Stranden Stiniva på Vis.
Det finns flera vandringsleder bakom Makarskarivieran.
1 AV 2
Stranden Stiniva på Vis.
Foto: ELISABET AXÅS
2 AV 2
Det finns flera vandringsleder bakom Makarskarivieran.
Foto: ELISABET AXÅS

Maximera din semester – 7 heta tips i Kroatien

Dalmatien är den del av Kroatien som flest svenskar besöker. Här ligger kända öar som Hvar och Brac och städer som Dubrovnik och Split. Resejournalisten och guideboksförfattaren Elisabet Axås guidar till sju sköna favoriter längs den kroatiska kusten.

Elisabet Axås

1. Stiniva, Vis – bada i vacker lagun 

Bra skor krävs för att klättra ned för en brant stig till denna lilla strand. Bergväggar omsluter en lagun som inte är större än en simbassäng. Där nere solar man på klapperstenar och badar i kristallklart vatten. Utanför den fyra meter breda öppningen mot havet ligger båtar som tagit hit dem som ville slippa klättringen. 

LÄS MER: Test av 6 ryggsäckar – perfekta för nästa äventyr 

Stranden Stiniva på Vis. Foto: ELISABET AXÅS

Stari Grad – en av Kroatiens äldsta städer 

Denna stad på ön Hvar är en av Kroatiens äldsta, den fyllde 2 400 år förra året. Numera ligger Stari Grad lite i bakvattnet bakom staden Hvar och är just därför skönt avslappnad jämfört med sin exklusiva granne på andra sidan ön. Vandra i smala gränder och titta på båtarna som kommer in i den naturliga hamnen. 

Stari Grad. Foto: ELISABET AXÅS

Lady Pi Pi – bästa vyn över Dubrovnik 

Bästa utsikten över hela gamla Dubrovnik får man från denna krogs terrass på ett tak högt uppe vid ringmuren. Maten är traditionell kroatisk med fisk, skaldjur, biff och korv. Krogens namn kommer från en staty som ägarnas far huggit ut i sten. 

Lady Pi Pi. Foto: ELISABET AXÅS

Makarska – en strandraggare på kajen 

Galeb Jure kallas den stolte bronsmannen som eskorterar en kvinna med rullväska vid Makarskas kaj. Skulpturen som placerades här 2006 föreställer helt enkelt en strandraggare. Ett inte helt okontroversiellt ämne för en skulptur som manifesterar hundra år av turism i Makarska. Konstnären heter Nikola Sanjek. 

LÄS MER: Medelhavets 19 härligaste öar

Galeb Jure. Foto: ELISABET AXÅS

Ivo Grbic art gallery – dokument över kriget

Vid ett hörn på shoppinggatan Od Puca i Dubrovnik påminner stora foton om den hemska dagen 6 december 1991 då hundratals missiler och granater föll över staden. Efter attacken gick konstnären Ivo Grbic ut och dokumenterade förödelsen. Nu hänger hans foton utanför hans hus som en nyttig påminnelse om krigen på Balkan. 

Ivo Grbic konst galleri. Foto: ELISABET AXÅS

Lopud, Elafitöarna – lev strandliv

Den skönaste av Elafitöarna nordväst om Dubrovnik. Promenera till sandstranden Sunj tvärsöver ön från hamnen. Här finns ett par serveringar och i vattnet spelas ofta det kroatiska bollspelet picigin. I byn har gamla tiders sjökaptener byggt sina hus och fortfarande växer exotiska växter från deras resor i trädgårdarna. 

LÄS MER: Maximera din tid i vackra Dubrovnik 

Sandstranden Sunj. Foto: ELISABET AXÅS

Biokova – utsikt över Makarskarivieran 

Bergsmassivet som bildar en blågrå vägg bakom Makarskarivieran har massor av vandringsleder. Välj mellan att gå hela vägen från havsnivån till högsta toppen Sveti Jure 1 762 meter över havet eller ta bilen till alpängarna för en lättare vandring på över tusen meters höjd. Från turistorterna går leder till utsiktsplatser på olika nivåer.

Bakom Makarskarivieran finns flera vandringsleder. Foto: ELISABET AXÅS