Natursköna Taormina, på Siciliens östra bukt, ligger på en klippa med utsikt över Naxosbukten.
1 av 11: Natursköna Taormina, på Siciliens östra bukt, ligger på en klippa med utsikt över Naxosbukten. Foto: SHUTTERSTOCK
Hus i fina pasteller på ön Isola del Giglio i Italien.
2 av 11: Hus i fina pasteller på ön Isola del Giglio i Italien. Foto: SHUTTERSTOCK
Italienska ön Ischia bjuder på vacker natur, fina stränder och charmiga småstäder.
3 av 11: Italienska ön Ischia bjuder på vacker natur, fina stränder och charmiga småstäder. Foto: SHUTTERSTOCK
Lyxiga Capri på Italien bjuder på pittoreska byar och underbara vyer.
4 av 11: Lyxiga Capri på Italien bjuder på pittoreska byar och underbara vyer. Foto: SHUTTERSTOCK
Stranden Hondoq bay på Gozo i Medelhavet. Gozo är Maltas lugnare lillasyster.
5 av 11: Stranden Hondoq bay på Gozo i Medelhavet. Gozo är Maltas lugnare lillasyster. Foto: SHUTTERSTOCK
Stranden Panteli på ön Leros Grekland.
6 av 11: Stranden Panteli på ön Leros Grekland. Foto: SHUTTERSTOCK
Ät lunch precis vid kajen i genuina fiskebyn Naoussa som ligger på Paros i Grekland.
7 av 11: Ät lunch precis vid kajen i genuina fiskebyn Naoussa som ligger på Paros i Grekland. Foto: SHUTTERSTOCK
Fantastisk utsikt från staden Bonifacio på Korsikas sydspets.
8 av 11: Fantastisk utsikt från staden Bonifacio på Korsikas sydspets. Foto: SHUTTERTOCK
Cap de Formentor på Mallorcas norra spets bjuder på oslagbar utsikt.
9 av 11: Cap de Formentor på Mallorcas norra spets bjuder på oslagbar utsikt. Foto: SHUTTERSTOCK
Läcker mat, sköna bad och pittoreska gränder på charmiga Hvar i Kroatien.
10 av 11: Läcker mat, sköna bad och pittoreska gränder på charmiga Hvar i Kroatien. Foto: SHUTTERSTOCK
Naturskönt på Büyükada, en av de nio prinsöarna i Turkiet.
11 av 11: Naturskönt på Büyükada, en av de nio prinsöarna i Turkiet. Foto: SHUTTERSTOCK

Medelhavets 19 härligaste öar

Säg semester med solgaranti och många tänker genast på några av Greklands, Spaniens eller Italiens öar i Medelhavet. 

Vi har gjort ett urval av både kända turistöar och något mer okända. För även om du semestrat mycket i länderna runt Medelhavet finns det garanterat öar du ännu inte besökt och som bara väntar på att upptäckas av dig.

1. Sicilien – Medelhavets största ö

ITALIEN. Sicilien erbjuder allt från sol och bad till historiska sevärdheter, shopping och underbar mat. Det sicilianska köket är äkta matglädje, långt från de standardmenyer man kan finna på andra turistorter. Prisnivån är dessutom låg jämfört med övriga Italien och många andra resmål kring Medelhavet. Reser man i mars–april dominerar solgult – allt från mimosa till vild fänkål. Då är blomsterprakten som störst, även om mandelträdens vita och rosa blommor slår ut redan i januari. Även maj är rikt på blomster innan sommarsolen bränner naturen sandgul. Siciliens finaste sandstränder börjar vid öns syd östra hörn. Sedan följer ett pärlband av ljuvliga, lena stränder hela vägen längs sydkusten, endast avbrutna av några hamnstäder.

Storlek: 25 711 km².

Invånare: Cirka 5 miljoner.

Restid: 3–4 timmar med flyg från Sverige.

Prisindex: 83

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken 

2. Isola del Giglio – bra mat och stränder

ITALIEN. Isola del Giglio blev världskänd efter kryssningsfartyget Costa Concordias förlisning för fyra år sedan. Men ön är mycker mer än så. Det är en undanskymd del av Italien, med ljuvliga stränder och bra restauranger. Utefter soliga husväggar sitter äldre italienska män i hattar och tittar på turisterna som tappar andan för att ön är så vacker. Castello, som betyder slottet, rymmer den äldsta delen av öns bebyggelse. Här på öns högsta punkt, 405 meter över havet skyddad bakom en ringmur, finns en genuin by som sprungen direkt ur sagans värld. Det är ingen museivärld, bakom murarna bor fortfarande 500 personer. Bästa tid att åka är på våren och på hösten.

Storlek: 23,8 km². 

Invånare: Cirka 1500. 

Restid: 1 timme med färja från Porto Santo Stefano på fastlandet. Tåg från Rom till Orbetello, där man byter till buss, resan tar cirka 1,5 timme. Bussen till hamnen Porto Santo Stefano tar 20 minuter.

Prisindex: 83.

På natursköna ön Isola del Giglio i Italien bor endast 1 500 invånare. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Ischia – vacker grön vulkanö

ITALIEN. Ischia är en vacker, grön vulkanö utanför Neapel, inte lika känd som det närbelägna Capri, men faktiskt ännu vackrare. Som semesterresmål har den länge besökts av både italienare och mer långväga turister som lockats av öns stränder, varma hälsokällor, vackra bergsnatur och charmiga småstäder. Öns färgstarka huvudort kallas Ischia stad och sträcker sig från den cirkelformade hamnen Ischia Porto längs havet bort till stadsdelen Ischia Ponte, uppkallad efter bron som leder över till öns största sevärdhet Castello Aragonese. På Ischia kan du bo högt upp på den bergiga ön och se vackra solnedgångar över medelhavet allt medan du äter en fantastisk musselpasta.

Storlek: 46,3 km². 

Invånare: Cirka 58 000.

Restid: 1 timme med färja från Neapel. 3-5 timmar med flyg till Neapel från Arlanda/Kastrup.

Prisindex: 83.

LÄS MER: Hitta till Italiens vackraste platser 

4. Elba – Toscanas smaragd

ITALIEN. Böljande vandringsvänliga berg, vildvuxna stränder och matupplevelser som får smaklökarna att krulla sig möter den som besöker Elba. Men trots närheten till Toscana och öns historiska vingslag har den stora turistboomen uteblivit. Ön har ett 70-tal stränder, flera hör till Medelhavets finaste. I norr är det mest klapperstensstränder, i söder sandstränder. Med ganska liten ansträngning kan du hitta en nästan egen strand. Fetovaia, Capo Bianco, La Sorgente, Sansone, Colombaia, Cavoli och Seccheto är några favoriter. Elba har många fina vandringsleder, där man går mellan byarna, nästan alltid med havet i blickfånget. Våren är den finaste tiden att upptäcka Elba till fots, då blommar hela ön. Gillar du landsvägscykling är Elba perfekt. Hösten och våren är bäst, då är luften klarare och temperaturen inte för hög. Sommarmånaderna juli och augusti är heta.

Storlek: 223 km². 

Invånare: Cirka 35 000. 

Restid: 1 timme med färja från hamnstaden Piombino. Cirka 3 timmar med flyg från Sverige till Pisa. 2 timmar med hyrbil från Pisa till Piombino.

Prisindex: 83.

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken 

Stranden Fetovaia på Elba i Italien ståtar med turkosblått vatten. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Capri – lyxigt och vackert

ITALIEN. Capri är ett exklusivt semesterresmål med branta klippor, klart vatten, pittoreska byar och underbara vyer. Svenske Axel Munthes vackra villa San Michele är väl värd ett besök. Gå gärna hit efter klockan 16.00 då det är färre turister. Villa San Michele har vunnit det prestigefyllda priset "Italiens vackraste trädgård". Här kan du sitta bredvid sfinxen och blicka ut över denna sägenomspunna och romantiska ö. Eller njuta av utsikten genom att ta sittliften från Anacapri upp till toppen på Monte Solaro.

På Capri badar man främst från klippor eller på någon av stränderna vid Marina Grande eller Marina Piccola. Men det finns också stora chanser att finna "sitt eget" Capri. Ön är full av klippbad och det är ofta mödan värd att leta en stund. Det kristallklara svalkande Medelhavet är en fröjd att kasta sig i.

Som överallt utmed Amalfikusten är bästa tiden att åka hit vår och höst. Under sommaren är det mycket turister, särskilt i augusti.

Storlek: 10,4 km². 

Invånare: Cirka 13 000.

Restid: 60-80 minuter med färja från Neapel. 

Prisindex: 83.

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test 

6. Malta – romerska kvarlevor och party

MALTA. Engelsktalande Malta, i hjärtat av Medelhavet, är ett idealiskt resmål året runt. Med långa, varma somrar och milda vintrar, kristallklart vatten som lockar till bad och dykning kombinerat med en intressant kultur och historia vilken upplevs överallt på ön. Här hittar du förhistoriska megalittempel, romerska kvarlevor, medeltida staden Mdina och huvudstaden Valletta.

Malta har också storstadskänsla med ett stort utbud av restauranger och nöjesliv, som är intensivt mellan juni och september. Malta, EU-medlem sedan maj 2004, har två officiella språk - maltesiska och engelska. Tack vare Maltas geografiskt fördelaktiga läge, beläget vid porten till Afrika ungefär 90 kilometer söder om Sicilien, kan man sola och bada på Malta till långt in i november. Stränder, lång historia, solsäkert klimat och god mat bidrar till att man trivs på här.

Storlek: 316 km². 

Invånare: Cirka 432 000. 

Restid: Cirka 3,5-4,5 timmar med flyg från Sverige.

Prisindex: 71.

Hamnen i staden Birgu på Malta, nära huvudstaden Valletta. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Lottie Knutsons guide till Malta 

7. Gozo – en pärla i Medelhavet

MALTA. Letar du efter en liten pärla där du kan leva sida vid sida med lokalbefolkningen? Då ska du åka till Gozo, Maltas lugnare och sömnigare lillasyster. Charmen med Gozo visar sig omedelbart. Ön är grönare, lantligare och mindre, med en livsrytm som bestäms av årstiderna, fisket och jordbruket. Här finner du inga stora hotellkomplex vid havet utan genuina fiskebyar. Det finns många fina platser att bada på, både vid stränder och klippor. Gozo är känt för sitt klara vatten och besöks därför av de som tycker om att dyka och snorkla. Ön kallas populärt för "The Island of Calypso" och påstås vara den legendariska Kalypsos ö i Homeros Odysséen. Från busstationen i huvudstaden Victoria kan du ta dig runt hela ön med buss, ingen tur tar längre än 10-30 minuter beroende på vilken kustby du vill besöka.

Storlek: 67 km².

Invånare: Cirka 31 000. 

Restid: 30 minuter med färja från Malta. 

Prisindex: 71.

8. Anafi – genuint och oförstört

GREKLAND. Anafi är en ö öster om Santorini. Om Santorini är exklusivt, livligt och turisttätt är Anafi enkelt, rofyllt och turistglest. Det sistnämnda beror mest på dåliga båtförbindelser (färjan från Santorini går inte alla dagar). Grekerna själva anser att ön Anafi är den mest genuina och oförstörda ön i Kykladerna. Hit ska du åka som längtar efter att varva ner, dricka kaffe på en taverna och småprata med lokalbefolkningen. Du tar dig enklast runt på moppe som finns att hyra i huvudorten Chora. Det finns också fina vandringsleder. Sydsidan är fylld av vackra och öde stränder, vilket gör att många väljer att nakenbada här.

Storlek: 40,37 km². 

Invånare: Cirka 300. 

Restid: 2 timmar med färja från Santorini, 3-4 timmar med flyg från Kastrup och Arlanda.

Prisindex: 65.

Grekiska ön Anafi har bara 300 invånare. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 19 fantastiska öar i Grekland 

9. Leros – fiskehamnar med turkost vatten

GREKLAND. Tänker du turkost vatten, ödsliga badvikar, pittoreska fiskehamnar och tavernor vid vattenbrynet? Då ska du åka till Leros - innan alla andra gör det! Till skillnad från Rhodos och Kos, är turismen inte lika intensiv på Leros som på de andra dodekanesiska öarna. Enligt sägnen var Leros första invånare gudinnan Artemis, och ön kallas därför ibland för Artemis ö. Det finns stränder runt hela ön, varav en del är steniga. De populäraste stränderna är Blefouti, Vromolithos och Alinda, vilka har grovkornig sand. Även den svarta sandstranden i Gournaviken är omtyckt och här finns en av öns bästa restauranger.

Storlek: 54 km². 

Invånare: Cirka 8 000. 

Restid: 1,5 timme med färja från Kos. 4-5 timmar från Arlanda och Kastrup via Aten.

Prisindex: 65.

10. Rhodos – mer än bara party

GREKLAND. Rhodos har varit en turistö sedan 1950-talet och har ibland oförtjänt dåligt rykte som ett bedagad partyö. Orten Faliraki fick till exempel dåligt rykte som urartad nöjesby, men numera har barerna och nattklubbarna spottat upp sig och lockar framförallt yngre nöjeslystna. Ön har dock så mycket mer att erbjuda.

Rhodos stad har en gammal stadsdel som är så välbevarad att den hamnat på UNESCO:s lista över världsarv. Här finns också, något otippat, judiska kvarter och en synagoga från 1500-talet. Inte så stor och imponerande men ändå Greklands äldsta. Den västra stranden kallas för Windy Beach och här kan det ibland bli riktigt blåsigt. Tsambika på öns östkust är en långgrund barnvänlig sandstrand med mjuk sandbotten.

Storlek: 1 408 km². 

Invånare: Cirka 130 000. 

Restid: 3-4 timmar med flyg från Arlanda och Kastrup.

Prisindex: 65.

Vakcra stranden Tsambika ligger på Rhodos ökust. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 11 favoriter du inte får missa på Rhodos 

11. Paros – knutpunkt i Kykladerna

GREKLAND. Paros är för många lika med en knutpunkt i ögruppen Kykladerna där man tar färjan vidare till andra öar. Men underskatta inte Paros som är en charmig ö. Gamla stan i huvudorten Parikia är mysig med trånga gränder, valvbågar och vita hus. I fiskebyn Naoussa på nordkusten äter du lunch direkt på kajen bland fiskenät och bläckfisk på tork. Paros vackraste stränder ligger på den södra delen av ön. Gör också en dagsutflykt till lilla systerön Antiparos. Turistbåten går från Parikia och tar cirka 40 minuter. Väl i land på Antiparos ta till höger och gå till campingstranden om du vill nakenbada. Ta till vänster om du har barnen med dig och bege dig till Fanari beach.

Storlek: 196,3 km². 

Invånare: Cirka 8 000. 

Restid: 5-6 timmar med färja från Atens hamnstad Pireus. 40 minuter med inrikesflyg från Aten. 3-3,5 timmar från Arlanda eller Kastrup till Aten.

Prisindex: 65.

12. Lefkas – Greklands bästa stränder

GREKLAND. Lefkas betyder vitt på grekiska och ön har fått sitt namn från de höga, vita bergen och klipporna. Korfu, Zakhyntos och Lefkas ingår alla i den joniska ögruppen på Greklands västkust. Lefkas är dock inte lika känd som systeröarna, men är väl värd ett besök. Det är lätt att ta sig till ön då den är förbunden med fastlandet med en flytande bro. 

Längs öns västkust ligger några av de bästa stränderna i Grekland. Mest känd är Porto Katsiki, en krivit stenstrand med mjuka runda stenar. För att komma till stranden måste du gå nerför en lång trappa, inte idealiskt för barnfamiljen kanske. Andra åker till Lefkas för att kitesurfa och vindsurfa, många snorklar och dyker.

Storlek: 335,8 km². I

Invånare: Cirka 21 000.

Restid: Cirka 1 timme med buss från Preveza på fastlandet. 5,5-6,5 timmar med flyg från Kastrup och Arlanda till Preveza.

Prisindex: 65.

Stranden Porto Katsiki har en kritvit stenstrand och turkost vatten och finns på grekiska Lefkas. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Korsika – vacker natur och tidlösa byar

FRANKRIKE. Korsika är Medelhavets fjärde största ö. Till skillnad från den större grannön Sardinien och Sicilien tillhör Korsika Frankrike. Ön är vacker med höga berg där snön ligger kvar långt in i juni, små tidlösa byar som hänger på bergssidorna, långa vita sandstränder på östkusten och undangömda små vikar på den bergigare västkusten.

Ajaccio är huvudort och Napoleons födelseplats. Den gamla hamnen är charmig med sin blandning av jättefärjor och fiskebåtar och på huvudgatan kan man shoppa loss. På den dagliga marknaden på Place Foch säljs lokala charkuterier, ostar och grönsaker.

Allra längst ner på sydspetsen ligger Bonifacio med oslagbar vy, man kan se Sardinien på andra sidan. Här kan man avnjuta solnedgången, äta middag nere i hamnen eller uppe i gamla staden. Högst upp på platån ligger en stor kyrkogård med fallfärdiga mausoleer. I själva stan vindlar sig gränderna och nere i hamnen ligger utflyktsbåtar och yachter om varandra. Calvi är ett Korsika i kondenserad form, med ett kastell, en kajpromenad och en strand. Under högsäsong i augusti är det svårt att hitta rum. Men även under mellansäsong kan det på vissa orter vara bra att förboka.

Storlek: 8 680 km². 

Invånare: Cirka 320 000.

Restid: 6 timmar med färja från Nice eller 45 minuter med flyg från Nice. 2,5-3 timmar med flyg från Sverige till Nice.

Prisindex: 91.

LÄS MER: 12 tips på Korsika 

14. Île D'or – sol, vind och vatten

FRANKRIKE. Porquerolles, den största av de så kallade Guldöarna, är en ö för sol, vind och vatten - och cykling. På en semester längs Rivieran mellan Nice och Marseille är Porquerolles en lätt avstickare. Ett tips är att bo i medeltidsstaden Hyères mitt emot Porquerolles, ta lokalbussen till färjeläget la Tour fondue och färjan över till Porquerolles. Här finns tiotalet cykeluthyrare och ön är platt och lättrampad. Utforska det här paradiset, fyllt av vinodlingar, olivlundar, doftande skogar och underbara stränder. 

Porquerolles är den perfekta dagsutflykten med båt. På kvällen åker du tillbaka till fastlandet till pittoreska Hyères. En plats för vila, långa middagar och promenader i sakta tempo på kullerstensgator i La vieille ville, gamla stan. Ett måste är Villa Noailles, ett kubistiskt jättehus från 1920-talet som i dag är konstcenter med en trädgård som har doft av jasmin och mimosa.

Storlek: 12,54 km². 

Invånare: Cirka 200. 

Restid: 10 minuter med färja från Hyères. Cirka 4-5 timmar med flyg från Sverige till Marseille, cirka 9 mil från från Hyères.

Prisindex: 91.

Njut av långa middagar och sköna promenader i pittoreska Hyères på Île D'or i Frankrike. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 12 måsten i Frankrike 

15. Mallorca – ön som har allt

SPANIEN. Mallorca bjuder på härliga sandstränder, mysiga konstnärsbyar, god mat och fina lokala viner. Mallorca är som gjord för cykling med sina mjuka kullar och lugna vägar. För den som som vill cykla ensam eller med en kompis och ha allt förbokat, arrangerar vissa resebyråer cykelresor som börjar vid den södra kusten och slutar i norr vid bergskedjan Tramontana med storslagna vyer. Alla övernattningar är förbokade och bagaget åker bil, så du tar bara med dig det du behöver för dagen på cykeln. Det finns också gott om vandringsleder, särskilt i Tramontana. Här ligger också byar som dragit till sig konstnärer förr och nu, som Valldemossa och Deía. Mallorca har en mängd stränder, bland de vackraste är Platja de Formentor, Es Trenc och Cala Mesquida. Mallorcas huvudstad Palma är ett populärt weekendresmål med gott om krogar och barer.

Storlek: 3 640 km². 

Invånare: Cirka 869 067. 

Restid: 3-5 timmar från Arlanda eller Kastrup. 

Prisindex: 74.

LÄS MER: 13 bästa tipsen på Mallorca 

16. Formentera – Medelhavets Karibien

SPANIEN. Formentera är minst och lugnast i Balearerna. En rofylld oas med karibiskt ljusa sandstränder, cykelstigar, charmiga byar och romantiska havsklippor. Formentera är synonymt med avkoppling. Precis som i Karibien lever öborna efter mottot "no stress". Nattlivet är inget att tala om, och det är lätt att hitta en bit av ön där man faktiskt kan vara för sig själv. Formenteras absoluta trumfkort är stränderna, bland de bästa i Medelhavet. En av världens bästa stränder är Illetesstranden, enligt resesajten Tripadvisors Travellers Choice 2013. Playa Migjorn är lokalbefolkningens favorit. Formentera har ett behagligt subtropiskt medelhavsklimat. Genomsnittlig dagstemperatur är 29 grader under sommarmånaderna.

Storlek: 83 km². 

Invånare: Cirka 7 500. 

Restid: 30 minuter med färja från Ibiza. Cirka 3,5 timmar med flyg till Ibiza.

Prisindex: 74.

En av världens bästa stränder heter Illetes och finns på Formentera i Balearerna. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till vackra Formentera 

17. Hvar – charmigt med pittoreska gränder

KROATIEN. Längs den kroatiska kusten finns över 1 100 små och stora öar. Flera av dem är populära turistmål, som Hvar, Vis och Brac som ligger strax utanför Split. En resa till Hvar bjuder på bad i härligt klart vatten och roligt nattliv. Öns medeltida byggnader skapar en charmig atmosfär och de många lavendel- och rosmarinodlingarna skänker Hvar en ljuvlig doft.

Hvar är namnet både på ön och på huvudorten. Ön ligger strax sydväst om Split, och staden ligger på sydvästra delen av ön. Hvar är en mycket populär semesterort, både bland kroaterna själva och i utländska turister. Hamnen är full av stora lyxbåtar, bra barer och har en vacker strandpromenad. Vill man ha sol och bad har man kommit helt rätt, men ön har mycket mer än så att erbjuda. Njut av de kroatiska läckerheterna som stadens många restauranger erbjuder och smaka på de goda vinerna från öns vinodlingar.

Hvar stads medeltida byggnader skapar en mycket charmig atmosfär som med sina pittoreska gränder och vackra utsikt påminner om södra Frankrike. Det är inte konstigt att Hvar utsetts till en av världens tio vackraste öar. Bästa tid att uppleva den är mellan maj och oktober.

Storlek: 300 km². 

Invånare: Cirka 11 000.

Restid: 2 timmar med buss och färja från Split. Flyg till Split, cirka 2-3 timmar från Kastrup och Arlanda.

Prisindex: 78.

LÄS MER: 13 bästa öarna i Kroatien 

18. Vis – vinodlingar och vackra vikar

KROATIEN. Väl i hamn i Vis kan du hyra cykel eller moped för att ta dig runt på öns slingriga vägar mellan vinodlingar och vackra vikar. På restaurangernas vinlistor hittar du det goda lokalt producerade vinet. Kusten runt Vis är populär bland dykare då många skepp ända från antiken finns kvar på havets botten. Staden Komiza ligger vid berget Hum på västra Vis. Här är det öppet för turister året om.

Komiza är en rofylld, timjandoftande liten fiskeby med orörd natur, vita stenhus, medeltida kyrkor, trånga gränder och gömda vikar med kristallklart, turkost vatten. Hit åker man för att koppla av. En kort båttur bort ligger den Blå grottan, Plava spilja. Små båtar tar dig in i grottan. Det reflekterande solljuset ger ett magiskt blått sken. Grottan är ett populärt ställe att gifta sig på!

Storlek: 89,72 km². 

Invånare: Cirka 3 600. 

Restid: 2 timmar med buss och färja från Split. Flyg till Split, cirka 2-3 timmar från Kastrup och Arlanda.

Prisindex: 78.

Härlig natur, vackra stenhus och turkost vatten i rofyllda fiskebyn Komiza i Kroatien. Foto: SHUTTERSTOCK

19. Büyükada – prinsarnas ö

TURKIET. Det ska sägas på en gång att de nio Prinsöarna geografiskt sett inte ligger i Medelhavet utan i Marmarasjön som hänger samman med Medelhavet genom sundet Dardanellerna.

Öarna, strax utanför Istanbul, är i det närmaste bilfria - man tar sig fram med häst och vagn eller cykel - med vackra trävillor och härlig grönska som utsikt. Öarna har fått sitt namn efter de prinsar som förvisades hit under bysantinsk tid.

Ön Büyükada är störst och vackrast, perfekt som utflyktsmål över dagen. Ta en hästdroska upp till öns utsiktspunkt för en underbar vy över Istanbul. Büyükada har också flera badbryggor, mindre stränder och gott om fiskrestauranger.

Storlek: 5,4 km². 

Invånare: Cirka 7 000. 

Restid: 1-2 timmar med båt från Istanbul, cirka 3,5 timmar med direktflyg från Kastrup eller Arlanda till Istanbul.

Prisindex: 46.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande