Lugnet, grönskan och smakerna är det som gör Menorca så speciellt.
1 av 5: Lugnet, grönskan och smakerna är det som gör Menorca så speciellt. Foto: Lottie Knutson
Cala Galdana är hemvist för hotell Audax och är även en bra start för vandringar.
2 av 5: Cala Galdana är hemvist för hotell Audax och är även en bra start för vandringar. Foto: Lottie Knutson
Hippa baren Cove d'en Xoroi. Här avnjuts solnedgången bäst.
3 av 5: Hippa baren Cove d'en Xoroi. Här avnjuts solnedgången bäst. Foto: Lottie Knutson
El Cahito, i Mahons hamn.
4 av 5: El Cahito, i Mahons hamn. Foto: Lottie Knutson
Menorca.
5 av 5: Menorca.

Menorca – den lilla ön som går sin egen väg

Menorca är den lilla ön som går sin egen väg. Här råder småskalighet och egna traditioner. Både lokalbor och besökare vandrar utmed klippor och turkosa badvikar och vilar sedan på lantliga boenden med lokalproducerad mat.

Landskapet på Menorca är närmast pastoralt. Hela ön är ett Unesco-klassat biosfärområde. Vegetationen varierar mellan lummiga ek- och pinjeskogar och olivlunder över böljande kullar. Utmed kusterna lockar stränder och vikar med kristallklart vatten. Den omfattande ostproduktionen märks genom betande kor på gröna ängar. Det doftar timjan och rosmarin. Allt fler herrgårdar och lantbruk öppnar ett par uthyrningsrum, kanske en restaurang. Eller en gårdsbutik.

Utmed vägarna syns skyltar om lokal försäljning och provsmakning. Ofta av menorcinsk ost, med tillägget artisanal, handgjord. Håll utkik efter denna opastöriserade ost, som ofta kan fås vakuumpackad för hemtransport. Den industritillverkade menorcinska osten görs numera på en enda kvarvarande fabrik. Den känns igen på sin jämna och orange yta och saknar lite av de opastöriserade, egenlagrade ostarnas mångfacetterade smak.

LÄS OCKSÅ: Mallorca – 12 måsten du inte vill missa

Skeppades från Mahon

Den menorcinska osten kallas också för Mahonost, trots att den tillverkas över hela ön. Detta eftersom delikatesserna redan på 1300-talet skeppades ut från naturhamnen i huvudstaden Mahon. Menorcinsk ost passar både som aperitif och i mat. Eller på lokalbornas vis: med frukt efter middagen. Smaken blir starkare ju längre osten lagras, från mild, tierno, till hårdlagrad, mörkt orangefärgad och salt, anejo. För en svensk lagom-gom med preferens för västerbottensost passar kanske mellanvarianten, semicurado. Även här gäller det att prova sig fram. Det är en trivsam syssla som görs i någon gårdsbutik eller matvaruaffär specialiserad på lokalproducerade specialiteter, som butiken Autentic i huvudstaden Mahon.

Många gårdar producerar och säljer också charkuterier, främst den lokala stoltheten sobrasada. Det är en kletig, rökt korv som färgas röd av paprika. Sobrasadan görs i två varianter, tierna, mjuk och curada, rökt och lufttorkad.

På gårdarna säljs dessutom ofta marmelader, honung och vin. Alltid med provsmakning. Ofta med gårdsfrun bakom disken.

De sockerpudriga, puffiga bakverken ensaimadas. Foto: Lottie Knutson

Det söta Menorca

Det är tydligt att menorcinerna uppskattar sötsaker. Traditionen sträcker sig långt bak i tiden. Redan 1887 fanns 40 konditorier och tre chokladproducenter på den lilla ön – men bara en enda tandläkare. Även om balansen återtagits vad gäller tandvården är det svårt att blunda för öns stolthet: De sockerpudriga, puffiga bakverken ensaimadas.

Ingen menorcin kan leva utan dessa isterbaserade bakverk. Dessutom tycks ingen heller kunna resa utanför ön utan en rejäl förpackning ensaimadas. Eller fem. Till och med kartongerna finns numera i designad form, gärna i så kallad limited edition av någon känd lokal konstnär.

Den som råkar befinna sig i den medeltida pärlan Ciutadella en tidig morgon får inte missa frukost nere vid hamnen, på klassikern Triton bar. En kopp cortado och en ensaimada vid bardisken är en perfekt grund för dagens äventyr.

I Mahon intas utomhuskaffet och ensaimadan på klassiska Nou bar. Smyg in och kika på den klassiska, orörda interiören med ekfanér, djupa fönsternischer och gamla fläktar. Inomhus är det bara öppet för medlemmar. Eller prova en ensaimada-frukost längre ner mot vattnet, på Café de sa Placa.

LÄS OCKSÅ: Mallorca – 3 härliga smultronställen i Palma

Kampen om kusten

Lite senare på dagen passar det bra med en uppfriskande drink på menorcinsk lokalproducerad gin och lemonad. I Ciutadella hör Bar Imperi till lokalbornas favoriter, med vackert rundad bardisk, takfläkt, rutmönstrat stenkakelgolv och originalklockan på väggen.

Det finns några områden som är relativt sönderbyggda och nedlusade av engelska charterhotell, exempelvis Son Bou och Cala'n Bosch. Men de är snarare undantag; generellt har lokalbefolkningen lyckats väl i kampen för miljö och balans.

Upprustningen av de 20 mil långa lederna, cami de cavalls, runt ön hör till de stora förändringarna de senaste åren. Satsningen på cami de cavalls innebar också tillbakaköp av kuststräckor där markägare tidigare spärrat av.

Därmed tog befolkningen tillbaka den fria passagen runt Menorca; ridstigar som skapades redan på 1300-talet för att bevaka ön mot inkräktare.

Luis Amellers är född och uppvuxen på Menorca. Han tillbringade stora delar av sin ungdom på cami de cavalls. Familjen hyr dessutom ut rum och lägenheter till besökare

– Menorcas största tillgång är det långsamma tempot, vårt kristallklara vatten och gröna landskap. Den stärks genom satsningar på småskalig gårdsproduktion och fler tillstånd att driva Tourismo Rural, små hotell med sex till åtta rum.

Lufttorkad korv, sobrasada, finns att köpa runtom på ön, här på Autèntic i Mahon. Foto: Lottie Knutson

En smak av Menorca

Luis Ameller är en passionerad vandrare. Han gick och klättrade på de gamla övaktarlederna redan innan de renoverades och gjordes tillgängliga runt hela ön igen.

– När jag var ung vandrade och klättrade vi med tält och medhavd mat. Stigarna var ofta blockerade eller raserade. Numera samlas vi ett gäng, går några mil, övernattar och äter en god måltid på något hotell, ibland en bit in på ön.

För det är så, att även om cami de cavalls numera löper i princip runt hela ön så ligger många pensionat och lantegendomar en bit in på ön. Det gäller till exempel boendet i de åtta rummen på relativt prisvärda agriturismo Canaxini. Den gamla herrgården från 1915 ligger idylliskt, mitt på ön. Det ägs och drivs av familjen Casals och producerar bra egna röda viner och ostar.

Men den som verkligen söker ett högklassigt boende på lantegendom bokar Torralbenc. Åtminstone för en natt. Här är allt renoverat med omsorg, från grunden, med smak och känsla för traditionella material. Restaurangköket är i världsklass. Alla rum har tillgång till en tillobegripligt vacker uteplats med blommande bougainvillea och odlingar av fikon, vin eller oliver. Och så lyser havet klarblått, som en fond bortom fälten och infinitypoolen.

Vid havet, inte långt från Torralbenc, ligger den hippa baren Cova d'en Xoroi. Läget är bokstavligen på klippavsatser och i grottor Här börjar kvällen utomhus, för solnedgången, och fortsätter på nattklubben inne i grottorna.

LÄS OCKSÅ: Mallorca – Mons Kallentofts bästa tips

Fiskmarknad i Mahon

Anledningen till att så många gårdar och lantegendomar återfinns en bit inåt land beror på tidigare generationers rädsla för anfall från havet. Det kändes helt enkelt säkrare en bit från kusten. Undantagen var redan på medeltiden Mahon och Ciutadella. Båda städerna är begåvade med naturhamnar, fick militärt skydd och befolkades därför tidigt.

Även om Ciutadella är en ovanligt välbevarad och vacker liten stad, är ett besök i huvudstaden Mahon ett måste. Hotell Carlos III har en strålande utsikt över Mahons hamninlopp och är en bra startpunkt för vandringar och gourmetstopp på öns östra del.

Mahons gamla fiskmarknad kan vara värd ett besök, liksom hamnpromenaden. Den är ovanligt lång med kvällssol och mängder av trevliga restauranger. Här ligger till exempel Guide Michelin-klassade fiskspecialisten Restaurant Espigo. Nästan granne återfinns lilla La Cachito, som med sina trämöbler och aquafärger i blekt grönt och turkos doftar Havanna på 50-talet.

En kort cykel- eller biltur från Mahon ligger omåttligt populära Bodegas Binifadet. Boka bord utomhus, under dignande vinrankor. Köp sedan gårdens berömda vita vin, som till och med finns på famösa El Bulli på fastlandet. Eller prova Binifadets mousserande vita eller rosé i eleganta designflaskor.

På vägen mot Ciutadella stannar man med fördel i Ferreries. Här ligger nämligen skofabrikerna för Mascaro, Pretty Ballerina och de menorcinska lädersandalerna Avarcas. Längst in på Mascaros outlet går det att göra riktiga fynd bland fashionskorna. Den spanska drottningen och Kate Moss hör till stamkunderna. Allt är handgjort och förvånansvärt bekvämt.

Ciutadella – stad för adel

Ciutadella var centrum för öns adel. Här bor noblessen fortfarande och en del av palatsen har öppnats för besök, till exempel Palacio Olivar.

De penningstarka provar nyrenoverade adelspalatset Can Faustino. Trädgården med servering, pool och olivträd är strålande vacker. Några av rummen är dock är lite märkliga: stora och eleganta men enbart med takfönster och fönstergluggar i knähöjd. Var noggrann vid bokningen. Rummen med balkong mot havet är de allra bästa.

LÄS OCKSÅ: Måsten i Madrid – här är 15 bästa tipsen

 

Guide: Menorca, Spanien

 

Se & göra

1. Naturskön vandring: CAMI DE CAVALLS

De gamla bevakningsstigarna till häst, cami de cavalls, är upprustade och tillgängliga 20 mil runt ön. Området runt Cala Galdana är en bra startpunkt.

www.menorca.es

2. Båtutflykter: Hyr en båt

Många hyr en liten lättmanövrerad båt för en dag. På så sätt kan Menorcas avlägsna stränder och vikar avnjutas på egen hand.

www.menorcaboats.com

3. Adelspalats från förr: Olivar palace

Tjuvkika in i den menorcinska aristokratins viktigaste palats, mitt på torget i Ciutadella.

www.talaiacultura.com

 

Äta & dricka

4. Trevlig kvällsdrink: Bar imperi

Prova Pomada av lokalproducerad gin och lemonad, och studera folklivet i Ciutadella.

Placa des Born, 5

5. Vingård med klass: Binifadet

Boka bord under vinrankorna - eller inne i de designade salarna. Prova husets viner vid baren, besök vinkällaren en trappa ner. Och säkra plats i väskan för hemresan.

www.binifadet.com

6. Avslappnad gourmet: Sa Pedrera d'Es Pujol

Krögaren Daniel Mora anses vara Menorcas bäste kock. Han har skapat en högklassig krog, med fokus på lokala råvaror.

www.sapedreradespujol.com

7. Bästa solnedgången: COVA DE'N XOROI

Menorcas läckraste solnedgångsbar är måhända en aning turistig men läckert designad. Lockar både lokabor och turister.

www.covadenxoroi.com

 

Shopping & nöjen

8. Handgjorda skor: Mascaro

Mitt på ön i Ferreries ståtar fabriksförsäljningen och nirvana för skoälskare.

www.mascaro.com

 

Bo bra

9. Lantliv i toppklass: Torralbenc

Inga kryddor saknas i örtagården bakom köket. Rummen och de gemensamma utrymmena är utsökta i sin lyxiga enkelhet. Från 1 800 kronor natten under lågsäsong.

www.torralbenc.com

10. Personligt boende: Hotel tres sants

Alla rum är individuellt inredda och läget perfekt. Rum från 1 000 kronor men kolla med ägaren via mail, info@hoteltressants.com.

www.hoteltressants.com

11. Utgångspunkt för vandring: Audax

Hotellet är relativt stort, barnfritt och ligger vid vandringslederna i turistorten Cala Galdana. Rum från 900 kronor.

www.artiemhotels.com

12. Vin, mat och lantliv: Ca naxini

Gården är familjedriven och har åtta rum, stor trädgård med pool samt ost- och vintillverkning. Rum från 1 400 kronor natten.

www.canaxini.com

 

Resfakta

Resa hit: Nystartade Signaturresor satsar på individuellt utvalda resor och boenden på Menorca inför sommaren 2016. Fritidsresor och Solresor har direktcharter och hotell i de större turistorterna på ön. Mer info: signaturresor.se, fritidsresor.se och solresor.se

Bästa tiden: För- och eftersäsong är absolut att rekommendera, det vill säga april till och med oktober med undantag för juli och augusti.

Restid: 3 timmar och 40 minuter med direktflyg.

Språk: Spanska. Engelska och franska talas på många ställen.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Samma eller något lägre än i Sverige, särskilt för lokala delikatesser och handgjorda skor.

Ta dig runt: Hyrbil är ett bra sätt att upptäcka ön. Många bor på ett par olika hotell och gårdar under en vecka för strövtåg till fots, med cykel eller till häst.

Bra att veta: Under högsäsong måste boendet bokas långt i förväg.

Läs mer: www.menorca.es

Bonusfakta

Menorca har särskilda gastronomirutter över ön, med caféer, restauranger och producenter med provsmakning och fokus på lokala råvaror och recept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!