MALTA. Daniela Buechinger och Joanna Schröder från Berlin vid Azure Window nära Dwejra, på ön Gozo.
Xlendi på ön Gozo är en av Maltas minsta och mest avslappnade turistorter.
Vy över stora hamnen i Valletta, Malta.
Orörda Ghajn Tuffieha är Maltas kanske finaste strand.
Från Dingli Cliffs finns några av Maltas mest imponerande vyer.
1 AV 5
MALTA. Daniela Buechinger och Joanna Schröder från Berlin vid Azure Window nära Dwejra, på ön Gozo.
Foto: Anders Pihl
2 AV 5
Xlendi på ön Gozo är en av Maltas minsta och mest avslappnade turistorter.
Foto: Anders Pihl
3 AV 5
Vy över stora hamnen i Valletta, Malta.
Foto: Anders Pihl
4 AV 5
Orörda Ghajn Tuffieha är Maltas kanske finaste strand.
Foto: Anders Pihl
5 AV 5
Från Dingli Cliffs finns några av Maltas mest imponerande vyer.
Foto: Anders Pihl

Malta – en mångsidig önation i Medelhavet

Malta har blivit en mötesplats för människor från hela världen som lockas hit av den öppna stämningen.

Upptäck en mångsidig önation i södra Medelhavet och missa inte Gozo, Maltas förtrollande vackra lillasyster.

Som om någon svängt ett trollspö. Så känns det kring fiskeläget Dwejra på Gozo, Maltas näst största ö. Här finns ett helt kustparti med säregna och spektakulära bergsformationer.

Mest imponerande är utan tvekan Azure Window, en gigantisk stenbro som pekar ett par hundra meter rakt ut i havet.

Bland klippavsatserna nedanför som erbjuder perfekta dopp ner i det grönskimrande vattnet träffar jag på tyskorna Daniela Buechinger och Joanna Schröder, bägge från Berlin.

- Detta måste vara Maltas finaste plats, säger Daniela nöjt.

Både Daniela och Joanna är utbytesstudenter på huvudön Malta och nyfikna på att få uppleva det mindre och lugnare Gozo.

- Malta har så mycket att se på en liten yta, menar Joanna. Både natur och historia. Men det allra bästa är den underbara stämningen i Valletta.

Malta har rika skatter av historia och kultur

Tidigare var det främst lite äldre resenärer som lockades till Malta och dess skatter av historia och kultur. Numera har Malta och dess huvudstad Valletta blivit en mötesplats för även yngre människor från när och fjärran. Ryktet om Maltas öppna atmosfär sprider sig.

En bidragande orsak är språket, att nästan alla i landet talar bra engelska. Att Malta med sitt geografiska läge alltid varit en mötesplats mellan kulturer och kontinenter hjälper förstås också till.

Malta sticker dessutom ut med sin egen profil. Landet var engelsk koloni i 150 år och inget annat land vid Medelhavet har samma mix av influenser från Italien, England och Nordafrika.

Eftermiddagste och röda telefonkiosker är lika maltesiskt som perfekt pasta och arabiska lammspett.

Kosmopolitiska huvudstaden Valletta är en given höjdpunkt på de flesta besök till Malta. Staden har gränder knökfulla med historia och charm och ett karaktäristiskt utseende, byggd kring femton bukter med mängder av luzzus, Maltas traditionella och färgstarka fiskebåtar.

Ett par sevärdheter, St John-katedralen och Stormästarens palats, håller världsklass och bör inte missas ens om man är här på en weekend.

Party i Valletta

Det är också svårslaget att vandra längs stadens bukter i solnedgången och se hur stadens uteserveringar, restauranger och barer fylls med gäster och kommer till liv. Nu om inte förr blir den speciella atmosfären i Valletta mycket lätt att känna igen.

På en servering i mysiga Spinola Bay sitter paret Annika och Johan Hansson från Halmstad. De brukade åka till Italien men har nu fastnat för Malta i flera år i rad.

- Det är lite trevligare, säger Johan. Maltesiska servitörer har en förmåga att fråga om det smakade bra på ett sätt så man tror att de faktiskt bryr sig om svaret.

Från restaurangtäta Spinola Bay är det inte långt till nöjesstadsdelen Paceville, i vars partykvarter det råder en närmast hysterisk stämning framåt kvällen. Klubbarna ligger vägg i vägg och även på gatorna utanför är det fest. I detta unga och internationella vimmel börjar jag prata med Frantz från Holland som säger:

- Folk tror att Malta är ett resmål för brittiska pensionärer. De borde vara här i kväll.

Malta är ett överblickbart resmål. Utanför Valletta finns en lång rad utflyktsmål som man når med buss eller hyrbil inom en timme. Till exempel Mdina, öns första huvudstad eller den gulliga fiskebyn Marsaxlokk, känd för sina fiskerestauranger.

Inte många men fina stränder på Malta

Malta har inte så många stränder, men de som finns är riktigt fina. De bästa heter Golden Bay och Ghajn Tuffieha och ligger bredvid varandra på öns sydvästkust.

Självklart bör man inte heller missa Gozo, dit det går färja med täta turer. Gozo är lugnare, grönare och har fler dramatiska vyer än Malta, som Azur Window där artikeln började. Ön passar avgjort den som vill ha en rofylld semester.

De som tror att Malta inte är något mer än landet som brukar komma sist i melodifestivalen får skylla sig själva. Vi andra kan upptäcka en mångsidig önation i södra Medelhavet med en mycket speciell stämning.