Lottie Knutson guidar dig runt Bornholm.
1 av 6: Lottie Knutson guidar dig runt Bornholm. Foto: Lottie Knutson
En stor del av arkitekturen består av korsvirkeshus, halmtak och spröjsade fönster.
2 av 6: En stor del av arkitekturen består av korsvirkeshus, halmtak och spröjsade fönster. Foto: Lottie Knutson
Östersjölax är hittills den märkligaste smak på sorbet som Jonas Bohn på Ismejeriet i Svaneke har tillverkat.
3 av 6: Östersjölax är hittills den märkligaste smak på sorbet som Jonas Bohn på Ismejeriet i Svaneke har tillverkat. Foto: Lottie Knutson
Äten bit på Svaneke Bryghus.
4 av 6: Äten bit på Svaneke Bryghus. Foto: Lottie Knutson
Här finns då och då havtornsglass med råvaror från bekantingarna på Höstet och jordgubbar från en annan odlare på ön.
5 av 6: Här finns då och då havtornsglass med råvaror från bekantingarna på Höstet och jordgubbar från en annan odlare på ön. Foto: Lottie Knutson
Svaneke Bryghus har 20 varianter på fatöl och 30 buteljerade ölsorter.
6 av 6: Svaneke Bryghus har 20 varianter på fatöl och 30 buteljerade ölsorter. Foto: Lottie Knutson

Matglädje och konst på sköna Bornholm

Bornholm är konstens ö. Inte bara keramikens, glasets och oljemålarnas, utan också matkonstens. Ön har fått sin första Michelinstjärna och lokala matproducenter vinner internationella priser. Och så ligger den nära, bara någon timme från Ystad.

Bornholm är ingen stor ö. Ingen bilresa tar längre än en halvtimme. Ändå rymmer den bördiga ön allt från rosa klippor, hemliga badvikar, solgula rapsfält och milslånga, kritvita stränder kantade av strandråg.

Lägg till ett stort antal matproducenter med prisbelönt kött och korv, rökt fisk, frukt och grönt, durumpasta, havtornssylt, rapsolja, senap, lakrits, choklad, kola, glass samt öl – och stjärnkockarna i Köpenhamns förtjusning förklaras.

Därutöver förskönas det mjukt kuperade landskapet av en enhetlig lokal arkitektur, som i Sverige dödades av 1960-talets rivningsraseri, mexitegel och skrytbyggen. På Bornholm har myndigheter och privatpersoner gjort tvärtom – och tagit tillvara kulturarvet i form av korsvirkeshus, halmtak och slammade tegelväggar. En rad väderkvarnar står kvar, vissa till och med i bruk. Bornholms runda kyrkor är också berömda.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för en lyxig weekend i Köpenhamn

Soligast i Danmark

Den lilla staden Svaneke har utnämnts till Danmarks vackraste stad, men stadskärnan och hamnen är lika pittoresk i Gudhjem, Allinge, Sandvig, Listed och en rad andra orter på Bornholm.

Den som fortfarande inte förstår tjusningen med den lilla ön bör beakta rekordet i soltimmar: Bäst i Danmark. Medan vårarna är kyliga räcker eftersäsongen och skördetiden desto längre, tack vare öns granitgrund som håller värmen långt in i oktober.

Och så tycks tiden gå lite långsammare på Bornholm. Bilarna är få. Alla känner alla.

– Här går det fem kvart på en timme, kommenterar en av öns matpersonligheter Jörgen Christensen det lugna tempot.

Själv tycks han dock inte slappa överdrivet mycket. Runt hans korsvirkeshus Hallegård betar får, svin och kor. Här odlas grönsaker – men framför allt görs här korvar på gammalt vis, för hand, för att sedan rökas manuellt. I en jordkällare ute i skogen lufttorkas skinka och filéer av nöt och gris. Tillsatser och konserveringsmedel är förbjudna på Hallegård. Allt är ekologiskt.

Hallegårds butik drar en strid ström lokalbor som handlar charkuterier och kött. Dessutom har Jörgen Christensen just fått bygglov för ett eget slakteri. Och så driver han en populär gårdsservering.

– Vi har massor av folk här på somrarna. Besökarna sitter och äter överallt: på fälten och i trädgården. Barnen klappar kaninerna och leker var de vill.

Jörgen Christensen blev tillsammans med medarbetarna överrumplad efter att nyligen ha hamnat i gourmetbibeln White Guide:

– Vi blev något tagna på sängen. Plötsligt kom en massa unga människor och foodies från storstäderna på fastlandet. Men alla är välkomna. Vi berättar gärna om vår filosofi kring mat och råvaror. Och bjuder på smakprov.

Dessutom samarbetar Hallegård tätt med Djurens Vänner som uppskattar grundarnas djurhållning och helhetssyn.

Vackra Dueodde. Foto: Lottie Knutson

Korv och öl på Bornholm

Eftersom alla avstånd är korta på Bornholm ligger den lilla staden Svaneke nära Hallegård. Nästan inom korvdofts-håll. Och det passar bra eftersom Svaneke inte bara har röstats fram till Danmarks vackraste småstad, utan också huserar öns mest innovativa och framgångsrika ölbryggeri och krog: Svaneke Bryghus. 20 varianter på fatöl och 30 buteljerade ölsorter. Som gjorda för att kombineras med charkuterier eller rökt fisk.

Bryghuset ligger vid torget i Svaneke. Det är populärt bland lokalbefolkningen just för sin frokost, alltså lunch, med lokala specialiteter och småskalig ölproduktion.

På Bryghuset är vi tillbaka till Bornholms eget förhållande till tiden, eller kanske just tillgången till denna: Bryggmästaren Jan Paul talar gärna om den femte ingrediensen, som är just tid. Ordentligt med tid.

För det är rejält med tid som är den hemliga ingrediensen i Bryghusets alla ölsorter. Tid som kompletterar vatten, jäst, malt och humle i produktionen. De trogna besökarna väntar enligt uppgift fortfarande på ett öl från 2009, som anses behöva lite mer tid innan det tappas upp.

En annan specialitet från Svaneke Bryghus är förnimmelsen av hav i humleångorna på en av husets ölsorter. Den speciella smaken kommer mycket riktigt ur en försiktig dos alger. Eller varianten Bad Boy: en svart ale med vitt skum och lätt chokladsmak som skapats tillsammans med konstnären Poul Pava. Bad Boy beskrivs som ”lätt på foten och rapp i käften” och har fått en hipp illustration av bildkonstnären. Traditionell konst och food-art kombineras väl på Bornholm.

Och så håller det på: Bryggeriet har till och med skapat ett öl i samarbete med havtornsodlarna Camilla och Mads Meisner på gården Höstet, som inte heller ligger mer än en cykeltur bort. Samma sak i giftermålet mellan öl och äpple i Applejack, från Bornholms musteri. Vidare testas öl med lakrits från, gissa vad, jo Bornholms lakritsfabrik; Baltic Liquorice.

LÄS OCKSÅ: Danmark – 12 skäl att älska vår granne i söder

Bornholm är gemenskap

Och den som aldrig lyckades slita sig från Hallegårds korvbutik och servering kan självklart köpa sig en flaska pilsner från Svaneke Bryghus på plats. För så fungerar de lokala entreprenörerna; här håller man ihop. Säljer varandras produkter. Utvecklar nya gemensamma koncept. Levererar allt från råvaror till keramik och glas till toppkrogarna.

Kadeau i Aakirkeby med stjärna i Guide Michelin serverar sina läckerheter på keramik från Lov i Listed. Den trefotade vasen från Baltic Sea Glass pryder varje bord på Stammershalles restaurang.

På Bornholm har ett gäng entusiaster till och med grundat ett gemensamt mattempel. Det gamla lantbruksmuséet i närheten av Gudhjem har kompletterats med en toppmodern mötesplats mellan producenter, leverantörer och matlagningsintresserade: Melstedts Madhus.

Men borta i Svaneke bör den som druckit öl och ätit frokost på Bryghuset skippa desserten. Besök i stället Chokoladeriet och testa de handgjorda kokosbollarna eller en chokladpralin. Eller gå några hundra meter mot havet, till nästa söta stopp i form av Bornholms Ismejeri. I ett korsvirkeshus och tidigare handelsbod tillverkar Jonas Bohn och hans fru Vibeke öns bästa glass.

Smakerna varierar, men choklad hör till de ständiga favoriterna på Bornholms Ismejeri. Rabarbern smakar inte illa den heller. Och ja, här finns då och då havtornsglass med råvaror från bekantingarna på Höstet och jordgubbar från en annan odlare på ön. En av de mer udda varianterna är en sorbet smaksatt med den överallt viltväxande ramslöken.

LÄS OCKSÅ: Danmark – här är pärlorna du inte får missa

Bornholm är väldigt cykelvänligt. Foto: Colourbox

Ta cykeln till stranden

Efter all mat krävs lite rörelse – och här kommer öns utmärkta cykelvägar väl till pass. Dels bjuder det flacka landskapet i söder in till cykelturer i bokskog och utmed rapsfält. Dels har myndigheterna säkrat cykelvägar genom att konvertera öns gamla järnvägssystem till cykelstigar. Samt byggt nya där det behövdes.

Och så behövs lite bad på maten. Bornholms kritvita stränder är ett måste och passar utmärkt som mål för cykelturer. De milslånga dynerna dekorerade med strandråg runt Dueodde eller Balkas klassiska Östersjöstrand hör till de mest kända och vackraste.

Öns östra, södra och västra delar kantas av ytterligare flera riktigt fina, vita sandstränder. Den norra delen präglas av klippor och enstaka insprängda stränder. Här drar sandstränderna i Sandvig och Melsted utanför Gudhjem flest besökare.

Till slut är det kanske dags för lite vila. Generellt dominerar campingplatserna i söder, medan några av de trevligaste pensionaten och hotellen ligger i norr. Allra bäst är fortfarande klassiska Stammershalle, som dessutom lockar med ett fantastiskt kök. Även om det kan bli missförstånd vid bokningen, för den som ber om sex, så försök att boka paradrummet, rum nummer sex, om det råkar vara ledigt. Här är terrassen mot havet extra lång och rummet rymligt.

I närheten av Stammershalle ligger Bornholms Kunstmuseum. En stram, modern och arkitektonisk utpost som smälter in i landskapet och till och med tycks uppskattas av korna som betar strax intill. Här finns bland annat en samling av Bornholmsgruppens mest kända verk. Samtidigt lyfter arkitekturen och alla fönster fram och ramar in landskapet utanför. Missa inte den gamla helande källans vatten som sipprar i en smal kanal genom innertrappan.

Vacker solnedgång i hamnen. Foto: Colourbox

Guide: Bornholm, DANMARK

Se och göra

1. Cykla till konsten: BORHOLMS KUNSTMUSEUM

Cykla på konstrunda mellan keramiker, glaskonstnärer och gallerier. Inled turen med Bornholms Kunstmuseum.

www.bornholm.info/da/cykelferie

 

2. Färja med körsång: GUDHJEMS HAMN

Ta morgonfärjan över till Christiansö. Missa inte Gudhjems kör som sjunger passagerarna farväl varje morgon klockan 10.

www.bornholmexpress.dk/

 

3. Utmana klipporna: VANG

Barn och vuxna utan svindel provar klättring i det gamla nedlagda granitbrottet Vang.

www.gobornholm.dk

 

Äta och dricka

4. Brevbäraren lagar mat: DET GAMLE POSTHUS

Vällagat, lokalproducerat, prisvärt, goda viner och fullt med trevliga bornholmsbor kännetecknar kvarterskrogen i gamla Posthuset, i Allinge.

www.detgamleposthusallinge.dk

 

5. Rå industrimiljö med ambitioner: MOLEN

Restaurang Molen ligger i Nexö hamn och aspirerar på en stjärna i Guide Michelin. Köket är innovativt och miljön industriell. Ljudnivån tillåter dock inga djupare samtal.

www.restaurantmolen.dk

 

6. Michelinstjärna och sanddyner: KADEAU

Mytomspunna Kadeau lockar foodies från hela världen och sätter en ära i att jobba med lokala råvaror.

www.kadeau.dk

 

7. Nyöppnat och inne fast ute: HUMMERHYTTEN

I dagarna nyöppnar huvudstadens finkrog Kofoed sin filial på Bornholm i en gammal uteservering vid namn Hummerhytten i Listed.

www.hummerhytten.dk

 

Shopping och nöjen

8. Korsvirke och charkpalats: HALLEGÅRD

Populär gårdsbutik med hemrökta specialitéer och servering. Hallegård är epicentrum i den ekologiska, småskaliga rörelsen på Bornholm.

www.hallegaard.dk

 

9. Klassisk vas: BALTIC SEA GLASS

Här säljs den trebenta, handblåsta vasen som pryder krogborden på Stammershalle och en rad hem på ön. Stilrent och prisvärt.

www.balticseaglass.dk

10. Ekologisk havtorn: HÖSTET

Höstet har vunnit pris för sin havtornssaft. Gården ligger vackert och butiken är värd ett besök.

www.høstet.dk

 

Bo bra

11. Klassiskt badhotell: STAMMERSHALLE

Designat, fräscht och med topprestaurang. Stammershalle rankas med rätta som bäst på ön. Dubbelrum från 1 400 danska kronor per natt.

www.stammershalle-badehotel.dksion

 

12. Mormors pensionat: KLOSTERGAARDEN

Pensionat i korsvirkeshus i Allinge. Charmerande innergård, ytterst enkla rum från 600 danska kronor per natt.

www.pension-klostergaarden.dk

Resfakta Bornholm

Resa hit: Ta färjan från Ystad till Rönne. Endagsbiljett inklusive buss kostar 260 svenska kronor tur och retur. Fem personer och en bil tur och retur från cirka 1360 kronor. Lokala flygbolag via Köpenhamn.

Bästa tiden: Våren kommer relativt sent, men sedan håller värmen sig in i oktober. Den som kan resa utanför skolornas sommarlov slipper trängsel.

Restid: Färjan Ystad-Rönne tar en timme och 20 minuter. Flyg under en timme från Köpenhamn.

Språk: Danska.

Valuta: Danska kronor.

Prisnivå: Ungefär som i Sverige men öl och snaps är ofta billigare.

Ta dig runt: Hyr cykel eller vandra. Kombinera med bil för mer omfattande utflykter.

Bra att veta: Tag med en extra väska för inköp av diverse delikatesser, glas och keramik.

Läs mer: www.bornholm.info, www.visitdenmark.com, www.faergen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande