1 av 6: Tågexperten Andreas Sidkvist från tågsemester.nu lär dig allt om interrailkortet inför tågluffen.
Sassis runt 1 500 grottbostäder gjorde Matera till ett Unesco-världsarv redan 1993.
2 av 6: Sassis runt 1 500 grottbostäder gjorde Matera till ett Unesco-världsarv redan 1993. Foto: SHUTTERSTOCK
Blå timmen i Matera.
3 av 6: Blå timmen i Matera. Foto: JOHAN ÖBERG
På I Vizi Degli Angeli serveras underbar italiensk glass med smaker du aldrig hört talas om. Bara att testa!
4 av 6: På I Vizi Degli Angeli serveras underbar italiensk glass med smaker du aldrig hört talas om. Bara att testa! Foto: JOHAN ÖBERG
Matera är europeisk kulturhuvudstad 2019. En av stadens främsta lockelser är Sassi – stadsdelarna med uråldriga grottbostäder.
5 av 6: Matera är europeisk kulturhuvudstad 2019. En av stadens främsta lockelser är Sassi – stadsdelarna med uråldriga grottbostäder. Foto: JOHAN ÖBERG
Ingen karta hjälper när man vill utforska Sassi – gå på måfå och hitta allt från boutiquer till coola barer.
6 av 6: Ingen karta hjälper när man vill utforska Sassi – gå på måfå och hitta allt från boutiquer till coola barer. Foto: JOHAN ÖBERG

Guide till Matera – skamfläcken som blev kulturhuvudstad 2019

MATERA, ITALIEN. Årets europeiska kulturhuvudstad är italienska Matera. På 1950-talet var Materas områden med traditionella grottboenden en skam för Italien. Nu är läget ett helt annat. Turismen blomstrar och det finns mängder av barer, matställen, shopping, konstgallerier och inte minst lyxboende i grottorna. Här är Allt om resors guide till Matera.

Två semesterpar dricker aperitivo på en terrass i Matera precis vid avgrunden till en djup ravin och på något sätt känns vyn bekant. Kanske beror det på en film?

Filmsuccén ”Wonder woman” inleds ju med scener från amazonernas lyckorike Themyscira. Miljöerna är hopplockade i datorer, men med verkliga förlagor från södra Italien, bland annat från Sassi, staden Materas område med grottbostäder där vi nu står och blickar ut över nejden i skymningen. I Mel Gibsons brutala ”The Passion of the Christ” förvandlades Sassi i stället till Bibelns land för drygt 2 000 år sedan – själva korsfästelsen spelades in precis på andra sidan ravinen som vi blickar ut över.

Man går lätt vilse i Sassi, på grund av alla trappor, vindlande gränder och hus som är svåra att skilja från varandra. Foto: JOHAN ÖBERG

Över 60 filmer har gjorts i Matera. Filmnördar kanske minns Sassimiljöerna från Pasolinis ”Matteusevangeliet” från 1964. Då den spelades in höll man fortfarande på att tömma Sassi-områdena. Här levde folk närmast på medeltida sätt tillsammans med sin boskap, utan fungerande avlopp eller rent vatten. Fattigdomen och stanken slog emot eventuella besökare, och Matera blev en symbol för Syditaliens utbredda fattigdom och vad som måste göras för att förbättra livet i vackra men ack så fattiga regioner som Basilicata.

LÄS MER: Italiens vackraste platser - fantastiska favoriter 

Tömningen av Sassi pågick från 1953 till 1968, och de som flyttade fick nya moderna bostäder i andra delar av Matera, berättar min ciceron Dora Cappiello.

Men misären revs inte. I stället drogs så småningom ett modernt vatten- och avloppsnät in, och 1992 påbörjades återinflyttningen. Staten delade ut bostäderna i ett årligt lotteri där vinnarna förband sig att renovera sina hus mot löfte om hyresfritt boende i 30 år. Några få hus som fortfarande var privatägda såldes i stället.

Från fattigdom till lyx

– Men det var inte de fattiga som flyttade tillbaka utan fint folk och intellektuella, säger Dora Cappiello. Sedan 2014, då det blev klart att Matera skulle bli europeisk kulturhuvudstad, har priserna rakat i höjden på alla privatägda fastigheter här.

Mycket annat har också hänt som en följd av kulturhuvudstadsstatusen. Långt fler turister har hittat hit, och bortom den redan tidigare livliga gågatan mellan Palazzo Lanfranchi och Piazza Vittorio Veneto har massor av barer, matställen, smyckebutiker, glasskiosker och konstgallerier öppnat längs gator som förr var helt döda.

– Jag flyttade till Matera 2003. Jag skulle först bara stanna några år för att lära mig italienska, men blev kvar och träffade smyckedesignern Elisa 2009. När vi öppnade vår butik här på Piazza del Sedile för några år sedan var det fortfarande helt öde och förfallet här, säger svenskan Johanna Curti, som driver smyckebutiken Elisa & Janna tillsammans med en italiensk smyckedesigner.

I dag är alla affärslokaler upptagna, och folk sitter och sippar espresso ute på piazzan.

Magisk stadskärna

– Boomen startade 2014. Men jag hoppas att Matera inte ändras för mycket nu, för det är verkligen magiskt i den gamla stadskärnan, säger Johanna.

Den gamla stadskärnan ligger som i så många andra italienska småstäder uppe på en bergsplatå, och Sassiområdena sprider ut sig på bergssidan nedanför. När man går in i dem är det lätt att gå vilse. Och att hitta tillbaka till en mysig affär kan vara svårt på grund av alla nivåskillnader, trappor, likartade sandstensfärgade fasader och krokiga gränder.

Det här komplicerar för den snabbt växande skaran av intimt lyxiga hotell, airbnb-uthyrare och små B&B-ställen i Sassi – gästerna måste ju hitta dem.

– Jag stämmer alltid träff med mina gäster på någon mer lättfunnen plats som också går att nå med bil, berättar Vincenzo Altieri, som driver ett litet B&B där alla fyra rummen är inrymda i grottor, över en kaffe med nybakt bröd och frun Carlas goda pumpamarmelad.

Som hans hus är de flesta husen byggda i Sassi. Utifrån syns bara en prydlig, oftast flerhundraårig, sandstensfasad. Men bakom fasaden är rummen uthuggna direkt ur berget, vilket så klart var både enklare och billigare, och som bonus fick man ett bättre inomhusklimat.

Är den här grottan ledig? I Matera har man bott så här i tusentals år. Foto: JOHAN ÖBERG

Och idén att bo i grottor har många år på nacken i trakten – Matera har varit bebott i hela 9 000 år.

På den i dag nästan obebodda sidan av ravinen har man superb utsikt över Materas grottkvarter. Men här finns också massor av grottor – en del öppna, som anlagts för fåren, andra som fått låsta gallergrindar är riktigt gamla grottkyrkor. I närområdet finns över 150 av dem, något som tillsammans med Sassis runt 1 500 grottbostäder gjorde Matera till ett Unesco-världsarv redan 1993.

LÄS MER: På spännande upptäcktsfärd i Neapel 

Vi gör en vandring längs branterna och ser flera kyrkor med nötta men vackra kristna fresker och hundratals, av pilgrimer inristade, kors. Tyvärr har många kyrkor hunnit plundras, ibland av de utländska forskare som borde ha kommit för att bevara snarare än förstöra.

Blå timmen i Matera. Foto: JOHAN ÖBERG

När ljusen tänds i den blå timmen, Aperol spritzen har slunkit ner och det är dags att planera för middag på någon restaurang i Sassi, känns det verkligen vilken unikt vacker flertusenårig stad som Matera är - eller kanske snarare har blivit nu sedan fattigdomsmisären övervunnits.

Men frågan är om staden kommer helskinnad genom kulturhuvudstadsåret, eller om det nyväckta turistintresset blir för stort?

– Många här ser Matera 2019 som en ostoppbar flod av förändring. Men vi måste själva ta vara på vår historia för vi har en unik berättelse att förmedla, säger Vincenzo Altieri, som försöker att dra sitt strå till stacken med sitt lilla B&B La Dolce Vita – ”Det ljuva livet”.

RESFAKTA: MATERA

Resa hit: Tåg Malmö–Bari tar lite mer än 30 timmar och kräver minst sex tågbyten. Från Bari är det cirka 1,5 timmars bussresa till Matera.

Det finns inga direktflyg från Sverige till Bari, som är närmaste internationella flygplats. Det finns dock flera alternativ med byte på vägen. Lufthansa via München är ofta snabbast, tar runt strax under 6 timmar och kostar från 2 700 kronor. Billigast är Ryanair med byte i Milano och priser från 1 400 kronor och en restid strax under 7 timmar.

Bäst tiden: Februari–oktober. Våren börjar tidigt, högsommaren kan vara väldigt het och det sköna sommarvädret varar långt efter att vi fått höst.

Språk: Italienska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Cirka 20 procent under den svenska. Syditalien är klart billigare än landets norra ände.

Bra att veta: Bra promenadskor är viktigt då Matera bjuder på massor av backar, trappor och ojämna gatubeläggningar.

Mer info: sassiweb.it, matera-basilicata2019.it

GUIDE: 10 TIPS I MATERA

SE & GÖRA

1. Centro Visite Jazzo Gattini

Vackra men slitna religiösa fresker pryder många av Matera-traktens drygt 150 klippkyrkor. Foto: JOHAN ÖBERG

Från besökscentret kan man gå vandringar i det fascinerande klipplandskapet med sina åldriga grottkyrkor. Det finns självguidade turer och ännu mer givande med guide (förbokas). Och så serveras utsökta luncher här.

Adress: SS7 direzione Taranto, Bivio km 583, ceamatera.it

2. Centro Carlo Levi

Antifascisten Carlo Levi bodde i Matera och skrev boken ”Kristus stannade i Eboli”, men var främst målare. Här finns bland annat ett av hans monumentalverk.

Adress: Piazzetta Pascoli 1, centrocarlolevi.it

ÄTA & DRICKA

3. Osteria Pico

Genuin mat med rötterna i Basilicata. Bland annat utsökt hemgjord pasta.

Adress: Via Fiorentini 42, osteriapico.it

4. Ristorant Francesca

Romantisk grottrestaurang med lokalt kök, där tonvikten ligger på kött då vi är i inlandet. Att det numera går fort att få hit fin fisk från havet påverkar inte italienarna.

Adress: Vico Bruno Buozzi 9, facebook.com/pages/Ristorante-Francesca/249598198387826

5. I Vizi Degli Angeli

Stans bästa glass med massor av unika smaker – testa grapefrukt med rosépeppar! Foto: JOHAN ÖBERG

Stans bästa glass (och konkurrensen är numera stenhård) med massor av unika smaker – testa grapefrukt med rosépeppar!

Adress: Via Domenico Ridola 36, ivizidegliangeli.it

SHOPPING & NÖJEN

6. Mancini

Materas surdegsbröd är berömt vida omkring. Foto: JOHAN ÖBERG

Förr tog Materas hushåll sina degar till gemensamma ugnar för bakning, och då behövde man kunna skilja på bröden så degarna stämplades. Såna vackra trästämplar tillverkas ännu och blir till fina souvenirer.

Adress: Via Bruna Buozzi 87

7. Elisa & Janna

Svenska Johanna Curti driver en smyckesbutik på ett litet torg som nu blommat upp efter att ha legat öde i decennier. Foto: JOHAN ÖBERG

Smyckebutik med unik, kraftfull svensk-italiensk design, inspirerad av Basilicatas steniga natur och återvinning av metaller. Säljer också på nätet.

Adress: Piazza del Sedile 23, elisajanna.com

BO BRA

8. Masseria Fortificata San Francesco

Staden närmar sig nu detta lyxiga hotell i en före detta befäst lantgård, med eget mäktigt vakttorn. Dubbelrum från 1 700 kronor i mitten av maj.

Adress: Contrada S. Francesco, masseriasanfrancesco.com

9. La Dolce Vita B&B

Vill man bo i en grotta är Matera helt rätt. Här ett av de mysiga rummen på B&B La Dolce Vita. Foto: JOHAN ÖBERG

Har bara fyra rum i grottor med huslik fasad, och ägaren är väldigt mån om att få gäster med genuint intresse för Matera. 

Adress: Rione Malve 51, ladolcevitamatera.it

10. Palazzo Gattini Luxury Hotel

Lyxigt boende i ett flerhundraårigt stadspalats inklusive läckert spa. Superb vy från takterrassen. Dubbelrum från 3 700 kronor.

Adress: Piazza Duomo 13/14, palazzogattini.it

LÄS MER: Upptäck Milanos nya måsten efter förändringen 

Aktuellt just nu