Mallorca – 13 bästa tipsen på svenskfavoriten

Mallorca är ön som i tusentals år förtrollat besökare med sin vackra natur, sina stränder och sevärdheter.

Här är 13 klassiska tips att göra på Mallorca. Som alla inbitna ­Mallis-älskare bör känna till – som Palma, Soller, Valldemossa och Deià.

Vandra nerför bergssluttningen till den lilla stenstranden Cala Deià och dess två restauranger. Vattnet är turkosblått och stranden stenig men det är ändå en av Mallorcas bästa stränder.

Njut av nypressad ­solmogen apelsinjuice på ekologiska citrus­odlingen Eco­vinyassa i Fornalutx.

Eller leta dig in i de svala ­gränderna bakom ­katedralen i Palma som är en av stadens stora sevärdheter.

Att cykla på Mallorca är en av många härliga saker att göra på ön. Det bästa är att vädret på Mallorca är perfekt mellan maj och september.

Här är en guide till Mallorca med 13 härliga tips.

Elisabet Garcia Dahlbäck
Palma är ett självklart måste på Mallorca. Foto: GETTY IMAGES

1. Mallorca – Palma är huvudstaden

Lantliga byar, charmiga hotell och krogar som fungerar som öbornas vardagsrum. Det råder ingen tvekan om att Mallorca i Spanien är en klassisk favorit, men så har hon också varit ett svenskt semesterparadis i drygt ett halvt decennium. Vill man uppleva ett Mallis bortom stränder och turistbussar är utbudet stort och varierat, men det finns några klassiska saker att göra som är bra att känna till.

Huvudstaden Palma, apelsinstaden Sóller och fiskebyarna Cala Figuera, Cala Santanyi och Cala Llombards liksom Deià och Valldemossa rekommenderas varmt. Därutöver har du vackra katedralen La Seau, marknader, saluhallar, spännande sevärdheter och ett stort antal klassiska hotell som svenskfavoriterna Hotel Portixol och hotel Tres. För att inte tala om alla fantastiska krogar och barer som Emilio Innobar och Bar Bosch för att nämna några som gör Mallorcas nattliv spännande.

Eftersom ätandet och det sociala umgänget betyder mycket för spanjorer i allmänhet och mallorkiner i synnerhet har ön allt man kan önska sig om man vill njuta av en god tapasmåltid, en traditionell grillmiddag eller avsmakningsmenyer på Michelinkrogar.

Mallorcas litenhet är också hennes storhet, det är den som gör det så lätt att ta del av hennes alla sidor. Men stressa inte runt i jakten på upplevelser, risken är att du missar känslan av det riktiga Mallorca. Ett kopp kaffe på en marknad, Tramuntanavindarnas sus och känslan av en solvarm hud som bryter den svalare vattenytan. För det är ju alla dessa sammansatta sinnesförnimmelser som ger sköna semesterminnen att minnas långt efter det man har kommit hem. Då är Mallorca som allra bäst!

 

Palma

Öns kända huvudstad är och har alltid varit en metropol som lockar studenter, gäst­arbetare, immigranter och inte minst turister från hela världen. Dess behändiga storlek gör det lätt att ta del av alla fascinerade motsatser och kontraster. Den storslagna shoppingen, den goda maten och den härliga kosmopolitiska atmosfären finns alltid inom nära avstånd och i Palmas citykärna är det aldrig många steg till närmaste bar eller kafé. Dessutom förbinder en gång- och cykelvänlig promenad Palma med dess närmaste turistorter – lugna förorter med ett mallorkinskt folkliv och små sköna stränder. Därför är cykling på Mallorca perfekt.

Tips! 

Smaka stadens bästa ensaimada, mandelglass och kaloribomben chocolate caliente på Palmas äldsta kafé Ca’n Joan de S’aigo.

www.canjoandesaigo.es

LÄS MER: 5 måsten i Palma

 

Staden Soller ligger vid foten av öns högsta berg Puig Major. Foto: GETTY IMAGES

2. Puerto de Soller

 

Staden Soller ligger vid foten av öns högsta berg Puig Major i det som kallas för apelsin­dalen. Den vackra omgivningen är ett slags Mallorca för finsmakare med fruktträdgårdar, charmiga byar och många fina vandringsleder. Några leder går ner till fiskebyn Puerto de Soller – en av få västkustorter som stoltserar med sandstrand och strandpromenad. Vill man inte vandra tar man den charmiga gamla spårvagnen som trafikerar orterna.

Det fanns en tid då den här dalen endast var tillgänglig för sjöfarare, en tid då dalens goda apelsiner gav invånarna en bra ekonomi. Citrusodlingarna är inte längre någon vinstmaskin, men apelsiner är fortfarande en klassisk och välsmakande symbol.

www.ecovinyassa.com

LÄS MER: Kombinera Palma med Puerto de Soller – 7 tips

 

Förmiddagsbesök på en marknad är att rekommendera. Foto: Shutterstock

3. Marknad på Mallorca – ett måste

 

Vill du ta del av öbornas vardagsliv är ett förmiddagsbesök på en marknad att rekommendera. Trots att det lär gå tio turister på varje mallorkin är landsbygden överraskande tidlös, genuin och idyllisk. En av de större och mest genuina är onsdagsmarknaden i Sineu, en sjuhundra år gammal bondtradition där åsnor och killingar samsas med skrämda pärlhöns, keramik, grönsaker, nattlinnen, broderier och musikanter samtidigt som stadens invånare fyller barer och restauranger. 

Tips!

Ät dig mätt på omsorgsfullt lagad ­husmanskost på Celler Can Font eller Celler Es Grop. 

www.visit-sineu.com, www.facebook.com/cellercanfontsineumallorca, www.facebook.com/esgrop.cellersineu

LÄS MER: Linda Lindorffs måsten på Mallorca
 

 

Vackra Cala Llombards. Foto: GETTY IMAGES

4. Cala Figuera, Cala Santanyi och Cala Llombards

 

Öns sydöstra spets kantas av pittoreska ­fiskebyar som är populära semesterorter för öbor och fastlandspanjorer. Byar vars rogivande atmosfär påminner om den man hittar på svenska sommarorter. Handdukar hänger på tork, barn letar krabbor längs med klipporna, nät lagas på solvarma bryggor och båtar guppar på vågorna. Lägg till doften av rökt fisk och fiskmåsarnas gälla skrik …

Byarna saknar stora hotellkomplex, men det finns gott om små pensionat och mindre hotell liksom av små krogar, barer och promenadstråk.

LÄS MER: 10 insidertips på Mallorca

 

Valldemossa är en känd skönhet på Mallorca. Foto: GETTY IMAGES

5. Valldemossa och Deià

 

Ta en biltur på bergskedjan Tramuntanas slingrande västkustvägar och stanna till i de berömda skönheterna Valldemossa och Deià. Byar som under hundratals år lockat till sig fritänkare från världens alla hörn. Inte minst konstnärligt lagda européer och amerikaner som sökt lugn och ro i skydd av öns typiska stenmurar. Ett annat effektivt hinder är också de serpentinvägar som skär genom  bergsraviner och byar som hänger över klippkanter. Västkusten är på sitt sätt en farlig plats, kärleken till landskapet kan drabba en lika hårt som en sten som plötsligt faller ner från en klippa.

LÄS MER: Mallorca kan tvingas ta bort all växtlighet

 

Den gotiska katedralen La Seu. Foto: Binge Eliasson

6. Katedralen La Seu

 

Den gotiska katedralen i sandsten är som vackrast under förmiddagen då solen får de vackra rosettfönstren att glimra. Under spanska inbördeskriget plockades fönstren ned och gömdes undan så att de inte skulle förstöras. Katedralen tog 300 år att bygga, att den vänder sig mot Mecka påminner om att araberna tog ön i besittning efter romarna. 

www.catedraldemallorca.info

LÄS MER: Malin Berghagens guldkorn på Mallorca

 

I Palmas saluhall exponeras öns alla ­härligheter. Foto: Binge Eliasson

7. Mercado Olivar i Palma

 

I Palmas saluhall exponeras öns alla ­härligheter likt en färgglad tavla: djuplila kronärtskockor, meterlånga halsband av torkade pepparfrukter, oräkneliga varianter av olivinläggningar. Begränsa dig inte till att shoppa med ögonen utan köp med dig några matsouvenirer hem. Kan du inte göra dig förstådd kommer du långt med kroppsspråk och gott humör. Avsluta besöket med ett glas cava och ostron på någon av saluhallens populära barserveringar.

Plaça de l´Olivar 4

www.mercatolivar.com

LÄS MER: Christer Björkmans 10 favoriter på Mallorca

 

Mallorcas första designhotell Hotel Portixol. Foto: Tripadvisor

8. Hotel Portixol

 

Mallorcas första designhotell har sedan det öppnade för drygt 15 år sedan fått sällskap av en stor skara designade hotellskapelser runt ön. Trots den ökade konkurrensen är hotellets lyskraft fortfarande stor vilket även gäller den välbesökta restaurangen, baren och terrassen. Men så hamnar hotellet också högt upp på internationella resetidningars topplistor. Dessutom kan läget – på gångavstånd från Palmas puls – knappast vara bättre. 

www.portixol.com

LÄS MER: Expertens 15 bästa Mallorcatips

 

Bar Bosch står sig väl i konkurrensen. Foto: Binge Eliasson

9. Bar Bosch i Palma

 

Den klassiska baren, en av stadens äldsta, står sig väl i konkurrensen från de allt fler barer och kaféer som öppnat längs med nyrenoverade Passeig del Born. Det är här Palma-fashionistor intar sitt förmiddagskaffe. Här äter man stadens godaste ­bocadillo caliente (varma smörgåsar) eller sippar på ett glas vitt vin under shoppingrundan medan man betraktar och låter sig betraktas.

Gränsen till grannbaren är hårfin och utgörs endast av andra kaféstolar, bord och parasoller.

Bar Bosch, Plaza Rei Joan Carles I 

www.facebook.com/barbosch1936

LÄS MER: Mallorca chockhöjer böterna för berusade turister

 

Hotel Tres vackra innergård. Foto: Tripadvisor

10. Hotel Tres i Palma

 

Trots att det här klassiska Palma-hotellet ligger mitt i de myllrande La Lonja-kvarteren har dess vackra innergård en rogivande och familjär atmosfär. Mycket tack vare den norske hotelldirektören vars kärlek och humor smittar av sig på den hjärtliga stämningen.

Rummen är modernt inredda med bekväma sängar och smarta lösningar. På takterrassen kan de som känner sig manade ta ett dopp i den nedsänkta takpoolen eller bada bastu med utsikt över den vackra katedralen och Palmabukten. 

Calle Apuntadores 3, www.hoteltres.com

LÄS MER: 8 utvalda boutiquehotell värda ett besök

 

La Paloma. Foto: Binge Eliasson

11. La Paloma i La Lonja

 

I början av 90-talet fann gotlänningen Mikael Appelquist det gamla palatset som blev en av de första krogarna i La Lonja-kvarteren. Då var området rejält nedslitet och ruggigt med fallfärdiga hus, smutsiga gränder och diverse skumma figurer. I dag ligger krogar och barer som ett pärlband längs med de folkkära gränderna, men pionjären La Palomas kök har trots den ökade konkurrensen kvar sin ställning som en av kvarterens genuina klassiker.

Calle Apuntadores 16, www.lapaloma.es

LÄS MER: Här finns Europas bästa stränder enligt svenskarna

 

Emilio Innobar. Foto: Binge Eliasson

12. Emilio Innobar i Palma

 

Det har gått mer än tio år sedan Emilio Castrejón tog över den lilla Portixol-krogen Bar’Co och skapade ett kök med ett rykte som lockade gourmetgäster att flyga till Palma över dagen. Sedan dess har mexikanjapanen blivit en klassisk matprofil och det lilla hålet i väggen har bytts ut mot en betydligt större restaurang med perfekt läge nära affärsgatan Jamie III. Emilio har ett slags absolut gehör när det gäller smaker, hans kökskonster – en mix av asiatiskt, syd­amerikanskt och Medelhav – gör att nya restaurangen i princip alltid är fullbokad. Boka därför bord i tid.

Calle Concepcion 9, 

www.emilioinnobar.com

LÄS MER: Mons Kallentofts bästa tips på Mallorca

 

Cala Conills. Foto: Binge Eliasson

13. Cala Conills – badnära krog 

 

På öns västkust, norr om Andratx, i den lilla byn San Elm ligger restaurangen Cala Conills med terrass och utsikt över havet. Här äter man vällagad spansk mat med ett bra utbud av färsk fisk, men även kött och goda sallader. Under sommarhalvåret är Cala Conills ett populärt utflyktsmål för öns båtburna befolkning som ankrar i bukten där de hämtas av krogens egna tenderbåtar för en god långunch på terrassen.
Tips!
Avsluta lunchen med en kort promenad genom den lilla fiskebyn San Elm och ta en kaffe på någon av caféerna.
LÄS MER: Superguide med 80 oslagbara tips på Mallorca