Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa

Publicerad 11 maj 2017 16:42

Maxa din weekend i polska pärlan Gdansk

<span>Vackra Gdansk vid Östersjöns strand.</span>

Vackra Gdansk vid Östersjöns strand.

1/6

Foto: Istock

<span>Under Dominikusmarknaden spelar gatumusik här och var i Gdansk.</span>

Under Dominikusmarknaden spelar gatumusik här och var i Gdansk.

2/6

Foto: Elisabet Axås

<span>Det är ofta trångt bland de färgglada vindskydden på stranden i Jelitkowo.</span>

Det är ofta trångt bland de färgglada vindskydden på stranden i Jelitkowo.

3/6

Foto: Elisabet Axås

<span>Partybåtarna studsar glatt emot varandra på floden.</span>

Partybåtarna studsar glatt emot varandra på floden.

4/6

Foto: Elisabet Axås

<span>Sill på tre sätt på krogen Lokalna.</span>

Sill på tre sätt på krogen Lokalna.

5/6

Foto: Elisabet Axås

<span>Skylten till varvet i Gdnask är sig lik.</span>

Skylten till varvet i Gdnask är sig lik.

6/6

Foto: Elisabet Axås

Strandliv, party och ett stråk av historia. Vi fyller kroppen, själen och hjärnan med ny energi under en weekend i Gdansk vid Östersjöns strand.

Det är trångt på spårvagnen till Jelitkowo. De flesta har liksom vi badväskor med sig, många dessutom ett hoprullat vindskydd och parasoll. Vi stiger av vid ändhållplatsen och promenerar genom parken ner till stranden. Den sträcker sig 15 kilometer från Gdansks varv förbi Sopot och ända till Gdynia. På så vis binder den ihop de tre städerna som här i Polen kallas Trojmiasto (Trestad).

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

 LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

Stämningen på stranden påminner lite om svenskt 70-tal, med badlakan och kylväskor i sanden. Det är trångt och livligt. Några spelar beachvolley och en grupp barn tränar med rockringar. Badet är långgrunt och vattentemperaturen som i Sverige.

Men matutbudet är bättre än på en svensk 70-talsstrand. Efter en stund i solen letar vi oss in under träden i Park Jelitkowski och äter lunch. Det blir fisk och var sin ölför ett löjligt lågt pris. Det smakar utmärkt och skuggan är skön under parasollen.

En helg i Gdansk är en härlig kombo av strand och stad. Vill man ha mer av det första är det bara att ta pendeltåget 20 minuter till den mer utpräglade badorten Sopot med hotell, diskon och en ståndsmässig pir från 1800-talet.

EXTERN LÄNK: Prisvärda charterresor just nu – se Destination

Marknad i Gdansk

Är det staden som lockar stannar man i centrala Gdansk där det avlånga Dlugi Targ (”långa torget”) är centrum i den efter andra världskriget återuppbyggda gamla stan. Där trängs fler turister för varje år.

Det är extra trångt vid vårt besök i augusti då festivalen Jarmark Sw Dominika (Dominikusmarknaden) pågår. Det innebär loppmarknad, bungyjump, pariserhjul och gatumusik… På Dlugi Targ sitter en tjej tålmodigt på en flygande matta medan publiken försöker lista ut hur det går till. Samtidigt skrider en kvinna i tre meter bred krinolin förbi reciterandes Shakespeare på polska.

I floden Motlawa dunsar cirkelrunda partybåtar med stojande passagerare mot varandra när mörkret fallit och diskoljuset blinkar över vattnet. Det är party helt enkelt.

Fullt så uppsluppet är det inte på museet ECS (Europeiska Solidaritetscentret). Men desto intressantare. Alla som minns Solidaritets kamp mot kommunismen på 1980-talet känner igen den ikoniska skylten vid varvet som då hette Leninvarvet. Nu är namnet Lenin borttaget, men skylten är sig lik.

LÄS MER: 25 bästa städerna för vårens weekendresor

Polen har gått igenom mycket

Innanför den lever varvet fortfarande, men det har fått sällskap av ECS som berättar historien om Polens frigörelse, från Solidaritets första protester 1970 och framåt. Det är både gripande och lärorikt.

Vi ser traverskranen som Anna Walentynowicz jobbade i. Det var när hon fick sparken som strejkerna drog i gång. Här finns också den lilla lastbilen som Lech Walesa klättrade upp på för att hålla tal och på tv upprepar den glasögonprydde generalen Jaruzelski sitt budskap i all oändlighet.

Det är en bra påminnelse om vad Polen gått igenom, kanske ännu nyttigare att begrunda nu när regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) tagit beslut som tullar på både yttrandefrihet och rättssäkerhet. Oönskade anställda på den statliga tv:n har fått sparken och reglerna för författningsdomstolen har ändrats.

Gdansk var en av få städer där PIS inte fick majoritet i valet 2015. Kanske är gdanskborna med sin historia extra noga med att skydda demokratin.

Vandra runt i Gdansks gamla stad.

Foto: SHUTTERSTOCK

TOPP 5 UTFLYKTER

Sopot

Den långa piren och vackra Grand Hôtel påminner om att Sopot var en omsusad kurort redan på 1800-talet. I dag är gatan Monte Cassino centrum för nöje och shopping med barer, klubbar och butiker. Flera av hotellen har spaanläggningar. Pendeltåget från Gdansk tar bara 20 minuter.

Gdynia

Yngst av de tre städerna. Gdynia anlades först på 1920-talet då den hade Polens enda kontakt med havet. Både Gdansk och Sopot hörde då till den fria staden Danzig. Gdynia har en del modernistarkitektur från den tiden. Här finns också emigrationsmuseet som öppnade 2015.

Hel

Över tre mil lång halvö som bara är ett hundratal meter bred på det smalaste stället. Sandstrand längs hela norra sidan och flera badorter med hotell och krogar. Vill man vara för sig själv på en strandremsa hittar man den här. Färjor går från Gdansk, Sopot och Gdynia till den lilla staden Hel längst ut på halvön.

Malbork

Stadens Malborks imponerande borg började byggas 1274 av riddarna i Tyska orden, under namnet Marienburg. Genom århundradena har borgen haft flera herrar, bland annat besattes den av svenskarna under 30-åriga kriget. I dag är borgen ett populärt och välbevarat utflyktsmål en knapp timme från Gdansk.

Krokowa

Slottet som dominerar denna lilla by cirka sju mil från Gdansk har upprustats och delvis förvandlats till hotell och restaurang. I museidelen berättas historien om de två bröderna Reinhold och Heinrich von Krokow som hamnade på var sin sida under andra världskriget.

LÄS MER: Krakow – upptäck det bästa med Polens pärla

 

GUIDE TILL GDANSK

Se & göra

1. ESC

Europeiska Solidaritetscentret visar Polens väg från kommunism till demokrati på ett modernt och gripande vis.

Plac Solidarnosci 1. www.ecs.gda.pl

2. Westerplatte

Andra världskriget började när Tyskland anföll halvön Westerplatte i september 1939. I dag är Westerplatte en utflyktspark med ett minnesmonument och informationstavlor om vad som hände.

Westerplatte

 

Äta & dricka

3. Lokalna

Liten trevlig restaurang med uteservering på gården vid en liten bakgata nära Dlugi Targ. Mycket fisk på menyn. Vi åt silltallrik, torsk och lax.

Ulica Grzaska 1. www.restauracjalokalna.pl

4. Mestwin

Regional kasjubisk meny i en lokal som lite påminner om en loppis full av dockor, kärvar, böcker, kläder på väggar och i taket. Folkmusik i högtalarna och folkdräkt på personalen.

Ulica Straganiarska 20/23. www.strona.mestwin.nazwa.pl

5. Brovarnia

Rustik stor och turisttät krog med eget mikrobryggeri i samma byggnad som Hotel Gdansk.

Ulica Szafarnia 9. www.brovarnia.pl

 

Shopping & nöjen

6. Saluhallen

Med så låga priser kan man tänka att Gdansk ska vara ett shoppingparadis. Men utbudet är inte alltid vad man önskar. Utom i saluhallen där man köper urgoda polska korvar för under 100 kronor kilot. I källaren är resterna av en 1100-talskyrka bevarade.

Plac Dominikanski 1. www.halatargowa.pl

7. Ulica Mariacka

Trevlig gata med barer och butiker vägg i vägg. Här njuter man ett glas och har bra span när man sitter på någon av de många små uteserveringarna en halvtrappa upp.

 

Bo bra

8. Willa Litarion

Tretton individuellt inredda små rum i trevligt hotell på ön Spichrzow. Centralt men ändå ostört läge. Dubbelrum med frukost från cirka 680 kronor.

Ulica Spichrzowa 18. www.litarion.pl

9. Dom Schumannow

Enkelt och billigt hotell med nio rum i gammal stil extremt centralt på Dlugi Targ. Nära till det mesta, men eventuellt festande på torget hörs upp till rummen. Dubbelrum med frukost från cirka 550 kronor.

Ulica Dluga 45. www.domschumannow.pl

10. Puro Gdansk

Elegant och trendigt hotell med 93 rum i kvarteret bredvid Willa Litarion. Dubbelrum med frukost från cirka 1 000 kronor.

Ulica Stagiewna 26. www.purohotel.pl/gdansk

ELISABETH MONTGOMERY