Mallorca har drabbats av den fruktade bakterien Xylella fastidiosa, som även kallas för "olivernas ebola". Den orsakar stora skador på växter.
1 av 3: Mallorca har drabbats av den fruktade bakterien Xylella fastidiosa, som även kallas för "olivernas ebola". Den orsakar stora skador på växter. Foto: SHUTTERSTOCK
Bakterien har redan bekräftats på 156 platser över hela Mallorca. Så här ser smittade olivträd i Salento i södra Italien ut.
2 av 3: Bakterien har redan bekräftats på 156 platser över hela Mallorca. Så här ser smittade olivträd i Salento i södra Italien ut. Foto: SHUTTERSTOCK
EU diskuterar nu en räddningsplan som kan leda till att all växtlighet inom en radie om hundra meter från en smittad planta tas bort.
3 av 3: EU diskuterar nu en räddningsplan som kan leda till att all växtlighet inom en radie om hundra meter från en smittad planta tas bort. Foto: SHUTTERSTOCK

Mallorca kan tvingas ta bort all växtlighet

Utplåna all växtlighet på Mallorca!

Nej, det är inget skämt utan ett EU-förslag som kan bli verklighet.

En förödande smitta hotar inte bara den vackra semesterön utan hela Spanien och Italien.

Mallorca kan bokstavligen bli renrakad på all växtlighet enligt en ny EU-plan med syfte att stoppa frammarschen för en dödlig bakterie som kallas "olivernas ebola", skriver The Telegraph.

Bakterien (Xylella fastidiosa) har drabbat tusentals olivträd i södra Italien och nu spridit sig till de Baleariska öarna (dit Mallorca hör). Samtidigt har antalet olika växter som bär bakterien drastiskt ökat, enligt EU:s bedömningar.

I juli upptäcktes bakterien först på spanska fastlandet då mandelträd i Alicante visade sig vara drabbade. Då växte fruktan för att den skulle nå olivträden även i Spanien – landet som är världens största producent av olivolja.

LÄS MER: 5 måsten i Palma – våra favoriter på Mallorca 

Xylella fastidiosa på Mallorca

EU och de styrande på Balearerna diskuterar nu en räddningsplan som kan leda till att all växtlighet inom en radie om hundra meter från en smittad planta tas bort, rapporterar den spanska tidningen El Confidencial

Och då infektioner bekräftats på hela 156 olika platser över hela Mallorca innebär det enligt odlingsexperter ett närmast komplett utrotade av växtligheten på ön.

– Går vi med på det Europa ber oss om skulle vi börja röja i ena ändan av ön och sluta i den andra, säger Gonzalo Rodríguez, chef för ett kooperativ med över tusen odlare, till El Confidencial. 

– Jag vet inte om utrotning av alla plantor är lösningen men jag är säker på att det är omöjligt att genomföra på Mallorca.

LÄS MER: Vandra på Mallorca – Lottie Knutsons bästa tips 

Smittar även vinplantor och lavendel

Det var i oktober i fjol som smittan först upptäcktes på ett körsbärsträd på ön och snabbt slogs det fast att den spritt sig även till de andra Baleariska öarna (Ibiza, Menorca). Lokalt började man förstöra infekterad växtlighet och förbjöd all export av plantor. Men man fick uppskov med åtgärder mot smittan som mer omfattande växtutrotning med argumentet att det skulle innebär en katastrof för den lokala miljön.

Men i juni kom ett nytt dramatiskt larm, den här gången från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet  (EFSA), om att motåtgärderna varit alldeles för blygsamma och att problemen vuxit kraftigt bland annat genom att smittan nu sprids även av vinplantor, plommonträd och lavendel.

I Alicante har såväl de lokalt styrande som odlarföreningarna stött tanken på utrotning, men det har också förekommit protester. I förra veckan blockerade demonstranter maskiner som körts ut för att fälla en grupp smittade plantor, skriver El Confidencial.

Xylella fastidiosa skadar växter

Vad är Xylella fastidiosa?

Xylella fastidiosa är en aggressiv bakterie som orsakar omfattande skador på växter. Bakterien har många olika värdväxter. Den orsakar stora skador på olika grödor som körsbär, plommon, oliver, druvor, citrus samt ek, alm och prydnadsväxter. Bakterien har även hittats på till exempel rosmarin och myrten.

Sprids i Italien, Frankrike och Spanien

Ursprungligen kommer bakterien från USA och Latinamerika. För närvarande har skador av bakterien konstaterats i vissa områden i Italien, Frankrike och Spanien. Troligen har Xylella fastidiosa kommit till södra Italien med kaffebuskar som importerats som prydnadsväxter från Costa Rica.

Hur sprids bakterien?

Bakterien sprids till nya platser med hjälp av både plantor och insekter. 

Källa: jordbruksverket.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande