Vackra Gdansk.
Vackra Gdansk.
Vackra Gdansk.
1 av 3: Vackra Gdansk. Foto: Shutterstock
Utsikt från Mariakyrkan.
Utsikt från Mariakyrkan.
Utsikt från Mariakyrkan.
2 av 3: Utsikt från Mariakyrkan. Foto: Shutterstock
Är du i Gdansk är du nära de finaste stränderna i Polen, som denna i Hel.
Är du i Gdansk är du nära de finaste stränderna i Polen, som denna i Hel.
Är du i Gdansk är du nära de finaste stränderna i Polen, som denna i Hel.
3 av 3: Är du i Gdansk är du nära de finaste stränderna i Polen, som denna i Hel. Foto: Shutterstock

Vackra Gdansk – här får du både strand och stad

Vackra, billiga Gdansk är perfekt för en maxad weekend. Kultur och historia i staden, och strandliv vid polska rivieran endast 20 minuter bort. 

Elisabet Axås

Det är trångt på spårvagnen till Jelitkowo. De flesta har liksom vi badväskor med sig, många dessutom ett hoprullat vindskydd och parasoll. Vi stiger av vid ändhållplatsen och promenerar genom parken ner till stranden. Den sträcker sig 15 kilometer från Gdansks varv förbi Sopot och ända till Gdynia. På så vis binder den ihop de tre städerna som här i Polen kallas Trojmiasto (Trestad).

Stämningen på stranden påminner lite om svenskt 70-tal, med badlakan och kylväskor i sanden. Det är trångt och livligt. Några spelar beachvolley och en grupp barn tränar med rockringar. Badet är långgrunt och vattentemperaturen som i Sverige.

Men matutbudet är bättre än på en svensk 70-talsstrand. Efter en stund i solen letar vi oss in under träden i Park Jelitkowski och äter lunch. Det blir fisk och var sin öl för ett löjligt lågt pris. Det smakar utmärkt och skuggan är skön under parasollen.

En helg i Gdansk är en härlig kombo av strand och stad. Vill man ha mer av det första är det bara att ta pendeltåget 20 minuter till den mer utpräglade badorten Sopot med hotell, diskon och en ståndsmässig pir från 1800-talet.

Det är ofta trångt bland de färgglada vindskydden på stranden i Jelitkowo. Foto: Elisabet Axås

Historiska minnesmärken

Är det staden som lockar stannar man i centrala Gdansk där det avlånga Dlugi Targ (”långa torget”) är centrum i den efter andra världskriget återuppbyggda gamla stan.

Här kan man passa på att besöka ECS (Europeiska Solidaritetscentret). Alla som minns Solidaritets kamp mot kommunismen på 1980-talet känner igen den ikoniska skylten vid varvet som då hette Leninvarvet. Nu är namnet Lenin borttaget, men skylten är sig lik.

Innanför den lever varvet fortfarande, men det har fått sällskap av ECS som berättar historien om Polens frigörelse, från Solidaritets första protester 1970 och framåt. Det är både gripande och lärorikt.

Vi ser traverskranen som Anna Walentynowicz jobbade i. Det var när hon fick sparken som strejkerna drog i gång. Här finns också den lilla lastbilen som Lech Walesa klättrade upp på för att hålla tal och på tv upprepar den glasögonprydde generalen Jaruzelski sitt budskap i all oändlighet.

Skylten till varvet i Gdnask är sig lik. Foto: Elisabet Axås

5 Utflykter kring Gdansk

1. Sopot

Den långa piren och vackra Grand Hôtel påminner om att Sopot var en omsusad kurort redan på 1800-talet. I dag är gatan Monte Cassino centrum för nöje och shopping med barer, klubbar och butiker. Flera av hotellen har spaanläggningar. Pendeltåget från Gdansk tar bara 20 minuter.

2. Gdynia

Yngst av de tre städerna. Gdynia anlades först på 1920-talet då den hade Polens enda kontakt med havet. Både Gdansk och Sopot hörde då till den fria staden Danzig. Gdynia har en del modernistarkitektur från den tiden. Här finns också emigrationsmuseet som öppnade 2015.

3. Hel

Över tre mil lång halvö som bara är ett hundratal meter bred på det smalaste stället. Sandstrand längs hela norra sidan och flera badorter med hotell och krogar. Vill man vara för sig själv på en strandremsa hittar man den här. Färjor går från Gdansk, Sopot och Gdynia till den lilla staden Hel längst ut på halvön.

Spektakulära strandremsan som utgör Hel. Foto: Shutterstock

4. Malbork

Stadens Malborks imponerande borg började byggas 1274 av riddarna i Tyska orden, under namnet Marienburg. Genom århundradena har borgen haft flera herrar, bland annat besattes den av svenskarna under 30-åriga kriget. I dag är borgen ett populärt och välbevarat utflyktsmål en knapp timme från Gdansk.

5. Krokowa

Slottet som dominerar denna lilla by cirka sju mil från Gdansk har upprustats och delvis förvandlats till hotell och restaurang. I museidelen berättas historien om de två bröderna Reinhold och Heinrich von Krokow som hamnade på var sin sida under andra världskriget.

LÄS MER: Tysklands riviera – magisk semester till budgetpris

GUIDE TILL GDANSK

SE & GÖRA

1. Bazylice Mariackiej

Den pampiga Mariakyrkan är en av världens största tegelkyrkor (tillsammans med Uppsala domkyrka och Nidarosdomen i Trondheim). Orkar man uppför alla trappsteg i det 80 meter höga tornet belönas man med en storslagen utsikt över stadens vackra hus. 

Adress: Podkramarska 5

Mariakyrkan. Foto: Shutterstock

2. ESC

Europeiska Solidaritetscentret visar Polens väg från kommunism till demokrati på ett modernt och gripande vis.

Plac Solidarnosci 1, ecs.gda.pl

3. Westerplatte

Andra världskriget började när Tyskland anföll halvön Westerplatte i september 1939. I dag är Westerplatte en utflyktspark med ett minnesmonument och informationstavlor om vad som hände.

ÄTA & DRICKA

4. Tawerna Mestwin

Regional kasjubisk meny i en lokal som lite påminner om en loppis full av dockor, kärvar, böcker, kläder på väggar och i taket. Folkmusik i högtalarna och folkdräkt på personalen.

Adress: Straganiarska 20, facebook.com/Tawerna.Mestwin

5. Brovarnia Gdańsk

Rustik stor och turisttät krog med eget mikrobryggeri i samma byggnad som Hotel Gdansk.

Adress: Szafarnia 9, brovarnia.pl

SHOPPING & NÖJEN

6. Saluhallen

Med så låga priser kan man tänka att Gdansk ska vara ett shoppingparadis. Men utbudet är inte alltid vad man önskar. Utom i saluhallen där man köper urgoda polska korvar för en billig peng. I källaren är resterna av en 1100-talskyrka bevarade.

Adress: Plac Dominikanski 1, halatargowa.pl

7. Ulica Mariacka

Trevlig gata med barer och butiker vägg i vägg. Här njuter man ett glas och har bra span när man sitter på någon av de många små uteserveringarna en halvtrappa upp.

BO BRA

8. Willa Litarion Old Town

Tretton individuellt inredda små rum i trevligt hotell på ön Spichrzow. Centralt men ändå ostört läge. Dubbelrum med frukost från cirka 680 kronor.

Adress: Spichrzowa 18

ANNONS: Läs mer och boka Willa Litarion Old Town här [extern länk]

9. Dom Schumannow

Enkelt och billigt hotell med nio rum i gammal stil extremt centralt på Dlugi Targ. Nära till det mesta, men eventuellt festande på torget hörs upp till rummen. 

Adress: Długa 45

ANNONS: Läs mer och boka Dom Schumannow här [extern länk]

10. PURO Gdansk Stare Miasto

Elegant och trendigt hotell med 93 rum i kvarteret bredvid Willa Litarion. 

Adress: Stagiewna 26

ANNONS: Läs mer och boka PURO Gdansk Stare Miasto här [extern länk]

LÄS MER: 14 platser du inte vill missa i Polen

RESFAKTA: GDANSK

Resa hit: Flyg från Arlanda eller Köpenhamn. Färja med Polferries från Nynäshamn till Gdansk, med Stena Line från Karlskrona till Gdynia.

Bästa tiden: Sommaren.

Restid: 18 timmar med färja från Nynäshamn, 10–12 timmar från Karlskrona.

Språk: Polska. Yngre personer pratar ofta engelska.

Valuta: Zloty (PLN). 1 zloty = cirka 2 kronor (2020). Gott om bankomater.

Prisnivå: Mellan. Gdansk = 61 på Forex storstadsindex (Stockholm = 100). 

Ta dig runt: Väl utbyggd och billig kollektivtrafik. Tramwaj wody är en ”båtbuss” på floden.