Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Mallorca – 13 bästa tipsen på svenskfavoriten

Mallorca är ön som i tusentals år förtrollat besökare med sin vackra natur, sina stränder och sevärdheter.

Här är 13 klassiska tips att göra på Mallorca. Som alla inbitna ­Mallis-älskare bör känna till – som Palma, Soller, Valldemossa och Deià.

Vandra nerför bergssluttningen till den lilla stenstranden Cala Deià och dess två restauranger. Vattnet är turkosblått och stranden stenig men det är ändå en av Mallorcas bästa stränder.

Njut av nypressad ­solmogen apelsinjuice på ekologiska citrus­odlingen Eco­vinyassa i Fornalutx.

Eller leta dig in i de svala ­gränderna bakom ­katedralen i Palma som är en av stadens stora sevärdheter.

Att cykla på Mallorca är en av många härliga saker att göra på ön. Det bästa är att vädret på Mallorca är perfekt mellan maj och september.

Här är en guide till Mallorca med 13 härliga tips.

Palma är ett självklart måste på Mallorca.

Foto: GETTY IMAGES

1 av 13

1. Mallorca – Palma är huvudstaden

Lantliga byar, charmiga hotell och krogar som fungerar som öbornas vardagsrum. Det råder ingen tvekan om att Mallorca i Spanien är en klassisk favorit, men så har hon också varit ett svenskt semesterparadis i drygt ett halvt decennium. Vill man uppleva ett Mallis bortom stränder och turistbussar är utbudet stort och varierat, men det finns några klassiska saker att göra som är bra att känna till.

Huvudstaden Palma, apelsinstaden Sóller och fiskebyarna Cala Figuera, Cala Santanyi och Cala Llombards liksom Deià och Valldemossa rekommenderas varmt. Därutöver har du vackra katedralen La Seau, marknader, saluhallar, spännande sevärdheter och ett stort antal klassiska hotell som svenskfavoriterna Hotel Portixol och hotel Tres. För att inte tala om alla fantastiska krogar och barer som Emilio Innobar och Bar Bosch för att nämna några som gör Mallorcas nattliv spännande.

Eftersom ätandet och det sociala umgänget betyder mycket för spanjorer i allmänhet och mallorkiner i synnerhet har ön allt man kan önska sig om man vill njuta av en god tapasmåltid, en traditionell grillmiddag eller avsmakningsmenyer på Michelinkrogar.

Mallorcas litenhet är också hennes storhet, det är den som gör det så lätt att ta del av hennes alla sidor. Men stressa inte runt i jakten på upplevelser, risken är att du missar känslan av det riktiga Mallorca. Ett kopp kaffe på en marknad, Tramuntanavindarnas sus och känslan av en solvarm hud som bryter den svalare vattenytan. För det är ju alla dessa sammansatta sinnesförnimmelser som ger sköna semesterminnen att minnas långt efter det man har kommit hem. Då är Mallorca som allra bäst!


Palma

Öns kända huvudstad är och har alltid varit en metropol som lockar studenter, gäst­arbetare, immigranter och inte minst turister från hela världen. Dess behändiga storlek gör det lätt att ta del av alla fascinerade motsatser och kontraster. Den storslagna shoppingen, den goda maten och den härliga kosmopolitiska atmosfären finns alltid inom nära avstånd och i Palmas citykärna är det aldrig många steg till närmaste bar eller kafé. Dessutom förbinder en gång- och cykelvänlig promenad Palma med dess närmaste turistorter – lugna förorter med ett mallorkinskt folkliv och små sköna stränder. Därför är cykling på Mallorca perfekt.

Tips!

Smaka stadens bästa ensaimada, mandelglass och kaloribomben chocolate caliente på Palmas äldsta kafé Ca’n Joan de S’aigo.

www.canjoandesaigo.es

LÄS MER: 5 måsten i Palma

1 av 13