore vi tvungna att kompromissa med kvaliteten.

Vinet man framställer är förstås en Vranac, en av världens äldsta vindruvor och något av en nationalklenod för Montenegro.

Farfar Marko och Nemanja bjuder på gårdens vin och det har verkligen en underbar fyllighet påminner om betydligt mer kända italienska viner. Cermeniza gör också god Rakije, den montegrinska motsvarigheten till grappa.

Gårdens hotell sköts med samma kompromisslösa inställning som vinet. Alla husen är murade på traditionellt sätt med stenar som slipats för hand för att passa varandra.

Samma tänkande gäller också maten till gästerna. Det skulle vara enklast att köpa grönsaker på marknaden, men all odlad mat hämtas i stället från den egna trädgården.

- Säger vi att maten är lokalt odlad utan kemikalier, så ska vi veta det helt säkert. Då är man ärlig, säger Marko.

Jag vandrar åter till Virpazar, där ett litet tåg går tillbaka till kusten genom en annan bergstunnel, ett tåg som vinkas adjö av stinsar med skärmmössor och plöjer fram genom snår av skummande sommarblomster.

Besöket på Cermeniza säger ganska mycket om Montenegro. Det känns inte som om landet riktigt hunnit anpassa sig till en samtida europeisk standard, vare sig i tänkande eller i levnadssätt.

Montenegro är fattigt och bussarna här går inte alltid i tid, men du möter ständigt människor som vill dig väl i själ och hjärta. Inte alla förstås, men förvånansvärt många. Det är ett omodernt förhållningssätt i dagens Europa som man mår bra av att uppleva.

Bläddra vidare för 7 måsten du inte vill missa i Montenegro!

1 av 8