Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Marinan och katedralen i Palma.
Marinan och katedralen i Palma.
Marinan och katedralen i Palma.
Soliga Palma.
Soliga Palma.
Soliga Palma.
Författaren Mons Kallentoft har bott på Mallorca i fem år.
Författaren Mons Kallentoft har bott på Mallorca i fem år.
Författaren Mons Kallentoft har bott på Mallorca i fem år.
1 AV 4
Saker du inte får missa på ön
2 AV 4
Marinan och katedralen i Palma.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
Soliga Palma.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 4
Författaren Mons Kallentoft har bott på Mallorca i fem år.
Foto: Pär Olsson

Tips: Palmas bästa restauranger och nöjen

PALMA, MALLORCA. Mons Kallentoft tar oss till ställen i Palma som få turister någonsin upptäcker. Fina stränder, lyxiga hotell, charmiga byar, billiga restauranger och livliga marknader. 

Författaren och journalisten Mons Kallentoft har bott på Mallorca i fem år. Här ger han sina bästa tips i Palma. Allt från de bästa restaurangerna, hotell och var du ska gå och dansa disko natten lång!

BO BRA

1. Bo på Castell Son Claret 

Det som är rätt schyst med Palma är att man kan sätta sig i en taxi och 20 minuter senare är man i en helt annan värld, uppe bland bergen. Castell Son Claret, ett ultralyxigt gammalt palats, ligger 25 minuter från Palma. Det är fint och dyrt, med stora sviter, dyra material, en fantastisk trädgård, en restaurang med två stjärnor i Michelinguiden och mycket personal som passar upp på en. Allting är gjort med god smak. 

Hotellet ligger som i en sänka i Tramuntanabergen, så det är hänförande vackert. Man kan åka dit för att bara äta lunch också, det går alldeles utmärkt. Hotellet har en enklare krog med prisvärd meny. 

ANNONS: Läs mer och boka Castell Son Claret här [extern länk]

2. Protur Naisa Palma Hotel

Protur Naisa Palma Hotel är ett nyöppnat hotell en bit upp i stan, 200 meter från huvudgatan. Det ligger jättebra, men lite off enligt turistkartan. Det kan vara ett bra alternativ om man inte vill lägga så mycket pengar på boende. Det är rätt prisvärt. Det ligger i en del av stan där vanligt folk bor och så finns det en pool på taket. Det är inte något stort hotell, inte någon kloss som i Magaluf med 2 000 rum. Det är snarare ett boutiquehotell, med 50–100 rum. 

ANNONS: Läs mer och boka Protur Naisa Palma Hotel här [extern länk]

25 minuter från Palma ligger Castell Son Claret uppe bland bergen. Foto: Castell Son Claret

ATT GÖRA

3. Bada vid stranden Can Pastilla

Can Pastilla ligger en mil utanför Palma centrum, nära El Arenal. Området är väldigt turistigt, men på ett 50-talsvis, med en sorts fin, nostalgisk turism. Det är som en resa bakåt i tiden att vara där, skulle jag vilja påstå. Man kan fortfarande känna hur det kändes när de första turisterna kom till Mallorca. De allra första svenska charterturisterna hamnade säkert vid den här stranden. Den är långgrund, 100 meter lång och ligger som i en liten vik. Efter den kommer Plaza Palma som är sex–sju kilometer. 

10 kilometer utanför Palma ligger mysiga stranden Can Pastilla. Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA

Tre av de här fem ställena är lite enklare krogar. De andra två som jag nämner är lite mer som restauranger i Stockholm, kan man säga.

4. Restaurante Chino Shi Shan Xuan

Det finns ett ganska stort kinesiskt community i Palma, och de håller till i området Pere Garau, som är Palmas Chinatown ungefär. Där ligger den här restaurangen som kineserna går till. Den är också väldigt populärt bland spanjorerna, är garanterat fri från turister och kan varmt rekommenderas. Den är alltid fullsatt, jättebillig och har god kinesisk mat. Det får kanske plats 70–80 gäster, så det är ett jäkla tryck. Det är inte så att man behöver vänta på maten. Det smäller till. 

Adress: Carrer Uetam, 3

5. Restaurante la Casa del Sabor

Equadoriansk restaurang som säkert tar flera hundra gäster om alla salar är öppna. En lördag eller söndag är det alltid fullt och det är rätt skön stämning. Det är hårt arbetande människor som går hit när de har en dag ledigt. Det är god, billig och kraftig mat. Ett enkelt och häftigt ställe. 

Adress: Carrer de Joan Alcover, 5

6. Restaurante Mexicano Chapultepec

Mexikansk restaurang som drivs av mexikan. Den är väldigt populär bland spanjorerna och det mexikanska communityt i stan. Maten är stark så det krullar sig i nacken.

Adress: Carrer Faust Morell, 11

7. Bungalow i Ciudad Jardin

Det här är ett av få ställen i Palma där du kan sitta direkt vid havet och käka paella. Det är jättepopulärt både bland lokalbor och turister. Det är ett underbart ställe för en långlunch på sommaren.

Adress: Carrer d'Esculls, 2

8. Bar Bosch

Bar Bosch är väldigt kontinentalt. Tänk dig ett sånt där europeiskt kafé där alla sorters människor kommer och går, det är öppet från tidig morgon till sen kväll, serverar enklare frukost, lunch och mackor till middag. Som Café de Flore i Paris där folk suttit länge, länge på de där mörka trästolarna. Det är som en social institution nästan. Man kan titta på folk och livet. Ett sånt klassiskt kafé.

I Paris höll intellektuella till på såna här kaféer. Palma är inte särskilt intellektuellt, det ska gudarna veta, men det här stället har lite den stämningen. Du kan tänka dig att sitta där i flera timmar och läsa en papperstidning. En riktig papperstidning. Det är en nostalgisk känsla över det. Det är lite old school allting. Kyparna har svarta byxor, vita skjortor, svarta västar. 

Det ligger mitt i Palma, så du ser en massa bussar, bilar, träd, folk kommer och går. Tusentals människor i timmen passerar den här korsningen där kaféet ligger.

Adress: Plaça Rei Joan Carles I, 6 Low

”Här brukar jag sitta och läsa New York Times, dricka kaffe och låta tiden gå – när jag har tid med det”, säger Mons Kallentoft. Foto: Shutterstock

9. Mega Park

Megapark är en av de här enorma ölhallarna i El Arenal som är öppna 24 timmar om dygnet. Väldigt kul om man ska partaja och inte vill göra det så sofistikerat. Tänk dig att du tar 5 000 personer som jobbat som dårar i 45 veckor, sparat lite pengar, och nu ska de få ut alla frustrationer, all glädje, partaja tills de stupar. Tar du de här 5 000 personerna och ställer in dem i en låtsas-riddarborg byggd av plast, ger dem obegränsat med öl och ser vad som händer, då har du stämningen på Megapark. Det är mycket glädje, frustration, drömmar. Jag vet inte något annat ställe utanför Mallorca som är så här. Det är som en enorm nattklubb med flera dansgolv. Många tyskar.  

Adress: Carretera de l'Arenal, 52, megapark.tv

SHOPPING & NÖJEN

10. Mercado Pere Garau

Det är en jättefin marknad i de lite enklare kvarteren. Den har fantastisk koriander, underbart kött, styckningsdetaljer, billig fisk, fantastiska stånd med frukt som bönder kommer in och sätter upp, ost, oliver, mycket kryddor. Det är rätt skön stämning med massa uteserveringar runtom där man kan sitta, ta en kaffe och kolla på blandningen av folk – allt från riktigt slitna själar till tyskar som gillar det pittoreska och har åkt in från sina miljardkåkar i förorten. 

Matmarknaden är mer low-key än de två andra marknaderna i Palma. Den här har mycket mer liv. Är Enklare. Billigare. Inte turistig. Jag gillar det. 

Adress: Plaça Pere Garau, s/n, mercatperegarau.es

På lördagar finns det stånd både inne och ute vid Mercado Pere Garau. Foto: Shutterstock

 

11. Tito's Palma

Det här är Mallorcas mest klassiska diskotek. Det ligger mitt i stan, vid hamnen, har flera våningar, och är Palmas populäraste diskotek. Det tar säkert flera tusen gäster och är ett supersäkert kort. Det är alltid folk. Det är lite som det ska vara. Partaj. Det sammanfattar Palmanatten ganska bra det här diskot. Långa, långa sommarnätter som aldrig tar slut. 

Adress: Avinguda de Gabriel Roca, 31, titosmallorca.com

LÄS MER: