ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa

Publicerad 3 maj 2007 10.48

Uppdaterad 27 maj 2010 12.05

Med husvagn genom Holland

Vägen är vår. Vi gasar på - och Holland väntar.
Vi har vidsträckta vyer, pittoreska byar och mysiga campingar i sikte.
Det platta landskapet susar förbi. Vi passerar hundratals åkrar med betande kor och får. Solen gassar och vi njuter.
Med jämna mellanrum lämnar vi de stora vägarna för att upptäcka det genuina Holland – ett land som är perfekt för husvagnssemestern. Det är så pass litet att man lätt hinner se hela landet utan att stressa. Dessutom är vägarna bra och naturen fantastisk.
Vi börjar vår resa längs västkusten. Där finns alla förutsättningar för bra dagar i solen – rejäla sandstränder och många campingplatser.
Badorten Egmond aan Zee är ett självklart mål. Här finns en sandstrand som man vanligtvis bara drömmer om. Eftersom det är så långgrunt är det dessutom ett paradis för barnfamiljer. Högvattnet har lämnat små vattensamlingar kvar på stranden och där leker de allra minsta barnen.

Ingen höjdare

Kustcampingen vid badparadiset är dock ingen höjdare. Trots att den marknadsförs som en fyrstjärnig anläggning har den inte mycket att erbjuda.
– Nej, den håller inte alls måttet. Men stranden är bra och därför kommer vi tillbaka hit några dagar varje år, säger holländaren Harry de Haan som campar med sin familj under två veckor varje sommar.
En camping som däremot uppfyller alla våra önskningar är Strandbad Edam som ligger alldeles vid sjön IJsselmeer. Det är en ganska stor anläggning där den familjära känslan ändå finns kvar.
På ena sidan av campingen har man stranden och på den andra sidan skymtar den lilla hamnen och segelbåtarnas master som stolta skjuter upp mot himlen.
Personalen är trevlig och skämtsam. Det är liv och rörelse på själva campingen och gästerna verkar ha bra kontakt med varandra.
Den norska familjen Johansen är här för tredje gången. Dagen är het och de kände för en camping nära stranden – och då var valet inte svårt.
– När vi är på semester tar vi dagen som den kommer. Det kan vara lite vanskligt för ibland finns det inga platser kvar på campingarna. Vi hade tur som fick den här, säger Else Johansen.

Boka camping i tid

För att vara säker på att få plats på de finare campingarna bör man boka in sig så tidigt som möjligt. Helst redan under våren.
Visst går det att vara mer impulsiv men då får man räkna med att hålla till godo med det som finns kvar. Det är som svårast att få plats på campingarna under holländarnas industrisemester i slutet av juli och de första veckorna i augusti.
Under vår tur i Holland hinner vi se och uppleva mycket – även om vi tillbringar den mesta tiden längs kusten.
Det händer ganska ofta att vi åker lite vilse. Vägskyltarna är små och sitter högt upp och därför är de lätta att missa. En dag råkar vi av misstag komma in i det lilla samhället Akrum som ligger en bit nedanför Leeuwarden i provinsen Friesland. På kartan verkar det vara en liten pluttby men i verkligheten är det rena rama drömsamhället. Kullerstensprydda gator, vackra stenhus längs smala gränder, kanaler och fina broar.
Vi bestämmer oss direkt för en mysig paus med en kopp kaffe och en svalkande glass.
Såna här trevliga överraskningar stöter man ofta på i Holland. Det gäller bara att våga bege sig ut på de lite mindre vägarna.
Samtidigt måste man se upp – de allra minsta vägarna är inte bredare än ett enda vanligt körfält. Med en husvagn på dragkroken kan det bli en liten mardröm.
Tar du med familjen på husvagnssemester här får du också räkna med en hel del vägarbeten. Vägarna i Holland underhålls noggrant och i praktiken betyder det många vägarbeten under sommaren.
Under vår resa började vi nästan frukta skyltarna där det står ”omleiding”. Det betyder att trafiken omdirigeras och eftersom de förklarande skyltarna inte är skrivna på engelska är det lätt hänt att man tappar bort sig alldeles. Vi gjorde det i alla fall – många gånger.

ELISABETH MONTGOMERY