I oktober plockade dykare upp plast från havet vid Portixol på Mallorca.
1 av 3: I oktober plockade dykare upp plast från havet vid Portixol på Mallorca. Foto: Shutterstock
I helgen spreds bilder från Mallorca på en val som tros ha dött av den mänskliga nedskräpningen.
2 av 3: I helgen spreds bilder från Mallorca på en val som tros ha dött av den mänskliga nedskräpningen. Foto: Instagram
Nu tar politiker krafttag mot engångsplasten.
3 av 3: Nu tar politiker krafttag mot engångsplasten. Foto: Shutterstock

Mallorca förbjuder all form av engångsplast

Sugrör, plastpåsar, engångsrakhyvlar och annan onödig plast ska förbjudas på Mallorca, Menorca, Ibiza och de andra baleariska öarna. 

Det beslutade det baleariska parlamentet på tisdagen, rapporterar spanska Rtve.

Det baleariska parlamentet har godkänt ett förslag som kraftigt begränsar plastanvändningen på de baleariska öarna, där de populära resmålen Mallorca, Menorca och Ibiza ingår. 

Om två år, 2021, ska alla plasttallrikar och bestick, sugrör och plastförpackningar till färdigrätter ha plockats bort från butikshyllorna och ersatts med alternativ som är biologiskt nedbrytbara, skriver Rtve.  

LÄS MER: 13 platser som riskerar att förstöras av klimatförändringar 

Nedskräpade hav

Även kaffekapslar som är populära på öarnas kaféer, tändare och engångsrakhyvlar gjorda i material som inte är lätt att återvinna ska förbjudas när den nya lagen träder i kraft. 

För att minska mängden vattenflaskor som resenärer och spanjorer dagligen köper ska vattenkranar sättas upp vid offentliga byggnader så att de kan fylla på flaskor som de tagit med, enligt Rtve.  

Balearerna hanterar 800 000 ton avfall per år och en stor mängd skräp hamnar i haven.

TRÄNA PÅ MALLORCA: Puls, dans och yoga med kända träningsprofiler på Mallorca – häng med på träningsresa med Allt om Resor och Tara (ANNONS/EXTERN LÄNK TILL BONTRAVEL) 

Kan införa gratis vatten

I helgen spreds bilder på sociala medier från Mallorca på en sillval som tros ha dött av den mänskliga nedskräpningen. Och det är inte första gången. Forskare befarar att plasten i haven skördat minst tre procent av valarna som dött runtom i världen sedan 1970 då den första valen dokumenterades med plast i magen, rapporterar Rtve.  

Politikerna har tidigare diskuterat om gäster ska ha rätt att kräva gratis vatten på restauranger och barer, så att de slipper köpa vattenflaskor. Om det kravet gått igenom nämner inte lokala medier. 

– Vårt område är begränsat och känsligt för miljöförändringar samtidigt som vår ekonomi främst bygger på turismen vilket ökar trycket på dessa produkter, förklarade Sebastiá Sansó, generaldirektör för regionens miljödepartement, för Telegraph för ett år sedan. 

LÄS MER: Död val på Mallorca kan ha haft magen full med plast 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande