ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Med "granntanterna" till turkiska Bodrum

<span>Karina Ericsson Wärn och Camilla Thulin driver bloggen &quot;Oss granntanter emellan&quot; där de skriver om stil, mat, samtida konst, resor och mode.<br></span>

Karina Ericsson Wärn och Camilla Thulin driver bloggen "Oss granntanter emellan" där de skriver om stil, mat, samtida konst, resor och mode.

1/5

Foto: Anna Wahlgren

Bodrumhalvön har allt: sevärdheter, butiker, marknader, mysiga gränder, härliga krogar, folkliv och ett uteliv som räknas som landets bästa.

Bodrumhalvön har allt: sevärdheter, butiker, marknader, mysiga gränder, härliga krogar, folkliv och ett uteliv som räknas som landets bästa.

2/5

Foto: Istock

Följ med en gületbåt ut till havs.

Följ med en gületbåt ut till havs.

3/5

Foto: Istock

Bodrum är en av Turkiets charmigaste och mest mångsidiga kuststäder.

Bodrum är en av Turkiets charmigaste och mest mångsidiga kuststäder.

4/5

Foto: Istock

<span>Hamnen i Bodrum är full av liv.</span>

Hamnen i Bodrum är full av liv.

5/5

Foto: Istock

Med "granntanterna" till turkiska Bodrum

Att ta rygg på en namnkunnig ciceron är en stark restrend. Det fördjupar reseupplevelsen att åka med en guide som har koppling till destinationen. Allt om Resor har följt med "granntanterna" Camilla Thulin och Karina Ericsson Wärn till turkiska Bodrum.

Få svenskar kan Bodrumhalvön så bra som designern och kostymören Camilla Thulin. I ett decennium hade hon och maken, skådespelaren Johan Rabaeus, sin segelbåt här, och de ägnade mycket tid till att upptäcka arkipelagen i västra Turkiet. Till slut blev de så förtjusta i området att de beslutade sig för att köpa ett hus. De fastnade för den eleganta, men ändå så lugna och avslappnade, byn Yalikavak, längst västerut på Bodrumhalvöns nordkust. Här bor de sedan 2010 under delar av året, i ett högt beläget hus med strålande utsikt över Egeiska havet och grekiska öar som Leros och Kalymnos.

- Yalikavak har stil. Eftersom det främst är kräsna turkar som semestrar här, är standarden hög. Här är rent och fräscht, vattnet är kristallklart, butikerna är eleganta, och den enklaste restaurang serverar bra mat, sammanfattar Camilla Thulin.

"Oss granntanter emellan"

Sedan tre år tillbaka driver Camilla Thulin och Karina Ericsson Wärn, modechef på Kulturhuset och Stadsteatern, sajten "Oss granntanter emellan", där de har var sin blogg och tycker till om stil, mat, samtida konst, resor och mode. De inspirerar tanter över hela landet, svarar på läsarfrågor, och är flitigt efterfrågade föreläsare. Nu har duon börjat arrangera läsarresor. Tillsammans med läsarna har de sett såväl Paris som Krakow, men det här är första gången de åker med sina följare till Bodrumhalvön.

- Om man inte har varit i Yalikavak tidigare är det ju inte så lätt att bara hamna på de bästa restaurangerna eller i affärer där det finns något av värde att köpa. Jag tar våra tanter till ställen som jag själv gillar. Smultronställen som jag har snokat upp efter att ha bott här länge, säger Camilla.

- Vi vill resa i små grupper. Att 60 personer ska försöka höra vad vi säger är inte vår grej. Vi hoppar också gärna över yogan på förmiddagen, och knipövningarna på eftermiddagen. Istället njuter vi av samtal, nya bekantskaper och mat och vin. Ingen går ner i vikt under våra resor, säger Karina.

Marknad i Yalikavak

Alla i gruppen har tagit sig till Turkiet på egen hand, och möts för första gången över en frukost bestående av oliver, fetaost, tomater, gurka, börek och starkt te.

- Jag känner igen dig, har vi setts förut? , undrar någon.

- Jaså, du kommer också från Uppsala? , säger nästa.

Samtalen är i gång. Alla reser ensamma, ingen i den dussinstora gruppen känner någon sen tidigare. En bra utgångspunkt ska det visa sig. Alla är utåtriktade och sugna på nya kontakter.

Som en extra resebonus har vi Anita Källström, Camillas nära väninna och granne i Yalikavak. Hon har bott i Turkiet i många år, bland annat har hon varit attachéfru i Ankara, och det hon inte vet om matkultur och turkiskt hantverk är inte värt att veta, konstaterar Camilla.

Alltså är det Anita vi tar sikte på när vi besöker Yalikavaks torsdagsmarknad. Anita tipsar oss att köpa rostade hasselnötter och vakuumförpackade oliver. Också Camilla kryssar vant mellan stånden. Hon rekommenderar de handgjorda olivtvålarna som bara kostar några kronor, men varnar för piratkopierade kläder som varken är välgjorda eller snygga. Hon slår ett slag för det vackraste handarbetet - virkade halsband som kvinnorna i byarna på landsbygden har tillverkat. Vi äter lahmacun, turkisk pizza, på ett enkelt hak, Nihal Café, mitt emot busstationen.

Ewa Nyman och Karina Ericsson Wärn på matmarknad

Foto: Anna Wahlgren

Sen är vi helt slut och mellanlandar på hotellet. Någon sover middag på rummet, en annan simmar i poolen, och ett sällskap har inte hunnit avsluta lunchdiskussionen. De beställer varsitt glas vin och fortsätter samtalet i trädgården.

Çardakli en favoritrestaurang

På kvällen sammanstrålar vi igen. Nu ska vi till en strandrestaurang i Yalikavaks fiskehamn. Camilla rör sig hemvant - hon pussar, tar i hand, hälsar, vinkar, säger några ord på turkiska. Så småningom slår vi oss ner på restaurangen Çardakli.

- Det här är min och Johans favoritrestaurang. Hit går vi minst en gång i veckan. Jag kan rekommendera deras meze - vinbladsdolmarna med skaldjur är fantastiska, likaså favan, som är en bönröra på vita bönor.

En bit in i middagen är samtalsnivån hög. Ännu en flaska vin tas in på bordet. Det jämförs shoppingfynd, pratas om kvinnors villkor i arbetslivet och om turkisk politik.

- Vi kvinnor måste lära oss att hålla ihop. Det har gubbarna gjort i alla tider, konstaterar Camilla.

Karina har hört Camilla berätta åtskilligt om Turkiet, men det här är första gången som hon själv är på besök.

- Yali är en överraskning. Här är lugnt, rofyllt och vackert. Jag vill tillbaka.

-Vem det passar att åka hit? Ja, vem skulle INTE gilla det här? Par, tantgäng, barnfamiljer... Jag skulle gärna åka hit ensam, inte minst om jag hade ett skrivprojekt. Checka in på ett strandnära hotell, skriva på dagarna, äta middag och dricka vin på kvällarna. Yali har gett mersmak, säger Karina.

Bland sexologer, advokater och pensionärer

En kväll är det dags för oss resenärer att presentera oss. Vi går laget runt och det visar sig att i vår grupp finns bland andra en sexolog, en advokat, en nybliven pensionär som bosatt sig på en båt, en vd och grundare av ett fraktbolag, en före detta FN-soldat, och ett virk-proffs. Alla lyssnar uppmärksamt på varandras berättelser, och fyller i med följdfrågor och spontana utrop: "Det där måste vi prata mer om på middagen".

Ewa Nyman är redovisningsekonomen från Stockholm som gick i tidig pension och numera bor med maken på en segelbåt. De senaste månaderna har de legat i Marmaris hamn, ett par timmars bussresa från Bodrum.

- Jag hittade Camillas och Karinas blogg när jag googlade på turkisk mat. Jag fastnade för deras välskrivna och tänkvärda inlägg. När jag såg att de arrangerade en resa hit, hoppade jag på direkt. Jag tycker att det är ett underbart upplägg. Resan ringar in min kärlek till Turkiet och till havet, mitt intresse för mat, men också för nya människor. Jag har aldrig tidigare rest med okända, men alla här är ju supertrevliga. Camilla och Karina är världens bästa reseledare - avslappnade, men med koll. Den här resan hade inte alls varit lika rolig att göra ensam.

Cecilia Lundqvist googlade på "klänningar Camilla Thulin" och ramlade av en slump över resebeskrivningen:

- Resan överträffar faktiskt mina förväntningar. Jag är alldeles tagen av alla spännande yrkeskarriärer och livsöden. Alla nya människor tillsammans med Camillas koll på området ger ju resan fler dimensioner.

Besök i Bodrum

En resehöjdpunkt är matlagningskursen hos Asli, ännu en av Camillas väninnor. Man behöver inte vara länge i Aslis prunkande och bohemchica trädgård för att komma ner i varv. Här finns vackra, mönstrade kakelplattor, ett inspirerande utomhuskök, och fullt av tavlor signerade Aslis konstnärsmake. Vi lagar zucchinibiffar, persilje- och fetaostfyllda börek, och smördegsbakade lammfärsknyten.

- Grönsaker är bas här. På sommaren är det så varmt att man inte orkar äta något annat.

-Använd händerna när du gör smeten. Du måste sätta din prägel på maten, och det gör du genom händerna. Då får maten din energi, instruerar Asli, vars restaurang verkar enligt slow food-rörelsens principer.

Lagar mat på turkist vis.

Foto: Anna Wahlgren

Vi hinner också klämma in ett besök i områdets huvudort - Bodrum.

-Det passar mig perfekt att bo i Yalikavak. Men när jag vill shoppa eller besöka några favoritkrogar så finns Bodrum en halvtimmes bussresa bort. Jag hoppar bara på en dolmus vid busstationen i Yalikavak så är jag där. Dolmus, minibuss, är ett utmärkt sätt att ta sig runt i Turkiet, det ska ni inte vara rädda för, uppmanar Camilla.

Hon guidar oss till stadens bästa väskaffärer och alla köper minst en ny handväska. Stil är egentligen inte fokus på den här resan, det är ju maten som har tagit oss hit. Men under en härlig vinlunch på Restaurante Español pratar vi ändå mode. Eller "stil" som granntanterna föredrar att säga. Tillfälliga modenycker intresserar dem nämligen inte alls.

Våra reseledare håller en improviserad föreläsning: - Svenska kvinnor har fått för sig att de inte ska visa sina armar. De tror att de är sladdriga och hängiga. Dessa armar som har skrivit maskin, tröstat barn och burit grytor. Plötsligt ska de inte få synas. Det är synd, säger Camilla.

Resan närmar sig sitt slut. Sista kvällen byts adresser och visitkort. Vi har bara tillbringat tre dygn ihop, men det har varit intensivt och det känns som om vi har kommit varandra nära. Det pratas jobbsamarbeten och om att ses igen på andra resor.

- Jag skulle gärna hänga på till Paris om de anordnar en sån resa. Men först måste jag smälta intrycken från den här resan, säger Anette Yngvesson.

 

LÄS OCKSÅ:

 

GUIDE TURKIET BODRUM

SE & GÖRA

1. Selia Artisanal farming, Muglia

Vid den vackert belägna vingården, som drivs av Selva Ismen, arrangeras härliga vinprovningar. Här tillverkas torra, röda viner som påminner om Amaroneviner. Under vinprovningen serveras gårdens egen mandarinmarmelad, olivolja och getost.

Baglaryolu No 400 Çömlekçi, Mugla

2. Erenler Sofrasi, Ortakent

Asli Mutlus matlagningskurser är populära. Dagen inleds med ett besök på en lokal marknad. Sen tillagas maten på Aslis konstnärliga gård. Här finns också en av områdets bästa restauranger.

Cumhuriyet Caddesi, Ortakent www.erenler-sofrasi.com

 

ÄTA & DRICKA

3. Cardakli restaurant, Yalikavak

Pålitlig krog med fisk och skaldjur som specialitet. Bra meze. Vacker utsikt över fiskebåtar och små gületer.

Merkez Mahallesi Iskele Caddesi No 13, Yalikavak

4. Panorama Pasadena restaurant, Geris

Bra lokalt kök, som dessutom är prisvärt. Ägarparet Murat och Fadime gör meze med sting i. Härifrån har man strålande utsikt över havet, öarna, och hela Yalikavak.

Eski okul sk. No 80, Geris

5. Restaurante Espanol, Bodrum

En sval oas mitt i Bodrums gamla stad. Prunkande trädgård, uppmärksam service, och delikata rätter - en mix av turkiskt och spanskt.

Atatürk cad. Uslu sok 8, Bodrum www.lapasion-bodrum.com

 

SHOPPING & NÖJEN

6. Futa, Bodrum

Vackert inredd butik som fokuserar på välgjort, turkiskt hantverk. Här säljs sidensjalar, broderade jackor och färgstarka tunikor. Hit går fashionabla Bodrumtanter som vill ha unika plagg.

Cumhuriyet Caddesi No 57, Bodrum

7. Gøn

Det vimlar av väskaffärer i Bodrum. Turkiska lädermärket Gøn rekommenderas. De tillverkar originella väskor i fint skinn som håller i en evighet.

 

BO BRA

8. Kivanic suites, Yalikavak

Trevligt mellanklasshotell precis vid strandpromenaden. Fin trädgård med underbar växtlighet, skön pool och restaurang ut mot vattnet. Fem minuters promenad in till byn.

Pris: Dubbelrum från cirka 800 kronor. www.kivanchotel.com

9. El Vino Hotel & Suites, Bodrum

Drivs av systern till Selva, kvinnan bakom vingården Selia. Hotellet prisas på Trip-advisor, inte minst för sin excellenta service. Här finns också en hyllad restaurang, som serverar familjens egna viner.

Pris: Dubbelrum från cirka 1 100 kronor. www.elvinobodrum.com

 

MISSA INTE:

Annons

ELISABETH MONTGOMERY